Jump to content

Атеисти питају вернике

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

јадан ти са нама  245245245

ми смо на неки начин заостали а ти покушаваш да нас оправиш  0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='dobar decko' />

а све пуца од предрасуда са твоје стране  :0104cheesy:

Подели на овим сајтовима

ми смо на неки начин заостали а ти покушаваш да нас оправиш  confused-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />

а све пуца од предрасуда са твоје стране  :)

pitao sam pitanje ... 4chsmu1

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

ми смо на неки начин заостали а ти покушаваш да нас оправиш  dancedance-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='dancedance' />

а све пуца од предрасуда са твоје стране  ;)

ne reče mi ... šta očekujeŠ(TE) od dijaloga sa ateistima ?

koje su to predrasude ? da nemate dokaza ?

a, druga ? (pošto reče : "predrasuda")

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

ми смо на неки начин заостали а ти покушаваш да нас оправиш  dancedance-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='dancedance' />

а све пуца од предрасуда са твоје стране  ;)

Могли би да се лажемо, али претпостављам да већина нас, верника кроз дијалог с атеистима несвесно покушава да потврди сопствену веру самима себи, стављајући је непрестано пред тест суочавања са другим. Наравно, многи ће рећи да желе да "сведоче" или "мисионаре" другима - али, ко од нас има благодат, или барем благослов за то.

Мој лични мотив, осим гореисповеђеног, је у потрази за атеистом који је само атеиста, а не агностик, нихилиста, деиста, пантеиста, анти-теиста и слично. До сада на таквог нисам наишао, а интересује ме да ли га уопште има - барем феноменолошки.

dancedance

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

ми смо на неки начин заостали а ти покушаваш да нас оправиш  :)-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=';)' />

а све пуца од предрасуда са твоје стране  0409_feel

не очекујем ништа, апсолутно.

кад бих очекивао нешто, то би било смешно, пошто ми нико ништа не дугује  0442_feel

него, и ја сам дуго био атеиста, па ми се није свидело, па сам тражио нешто више од тога.

сви ми у принципу тражимо нешто више, па докле догурамо.

ја једино што желим од овог дијалога је да разбијемо мало предрасуде, на обе стране, ништа мање.

све остало ће већ само да се развије, па где год да крене одатле, али у сваком случају - слободна воља да буде императив.

Подели на овим сајтовима

Ako si me upoznao malo za ovo kratko vreme koliko si ovde , molio bih te da mi kažeš u koju kategoriju stavljaš mene !

pa, da se informišem ...

a, može i u više ...

Пријатељу, ако ја ставим тебе у неку категорију, тиме нисам ништа рекао о теби, него само о себи, тачније о мом доживљају тебе. Ми никада не можемо да говоримо "о другоме" - то је онтолошки немогуће, јер говорити о другоме значи знати другога (а не знати "о другоме"!) - а другог никада не знаш интелектом/разумом, него само љубављу или мржњом, у њиховим чистим формама прималних осећаја.

Дакле, осим што волиш да интелектуално провоцираш вернике (што мислим да је одлично и врло корисно за сваког верујућег) за сада могу да, на основу овог кратког сусрета, мислим тебе (а не "о теби") као врло интелигентног и шаљивог агностика-боготражитеља, који, попут Ничеа, чезне за актом "Богојављања" или, попут светог апостола Томе, душом чезне што није присуствовао Преображењу Господњем (за које су благодаћу Духа Светог били изабрани само апостоли Петар, Јаков и Јован) па је на тренутак посумњао у стварност Васкрсења Господњег.

Брате, шта ти тражиш овде међу верницима и то толико присутно и активно, ако не тражиш управо Бога, а заправо Истину која ће живот засејати семеном Смисла? Није моје, нити било чије да те "брендирамо," "жигошемо" или "категоризујемо" - не брате драги, на теби је да, што је пророчиште у Делфима поручило Сократу, "(с)познаш самога себе" тј. да препознаш твој мотив за тај рески и интелигентни цинизам, који звучи као вапај богочезниве душе...

Опрости што сам причао о мом доживљају тебе, пошто не могу да те доживим кроз лични однос, који јесте љубав или мржња (јер индиференција је одсуство односа), него само кроз "идеју тебе" коју емитују твоје мисли које с нама овде делиш, те надимак и слика које си себи изабрао.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...

Evo da ateista pita vernike :drugarstvo:

Cini mi se da je neko od vas skoro pominjao nest kao bog je stvorio ljude da bi se oni sjedinili sa njim i postali jedno i tada bi zivot pobedila smrt(ako nije precizno nema ni veze jer nije toliko ni bitno za postavljanje pitanja).

Pitanje je dakle sta vi mislite da li bog to zaista zeli? Koliko on u stvari radi na tome? Ako on to zaista zeli zasto onda to jednostavno ne uradi? Zasto je dozvolio da na svet dodjem ja ateista a ne neko drugi umesto mene a imao je izbor od 4 do 6 miliona spermatozoida na raspolaganju? Da li to znaci da on to ne zeli? Ili mozda ceka neki drugi trenutak za to? Toliko za sada.Pozdrav

Подели на овим сајтовима

Pitanje je dakle sta vi mislite da li bog to zaista zeli? Koliko on u stvari radi na tome? Ako on to zaista zeli zasto onda to jednostavno ne uradi? Zasto je dozvolio da na svet dodjem ja ateista a ne neko drugi umesto mene a imao je izbor od 4 do 6 miliona spermatozoida na raspolaganju? Da li to znaci da on to ne zeli? Ili mozda ceka neki drugi trenutak za to? Toliko za sada.Pozdrav

Бог нам оставља слободу да сами изаберемо да ли желимо да будемо у заједници са Њим.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Бог нам оставља слободу да сами изаберемо да ли желимо да будемо у заједници са Њим.

Znaci li to da ljudi to nikada nece uraditi?

Подели на овим сајтовима

Evo da ateista pita vernike :cheesy:

Cini mi se da je neko od vas skoro pominjao nest kao bog je stvorio ljude da bi se oni sjedinili sa njim i postali jedno i tada bi zivot pobedila smrt(ako nije precizno nema ni veze jer nije toliko ni bitno za postavljanje pitanja).

Bog zeli da svi ljudi postanu Bogovi, po uzeru na Bogocoveka Hrista on je da kazem prototip. Znaci da se

sinhronizuje volja coveka i Svetotrojicnog Boga u jednu volju i da tako a tog "novog" Boga, Bogocoveka.

On je vec svoj maksimum uradio ostaje na svakom od nas da usmeri svoju licnost ka sticianju

slobode jer jedino  tako, slobodan od svog ega, moze da se sinhronizuje sa slobodnim bicem

to jest Bogom.

Подели на овим сајтовима

Пре свега престани да пишеш у мојим речима. :cheesy:

Одговор је исти.Сигурно да ће неки људи бити(и већ јесу)у заједници са Богом,али поента је да Бог не жели да нас тера да будемо са Њим.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Svetitelji su vec uradili.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...