Jump to content

Верници питају атеисте

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Дежаву@

Ми хришћани мислимо да је апсолутно добро вечно,без почетка и краја, не може да мутира генима ни милијарадама година, не може се адаптирати,дрифтовати,природно селектовати,упоређивати са животињама, може се само слободном вољом прихватити, или сликовито да дочарам на примеру који си сам поставио, завући некоме руку у џеп или не...

Čini mi se da je Božije "dobro" prilično mutiralo kroz vekove, između ostalog i na primeru koji si postavio:

И кад га Господ Бог твој преда у руке твоје, побиј све мушкиње у њему мачем.

А жене и дјецу и стоку и што год буде у граду, сав плијен у њему, отми, и једи плијен од непријатеља својих, који ти да Господ Бог твој.

Тако чини са свијем градовима, који су далеко од тебе и нијесу од градова овијех народа.

Možemo i na nekom drugom primeru... jel ovo dobro:

Robovi, budite pokorni sa svakim strahom gospodarima, ne samo dobrima i krotkima, nego i zlima

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Da, ali istrazivanja u buducnosti i idu ka tome da se utvrdi da li primati reaguju instiktivno ili su ipak i svjesni makar u naznakama nekih moralnih vrijednosti. Ukoliko zivotinja napravi neko dobro djelo na svoju stetu, postavlja se pitanje iz kojeg je razloga to uradila, jer nije obezbjedila prezivljavanje svojih gena, a ni gena najblizih rodjaka jer oni od ovog djela nemaju korist koja ce obezbjediti prezivljavanje njihovih, na nivou skupine. Mislim da ce istrazivanja u buducnosti mnogo toga objasniti. :)

imas slucajeva gdje se pas zrtvuje za covjeka dobrovoljno, recimo ja kad sam bio klinjo poznavao sam jednog decka koji je imao malog psa koji je napao neku dzukelu na cesti i zrtvovao sebe jer je znao da ce ova dzukela da ugrize maloga, nije joj bilo prvi put. dakle to sigurno nije urodjeno nego se radi o ljubavi psa prema djecaku, nije rodjen sa njom nego je stekao to kroz svoj zivot, nikakvi geni to nisu

Подели на овим сајтовима

За атеисту који хоће да буде доследан, то уопште не може и ја то све време овде хоћу да кажем... Владика Николај је рекао да "Човек који не верује у Бога уопште не може да зна шта су добро или зло нити да разликује ово двоје" са разлогом.

Сад бар више није недоследан ако ништа... :)

Pa ipak, ne postoje horde ateista, koji nemajuci mogucnost da razlikuju zlo i dobro, idu ulicama, ubijaju, siluju i rade sta im je volja...

Kako objasnjavate ovu varijantu Fermijevog paradoksa

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

imas slucajeva gdje se pas zrtvuje za covjeka dobrovoljno, recimo ja kad sam bio klinjo poznavao sam jednog decka koji je imao malog psa koji je napao neku dzukelu na cesti i zrtvovao sebe jer je znao da ce ova dzukela da ugrize maloga, nije joj bilo prvi put. dakle to sigurno nije urodjeno nego se radi o ljubavi psa prema djecaku, nije rodjen sa njom nego je stekao to kroz svoj zivot, nikakvi geni to nisu

Dobro mozemo reci da je pas naucen kroz pokusaje i pogreseke od strane vlasnika, ali sta je sa zivotinjama koje nisu imala takvo iskustvo, a ono se prenosi sa generacije na generaciju.

Подели на овим сајтовима

Ако можеш Јустине да смислено одговориш,како атеиста препознаје и разликује добро од зла,по ком критеријуму и успут да те питам,ако си још хришћанин (ово није иронично,стварно не знам у ком си сад фазону), да ли је свако добро на овоме свету од Бога?

Prestanite da trazite odgovor na pitanje "kako ateista razlikuje dobro i zlo" nego postavite pitanje:

"ZASTO ateisti razlikuju dobro i zlo, kad sudeci po nasim verskim knjigama i beskrajnim teologumenama, oni to ne bi trebalo da mogu?!"

