Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Још један доказ (ако уопште има нека будала да јој треба) да је new atheism импортован са Запада... 

Nemam pojma šta si hteo da kažeš... ali Australija (iz koje je Minchin) je na jugo-istoku...

Православни су people of grace, а не people of the Book и класичан  BUT IT'S IN THE BIBLE!  аргумент нпр. уопште не може да прође.   :)

Jel si se ti to upustio u ozbiljnu teološku debatu sa pesmom jednog komičara?  :D

Nego, sad si me zabrinuo... mislio sam da se zezamo... jel God's gonna cut you down tvoja ozbiljna i doslovna poruka ateistima???

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Imam ozbiljnije pitanje za ateiste. 

Jel vidite u religiji ili u nekim religijama nesto korisno po svet, da su one doprinele nekako covecanstvu u necemu? 

Teško je odrediti, zato što su uticajne religije uglavnom uvezane sa državom i društvom na način da je teško odvojiti te elemente, a sa druge strane su po pravilu višesmislene i različiti ljudi ih različito doživljavaju... ropstvo ti je dobar primer... neki istoričari će tvrditi da je hrišćanstvo uticalo na ukidanje ropstva u Rimskom carstvu, neki će tvrditi da je isto ukinuto zato što su ustanovili da je feudalizam isplativiji i lakši za održavanje, te da su društvene okolnosti dovele do toga i da to nikakve veze nema sa hrišćanstvom... u Americi su obe strane potezale Bibliju za/protiv ropstva... i kako sad da utvrdiš da li je hrišćanstvo bilo korisno ili štetno ili uopšte relevantno???

Ne znam... šta ti misliš... možda ti navedeš nešto što propuštam a sa čime bi se složio...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Nemam pojma šta si hteo da kažeš... ali Australija (iz koje je Minchin) je na jugo-istoku...

Нисам мислио географски и буквално.

Аустралија је такође Запад, исто као и Јапан итд.

Nego, sad si me zabrinuo... mislio sam da se zezamo... jel God's gonna cut you down tvoja ozbiljna i doslovna poruka ateistima???

Шта ме питаш сад ти? :)

Подели на овим сајтовима

Teško je odrediti, zato što su uticajne religije uglavnom uvezane sa državom i društvom na način da je teško odvojiti te elemente, a sa druge strane su po pravilu višesmislene i različiti ljudi ih različito doživljavaju... ropstvo ti je dobar primer... neki istoričari će tvrditi da je hrišćanstvo uticalo na ukidanje ropstva u Rimskom carstvu, neki će tvrditi da je isto ukinuto zato što su ustanovili da je feudalizam isplativiji i lakši za održavanje, te da su društvene okolnosti dovele do toga i da to nikakve veze nema sa hrišćanstvom... u Americi su obe strane potezale Bibliju za/protiv ropstva... i kako sad da utvrdiš da li je hrišćanstvo bilo korisno ili štetno ili uopšte relevantno???

Ne znam... šta ti misliš... možda ti navedeš nešto što propuštam a sa čime bi se složio...

E ovako cu ti reci. Neke religije su bile korisnije o drugih, razloga je vise, ali da ne idem sad u drugu temu. 

Evo recimo prvo hinduizam. Nula kao koncept je nastala u indiji, na temelju asketskih razmisljanja o vjecnosti, nistavilu itd...nula je kasnije preuzeta od muslimana i uvrstena u aritmetiku sto je svakako revolucionaziralo racunanje i omogucilo baratanje vecim brojevima sto je bilo korisno za ekonomiju, tj u ono doba mahom trgovinu. 

Judaizam. Uovdjenje subote predstavlja pretecu savremenog koncepta vikenda, koja se kasnije preko hriscanstva odrzalo i predstavlja bez sumnje jedno civilizacijskih dostignuca. 

Dalje hriscanstvo, sa svojim konceptom milosrdja doprinosi sveopstem trendu pojave bolnica koje su u svom zacetku bile iskljucivo sastavnice manastira. Ovaj trend sveopste brige za bolesne predstavlja pretacu danasnje sveopste zdravstvene njege. 

Pojavom islamskog carstva dolazi do revolucije naucne misli na bliskom istoku koja kasnije ima presudni uticaj na razvoj savrmene civilizacije. Sasvim se sad moze teoretisati da li je direktno Kuran sa nekim svojim referencama odgovoran ili same drustvene prilike prilikom formiranja kalifata, plus anticko nasledje. Ako se uzme i ovaj drugi slucaj, da su odgovorne drustvene prilike, a odna se moze slobodno tvrditi da ni tih drustvenih prilika ne bi bilo da se muhamedu nije malo pricinilo, i onda mu doslo da napise knjigu koja ce milione ljudi kasnije inspirasti na okretanje vjeri u jednog Boga. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

i kako sad da utvrdiš da li je hrišćanstvo bilo korisno ili štetno ili uopšte relevantno???

