Jump to content

Mislili ste da je Afrika nerazvijena...

Оцени ову тему

Danijela

Препоручена порука

Asefa
Foto: ENNTelevision / youtube

"Za 10 do 20 godina mislim da više neće postojati homo sapiens. Polako, biološke vrste će nestati a onda ćemo postati potpuno sintetička vrsta. Percepcija, memorija, emocije, inteligencija, snovi, sve što danas vrednujemo više neće postojati", kaže Garnet Asefa (31).

Asefa je kompjuterski naučnik, futurista i utopista, ali je pragmatik. Osnivač je i izvršni direktor "iCog-a", prve laboratorije za veštačku inteligenciju u Etiopiji, koja je pokrenuta 2013. godine sa 50.000 dolara i samo četiri programera. Danas ovde radi desetine programera. Tamo se nalazi i mini prototip robota Sofije, koji je nedavno dobio državljanstvo Saudijske Arabije, koji je i sam delimično napravljen u glavnom gradu ove zemlje.

https://twitter.com/StorageCraft/status/1007005189935718400/photo/1?ref_src=twsrc^tfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.blic.rs%2Fslobodno-vreme%2Fmislili-ste-da-je-afrika-nerazvijena-ali-ono-sto-se-desava-u-etiopiji-ce-vas-oboriti%2F0h9ptjj

Nasuprot onome što ljudi zamišljaju, Adis Adaba je poslednjih godina postao hab međunarodnih poslova i diplomatije. Nove kancelarije i hoteli niču po gradu a, iako se Etiopija još svrstava među najsiromašnije zemlje na svetu po dohotku, takođe je i među najbrži rastućim ekonomijama, piše "Kvarc".

Asefa se nada da će veštačka inteligencija biti srž razvoja Etiopije, ali za sada ima malo podrške od vlade.

https://twitter.com/IBEX_Frontier/status/1004726130061037568/photo/1?ref_src=twsrc^tfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.blic.rs%2Fslobodno-vreme%2Fmislili-ste-da-je-afrika-nerazvijena-ali-ono-sto-se-desava-u-etiopiji-ce-vas-oboriti%2F0h9ptjj

- Smatraju da su napredne tehnologije luksuz. Nije luksuz, to je neophodnost - kaže naučnik. Njegova logika nije tako očigledna u zemlji koja se do nedavno borila sa glađu.

Veštačka inteligencija je poslednji tehnološki izum koji je zaludeo svet, a procene su da će do 2030. godine zameniti ljude u velikom broju poslova. Ali, iako je mnogi vide kao pretnju, Asefa smatra da je ona šansa.

- Zanimali su me roboti i automatika. Pitao sam se zašto ljudi obrađuju zemlju, zašto ne koriste mašine i druge izume - kaže Asefa.

"Solv IT" je nacionalni program koji je pokrenuo "iCog" kako bi mlade Etiopljane učio programiranju i osnovama kompjuterskih i preduzetničkih veština.

- Slušali smo o izumu veštačke inteligencije, kako bi bila korisna ljudima, ali ovde u Africi nema mnogo takvih proizvoda. U razvijenim zemljama prave kućne asistente. Nama ne trebaju da nam bude udobno, nama trebaju da bismo preživeli - kaže Asefa. Danas se u Etiopiji radi na razvoju traktora koji sam vozi i obrađuje zemlju.

Uspeh takvog projekta značio bi da bi ljudi imali više vremena da zajedno ispijaju kafe.

- Ako poslove prepustimo robotima mogli bismo da osetimo šta znači biti čovek. Mi smo socijalne životinje, zavisimo od drugih, ali to trenutno ne radimo - kaže Betelhem Desi, jedna od koordinatorki "Solv IT" programa.

https://www.blic.rs/slobodno-vreme/mislili-ste-da-je-afrika-nerazvijena-ali-ono-sto-se-desava-u-etiopiji-ce-vas-oboriti/0h9ptjj

• Волим 1

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
On 15.6.2018. at 10:06, Danijela рече

Uspeh takvog projekta značio bi da bi ljudi imali više vremena da zajedno ispijaju kafe.

Uz prigodnu muziku.

jules_winnfield.jpg

Garnet Asefa je, zapravo, Jules Winnfield  sa naocarima.

• Хахаха 1

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Za 10 do 20 godina mislim da više neće postojati homo sapiens. Polako, biološke vrste će nestati a onda ćemo postati potpuno sintetička vrsta. Percepcija, memorija, emocije, inteligencija, snovi, sve što danas vrednujemo više neće postojati

Ovome da se hitno zabrani citanje Klarka i Asimova, pod pretnjom zatvora!

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Tamo se nalazi i mini prototip robota Sofije, koji je nedavno dobio državljanstvo Saudijske Arabije, koji je i sam delimično napravljen u glavnom gradu ove zemlje.

Pretpostavljam da je prije toga morao izgovoriti sahadu :D

Inače kada je ova tema u pitanju, vjerovatno po prvi put u modernoj istoriji, Afrika se stvarno razvija ima neki pomak, koji se možda neće osjetitit za dve najviše dve i po godine, ali stvari su obećavajuće. 

Etiopija je jedan od primjera vjerovatno najboljih u Africi, a tamo su ni slučjano ogromne kineske investicije, kao i širom Afrike. Kinezi prave nešto nalik "Maršalovom planu" i ulažu strašno puno u infrastrukturu i druge razne projekte i ako ko izvuče Afriku iz siromašta to će definitivno biti Kina. Zanimljivo je i da dok su evropske sile čerupale Afriku kako su umjele i znale i dovele je do siromaštva zbog kojeg su i dan danas tu gdje jesu, Etiopija je bila jedina država pored Liberije, a nasuprot Liberiji tada je bila sila koja nije potpala pod kandže evropskih kolonijalnih eksploatatora. 

Ruanda se nevjerovatno dobro oporavila nakon dešavanja 1994 i sada združeni Hutu i Tuci rade na izgradnji jednog dobrog i savremenog društva. Na youtubu se mogu naći master planovi za Kigali, koji izgledaju nejverovatno dobro to bi jedino velikom Aleku možda moglo pasti na pamet, metroi, žičare, fontane naravno (ali ne i muzičke), moderne saobraćajnice, rezdiencijalna naselja itd...Ima tu još svakako primjera Kongo, Mozambik, Obala Slonovače i Tanzanije pored pomenute dvije. 

• Свиђа ми се 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Muramasa рече

Rimski most u Etiopiji. Što su evropljani izgradili, ovi još nisu u stanju da poprave. Prelaze pomoću konopaca.

Screen+Shot+2018-02-11+at+11.03.37+PM.pn

Зато смотани Европљанин никада неће бити способан да премости конопцем.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Muramasa рече

Jesi li čuo nekad za zip-line? Evropljani premošćuju konopcem radi zabave, ne iz nužde.

Па зип-лајном само и могу оним својим млитавим ручицама, седну као у фотељу и пређу тамо.

А види супериорног Етиопљанина, снагом сопствених руку. =)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Muramasa рече

To što je evropljanin oprao ruke posle vršenja nužde, ne znači da su mlitave.

Misli neoprao? Jer izvjestaji sa terena kazu da civilizovani Evropljani vrlo slabo peru ruke u poredjenju sa cinjenicom da im je obilje vode na dohvat ruke

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Muramasa рече

Rimski most u Etiopiji. Što su evropljani izgradili, ovi još nisu u stanju da poprave. Prelaze pomoću konopaca.

Хехехе nice try  :D

Мост су саградили Етиопљани у 17.веку. Оштећен је у 2. светском рату. И 2009. је изграђен нови висећи мост да би људи пешке прелазили са једне обале Плавог Нила на другу.

Линк

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, GeniusAtWork рече

Хехехе nice try  :D

Мост су саградили Етиопљани у 17.веку. Оштећен је у 2. светском рату. И 2009. је изграђен нови висећи мост да би људи пешке прелазили са једне обале Плавог Нила на другу.

Линк

Fake news... još ćeš da kažeš da su ga neki Evropljani oštetili u 2. svetskom ratu?  :)))

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...