Иван Ивковић Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 @@Muramasa, ти би то овако некако... "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 Шалиш се? (0_0)' ... сад траварица... Бог је Тај Који Словом (Христом) изгони демоне. Он је изнад сваке твари и Његовој вољи се приклања свако колено и на небу и у поднебесју. Ако си читала Свето Писмо знаш о чему причам. Не знам да ли бих пре заплакао или се насмејао на поменуте приче о физичким и био-хемијским окршајима... Демони поседују анђеоску природу и као такви нису подложни никаквим земаљским утицајима. То ти је нешто слично као што не би могла да ухватиш ветар... Не верујеш ми ? Разочарала сам се у тебе. Боље би било да се упознаш са догађајима у Шангају, из новембра 1943. Чудни су путеви демонски, и та траварица се потпуно уклапа у причу ... то јест објашњава зашто метода идентификације демона није поуздана у 21 веку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 @@CecaV, чему идентификација демона? Мислим да имамо различито схватање и изворе информација па отуд неспоразум. Јеси ли читала Свето Писмо? "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 читају се читају (молитве).... понекад дођу и до филма, а да није холивудски.[/quote Kao sto rekoh demonologija je vrlo bitna jer bez nje ni vera u Boga ne postoji. Dodacu,da Bog postoji kao sustina i bez stvorenog naseg sveta,pa da ne poginemo u mojoj protivrecnosti. Ne potoji hriscanin koji ne veruje u postojanje zla i nije mi jasna tiha pretiha praksa Crkve po ovom pitanju Hristos nije cutao vec ukazivao na postojanje djavla i ostalih podnebeskih sila koje utelotvorenje dobijaju kroz coveka koji im se predao. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 I naravno da je lov na ljude nedozvoljen. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Manolis Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 http://www.imdb.com/title/tt3280916/ Preporuka! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Јануар 19, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2015 Ovako nekako http://youtu.be/7QnYKR9vMh4?t=2m38s Ех кад би то тако ишло... У "Старечнику" између осталог имаш наведене свакојаке видове демонског деловања па прелистај ако имаш кад. "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
aliluja Написано Март 8, 2015 Пријави Подели Написано Март 8, 2015 Demone ne moramo videti da bi znali da postoje... i time učvrstili veru... obratimo pažnju samo kad se osećamo slabo i kad dodju gorde misli... nemirna tuga... i eto ih... Pomolimo se... i ispratimo ih da odu odakle su došli... uz Božju pomoć i našu dobru volju... Čim nam se poboljša umno stanje kroz molitvu i pojanje.. eto nam stubova nosača da učvrste veru u nama. Ne bih želela da vidim demone.. neka budu što dalje od mene..I sad mi ih je već dosta... dobili su i previše pažnje. TAČKA! I DOVIDJENJA! Srdjan, Дијана., milan. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
makikiss Написано Март 8, 2015 Пријави Подели Написано Март 8, 2015 Да ли човек треба исповедити своме духовнику неко такво искуство(мислим на искуства већ поменута,типа у полу-сну грчење-укоченост,немогућност да се молиш тј неко мумлање,демонски звуци,још нека друга виђења нпр у цркви итд? Напомињем да се то све дешавало док је човек био дубоко у гресима,па је касније после пар година све те грехе исповедио и окренуо се цркви,али није и даље исповедио то искуство(које је било само последица многих неисповеђених грехова и нецрквености). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 8, 2015 Пријави Подели Написано Март 8, 2015 Је л' може неко да ми каже какав је став и искуство других религија и других хришћанских деноминација према овој теми? Да ли у исламу и код будиста и протестаната имају молитве за те прилике и случајеве које описују као истеривање демона? Такође- да ме нико случајно не схвати погрешно, ни најмање не желим да доводим у питање ничије лично искуство, јер свако најбоље зна шта је доживео - постоји и појава која се зове парализа сна, којом би се могао објаснити један број оваквих догађаја (дакле никако не тврдим да је ово потенцијално објашњење за сва искуства ове врсте). Ја сам једном доживео нешто што се уклапа у неке приче које сам чуо (присуство црног бића, привремена паралисаност, стање између јаве и сна, које се прекинуло Исусовом молитвом), међутим уклапа се и у опис парализе сна. Следећи пут када сам се нашао у сличној ситуацији, сетио сам се да се вероватно ради о поменутој парализи и страха и ужаса као први пут није било. Занима ме такође како атеисти објашњавају постојање оволиког броја оваквих прича? Како гледају на чињеницу да постоји релативно огроман број људи, притом су многи од њих рационални, образовани и поштени људи који сведоче да су лично присуствовали догађајима у којима се дешавају необјашњиве ствари (жене које причају мушким или нељудским гласом нпр.)? Како успевају да не допусте оно чувено "има ту нечег" можда? Питање и за свештенике и богослове, да ли човек има разлога да се плаши демона, у смислу да ли му демон може ишта, да ли може да га опседне, уколико то човек "не жели", уколико се помоли у тој ситуацији нпр, не петља се са врачарама, магијама разним и сл, не уплиће се у разне ритуале и сл, једном речју води живот просечног човека? Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CecaV Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Занима ме такође како атеисти објашњавају постојање оволиког броја оваквих прича? Како гледају на чињеницу да постоји релативно огроман број људи, притом су многи од њих рационални, образовани и поштени људи који сведоче да су лично присуствовали догађајима у којима се дешавају необјашњиве ствари (жене које причају мушким или нељудским гласом нпр.)? Како успевају да не допусте оно чувено "има ту нечег" можда? Malo šire pitanje je “zašto ljudi veruju u paranormalne pojave?” Čest odgovor je da je to zato što oni imaju potrebu da veruju. Mada je ovaj odgovor manje-više tačan, on nam ipak ništa ne objašnjava. Psihologija ima odgovore koji su detaljniji, a tako su brojni da ih nije lako ni nabrojati. A pošto neki od njih nisu ni očigledni ni atraktivni, potrebno je dosta truda da bi se svi obuhvatili. Za lakše razumevanje, psiholog dr Terens Sendbek je razloge koji su doveli do nekritičkog verovanja u paranormalne pojave podelio u šest kategorija: (1) Ignorisanje prirodnih i društvenih nauka (posebno matemetike i psihologije) kognitivne iluzije greške sećanja mentalna selektivnost saznajni nesklad koji nastaje kad se čovek suoči sa informacijom koja je u suprotnosti sa njegovim sistemom shvatanja sveta optičke iluzije (2) Naivnost Zato kad nam neko, koga prihvatamo kao poštenu osobu, ispriča nešto neobično, mi ćemo to verovatno prihvatiti kao istinu. Pa kada prenesemo priču drugima, formira se lanac “Radio Mileva” i uskoro će cela okolina sa istom količinom poverenja uživati u neobičnoj priči. (3) Zatvorenost uma Anomalna iskustva spadaju u posebnu kategoriju i ona moraju da imaju objašnjenje koje svaki laik može da shvati i, ako ih nauka ne objasni tako da to bude očigledno i svima jasno, onda će to učiniti lokalni astrolog ili beli mag. Čak i besmisleno objašnjenje bolje je od stručnog i teško razumljivog, ili čak nikakvog. (4) Lično iskustvo (preneseno kroz medije) Ni jedna vlast nije imuna na to da u propagandi iskoristi moć iznošenja nečijeg ličnog iskustva kako bi postigla željeni propagandni efekat. Najobičnija selekcija vesti, pod formom uređivačke politike dovoljna je da (čak i bez ijedne izgovorene laži) proturi praktično bilo koju tezu. (5) Informaciono zagađenje Prosečan civilizovani čovek svakodnevno je izložen velikoj količini “prljavih” informacija (u koje posebno ubraja priloge u masovnim medijima koji afirmativno i nekritički govore o paranormalnim pojavama), a onaj ko vidi da se o nečemu toliko priča, mora da pomisli da tu “ima nečega”. (6) Lakovernost To jest – lakše je verovati nego sumnjati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 По цеци смешни, Христос има оптичке варке, док допушта себи идиотизам, кад дозвољава демонима усељење у свиње. Ма добро може му се, ипак је он Бог. Е да, и човек подједнако у другој природи Личности своје. Било би занимљиво, да на неком скупу психијатра добију папир и оловку и задатак да нацртају демоне. Не знам колико њих не би имало баш нулта, непостојећу слику у глави. Мислим, да би свако имао неку сликицу... са тим да не мора бити веродостојно портретисање постојећих демона. То би били њихови лични демони и страхови, свашта би се ту дало видети.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 @@CecaV, Што се тиче "потребе да се верује", мој утисак је да би се то евентуално могло употребити да се објасни вера у Бога, у Добро, али зашто би неко имао потребу да верује у демоне, у потенцијалну опасност за човека од њих? Лакше је веровати да је и то само део јудеохришћанске митологије и схватања тадашњег човека, алегорија и сл. Што се осталих објашњења тиче, мени је мало вероватно да толико- иначе образованих, интелигентних и поштених људи- доживи оптичке или когнитивне илузије и касније не буде спремно себи да призна ту чињеницу, него постојање необјашњивих појава. Осталих 5 категорија објашњења такође су неспојиве са особом која се уклапа у наведени опис а и не односе се све на ситуације о којима говорима- присуствовање појавама које се одигравају, дужи временски период, пред другим људима, на неколико метара од нас. Могао бих схватити да психолог говори о НЛО или приказама које нам се могу учинити када пролазимо ноћу поред гробља и сл, али ми је скроз неубедљиво наспрам сведочења људи који су иначе јако рационални и нису лаковерни (подвучено је врло битно), који су упознати са свим другим могућим објашњењима и који говоре о догађајима који су се одигравали на пар метара од њих, током више минута. Једноставно ми је невероватно да су сви ти људи одједном постали некритични или да су доживели дуготрајне илузије (које се ретко дешавају) или да су просто лажови. Ако бих трагао за објашњењем по сваку цену, тражио бих га у области душевних болести, неуобичајено јаких манифестација присилних мисли и у области која би се могла назвати нпр. неистражене могућности људског мозга, што би можда могло објаснити појаве попут левитирања, неуобичајене снаге или промене женског у мушки глас. Али проблем је што би и та објашњења била далеко од научних, захтевала би опет веру у парапсихологију па би била на нивоу веровања у демоне. Зато ми се чини да имамо могућност да или верујемо у нешто што наука не познаје (натприродне силе или парапсихологије и остале неоткривене појаве везане за човекове могућности) или да верујемо у то да је релативно огроман број иначе поузданих људи или неискрен или подлегао иначе ретким когнитивним или чулним обманама. Извини на сувопарном изражавању, нисам умео боље а хтео сам да будем што прецизнији. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Не знам како, људима који траже доказ постојања Бога, кажем, да Православна Црква није баш место где се могу добити одговори. Црква не доказује Бога, нема ни потребе за тим, јер Црква и јесте Христос. У Цркви можеш само добити сведочанство вере, која је ама баш сваког довела до Бога. А ако говоримо о доказима, да је наша вера баш исправна и Истинита, онда је то већ једно друго поље, на коме можемо градити дебате и тражити доказе о томе где нас та вера води. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 12, 2015 Пријави Подели Написано Март 12, 2015 Najubedljiviji argument protiv natprirodnih sila/ demona koji se fizicki manifestuju je taj da su i ovako stvari dovoljno lose da ovo prvo cini suvisnim. Ne vidim kako bi pojava samog Sotone ista promenila na gore nego sto jeste. Isto vazi i za Apokalipsu u bukvalnom smislu. Dakle ako bi apokalipticni dogadjaji poceli da se razvijaju u svetu upravo onako kako je zapisano u Otrkovenju to ne bi bilo sustinski nista novo niti specijalno losije nego danas sta se desava. Eventualno u kvantitativnom smislu- ako bi zahvatilo citavu planetu. U pojasu Gaze se svake godine desava "apokalipsa". U mnogim mestima na Africkom kontintetu takodje. A onda jos pogledas istoriju.. 20. vek je dovoljan. Tako da smatram da demone, Djavola i Apokalipsu treba shvatiti u ezoterijskom, metafizickom smislu. Pa onda sva ova zla mogu biti manifestacija tih metafizickih arhetipa ali ne u tom popularnom smislu - kad neko kao vidi demona, prica sa njim ili ga uslika ili snimi kamerom vec prosto kao i sve ostalo- citav pojavni svet, dobro i zlo u njemu je manifestacija nepojavnog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука