Deja Vu Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 ''Човек који не верује у Бога уопште не може да зна шта су добро или зло нити да разликује ово двоје'' Постоје и животиње које разликују то двоје. Само њихово разликовање долази из унутрашњих порива, а исти ти пориви постоје код човека кад се пита ''да ли да опљачкам овог лика или не'' па се онда јави тамо неки глас савести ''немој'' па онда он помисли да му је то Божа казао, а уствари није Божа него гени настали кроз милионске процесе мутација, природних селекција, адаптација, дрифтовања. Ronald and Avocado је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Аааа ту смо сад, добро, то сам отприлике и мислио. C. S. Lewis је написао целу књигу баш о овоме, зове се "The Abolition of Man" (и ја сам је прочитао и имам је). О. Томас Хопко је одржао цело предавање о томе, и мораш да видиш од овог тренутка пар минута: https://youtu.be/vFrKZuK_5bk?t=450 "...if that ever wins, it's the end of humanity!" Čekaj bre... jel si ti počeo da troluješ? Najozbiljnije te pitam? Rekao si da je to nekoherentno i nemoguće i onda banalizujem situaciju kako bi pitanje bilo najjednostavnije moguće i ti umesto da objasniš zašto je to nemoguće se postaviš sa kao aha, tu sam te čekao, imam sjajan odgovor na to... pri čemu je sjajan odgovor zapravo školski primer argumentum ad consequentiam logičke greške... Dakle, 1. Da li bi mogao da objasniš zašto je to nemoguće ili da odustaneš od te tvrdnje? 2. To što se C.S.Lewis-u ne dopada posledica određene hipoteze nam ne govori apsolutno ništa o istinitosti hipoteze. А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Постоје и животиње које разликују то двоје. Само њихово разликовање долази из унутрашњих порива, а исти ти пориви постоје код човека кад се пита ''да ли да опљачкам овог лика или не'' па се онда јави тамо неки глас савести ''немој'' па онда он помисли да му је то Божа казао, а уствари није Божа него гени настали кроз милионске процесе мутација, природних селекција, адаптација, дрифтовања. Ау Дежаву, ни тебе више не капирам у ком си фазону...није прошло милион година,једва једна,да си скроз мутирао,мада ја нисам знао да си ти уствари још увек клинац ,те ћеш још мутирати за живота (без увреде ;-) А зашто би се некоме уопште јавила помисао "да ли да опљачкам",признаћеш да то неком никада не би пало на памет ?! А што се тиче порива,савести животиња и човека, гена и Боже ,па мисим стварно,одакле ти такава небулозна поређења???!!! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 А зашто би се некоме уопште јавила помисао "да ли да опљачкам",признаћеш да то неком никада не би пало на памет ?! Иронично или мислиш озбиљно? А што се тиче порива,савести животиња и човека, гена и Боже ,па мисим стварно,одакле ти такава небулозна поређења???!!! Па теорија еволуције. Ето ако не верујеш мени да животиње разликују добро и зло скоро исто као човек, онда можда поверујеш у снимке: Avocado and Ronald је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Није немогуће,али је прилично наивно да не кажем глупо објашњење... Па постоји ли бар неки критеријум, или шта је ту мерило,неки образац, по коме ће те нешто стрпати у добро или у зло??!! Gospodin Borealis je tvrdio da je nemoguće, pa je i sama teza bila banalizovana (počinje sa "zamisli da") kako bismo to razjasnili... elem, naravno da postoje kriterijumi, samo što su i oni subjektivni... zavise od čoveka do čoveka, jer kao što ti je sigurno iz života poznato, ne smatraju svi ljudi iste postupke za dobre i zle. Što se mene tiče, rekao bih da je dobro ono što povećava radost, sreću, blagostanje ljudi a zlo ono što ih umanjuje, odnosno, uvećava patnju... iz neke perspektive volje, važi i ono zlatno pravilo - ne čini drugima, ono što ne želiš da drugi tebi čine... s tim da nije baš tako jednostavno... korigovano je i tzv. "velom neznanja" John Rawls-a, tako da svako moralno pravilo treba da bude takvo da bi glasao za baš takvo moralno pravilo, kada bi bio pokriven velom neznanja tako da ne bi znao apsolutno ništa o sebi, ne znaš kog si pola, nacije, vere, starosti, kakvog si zdravlja, da li si siromašan ili bogat, obrazovan ili neobrazovan, pametan ili glup, itd. A što se tiče specifičnog pitanja koje si postavio Justinu, "kako ateista prepoznaje i razlikuje dobro od zla", odgovor je: potpuno isto kao i vernik, samo se ne tripuje da su njegovi lični moralni izbori favorizovani od strane nekog višeg natprirodnog entiteta... Justin Waters, Paradoksologija, dzo ni and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Дежаву@ Ми хришћани мислимо да је апсолутно добро вечно,без почетка и краја, не може да мутира генима ни милијарадама година, не може се адаптирати,дрифтовати,природно селектовати,упоређивати са животињама, може се само слободном вољом прихватити, или сликовито да дочарам на примеру који си сам поставио, завући некоме руку у џеп или не... Аурор је реаговао/ла на ово 1 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Čekaj bre... jel si ti počeo da troluješ? Najozbiljnije te pitam? Rekao si da je to nekoherentno i nemoguće i onda banalizujem situaciju kako bi pitanje bilo najjednostavnije moguće i ti umesto da objasniš zašto je to nemoguće se postaviš sa kao aha, tu sam te čekao, imam sjajan odgovor na to... pri čemu je sjajan odgovor zapravo školski primer argumentum ad consequentiam logičke greške... Dakle, 1. Da li bi mogao da objasniš zašto je to nemoguće ili da odustaneš od te tvrdnje? 2. To što se C.S.Lewis-u ne dopada posledica određene hipoteze nam ne govori apsolutno ništa o istinitosti hipoteze. Covek koji ne veruje u Boga uopste ne moze da razlikuje dobro i zlo. On ne moze ni da zna sta je jedno, a sta drugo. Moze nesto elementarno, ali nista preko najociglednijeg i necega sto bi npr. stavio u zakon (kradja, ubistvo, prevara...). I to je prosto tako, to je istina. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Постоје и животиње које разликују то двоје. Само њихово разликовање долази из унутрашњих порива, а исти ти пориви постоје код човека кад се пита ''да ли да опљачкам овог лика или не'' па се онда јави тамо неки глас савести ''немој'' па онда он помисли да му је то Божа казао, а уствари није Божа него гени настали кроз милионске процесе мутација, природних селекција, адаптација, дрифтовања. Ako geni određuju naše ponašanje onda nema slobodne volje već su svi naši postupci posledica uticaja genetskog materijala. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Иронично или мислиш озбиљно? Па теорија еволуције. Ето ако не верујеш мени да животиње разликују добро и зло скоро исто као човек, онда можда поверујеш у снимке: Bravo DV. Zivotinje ne da razlikuju dobro i zlo, procitati knjigu od Franasa de Waala Prirodno dobri, porijeklo morala kod zivotinja i ljudi, on je najbolji primatolog na svijetu, simpanze su u stanju da urade nevjerovatne stvari, cak i da stvore orededjen oblik organizovanog drustava. To sto ljudi odbacuju evoluciju morala, a ne prate njena savremena dostiguca jeste problem njihove neupucenosti ili neznanja. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 A što se tiče specifičnog pitanja koje si postavio Justinu, "kako ateista prepoznaje i razlikuje dobro od zla", odgovor je: potpuno isto kao i vernik, samo se ne tripuje da su njegovi lični moralni izbori favorizovani od strane nekog višeg natprirodnog entiteta... LOL Ovo je tako teenage... Зосима је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 LOL Ovo je tako teenage... Je li ti stvarno mislis da ateisti nisu u stanju da razlikuju dobro i zlo ili se zezas? Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Погледа Бог све што је створио, и гле, добро бјеше веома. Само мало да се убацим Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Covek koji ne veruje u Boga uopste ne moze da razlikuje dobro i zlo. On ne moze ni da zna sta je jedno, a sta drugo. Moze nesto elementarno, ali nista preko najociglednijeg i necega sto bi npr. stavio u zakon (kradja, ubistvo, prevara...). I to je prosto tako, to je istina. Nisam ateista ali mi nije jasno zašto jedan čovek koji je ateista ne može da ima savest i sposobnost rasuđivanja da li je nešto zlo ili dobro? Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Je li ti stvarno mislis da ateisti nisu u stanju da razlikuju dobro i zlo ili se zezas? Stvarno mislim, izuzev na nekom most basic i most obvious nivou. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јануар 12, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2016 Stvarno mislim, izuzev na nekom most basic i most obvious nivou A zasto su vjerujuci u stanju, mislim koja je razlika? Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука