Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 Управо сада, mire777 рече Znaci postajes 'bog' i doslovno na kraju, i menja ti se priroda? Znaci ti "nisi slican Bogu" nego "ti jesi Bog"? Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију Nije tako jednostavno brate. Tema inače nije samo za početnike. Tako je i Sv.Palama imao problem da objasni prirodu i palu prirodu čoveka, samim tim i sve tvari. Palama je pribegao i izjednačio prirodu čoveka sa blagodaću. Znači čovek postoji zahvaljujući želji Boga da ga iz nebića, ni iz čega privede u biće. To je blagodat sama po sebi ali je nepotpuna bez sjedinjenja sa Isusom Hristom.. Tek posle sjedinjenja se tvoj blagodatni put menja, završava tačnije rečeno. Dobija svoju punoću. Odstupanje starog adama je odstupanje od te blagodati za koju je bio stvoren, što ga čini sada doista smrtnim. To je greh i svi grehovi proizilaze od tog odstupanja, to zovemo palom prirodom, jer ta priroda ne može biti podignuta bez volje čoveka kao nosioca prirode. Besmrtno podtojanje nije od zemaljskih pllodova, nego po daru od Nebeskog Oca, te će naše biće biti nesliveno, nedeljivo i biće nestvorenih i bespočetnih energija ali samo kroz Isusa Hrista u Isusu Hristu. Bez Njegovog Tela I Krvi, mi nemamo taj dar. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 пре 15 минута, mire777 рече Znaci postajes 'bog' i doslovno na kraju, i menja ti se priroda? Znaci ti "nisi slican Bogu" nego "ti jesi Bog"? Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију kao što rekoh "bog po blagodati" = "jeste bog" tema prirode u koju ti hoćeš da udješ je izuzetno kompleksna i nemoj lomiti glavu oko toga. Ličnost kao način postojanja ne može zavisiti od prirode, to je sa jedne strane (dakle ti ćeš uvek biti to što jesi: stvoren), sa druge strane Ličnost kao nosioc prirode sasvim sigurno menja = prevazilazi prirodu (dakle i ako si stvoren Bog se otvorio za tebe nudeći ti sebe). sasvim je dovoljno da veruješ u stvarnost usinovljenje i raskrstiš sa "biti sličan" jer biti sličan ustvari znači ne verovati u mogućnost zajednice boga i čoveka, a znaš ko je došao da nam to lično objasni ... dakle da postojati na način boga je sasvim moguće Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 5, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 1 hour ago, Матусал рече Ви Лепо велим да су људи прсли, нико ми не верује. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mire777 Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 Nije tako jednostavno brate. Tema inače nije samo za početnike. Tako je i Sv.Palama imao problem da objasni prirodu i palu prirodu čoveka, samim tim i sve tvari. Palama je pribegao i izjednačio prirodu čoveka sa blagodaću. Znači čovek postoji zahvaljujući želji Boga da ga iz nebića, ni iz čega privede u biće. To je blagodat sama po sebi ali je nepotpuna bez sjedinjenja sa Isusom Hristom.. Tek posle sjedinjenja se tvoj blagodatni put menja, završava tačnije rečeno. Dobija svoju punoću. Odstupanje starog adama je odstupanje od te blagodati za koju je bio stvoren, što ga čini sada doista smrtnim. To je greh i svi grehovi proizilaze od tog odstupanja, to zovemo palom prirodom, jer ta priroda ne može biti podignuta bez volje čoveka kao nosioca prirode. Besmrtno podtojanje nije od zemaljskih pllodova, nego po daru od Nebeskog Oca, te će naše biće biti nesliveno, nedeljivo i biće nestvorenih i bespočetnih energija ali samo kroz Isusa Hrista u Isusu Hristu. Bez Njegovog Tela I Krvi, mi nemamo taj dar.Ja mogu prihvatiti cinjenicu da je covek stvoren na sliku Bozju, da je po njegovom liku sazdan. Ali je pao. Mi se zovemo "njegova deca', jer nas je on rodio kroz Hrista novorodjenjem. Mozemo se zvati i "Bozjim sinovima" (i Adam se tako naziva). Ali to su antropomorfizmi a ne doslovnost, kao da proizlazimo od njega radjanjem!Mi cemo nakon vaskrsenja biti kao i andjeli sto su po prirodi, jer Hristos kaze "koji se udostoje dobiti onaj svet i vaskrsenje iz mrtvih.. su kao andjeli na nebesima". Koju prirodu imaju andjeli?Hristos je lepo rekao da cemo biti kao i oni. Nigde ne kaze da mi menjamo prirodu u bozansko, ako ste to mislili?Dakle, nasa priroda ostaje ista priroda stvorenih bica. A izraz "bog" se moze koristiti samo u smislu "slicnosti sa Bogom" a ne i prirodne "identicnosti".Za Adama se nakon pada kaze da je postao "kao Bog" a ne da "jeste bio bog". Niti igde pise da je on mogao postati ili trebao postati "bozanske prirode"!Za Mojsija se u bibliji takodje kaze da je "kao Bog" a ne da "jeste bog"!Totalno je suprotno od onoga sto vi pricate.Ja iz onoga sto sam do sada citao, nikada u crkvenim tekstovima nisam naisao na ovakve tvrdnje koje vi iznosite.Sasvim je jedno reci "bog po blagodati" to je ok, i Mojsije je bio "bog po blagodati". A sasvim je drugo reci "bozanske prirode"!Jer to nigde ne pise!Stavise cini mi se da vi niste razumeli znacenje toga, ili ja vas ne razumem sta vi pricate?Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 пре 30 минута, Џуманџи рече Лепо велим да су људи прсли, нико ми не верује. Узвисих те на небо а ти се љутиш........ Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 пре 16 часа, mire777 рече Kako moze covek sa nasledjenim gresnim telom da iskupi gresnika? Šta ti je ovo "grešno telo"? Paradoksologija and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 1 hour ago, mire777 рече Stavise cini mi se da vi niste razumeli znacenje toga, ili ja vas ne razumem sta vi pricate? Pa neki pomak smo napravili, do malo pre nisi ni prihvatao izraz bog po blagodati, sada kažeš da ti je prihvatljiv. Nisam ni očekivao da ću ti uspeti objasniti sve ali me malo plaši tvoje prihvatanje izraza uz sopstveno tumačenje i objašnjenje. Tako ćeš se ponovo vrteti u krug, pošto voliš da učestvuješ na ovakvim temama i to na više foruma, shvatam da je sada napredak postignut u prihvatanju termina ali da ćeš opet uleteli u vatru prilikom objašnjavanja samog termina. Prihvatio si parne brojke ali račun priznaješ kao validan samo sa neparnima, što nije dovoljno u raspravama. Zašto te mrzi da čitaš o tome, evo i Toma tije postavio tekst o Oboženju, čitaj i dalje obrazuj se ako te već zanima. To što ti ne možeš prihvatiti, ne znači da Crkva to saborno ne prihvata. Uključi se, nije rasprava zbog rasprave, nego da nas zaintrigira za dalje usavršavanje, pod uslovom da nas interesuje vera koju Crkva saborno ispoveda kao jednodušnu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 @mire777 Arhangel Mihail je "Kao Bog" to je značenje njegovog imena, satana nije kao Bog, on je hteo da postane bog bez boga, zbog svoje sujete je pao, da li možeš da zamisliš, šta smo mi onda kada nas Bog voli više od svojih anđela, toliko voli da je i svog Sina dao da nas otkupi. Жика је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 Све што је удаљено од светлости, бауља по тами....и како онда да не пада. чим мало светлости заискри у нашем животу, ми моментално устајемо. Мислим да су метафоре светлости и таме јасне.... Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 5, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 пре 17 часа, Џуманџи рече И велика већина је одговорила само о људима, отуда дигресија о "осталој природи". Па видиш ЏУ и лишће опада, а горе је било вечно зелено и неопадљиво... Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 5, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2018 пре 2 часа, VaSa110 рече Šta .... je ovo "grešno telo"? Можда "пала природа". "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mire777 Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 Pa neki pomak smo napravili, do malo pre nisi ni prihvatao izraz bog po blagodati, sada kažeš da ti je prihvatljiv. Nisam ni očekivao da ću ti uspeti objasniti sve ali me malo plaši tvoje prihvatanje izraza uz sopstveno tumačenje i objašnjenje. Tako ćeš se ponovo vrteti u krug, pošto voliš da učestvuješ na ovakvim temama i to na više foruma, shvatam da je sada napredak postignut u prihvatanju termina ali da ćeš opet uleteli u vatru prilikom objašnjavanja samog termina. Prihvatio si parne brojke ali račun priznaješ kao validan samo sa neparnima, što nije dovoljno u raspravama. Zašto te mrzi da čitaš o tome, evo i Toma tije postavio tekst o Oboženju, čitaj i dalje obrazuj se ako te već zanima. To što ti ne možeš prihvatiti, ne znači da Crkva to saborno ne prihvata. Uključi se, nije rasprava zbog rasprave, nego da nas zaintrigira za dalje usavršavanje, pod uslovom da nas interesuje vera koju Crkva saborno ispoveda kao jednodušnu. Brate ja te termine znam napamet. Nisam ja teoloski nepismen, vec deset puta te pitam, pa neces da mi odgovoris? Nisam ja nista novo cuo. Obozenje sam susretao na milion mesta i znam sta znaci, dok ovaj drugi termin nisam u pravoslavlju, ali jesam van pravoslavlja i takodje znam sta znaci, i tako mi nije nepoznat. Zato sam i rekao da se termin moze prihvatiti, ako njegova definicija nije suprotna Hriscanskoj. Jer se u bibliji koristi termin 'bog'. Ali si ti pisao totalno suprotno Hriscanskom ucenju, ili to bar tako zvuci. Ljudi mogu pomisliti, citajuci tebe, da si ne daj Boze ...... a ne Hriscanin, jer i oni govore slicno tebi da covek treba postati i da jeste 'bog'. Ti ocigledno ne znas da postoje oni koji koriste taj izraz i van pravoslavlja , i da ga primenjuju na isti nacin... Ali i Hriscani ga koriste. Bitna je definicija, i ako cemo vec koristiti taj izraz bitno je pravilno ga koristiti i razumeti, a ti nisi uopste jasan (izvini sto ti to kazem). Jos veci problem je sto niste ni medjusobmo slozni u definisanju tog izraza. Pa jedan prica jedno a drugi drugo. Jedan kaze da to oznacava "prirodu" a drugi da "ne oznacava"! Postoji dakle opasnost od koriscenja tog izraza (zato ja i nisam za njegovu upotrebu). E zbog svega toga sam trazio da mi kazes sta pod tim izrazom podrazumevas? 1) Ako ti pod terminom "bog" smatras coveka koji "predstavlja Boga" koji ga "zastupa" i koji je "njegova slika", kao sto se na kraju i za Papu kaze da je "bog na zemlji" (to nije bogohulno), to je sasvim prihvatljivo. I to je Hriscanski! 2) Ali ako ti tvrdis, da izraz "bog po blagodati" znaci da "TI JESI bog" , da "SADA IMAS BOZANSKU PRIRODU" i da si "prerastao stvoreno" , da si se transformisao u nesto vise od stvorenja "da si ti dsad veci cak i od andjela" , onda to nije Hriscansko ucenje , i to je zloupotreba tog izraza. Zato te molim da mi definises izraz, kako ga ti shvatas? I da svaki od vas objasni kako on shvata ovaj termin? A kako ga shvata crkva! I ne pisem ja uopste da bih se raspravljao, to mi je najmanje cilj. A one tekstove sto ste mi dali sam naravno procitao. Hvala, jos jednom.. [mention=17212]mire777[/mention] Arhangel Mihail je "Kao Bog" to je značenje njegovog imena, satana nije kao Bog, on je hteo da postane bog bez boga, zbog svoje sujete je pao, da li možeš da zamisliš, šta smo mi onda kada nas Bog voli više od svojih anđela, toliko voli da je i svog Sina dao da nas otkupi. Ovaj stav mogu da prihvatim i to je Hriscansko razumevanje tog termna. U skladu sa onim sto sam gore i rekao, i nemam nista protiv toga. "KAO BOG" ali ne "OD BOZANSKE PRIRODE" , kao sto su neki ovde napisali da "TI POSTAJES BOG". Niko ne moze postati bog, jer to se ne postaje, mozes mu biti samo "slican" i mozes ga "zastupati" odnosno biti njegov "predstavnik" na nebu ili na zemlji i zato se zvati 'bog'. Tako se i Papa naziva "bog na zemlji", jer je "zastupnik". I zato mozemo upasti u zamku koriscenja tog termina na neprikladan nacin, misleci da cemo "i sami postati jednaki Bogu", i zato ja rekoh da sam generalno protiv upotrebe tog termina uopste. Niko ne moze postati ''jednak Bogu'', moze biti samo "manji" od njega i njegov "zastupnik". Jer pise da ce ljudi biti "kao andjeli", a ne da ce postati nesto drugo ili da ce po sustini biti "bozanski"... Znaci, izraz 'bog' u smislu da je 'mocan' ili 'zastupnik' je sasvim u redu. Ali tvrditi da to ukljucuje i "prirodu" i "jednakost sa Ocem" je sasvim pogresno, jer onda bi i samo Hriscanstvo bila politeisticka a ne monoteisticka religija. Onda bi smo imali milion 'malih bogova' koji su svi jednaki.. Tada bi i Hristos bio politeista jer bi ucio nauku suprotnu monoteizmu. Pozdrav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 1 сат, mire777 рече Ali tvrditi da to ukljucuje i "prirodu" i "jednakost sa Ocem" je sasvim pogresno, jer onda bi i samo Hriscanstvo bila politeisticka a ne monoteisticka religija. Onda bi smo imali milion 'malih bogova' koji su svi jednaki.. Tada bi i Hristos bio politeista jer bi ucio nauku suprotnu monoteizmu. 34Odgovori im Isus: "Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! 35Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena - a Pismo se ne može dokinuti - Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
mire777 Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 34Odgovori im Isus: "Nije li pisano u vašem Zakonu: Ja rekoh: bogovi ste! 35Ako bogovima nazva one kojima je riječ Božja upravljena - a Pismo se ne može dokinuti - Ovo govori sudijama u izraelu i naziva ih 'bogovima' jer su bili mocni "ljudi". Dakle to ne ukljucuje "prirodu", kao da oni moraju imati drugaciju prirodu da bi se zvali "bogovima". 'bogom' se moze nazvati i obican covek, na primer Mojsije se zvao malim 'bog', jer je vrsio funkciju sudije i Bozjeg predstavnika... Tako se i Papa danas naziva malim 'bog' jer je "zastupnik Sina Bozjeg" kao i ovi sto su bili.. Ja vas opet pitam, gde ste vi nasli da crkva uci "promenu prirode" kao da naziv 'bog' ukljucuje i mora imati tu promenu? I da li mora imati? Uci li to crkva ili vi to sami od sebe govorite? Hvala. Послато са SM-J320FN користећи Pouke.org мобилну апликацију Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 6, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 Добро, доста постова има о телу. Занима ме у каквом је стању душа? Да ли и она припада "палој природи" и ако да/не - зашто? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука