Jump to content

Ministar Vulin: Belorusija poklanja Srbiji 4 lovca MiG-29, veruje da ćemo sledeće godine „biti jači“ i za helikoptere Mi-35

Оцени ову тему

Препоручена порука

У суштини, не знам ко је први "лансирао" фразу о "поклањању" јер она је јасна и недвосмислена.

Зато, када се на концу испостави рачун тог "поклона" испада да треба сви колективно да блејимо.

Писано је већ о овоме. И ово су чињенице. Од Другог светског рата, па до данас, што се тиче војске и у ужем смислу њеног најопремљенијег, најкомпликованијег и најелитнијег вида - РВ и ПВО, поклоне и донације смо добијали САМО и још једном САМО, од САД, Велике Британије, Француске и Грчке. 

Тамо с` конца 40-их и до почетка 50-их, поменути су само у ваздухопловство "укуцали" 1000 летелица. Ремонтоване летелице су наплаћиване (због књижења-МФО) по цени од 1 долар, док су нове, које је СФРЈ и ЈНА добијала (поједине моделе млазњака) и пре него земље савезнице у НАТО, по цени (опет због књижења) од 100 долара. Када се урачуна и развој радарске мреже на територији читаве земље, те помоћ осталим видовима војске, то је било негде око 750 милиона тадашњих долара донације, што је највећа војна помоћ, коју су (првенствено) САД упутиле иједној земљи у једном гранту и повијесно гледано, Амери су у наоружању помогли највише Израелу и нама. 

Од 2000-те па наовамо, што се тиче САД и поклона, донације су свеле на неколико десетина возила Хамер којма је опремљена Специјална бригада наше војске (рачунајући ту о Војну Полицију, односно Гарду). И нешто за МУП, али то нас се не тиче. И било је донација РВ Данске у манипулативним возилима за превожење погонских горива и техничких флуида за наше војне аеродроме. И врв. нешто у стрељачком наоружању по НАТО калибру, ал опет за "специјлаце"....

Што се тиче Руса/Совјета (и обрнуто), пред крај Другог светског рата су ПОКЛОЊЕНЕ две ваздухопловне дивизије из састава 17. ваздушне армије, свеукупно око 250 летелица. Од тада, па до данас, СВЕ што је набављано од Совјета/Руса је плаћано и ништа није поклоњено. Олакшица је била једино што се плаћало робом, првенствено житарицама, а не доларима.

Интерес САД и НАТО за горе поменутим ПОКЛАЊАЊЕМ је, у најкраћем био стварање јаке војске на делу Медитеранског војишта, у тренутку када је Југославија након Резолуције ИБ "остала" ван токова СовјетоКомунарске силе.

Интерес Совјета за ПОКЛАЊАЊЕМ је на концу Другог рата, 1944. године би тај што се развој фронта у надирању Црвене Армије након ослобођења Београда простирао од Срема па читавим током Саве ка Аустрији. За наступање војске, требала је ваздушна подршка коју партизани на територији северног војишта некадашње Краљевине нису имали. Јужно војиште је било покривено подршком две партизанске ескадриле коју су донирали Британци, однонсо једним делом учешћем наших посада (и са 4 Либератора-тешка бомбардера-које је Рузвелт поклонио нашем Краљу 1943. године). Истина ови бомбардери у саставу 15. америчке ваздушне армије су обављали задатке на стратегијском нивоу, док је руска донација била резервисана за тактички и свакодневни наступ "рокања" нацистичке гамади.

Данас како ствари стоје, ја се много не разумем, то нека одгворе аналитачари и геополитичари.

Иако наша војска има највиши степен сарадње са НАТО и САД (НГ Охаја) који једна земља може да има, а да није у НАТО; а која се опет сарадња очитује у заједничким вежбама са НАТО, реалним и виртуелним, односно са ЕУ, где имамо сталну мисију у склопу снага ЕУ за брзо деловању у обезбеђивању прилаза Суецком каналу и лову на Сомалијске гусаре (УН мисије се наравно не рачунају у овом контексту), што Оби каже, имали су 18 година форе да понове оно што су чинили пре више од пола века. 

Без обзира на данашња пренемагања военог милистора и Прецедника, спољна политика ове земље је једна константа свих ових 18 година. ЕУ и негде тамо-вамо НАТО. Дакле, ако је то тако, ако су чак и нуђени неки аранжмани да и САД имају свој центар овде (мнопг пре руског Хуманитарног у Ниш-који на концу и није војна инсталација), а они нису показали ни "зрно" интереса за тиме, ја се много не разумем, ал` контам да им није онда ни стало. Истина, према нашем Уставу, они имају једну војну базу са сталном хеликоптерском региментом (можда и две када се урачунају транспортни и летелице за подршку) крај Урошевца.

Значи,једноставно, није им интерес. Да ПОКЛОНЕ. Да купимо код њих, много скупо у сваком сегменту.

Руси!? Немам шта да кажем. На почетку сам поменуо поклон и значење. Да смо купили ново и сређено, коштало би мнооого више. Овако, добили смо, па мора да оправљамо. И не само да оправљамо, него мора и да освежавамо и уграђујемо нову опрему. И додатно да та опрема буде (и) компатибилна са НАТО. Што нису лепо поклонили-не знам. Што је јавности пласирана овакава идиотска конструкција-не знам.

Шта ће бити даље-не знам.

Да смо остали б(р)ез авијације, морали би плаћати некоме кирију. Као што то раде Словенци, Црногорци, Македонци и тзв. Република Косово. То је "чекало" и Хрвате. Ето и њима "поклонио" Израел. Нама Руси. И ево ова Вулинова обећања...

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Милан Ракић рече

Значи,једноставно, није им интерес. Да ПОКЛОНЕ. Да купимо код њих, много скупо у сваком сегменту.

Руси!? Немам шта да кажем. На почетку сам поменуо поклон и значење. Да смо купили ново и сређено, коштало би мнооого више. Овако, добили смо, па мора да оправљамо. И не само да оправљамо, него мора и да освежавамо и уграђујемо нову опрему. И додатно да та опрема буде (и) компатибилна са НАТО. Што нису лепо поклонили-не знам. Што је јавности пласирана овакава идиотска конструкција-не знам.

Шта ће бити даље-не знам.

Да смо остали б(р)ез авијације, морали би плаћати некоме кирију. Као што то раде Словенци, Црногорци, Македонци и тзв. Република Косово. То је "чекало" и Хрвате. Ето и њима "поклонио" Израел. Нама Руси. И ево ова Вулинова обећања...

To je to. E sad, samo mozemo da nagadjamo zasto je zapadu nekad bio a sad nije interes da poklanjaju, i zasto Rusi skroz ne poklone, nego se krchme sa remontom. Meni se cini da i Rusi sad prosto necedu da ulecu i poklanjaju kojesta, cak i da se uplicu mnogo po bilo kom osnovu, prosto zato sto je ovde situacija takva kakva jeste, sto ce da kaze mahom protivna njihovom gledanju na stvari.

Dok je bilo vremena posle Informbiroa, mi smo bili prakticno potpuno zapadni protektorat, iako u biti socijalisticka zemlja. Tako smo dosli (s jedne strane) do relativno otvorenog drustva, u kome smo mogli da odrastamo uz tu nama omiljenu zapadnu subkulturu, ali i (s druge strane) vremenom i do potpunog raspada zemlje - taj status "ni istok, ni zapad", "mi smo nesvrstani", bla, bla,... na ovakvom podneblju, u osnovi je bio jedan geopoliticki nonsens - na granici smo zona interesa jednih i drugih, a qrchimo se kao da smo mi neki treci jednako vazni u toj prici - tako da smo na kraju i podelili sudbinu "nicije zemlje", i to tako kako je onom koji je u tom momentu bio jaci i odgovaralo.

Drugim recima, i to sto nekad ovi poklanjahu svakako je bilo sa debelim interesom, jerbo, da im bese stalo do nas, ne bi nas ni rusili kao sto jesu. A sad, cak ni svojim direktnim saveznicima (Hrvatska, Slovenija...) nista ne poklanjaju, iako bi realno bas mogli, bez ikakvih problema.

Sve skupa, to nekako govori da cemo mi, verovatno, da za neko izvesno vreme budemo jedna obicna zaustavna traka, i nista drugo osim toga... tj. da ce da nas manje-vise zanemare i jedni i drugi kao trenutno potpuno nebitne faktore u bilo cemu. A to nas sve balkance ostavlja nama samima, da`ko malo promucnemo glavudzama, pa iz svega ovoga napravimo i nesto pametno i u nasem dvoristu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Лепо рече @Lady Godiva да је читава прича око поклањања смешна. Поготово поклони за које на крају добијеш рачун који мораш да платиш.

Нико ништа не поклања, него купују нешто. И сви хоће да зараде.

Поприлично ми оде на живце ова проруска пропаганда по нашим медијима, а на коју се многи примају. Као руси су добри (ето "поклањају" нам авионе...), а амери лоши... Е да смо паметни, да не трују људе емотивним односом према страним силама, и културама.

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Ђорђе Р рече

Лепо рече @Lady Godiva да је читава прича око поклањања смешна. Поготово поклони за које на крају добијеш рачун који мораш да платиш.

Нико ништа не поклања, него купују нешто. И сви хоће да зараде.

Поприлично ми оде на живце ова проруска пропаганда по нашим медијима, а на коју се многи примају. Као руси су добри (ето "поклањају" нам авионе...), а амери лоши... Е да смо паметни, да не трују људе емотивним односом према страним силама, и културама.

Pracenje bilo kog domaceg medija u danasnje vreme samo po sebi je otrovno. Od toga da pocnemo ako cemo vec da mislimo pravo i kako treba.

Inace, tzv. proruske propagande ima tama tol`ko koliko i prozapadne, i nesto manje. Da ipak budemo nacisto i sa procentima.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Muramasa рече

Ja se ne bih bunio da su F-22 Raptori.

Ја бих. То је скаламерија од "авиона". Након 15 или колико већ година од осмишљавања, тек је тада први пут полетио. Живи је симбол трулежи коју ствара корупција из буразерске сарадње војно-индустријског комплекса са владом САД-а.

пре 4 часа, Muramasa рече

Nije poenta da se jedan pilot zabavi, nego da Hrvati i Šiptari čuju da probijamo zvučni zid.

За тестирање хрватских и албанских бубних опни имамо друге, много подобније, играчке:

nora.jpg

А у позадини иде колце "Ја сам ја, Јеремија, прееезивам се Крстић" :pucpuc2:

Подели на овим сајтовима

@Ћириличар

Ima i nesto mnogo bolje od toga... u razvoju ili pri kraju razvoja je raketa kratkog dometa Z-Z "Sumadija". Ona dobaci do nekih 280 km daljine...

...

03.jpeg?x97441

http://www.kragujevcani.rs/wp-content/uploads/2017/06/03.jpeg?x97441

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, obi-wan рече

@Ћириличар

Ima i nesto mnogo bolje od toga... u razvoju ili pri kraju razvoja je raketa kratkog dometa Z-Z "Sumadija". Ona dobaci do nekih 280 km daljine...

...

03.jpeg?x97441

http://www.kragujevcani.rs/wp-content/uploads/2017/06/03.jpeg?x97441

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ћириличар рече

Након 15 или колико већ година од осмишљавања, тек је тада први пут полетио.

Минимум је 10 година од осмишљавања до првог пробног лета. Ништа чудно

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

Минимум је 10 година од осмишљавања до првог пробног лета. Ништа чудно

Како сад видјех, од осмишљавања до званичног увођења у службу требало му је око 20 година ( 12 година за пробни лет у 1997., званично увођење у службу 2005 и потпуна спремност за службу децембра 2007, што се комотно може написати као 2008 ). С обзиром колико је компликован авион, мало је. У праву си.

Но, брзина којом је он развијан и произвођен је мања од брзине којом Руси и Кинези исто праве своју пету генерацију. Највјероватније јер Локхид не дјелује ни под каквим притиском да што брже и боље га направи, па то утиче и на трошкове који су били велики проблем у расправи око настављања његове производње. А не вјерујем да ту ишта помаже велика љубав Републиканаца да дају паре војсци само тако.

Но небитни су и трошкови. Просто га хејтујем јер је "сад ћу полетјети, испалити ракету са безбједне даљине и вратити се, а не дај Боже да ми долети неки Сухој-25 иначе сам у невољи" тип. Као ликови који када играју неку стратегију се само закопају у својој бази и граде ултра мега гига јаке тенкове и авионе док се други крљају, па онда само пређу преко онога што је остало након борби. Али ако их нападнеш док се још граде, онда се љуте!

Раптор је тај лик.

Са друге стране, ово је умјетност:

b9b966e355813d3387a3c49e1c2850f4_XL.jpg?

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Ћириличар рече

Сухој-25

Suhoj-35, 25 je jurisnik, nije lovac i presretac... :)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, grigorije22 рече

A za odvracanja nam treba ovo

Ovaj je jos i bolji, a manje komlikovan. Taman za nase uslove...

...

S-350E Vityaz 50R6

640px-Air_Defence_System_%22Vityaz%22_(e

640px-50P6E_-_MAKS2013firstpix03.jpg

640px-MAKS2013firstpix04.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Ћириличар рече

Небитно, и тај би му направио проблем #Хејт

Taj svakako bi, jer je tome i namenjen... :D

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ћириличар рече

Небитно, и тај би му направио проблем #Хејт

Да виш која је то кинетичка енергија кад се забије у ону америчку канту! То је руско, то прављено све да издржи, то само прође кроз оно лагано америчко.

То прављено да лепо изгледа за телевизију, ал ништа не кошта у правој борби. Причао ми један комшија што је радио тамо у Америци и разуме се доста у те ствари да много онога што Америка приказује на ТВ и није истина. Каже да поређају тако милион авиона, ти би реко сад има их ко зна колко, а то све макете. Зато они не смеју на Русе, јер Рус све што има, то је право. Руско. 

Него ни Руси нису што су били. Да је оних лепих времена, да су бацили једну атомску бомбу да потопе све оне америчке бродове тамо код Сирије у оном мору, да Американцу више на памет не падне да дигне главу! Овако, и они су ме разочарали.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...