Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Dalje, imati doktorat iz oblasti Šekspirove književnosti ne znači nešto mnogo, slažem se, osim da je osoba imala tvrdu volju da nekoliko godina provede izučavajući koliko god je to moguće: objektivnu istoriju perioda kao i istoriju ideja koje su dovele do ideja široko rasprostranjenih u periodu, izučavajući stotine i stotine i stotine studija (ne opisnih "Šekspir je faca" članaka, već studija) o periodu i delima, izučavajući mnoštvo analiza i kritika, uključujući i one koje nam se subjektivno ne sviđaju (Grinblat mi nije među favoritima, samo sam ga pomenula kao ateistu koji je imao posebno emotivni pristup Hamletu u Hamlet in Purgatory - ovde je samo prvo poglavlje, Princeton University Press ne vole da daje knjige za dž), i iznalazeći sopstveni originalni doprinos tumačenju.

Hamlet, kao i većina Šekspirovih dela, u potpunosti odgovara po idejama tada popularnom hrišćanskom neoplatonizmu. To je jedan zabavan sistem verovanja, ali se od hrišćanstva razlikuje po nekim bitnim stavkama, kao što su postojanje ličnosti, Ovaploćenje, Vaskrsenje, stvarno prihvatanje i blagosiljanje braka, ne samo kao simboličnog stapanja, već kao stvarnog susreta ličnosti i njihovih tela.

Objektivno, svet Hamleta, kao i svetovi većine Šekspirovih drama, uklapaju se najbolje u kosmologiju hrišćanskog neoplatonizma. Subjektivno, možeš ih čitati kao hrišćanske - ali i ja tako kao hrišćansku čitam poeziju sufista, bez obzira na to što je izvorno islamska sa velikim platoničarskim uplivom - što ne znači da ću otići kod muftije (koji me je s tom poezijom i upoznao) i pitati ga kako može kao musliman da razume tako suštinski hrišćanske stihove :D

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Imam pitanje za ateiste. Kad odete na slavu kod nekoga ese prekrstite kad se posluzite zitom?

Ja ne.

Ne krstim se nikada. Cak i kad dodje pop u moju firmu da sveti vodu za slavu pa ja tako po naredbi stojim u cosku i cekam da prodje sve, kad naidju oni delovi kad mase onim sto se dimi, pa se svi krste od toga, ja nista... samo stojim i gledam popu u oci... al njemu to nista ne smeta. Nisam bar primetio....

Kad odem kod caleta na slavu on uvek ima neku ideju da ja treba da budem taj ko ce da upali slavsku svecu dok traje rucak. Udovoljim mu zelji ali samo pridjem i kresnem upaljac i zapalim. Nikakva krstenja i molitve...

Al zato, od nedavno, ta uloga je pala na mog sina koji ima 5 godina. Kada je trebalo on to da uradi, ja sam mu pokazao kako se krsti i objasnio sam da je takav obicaj.

Ja sam svoje odluke vec doneo, a moj sin ce doneti svoje kad za to dodje vreme. Pola familije me se skoro odreklo sto nisam hteo da krstim svog sina u crkvi, ali s druge strane podrzacu njegov izbor da bude vernik jer ce barem taj izbor da napravi sam, svojom glavom, a ne zato sto sam ga ja gurnuo u korito s vodom kad je bio mali...

Kao sto mi ne bi smetalo da mi sin bude gej tako mi ne bi smetalo ni da mi saopsti da zeli da sturdira na Bogosloviji...

Eto, raspisah se :D ...ali odgovor na pitanje je "ne, nikada"...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Imam pitanje za ateiste. Kad odete na slavu kod nekoga ese prekrstite kad se posluzite zitom?

Ne.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

да, крстим се. крстим се и када улазим у цркву или кад се задесим на литургији (па на "ударним" местима у току литургије... испоштујем процедуру па се прекрстим).

у овоме не видим никакву дволичност.

----

подржавам цркву као иституцију заједништва и традиције. с тим у вези су ми драги празници и ритуали. кад се у религији минимизује теологија, ја је ценим.

----

Подели на овим сајтовима

@@Рапсоди,

Kada razgovaram sa nekim pokušam da uđem u njegovo shvatanje sveta i u okviru njega vidim gde dotični stoji i koliko je to suvislo. Ti si mi dosada najveći izazov - zaista je teško shvatiti tvoje poimanje objektivnosti, subjektivnosti, logike, argumentacije. Tvoje početno pitanje, u svetlu tvojih daljih komentara, sve manje ima smisla, iako sam ga provukla kroz tri moguća filtera značenja:

1. Ako je hrišćansko ono što se uklapa u glavne dogmate hrišćanstva, pitanje da li ateisti mogu razumeti klasike hrišćanske književnosti može imati smisla - ali veliki klasici književnosti retko se uklapaju u bilo šta. Većina Šekspirovih dela je izazvala tumačenja vezana za većinu bitnijih sistema verovanja, kao i ateizam i nihilizam, dok Braća Karamazovi ne bi bili Braća Karamazovi bez Mitje i Ivana - da je roman bio samo o Aljoši, možda ne bi bio mnogo bolji od ruske monaške literature (bar malo bolji bi sigurno bio).

2. Ako je hrišćansko ono što se tebi ili meni subjektivno sviđa i čini kao istinito i u tome vidimo neko zrnce apsolutne istine - protiv čega nisam a priori, da se razumemo - onda se nikome ko nešto vidi u nečemu što se te vno sviđa, bez obzira na objektivni religijski okvir, to je tvoje pravo - ali tvoje pitanje onda nema smisla jer i ateisti valjda imaju to isto pravo da u klasicima književnosti subjektivno vide upravo ono što vole i poštuju - otvorenost uma, nemost pred zlom, šta hoćeš a što postoji u ovim delima koja vole i duboko doživljavaju i ateisti (je l ' poznaješ ti neke ateiste? neke koji se baš lože na književnost? vidiš, ja ih dosta znam, neke volim i poštujem)

Ја сам многима у сваком погледу велики изазов. :) Човек је немерљив, много шири и много више од дефиниција, ставова, типова. Или ти што рече Достојевски / тотална парафраза / много је широк ја бих га сузио/.Заиста сам ван свих калупа, и псих. типологије личности. Мене ако желиш разумети, схватити моја начела ставове, логику /не / аргументацију , не смеш ме сврставати у калупе и дефиниције/. Негде сам , између ове твоје јединице , двојке и тројке .Типа 1а чак ни то .Ето ја сам оно између редова, неречено недефинисано.Пристајем да будем заморчић у неком психо огледу :smeh1: ........мислим да би брзо одустали.......или би отворили нову типологију личности под називом / недефинисано, несврстано односно фасцикла  Х личности/ Па у њу све недефинисане, несврстане , нелогичне / за њихову логику / :D Да си ме провукла кроз мало више од три филтера  :smeh1:   можда би нашла одговор.   

Што се тиче Хамлета / нисам рекла да је то друга Библија, или да је ум.творевина  у којој су хришћанске вредности доведене до савршенства /

Рекох отприлике / дело које одише хришћанским непролазним вредностима / Субјективно ја га тако доживљавам.Атеиста наравно да га може доживети на свој субјективан начин. Али поента што неће сконтати /осетити/суштину / А оно суштинско без чега Хамлет не би био Хамлет су они  хришћански моменти, који чине есенцију Хамлета. Зачињен је хришћанским духом. Наравно да један и нихилста , и један атеиста

могу га из свог угла посматрати  субјективно и доносити неке закључке сходно идеологијама у које верују, Али објективно есенцијлно је натопљен као сунђер хришћанским моментима , и када би му то исцедили Хамлет не би био више Хамлет.

Као што и Библију могу тумачити из разних углова разне хришћанске деноминације , или чак атеисти и нихилисти / наравно и они могу имати своје тумачење Библије  и они је могу сецирати анализирати из својих углова али то не значи да разумеју суштину / есенцију /

Библија није мање Библија ако је тумаче нихилисти  или  атеисти /Нити је Хамлет објективно мање, натопљен хришћанским моментима  ако га покушавају  разумети, схватити  волети , одушевити се њиме један атеиста , нихилиста ...............итд

Библија остаје објективно Библија / књига живота / без обзира на тумачења, анализе / нихилиста , атеиста, секти........итд /

Они свакако не могу разумети суштину / есенцију/ па тако и везано и за Хамлета .

Видиш када кажеш / објективан религијски оквир / ......... не разумем ........

Мислиш на догмате ........онда је ок ............али Хришћанско је много више од догмата

Догмати као путокази.................ок ...................

Хамлет је много више од написаног реченог, најбољи делови Хамлета су управо ненаписани, прећутани, неречени,

као ваздух без кога не би могли, не видимо га, али га удишемо /постоји. /

Ти кажеш

Objektivno, svet Hamleta, kao i svetovi većine Šekspirovih drama, uklapaju se najbolje u kosmologiju hrišćanskog neoplatonizma. Subjektivno, možeš ih čitati kao hrišćanske - ali i ja tako kao hrišćansku čitam poeziju sufista, bez obzira na to što je izvorno islamska sa velikim platoničarskim uplivom - što ne znači da ću otići kod muftije (koji me je s tom poezijom i upoznao) i pitati ga kako može kao musliman da razume tako suštinski hrišćanske stihove :D

Изворно исламски.................. не постоји с обзиром да је подоста исламских,  истина ставова /позајмљено, прекопирано покрадено  /

предпостављам да знаш одакле. ;)

П.С. Види.................. дијаметрална разлика између нас је што си ти  свет дефиниција , логика , система . И што год не можеш да сврсташ у неки теби познати систем , дефиницију, логику, правац  / теби је неразумљиво ...../........ а ја свет емоција, слободе, недефинисаности, ширине/  један велики Парадокс / да заменимо имена...............а..............шта кажеш  :smeh1: /

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

дело које одише хришћанским непролазним вредностима / Субјективно ја га тако доживљавам. [...] објективно есенцијлно је натопљен као сунђер хришћанским моментима , и када би му то исцедили Хамлет не би био више Хамлет.

Tvoje subjektivno konstantno pretenduje da bude tuđe objektivno, a to prilično otežava diskusiju. 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Tvoje subjektivno konstantno pretenduje da bude tuđe objektivno, a to prilično otežava diskusiju. 

Модус Вивенди :)

• Волим 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Ma krstim se pravo da ti kažem kad vidim onoliku hranu i piće....

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

...kad dodje pop u moju firmu da sveti vodu za slavu pa ja tako po naredbi stojim u cosku i cekam da prodje sve...

...kad naidju oni delovi kad mase onim sto se dimi... 

:D

...od nedavno, ta uloga je pala na mog sina koji ima 5 godina. Kada je trebalo on to da uradi, ja sam mu pokazao kako se krsti i objasnio sam da je takav obicaj.

:skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

подржавам цркву као иституцију заједништва и традиције. с тим у вези су ми драги празници и ритуали. кад се у религији минимизује теологија, ја је ценим.

Шта то као, свиђа ти се као нека фолклорна ствар? :)

Подели на овим сајтовима

такође се крстим.... кад видим како гарда Војске Србије дочекује благодатни огањ.

Mozes slobodno da kazes Hriscani vojnici koji cuvaju nasu drzavu, docekali su u gardiskom stavu blagodatni oganj, nek im sluzi na spasenje i hrabrost da zastite sve gradjane Srbije.

Pouzdano znamo da medju gardistima nije bilo ateista jer toga u srpskoj vojsci davno vise nema.!

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Шта то као, свиђа ти се као нека фолклорна ствар? :)

[emoji1] зато волим српску (не)религиозност; пар процената литургијских верника - идеално. 90так% традиционалних православаца који заправо не верују у Бога - такође идеално.

дакле, што мање теолошког (цензурисана реч почиње на слово С), то боље.

с друге стране, црква као институција не би требало да колабира.... због кохезивног фактора у друштву и нацији. церемоније и празници јесу пожељна ствар. другим речима - док год се умерено фолирамо, добро је.

Подели на овим сајтовима

дакле, што мање теолошког (цензурисана реч почиње на слово С), то боље.

:nene:

Треба упрегнути мозак, срце и целог себе дати... није то тако лако  :D

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

:nene:

Треба упрегнути мозак, срце и целог себе дати... није то тако лако :D

зато постојиш ти, тј пар процената верника, и зато ја нисам анти-теиста. ово ће зазвучати саркастично, али ми то није намера: док год вас има мало, добро је. јер кад вас не би било, клуб звани црква би се урушио услед недостатка "вишег нивоа" (темеља).
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...