Svakako da je bilo raznih primera u istoriji gde je religija ili se u ime religije pravila steta, nego ovako posmatrano teoloski neku religiju sta ona uci i generalno uticaj koji je ostavila na prostoru gde se nalazila?

Recimo, teoloski hriscanstvo propoveda covekoljublje, bez obzira sto se kroz istoriju znalo sprovoditi suprotno, za razliku od recimo judaizma i sintoizma koje propovedaju nacionalisticke ideje ili od budizma koji je donekle indiferentan prema svetu. 

Подели на овим сајтовима

islam

Nasuprot uvreženoj kulturnoj praksi, Muhamed osuđuje ubijanje novorođenih devojčica. Određuje da i devojčice nasleđuju i treba da se obrazuju. Određuje da žena dobija miraz koji je samo njen i zadržava ga u slučaju razvoda.

Zatim kreće ludilo međusobnih uticaja religije i kulture, ali neke od ovih stvari su imale realan pozitivan uticaj. Recimo, muslimanke su pre ostalih žena u Jugoslaviji počele da nasleđuju imovinu od roditelja.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ne bih ja toliko hvalio islam sto se tice zena, mozda ti primeri govore nesto, ali su zanemarljivi u odnosu na sve ono sto se u islamskim zemljama radi sa zenama. 

A i koliko sam ucio, kad se cita Kuran, izmedju dva kontradiktorna ajeta oko nekog problema (personalnog, drustvenog...) uvek se gleda i usvaja onaj koji dolazi iz mladje sure, a te mladje su u mnogo cemu gore od starijih u kojima je cesto Muhamed prikazan kao andjelce. 

Mislim, nemam ja nista protiv islama, nego hocu reci da ta religija tesko da moze da ima toliki znacaj za covecanstvo osim tih nekih doprinosa matematici (a koji postoje jer su dostignuca iste preuzeli od Grka koliko znam), jer se islam ne razlikuje puno od jevrejstva, samo sto nema koncept nacije. 

Подели на овим сајтовима

Ne bih ja toliko hvalio islam sto se tice zena, mozda ti primeri govore nesto, ali su zanemarljivi u odnosu na sve ono sto se u islamskim zemljama radi sa zenama. 

Ovo danas sto se zivi u muslimanskim zemljama ima veze sve sa islamizmom, i nema nikakve veze sa islamom. Narocio je tu istaknuta Saudijska Arabija. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Нисам мислио географски и буквално.

Аустралија је такође Запад, исто као и Јапан итд.

Znam... zezam se... prso si od kad si postao vernik... :p

Подели на овим сајтовима

Да додам још једну ствар. Концепт почетка времена и линеарног времена се најпре као идеја појавио у јудаузму, а после и у осталим монотеистичким религијама. Таква идеја је кључна за модерну физику, која би тешко могла да се развије у цивилизацијама које су размишљале у оквирима цикличног времена.

Подели на овим сајтовима

Да додам још једну ствар. Концепт почетка времена и линеарног времена се најпре као идеја појавио у јудаузму, а после и у осталим монотеистичким религијама. Таква идеја је кључна за модерну физику, која би тешко могла да се развије у цивилизацијама које су размишљале у оквирима цикличног времена.

A otkud mi znamo da je vreme linearno i da ima početak?Druga stvar vreme je aposlutno ljudski psihološki kontrukt ne realna fizička pojava.Ono što je realno i što mi zapažamo su promene iz kojih se u našem biću stvara osećaj trajanja koje mi nazivamo vreme.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Значи они су одговорни за јерес Великог Праска?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Значи они су одговорни за јерес Великог Праска?

Пре 3500 година један чика Јевреј "замишљао" (=созерцавао) да ничег не би у почетку, кад одједном: "Бууум" - а он то "гледа" у празном свемиру. Логично, пошто нема звука у вакууму да је то тада једино могао описати кроз прву манифестацију експлозије која се да приметити осталим чулима (осим слуха), а то је - светлост од тако велике експлозије (праска)... 

И изговори и записа:  "Рече Бог: Нека буде светлост. И би тако."

Мојсије, најстарији теоретичар Великог Праска. Који је дао и узрок појаве Праска, што ови модернисти и после 3500 година не могу са сигурношћу да нарекну.

;)

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...