Jump to content

Da li ste doziveli ili preziveli preljubu?

Trifke

Препоручена порука

пре 16 минута, ana čarnojević рече

gledam sad...Milena Dravic koja tuguje za Gagom na Novom groblju na godisnjici. istinski zali, proveli vek zajedno.

a cak i ja znam neke price iz druge ruke koje svedoce da je mogla mnogo puta da ga ostavi i ne oprosti. a ona zena neutesna. i nemojte mi reci da nije znala.

Ima tu svega, ne konkretno izmedju njih, to samo oni znaju, medjutim moze se desiti i da "oproste" ali onda cesto nabijaju na nos u drugim situacijama kad se prepiru.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

нико није ни рекао да си требала да кукаш деци на рамену и изиграваш жртву и окрећеш оца против њих, ово је већ подметање и замена теза.

Izvini, to mi, zaista, nije bila namera.

Prosto, razlicito mislimo o ovome, i to je to. Mislim da je pitanje veoma kompleksno, gde je retko samo jedan krivac, i da nije nuzno da je on/ona los covek. Ja, pisuci na ovoj temi, imam svoje iskustvo pred ocima, i u skladu sa njim pisem. Srecna sam sto smo prosli kroz tu pricu  ovako kako smo prosli, sto smo ostali zajedno, sacuvali obostranu ljubav i porodicu, sto su mi deca prosla kroz taj period bez trauma, u to vreme, potpuno nesvesna sta se dogadja. Tek nedavno smo se dotakli te teme i pricali o tome. Raduje me sto nisu prezreli oca, jer su shvatili da on nikad nije prestao da voli, ni njih, ni njihovu majku; da ako nesto volis, moras da se boris da sacuvas to, ma kako bolelo, i sto je najvaznije (bar meni) da treba prastati. To je pouka primerom, a ne samo teoretski. 

Opet kazem, svi smo mi razliciti. Ti i ja se po ovom pitanju ne slazemo, pa sta?  Imamo pravo na to ! :drugarstvo::bighug:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ronald рече

"oproste" ali onda cesto nabijaju na nos u drugim situacijama kad se prepiru.

Onda nisu uspeli da oproste. Nije to lako.

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Лидија Миленковић рече

Onda nisu uspeli da oproste. Nije to lako.

Zato i kazem vrlo, vrlo mali broj ljudi uspije da oprosti. Ostaju zajedno iz raznoraznih razloga i posle prevara, ali oprostiti je nesto ekstremno tesko. Starac Tadej se ljutio na oca dugo posle kad je bio u monastvu, u kasnijim godinama, i ako je bio svjestan i zreo koliko ga to sputava, a ne ljudi u svakodnevnom zivoru koji se ljute za sitnice.

Подели на овим сајтовима

@Лидија Миленковић    ма разумем да си ти из свог искуства причала, и драго ми је да сте то прошли, преживели и учврстили се у љубави још више.

ја сам причала генерално и из примера људи које познајем а били су преварени или су варали.

у сваком случају, ако постоје и деца у том браку, увек ћу прво стати на њихову страну, јер су они најнезаштићенији и повређени недужни.

:drugarstvo:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Снежана рече

Да ли је баш само наш его у питању? Прељуба је један од разлога због  којег Црква дозвољава развод, и не верујем баш да је у питању само повређени его, мислим ипак да ту има много веће повређености и издаје, нарочито ако није била само секс авантура, него је у питању паралелни живот.

Опростити јесте тешко, често и немогуће, али опростити не значи нужно остати у заједници са особом која је преварила, опростити пре свега значи успоставити мир са собом.

Vidi, i ovo je tacno, ali me`s cini da Lidija nije ni mislila da je to prosto ego sam za sebe, nego da on prosto caruje nasem neoprastanju, kao sto caruje i nekajanju za bilo sta drugo. Tako da ja to vidim da vi u stvari pricate istu stvar, samo sa dva razlicita ugla gledanja: ona je izlozila jednu jasnu jevandjelsku osnovu idealnog coveka, a ti pricas o nekim sasvim prakticnim stvarima. I ja se slazem sa obe.

Jer, jevandjelski ideal i praktican zivot nisu bas uvek u skladu, u stvari cesto nisu, ali to nije zato sto ideal nije tacan ili ne valja, nego zato sto smo mi ljudi slabi i najcesce ga ne sprovodimo u zivot na taj idealan nacin. Zato je Crkva dozvolila da preljuba bude prakticno jedini razlog za razvod braka, zbog nase ljudske slabosti, ali i to nije nikakva obaveza, vec se ostavlja na rasudjivanje samim ljudima i njihovim duhovnicima. Jeste bolje da se oprosti, ali i to ima smisla samo ako ona/j koji cini preljubu `oce da prihvati oprostaj i hitno preduzme sve da promeni svoje ponasanje.

Mnogi ne mogu da nose teret te izdaje, i to je sasvim u redu. Bolje je da se i rastave nego da sikcu jedno na drugo ostatak zivota.

I potpuno si u pravu - preljuba nije prosto izdaja jednog od supruznika kao pojedinca, nego izdaja kompletne zajednice/porodice, jer cela porodica i pociva na toj dvojednoj vezi muza i zene. Dakle, preljuba nije samo noz u ledja muzu/zeni, nego i deci, i to jos kako. Cela porodica neminovno, po samoj svojoj prirodi, oseca lom koji se desava u njenom korenu.

Drugim recima, dobro je ako onaj supruznik koji je pretrpeo izdaju moze da sve nekako upije i amortizuje, uz Boziju pomoc, tako da npr. deca nista i ne osete. Ali to su cesto samrtni bolovi, tezina od koje pucaju kosti, tako da je za takav postupak potrebna bas pojaka vera i poverenje u to da ce Bog da te pridrzi i ojaca tako da te cela ta oluja ne samelje.

Zato mi se cini da je po ovom pitanju nemoguce da se izradi jedan jasan princip, nego sve mora da se rasudjuje od slucaja do slucaja.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Phoebe рече

Ko prevari jednom, opet će, ali će bolje paziti da ne budu upecani. Postanu odani kad više nisu u snazi ili poružne :)))

Ne nego im supruznik polomi kosti, pa posle ne smeju ni da mrdnu. Batina je iz raja izasla ;) 

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

Jednom sam citao nesto bas na ovu temu, i secam se slucaja iz Rusije - covek po pozivu drzave otisao u rat, tek sto se ozenio, zena ostala kuci da ga ceka. Posle 3-4 godine se vratio, i zatekao je sa detetom (ne, nije njegovo, u samom svedocenju je navedeno da je bas to bilo sigurno). Ona je bila beskrajno postidjena kad se on vratio, ali nije imala kud. Dete je tu, pa je tu, ono bar nista nije krivo. A on je bas voleo tu zenu, i tako je ostao i da zivi sa njom.

Sad, tesko je i da se zamisli njihov podvig: on bio u ratu, zivot polozio za otadzbinu, i kao "nagradu" dobio preljubu od zene koju voli.

Ona je svakako sve vreme bila svesna sta je ucinila - inace, zasto bi uopste ostala da ga ceka, i to sama, ne sa tim nekim drugim - i sasvim verovatno je i njen bol bio velik, narocito sto je dalje nastavila da zivi gledajuci svakodnevno u oci coveka koji je otisao da je brani, a ona ga izdala.

Pa ipak - ostali su da zive zajedno. Ne vidim kako bi to moglo drukcije, osim da je njihova ljubav ipak bila toliko velika da nadidje sve te gadosti.

Sta `ocu da kazem? Ne kazem da to mora i treba svako tako da uradi, niti moze, ali je cinjenica da je oprastanje do kraja ipak imperativ naseg (hriscanskog) zivota.

Koliko cemo mi da se saobrazimo tom idealu jevandjelske etike, zavisi uglavnom od nas samih. Ali i ako to ne uspemo, ipak je vazno da bar budemo okrenuti na tu stranu, ka tom idealu, i da nas smrt barem zatekne zagledane u njega. Ima ona sjajna prica o dva mrava, pa kaze jedan ovom drugom "kud si to posao?", a ovaj veli "za Jerusalim". Kaze opet prvi "pa ti nisi pri sebi, kako ces ti tako sitan i nikakav da stignes cak tamo?", a ovaj mu opet odgovara "znam i ja da verovatno necu, ali ja hocu da me smrt zatekne na putu za Jerusalim".

To smo mi hriscani - ljudi koji su na putu za (nebeski) Jerusalim. Pa sto dalje stignemo i vise postignemo, uz Boziju pomoc, to bolje. Vazno je da smo stalno zagledani u taj Jerusalim, tj. da nam etos jevandjelja nikad ne izmakne pogledu. A za sve ono sto ne mozemo po svojim ljudskim slabostima, tu je smirenje/smirenoumlje da nas pokrije, po recima Hristovim: "jer je jaram moj blag, i breme je moje lako"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Phoebe рече

Ko prevari jednom, opet će, ali će bolje paziti da ne budu upecani. Postanu odani kad više nisu u snazi ili poružne.

To apsolutno nemas na osnovu cega da tvrdis, kamoli da moze da bude pravilo. Ja licno znam za primere koji se nimalo ne uklapaju u ovo sto kazes.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Снежана рече

е нека си ми рекао кад питам свашта :smeh1:

:drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

@Снежана  Samo da znas kakvih sam se manipulacija decom nagledala, radeci decje rodjendane, srce da ti pukne. Secan se decaka koji je svake godine pravio zurkice za rodjendan sa istim drustvom, dva uzastopna dana. Jedan dan je slavio otac detetu, a drugi dan majka. Pa je bilo situacija kada, pred svom decom majka proziva i pljuje po ocu, a dete pocinje da place i nece ni u svecice da duva, ili kad  otac, takodje prad svima pljuje majku sto nije umesila tortu, nego je kupila i donela. I jos sijaset drugih. I, onda, sto puta sam pomislila: Ma dodjavola, ko je kriv ! I jedno i drugo su kreteni kad ovo rade deci !

• Тужан 1

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, obi-wan рече

To apsolutno nemas na osnovu cega da tvrdis,

====================================

Da nemam na osnovu čega, ne bih napisala to što sam napisala. Imam ih čak i u familiji, nažalost.

Ima svetlih primera, ali u manjini . I pitanje je koliko su oprostili.  Ekonomski razlozozi prevagnu. To su naše babe trpele dedove, a ko  je danas spreman da oprosti onako iz srca? Da ga nosim na ramenima trčeći uzbrdo odma` 

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Phoebe рече

Ima svetlih primera, ali u manjini .

I to je pitanje, ali i da jesu u manjini, svakako da pokazuju da tvoja tvrdnja ne moze nikako da bude pravilo. Jedan koji oprosti i nastavi dalje, vredi vise nego svi ostali koji to ne urade. Takva ti je hriscanska/jevandjelska "matematika", bila i ostala.

I pitanje je koliko su oprostili.

Ako nije sasvim oprostio/la, kako onda uopste moze da zivi sa tim drugim? Ne postoji razlog koji moze da me drzi uz zenu, ako tu nema ljubavi, tj. oprastanja.

Ekonomski razlozozi prevagnu.

Netacno. Kad bi ovo bilo tacno, razvoda skoro pa da ne bi bilo uopste. A ima ih mnogo, na veliku zalost.

ko  je danas spreman da oprosti onako iz srca?

Nisam slobodan da iznosim bilo cija imena, ali kao sto rekoh - znam ih licno.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...