Подели на овим сајтовима

razaznavanje dobra i zla nije nagon ni instikt, nije to nikakva usadjena funkcija prvog reda, to je mnogo visa stvar koja zavisi od kako kazes okolnosti , ne od gena, tim stvarima upravlja tvoj karakter u cjelini a ne neki geni sta ti je, svodite svijest na nivo gena

Назови то како хоћеш, поставио сам снимак где човек лепо објашњава да и животиње разликују добро зло, праведно неправедно, самилост према другом итд. зато што је еволутивно дошло до тога - просто јединке које су били кооператвнији су више преживљавале од оних које се биле себичне и које су појели предатори, а ове прве су своје гене и понашање пренели потомцима. 

Исто важи за бригу о потомству које нећеш срести код неких примитивнијих врста типа морске корњаче које положе јаја на обали и бегај назад у океан, или гуштера који исто то раде. Све је то дошло еволуцијом, селекцијом, јединке које су бринуле једне о другима су више преживљавале, као кад би ти и ја били на пустом острву очигледно би обојица преживели кад би сарађивали и бринули него кад би свако на своју страну па крепали. 

Још поставио човека који са хришћанске тачке гледишта јасно каже да етика и хришћанство неке везе немају. 

Подели на овим сајтовима

Ali to im obezbjedjue opstanak i zastitu, ne znam kako bi to postigli primati da nisu razvili odredjene hajde da ih nazovemo moralne vrijednosti, sigurno ih ne prenose jezikom.

sticu od malih nogu, njihova licnost se takodjer razvija, nisu to bas programirani automati. inace ne vjerujem u biolosku evoluciju, vjerujem u mehanizme koje ona pominje ali smatram da oni ne sluze za nikakvu evoluciju vec za prilagodjavanje uslovima sredine, bioloska evolucija te mehanizme preuvelicava , pravi od muve slona i sama sebe je dovela u velike probleme jer se ne moze mutacijama obbijasniti to sto ta teorija pokusava pa se onda stvorilo sto pravaca u okviru te teorije koji se medjusobno pobijaju, sve u svemu zloupotreba otkrica iz genetike, to je za mene bioloska evolucija  

Подели на овим сајтовима

Covek koji ne veruje u Boga uopste ne moze da razlikuje dobro i zlo. On ne moze ni da zna sta je jedno, a sta drugo. Moze nesto elementarno, ali nista preko najociglednijeg i necega sto bi npr. stavio u zakon (kradja, ubistvo, prevara...).

I to je prosto tako, to je istina.

Ja kapiram da neko od ateiste postane Justinijan ili Rakic ili Paradoksologija... Al da od ateiste mutiras u Bilbiju i Korduna, to nisam verovao da je moguce...

Подели на овим сајтовима

Dobro mozemo reci da je pas naucen kroz pokusaje i pogreseke od strane vlasnika, ali sta je sa zivotinjama koje nisu imala takvo iskustvo, a ono se prenosi sa generacije na generaciju.

ne mora biti prisutan covijek, mada covijek kao za njih superiorno bice jako utice na zivotinje... uticu i druge zivotinje i uslovi sredine, sve ukupno utice, da nema macke misevi bi bili glavni frajeri na terenu, al kad je macor tu drugo je politicko uredjenje

Подели на овим сајтовима

dakle to sigurno nije urodjeno nego se radi o ljubavi psa prema djecaku, nije rodjen sa njom nego je stekao to kroz svoj zivot, nikakvi geni to nisu

Не, него је управо урођено јер су пси емотивне животиње, ево ти пример где пас обичну рибу покушава да оживи: 

Имаш још снимака где покушава другог пса да оживи и разних срцецепајућих снимака што се врте. А кад би ово нпр. мачка урадила, смазали би овог шарана док си рекао еволуција. 

Подели на овим сајтовима

sticu od malih nogu, njihova licnost se takodjer razvija, nisu to bas programirani automati. inace ne vjerujem u biolosku evoluciju, vjerujem u mehanizme koje ona pominje ali smatram da oni ne sluze za nikakvu evoluciju vec za prilagodjavanje uslovima sredine, bioloska evolucija te mehanizme preuvelicava , pravi od muve slona i sama sebe je dovela u velike probleme jer se ne moze mutacijama obbijasniti to sto ta teorija pokusava pa se onda stvorilo sto pravaca u okviru te teorije koji se medjusobno pobijaju, sve u svemu zloupotreba otkrica iz genetike, to je za mene bioloska evolucija  

Ti kazes da ne vjerujes u evolucionu biologiju, ne vjerujes, a vjerujes u adaptaciju kojom se pokusava objasniti sve i svasta u evolucionoj biologiji, odlicno ti onda prihvats teoriju da se polno razmnozavanje razvilo upravo zbog prilagodjavanja okolini i prezivaljavanja, odbrane od parazita itd. Mozda ne moze da se objasni nesto sad, ali valjda si cuo za Popperov pojam evolucione epistemologije, odnosno o kontinuiranom napretku nauke.

Подели на овим сајтовима

O kom oboženju i ličnosti ti onda pričaš?Kakva je to ličnost koja nema slobodnu volju?Kako možeš da izabereš ili odbiješ zajednicu sa Bogom ako nema slobodne volje?Kako čovek koji je godinama bio verujući i posle postane ateista ako nema slobodne volje?Ili obratno?Mutiraju mu geni pa se on preobrati?

Imas li slobodnu volju da ne poverujes u boga ako si ga upravo video kako hoda po vodi, pretvara vodu u vino i sa par riba rani citav bataljon?

Подели на овим сајтовима

ne mora biti prisutan covijek, mada covijek kao za njih superiorno bice jako utice na zivotinje... uticu i druge zivotinje i uslovi sredine, sve ukupno utice, da nema macke misevi bi bili glavni frajeri na terenu, al kad je macor tu drugo je politicko uredjenje

Ali pricas o adaptaciji koja je dio evolucije i ti sve njom pokusavas objasniti, onda si spreman da prihvatis i evoluciono objasnjenje religioznosti. Stavio si adaptaciju u centar evolucije. Pa upravo kroz adaptaciju neke osobine postaju urodjene jer im obezbjedjuju opstanak.

Подели на овим сајтовима

Назови то како хоћеш, поставио сам снимак где човек лепо објашњава да и животиње разликују добро зло, праведно неправедно, самилост према другом итд. зато што је еволутивно дошло до тога - просто јединке које су били кооператвнији су више преживљавале од оних које се биле себичне и које су појели предатори, а ове прве су своје гене и понашање пренели потомцима. 

Исто важи за бригу о потомству које нећеш срести код неких примитивнијих врста типа морске корњаче које положе јаја на обали и бегај назад у океан, или гуштера који исто то раде. Све је то дошло еволуцијом, селекцијом, јединке које су бринуле једне о другима су више преживљавале, као кад би ти и ја били на пустом острву очигледно би обојица преживели кад би сарађивали и бринули него кад би свако на своју страну па крепали. 

Још поставио човека који са хришћанске тачке гледишта јасно каже да етика и хришћанство неке везе немају. 

ma to je tacno sve osim toga da je to genima preneseno, nek kaze i patrijarh ako hoces ne vjerujem u to jer mi nema smisla, ajd geni sluze za printanje proteina sad mi objasni sta se to isprinta pa da imas dobar ili los karakter kod zivog bica, ja ti tvrdim da to tako ne ide , takvi bioloski mehanizmi ne postoje, to je prazna prica da su geni odgovorni za to

Подели на овим сајтовима

ma to je tacno sve osim toga da je to genima preneseno, nek kaze i patrijarh ako hoces ne vjerujem u to jer mi nema smisla, ajd geni sluze za printanje proteina sad mi objasni sta se to isprinta pa da imas dobar ili los karakter kod zivog bica, ja ti tvrdim da to tako ne ide , takvi bioloski mehanizmi ne postoje, to je prazna prica da su geni odgovorni za to

Kordun jesi li ikad procitao i jednu knjigu iz evolucione biologije?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...