Кратос Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Kratos je Markionov sledbenik Ma jok bre ja sam pravoslavni gnostik. Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Prilikom analize ovakvog teksta treba obratiti paznju na pristup. U ovom slucaju postoje dva prisptupa - prica je tacna - prica nije tacna Vecina ovakvih prica nisu tacne i proizvod su usmenih prepricavanja dogadjaja i velike zelje da se u njih veruje. Zato sto mnogi ljudi jarko zele da ovakve price budu tacne zato i ne postoji ikakav kriticki sud kad se neka od njih pojavi. Cim se pokaze samo naznaka nekog bozijeg cuda u vidu isceljenja, skoro hroski, vernici u glas to prihvate kao apsolutnu cinjenicu bez ijedne zadrske... iako svi znamo da zivimo u vremenu gde mnogi ljudi lazu i mnogi ljudi namerno obmanjuju... Primera radi, ako ti kazem da je klupa ofarbana ti ces da pipnes da proveris al ako ti kzem da je mog ujaka sv. Vasilije Ostroski izlecio od slepila neces ni probati da mi postavis potpitanje, vec ces zdusno da dignes ruke ka nebu uz povik "hvaljen Gospod" Medjutim, ja bih se ovde osvrnuo na varijantu da prica zapravo jeste tacna. U tom slucaju imamo nekoliko zanimljivih parametara. - Iznenadna ozdravljenja nisu nepoznata medicini. Radi se o izuzetno retkoj pojavi koja je dobro dokumentovana ali jos uvek ne i najbolje objasnjena gde se orgazniam pacijenta izbori sa opakom bolescu uprkos sumornim prognozama. Jednostavno imuni sistem udje u overdrive i za odredjeno vreme ljudi budu izleceni. Ova pojava jeste retka ali je konstantna i nema nikakve veze sa religijskom pripadnoscu ili sa bilo kojom drugom pripadnoscu whatsoever... - "Cudotvorna isceljenja" se desavaju u svim religijama. Ali kad kazem u svim religijama onda mislim "U SVIM" religijama... Eto pitanja za tebe, zasto se cudotvorno isceljuju ljudi koji ne veruju u tvog pravoslavnog boga svedrzitelja? Zasto postoje slucajevi cudotvornih isceljenja u dzamijama, sinagogama, budistickim hramovima... svuda! Moj odgovor je da, kao prvo nema niceg cudotvornog u tim isceljenjima, a kao drugo kad se isceljenje i desi ljudi su pre skolni da to pripisu nekoj visoj sili iz istog razloga iz kojeg vec milenijumima pripisuju stvari visoj sili- neinformisanost i neznanje. Danas niko normalan ne pripisuje munje bogu, ili plimu i oseku... bas kao sto ni za par vekova niko normalan nece spontana isceljenja da pripisuje bogu jer se nadam da cemo u medjuvremenu imati malo vecu izlozenost informacijama koje se ticu ovog medicinskog slucaja. - Treca opcija je da je to zasluzan Bog, ali ta opcija je tolko malo verovatna i ocigledno nekonzistentna da je ne bi ni trebalo razmatrati.... PS. Voleo bih da mogu da vam docaram kolko jadno i bedno deluje kad ovakvim "pricicama" pokusavate da argumentujete Boga... Deluje neverovatno naivno a sto je najgore (tj. najbolje postize se upravo suprotan efekat... Sad ti je samo preostalo da mi zatvoris usta zauvek time sto ces da mi iskopiras onu pricu o dva blizanca u majcinoj utrobi... ja posle njega uvek postanem pravoslavac... o'ma У реду КраљуОблака... Ипак, мишљења сам да, како и ти имаш "право" да о конкретном извршиш анализу свих инпута и искажеш свој став, дозволиш и другима да кажу-ето то је Божије чудо-десило се чудесно исцељење итд... ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Nismo pitao sam Avu Đurovića za komentar čak i neko Svetotačko tumačenje al koliko se sećam nije ga bilo. Znaš šta je problem kod SZ što mi je karakter Isusa Hrista nespojiv sa karkterom SZ-og Boga.SZ je nemilosrdan,ljubomoran,sujetan,gnevan...a Isus sve suprotno od toga. Vaskrsenje.i.jeste.bio.kljuc.Spasenja.ali.je.vaskrsenje.za.coveka.istorijski.dogadjaj.i.nije.vanvremenski.dogadjaj.u.delu.spasenja. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 (измењено) Reakcija je slicna reakciji koju bi ti imao na pricu o jednom mom dobrom prijatelju koji je bolovao od opake bolesti i bio na samrti. Isao je u nekoliko manasitra na isceljenja a jedan svestenik mu je i isterivao djavole i demone. Jednog dana moj prijatelj je od svega digao ruke, otisao iz manastira i prijavio se u prvu bolnicu. tamo su ga za manje od mesec dana izlecili antibioticima od neke bakterije. Danas je ateista i vise ne posecuje bogomolje. Kako vas dvojica objasnjavate ovaj slucaj? Iskreno.tvoj.prijatelj.je.био у заблуди.pravoslavnom.coveku.ne.moze.da.padne.na.pamet.da.bakterije.leci.u.manastiru!!! Измењено Јануар 13, 2016 од Милан Ракић ИгорМ, Јелена011 and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 ето то је Божије чудо-десило се чудесно исцељење desava.se. Милан Ракић and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 desava.se. Па озбиљно и најискреније и без икаквих научењачких и теолошких пролегомена... А у најкраћем... Ви неки верујете и поткрепљујете научним доказима да је нпр. овај свет настао након Великог Праска. Ми неки верујемо и не тражимо научне доказе да је исто то (Свет), настало Речју Божијом... Упростио сам максимално... И зашто ми не би могли да живимо једни поред других, без натезања и надгорњавања.. Ти верујеш и мислиш тако, ја овако и не видим проблем... Такође, како је сам Клауд рекао, постоји статистички гледано одређен број заиста чудесних исцељења, где је сам организам на неки начин успео да се избори са болешћу... Ми неки, који верујемо, тај случај именујемо Богом... И шта сад? За тебе случај, за мене Бог... Хвала Богу ил` случају, лепо је то што се човек исцелио... И да не дужим... Срећно вам Ново лето! Volim_Sina_Bozjeg and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Ne, nemoguće je da je dobrota van tebe, to bi onda bilo suludo. Dobrota je upravo u svakome, kroz Ličnost se projavljuje, kroz Ličnost je prepoznajemp,percipiramo, jer kad životinja pokaže dobrotu, mi ne percipiramo životinjsko biće, nego je osetimo kroz svoje biće kroz svoju ličnost. Pričam o nepromenjivosti dobrote i to apsolutne dobrote koja nema promene od kad je sveta i veka i naravno da moramo da se složimo i ti i ja i svi ostali, u odgovoru na pitanje, da li postoji nešto dobro u čoveku, koje možda čovek potisne ali ne i izbaci iz sebe a da upravo tu dobrotu doživljavamo kao nešto što je nepromenjivo, večno i svetrajno i koja se projavljuje u Ličnosti.? Jer ako neko potisne tu svetrajnu dobrotu a drugi neko ili više njih ne potisne nego je ispunjava, kako onda ona može biti promenjiva u smislu da je ima pa nema? Na to sam mislio kad sam rekao "van mene"... u smislu da je to nešto što postoji mimo mene (postojao ja ili ne).... ne verujem u tako nešto... po mom mišljenju, u pitanju su postupci ljudi (ili drugih svesnih bića) koje mi smatramo dobrim i ništa više od toga.... Primeri koje si navodio poprilično odstupaju od citiranih sa tvoje strane rečenica iz Biblije. I to drastično. U Novom Zavetu takvo ponašanje nije Hrišćanski i molim te da se držimo knjige Pisma i da ne skačemo sa starog zaveta na novi zavet i obratno. Pravoslavlje ima naravno hronologiju istorijskih događaja a desio se u mešuvremenu i spasioc, koji je sa sobom doneo Novi Zavet. Mislim na istorijskom smo raskoraku a ja sam ti pitanje postavio upravo na istorijski kolosek, kako bi mogli koristiti zvaničnu Istoriju, koja nije nužna biti samo istorija Crkve. Dakle da potsetim reč je o Božjim rečima, u ovom primeru nema u Svetom Pismu opravdanje za nikakvo nasilje i činjenje nečoveštva. Nemoj samo da kažeš da je Kordun Bog samo zato što veruje u Njega. Dao sam ti primer iz srednjevekovne Srbije... primer sveca koji je smatrajući da čini volju Božiju radio onakve stvari... i to ne sam nego ceo Sabor i Crkva ga podržali u tome... Takođe i kod primera koje sam ranije dao, jedan je Starozavetni, a drugi (o robovima) Novozavetni. Za taj drugi ne prolazi objašnjenje o Novom zavetu. Spasilac jeste doneo Novi zavet ali nije nikada rekao da su Jevreji pisali laži o Bogu... nije rekao da Bog nije nikada naredio svirepe postupke koje naređuje Jevrejima u Starom zavetu (prvi primer) i da su to Jevreji izmislili... uostalom, zbog toga je Stari zavet i dalje deo vašeg Svetog Pisma... prosto, vi skačete sa Starog na Novi zavet kad i kako vam odgovara a ne ja... kad se nešto uklapa u lični vrednosni sistem onda to i dalje važi, a kad se ne uklapa, onda ne važi jer je iz Starog zaveta... a "spasilac" je na jednom mestu rekao da važe stara pravila a na drugom mestu da ne važe... mada ni na tom drugom mestu nije rekao koja stara pravila ne važe, pa možeš da biraš u skladu sa svojim ličnim ubeđenjima i nahođenju... i onda se "Bog je rekao da tako treba" zapravo uvek svede na "ja mislim da tako treba". dzo ni and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Iskreno.tvoj.prijatelj.je.био у заблуди.pravoslavnom.coveku.ne.moze.da.padne.na.pamet.da.bakterije.leci.u.manastiru!!! Hehe, procitah i originalnu recenicu... VSB, mislim nemoooj tako odma na licnost Problem s takvim ljudima, a ima ih dosta i u Crkvi i dalje, je sto veru shvataju kao ritual, magiju, njima su potrebna cuda i sve to da bude onako bez pitanja i razmisljanja i bez ikakvog promisljanja o bilo cemu. Naravno da ce da postane ateista, to je tako logicno posle svega. Psiholoski nezgodan tip licnosti koji se lako zapetlja u bilo kakvu ideologiju. Kao i ljudi koji recimo vole Boga starog zaveta vise no ista, pa prete drugima paklom, samo o djavolu pricaju, traze znake i slicno... Bog je i u Starom i u Novom zavetu isti, menja se samo jezik kojim nam prica, nekad se ponasao kao preterano zastitnicki ljubomorni i posesivni roditelj, jer ljudi tog vremena prosto nisu znali za drugaciji jezik..u svetu plemena koji se medjusobno tabaju i iskorenjuju i to oko za oko je bio iskorak vise i ni to ljudi nisu mogli da svare, vracali su se idolima i zlatnom teletu jer je tako bilo lakse. Sad je Hristos korak dalje, ali avaj pretezak je i on mnogima jer bi se rado vratili na trgovinu i robovanje kao u SZ. Kad takvim ljudima istrgnes "pravednog" Boga koji se sveti tvojim neprijateljima, oni se nadju u cudu i potpuno se razocaraju i u Boga i u zivot kad nije kako su zamislili. To nema veze s verom u Boga nego sa sklopom licnosti... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Него уместо питања, препоручите ми неку добру књигу која је оставила утисак на вас. Може и из области науке... Саће ме неофити грдити - Јеретичке књиге не читати! Meni je ova knjiga super (nema veze sa ateizmom): http://www.laguna.rs/n327_knjiga_kratka_istorija_bezmalo_svacega_laguna.html Nije usko stručna, nego lagano, pitko i duhovito štivo. ИгорМ and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 2 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
billy2014 Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Nisam ateista, ali cenim da bi njihov odgovor imao jednu rec, a ta rec je 'bulls**t'... Haha, pa vjerovatno, ali eto zanima me kako objasnjavaju takva izljecenja gdje se covjek, koga je bolnica otpisala kao neizljecivog, izlijeci na ovakav nacin kao Miodrag Bukvic. Negiranjem onoga sto su apostoli govorili, odnosno govoreci da su oni govorili pod nekakvim uticajima, cini se jedan od najtezih, neoprostivih grijeha a to je hula na svetog duha. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Može li sada sačuvan primer u istoriji, gde se je to sve zbivalo na ovako bukvalan način a bilo je u ime Boga?на којој планети ти живиш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Kao i ljudi koji recimo vole Boga starog zaveta vise no ista, pa prete drugima paklom, samo o djavolu pricaju, traze znake i slicno... Pretnje paklom je doneo Novi Zavet. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 О Светом Нектарију скоро да ништа нисам знао до 2007. године... Били, немој да правиш гужву... шалим се, подсети ме маратонаца Него на ову тему сам 2013. год. одгледао један документарац Бог има задњу реч (касније други који је наставак Јастуче светог Нектарија ) у коме су учесници људи од струке, др. медицине (са Института за онкологију Ср. Каменица) а имали су блиско искуство са исцелењима од медицине отписаних пацијената а такође и сведочење самих болесника, дакле њихово искуство. Ако се добро сећам један од др. говори о лечењу своје ћеркице којој више није било шта да се понуди. Међу њима су и верујућих а и оних који то нису били. Такође има и критике на рачун појединих свештеника и ситуација када болесници нису добијали благослов за операцију и умрли су у мукама. Што ја за мене страшно и неприхватљиво. Неразумно од појединаца а и непотребно компликовање ионако тешког живота. Сличних ситуација има много али због познатог ефекта "дугачак текст нико не чита" остаћемо при ова два "кратка" снимка. Знам да вас на неки начин "мрзи" и да одгледате али ево овом приликом би вас замолио као брат да се жртвујете (само немојте парцијално већ цео). Да се разумемо, не постављам ово ради било каквог уверавања, бар мени то није потребно а ни вама. @cloudking је већ дао свој одговор али наравно може да се допуни. - Iznenadna ozdravljenja nisu nepoznata medicini. Radi se o izuzetno retkoj pojavi koja je dobro dokumentovana ali jos uvek ne i najbolje objasnjena gde se orgazniam pacijenta izbori sa opakom bolescu uprkos sumornim prognozama. Jednostavno imuni sistem udje u overdrive i za odredjeno vreme ljudi budu izleceni. Ova pojava jeste retka ali je konstantna i nema nikakve veze sa religijskom pripadnoscu ili sa bilo kojom drugom pripadnoscu whatsoever... Многима би ваш коментар био драгоцен а и ако неко може да се надовеже на клаудов одговор. Ја остајем отворен по овом питању. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Meni je ova knjiga super (nema veze sa ateizmom): http://www.laguna.rs/n327_knjiga_kratka_istorija_bezmalo_svacega_laguna.html Nije usko stručna, nego lagano, pitko i duhovito štivo. Читао мада нисам успео целу јер је била позајмица. Добро си ме подсетио, ово би могло да ми обогати полицу и да је коначно преврнем од почетка до краја. Захваљујем, скроз сам заборавио на њу Avocado је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dzo ni Написано Јануар 13, 2016 Пријави Подели Написано Јануар 13, 2016 Многима би ваш коментар био драгоцен а и ако неко може да се надовеже на клаудов одговор.. чудни су путеви госпо...дина Ефекта Плацеба Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука