Jump to content

Филмови који се не пропуштају

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Halimin-put1.jpg

Halimin put je bosanskohercegovačko ostvarenje iz 2012. godine. Film je snimljen na osnovu istinitih događaja, i jedan je od najpotresnijih filmova koje sam video. 

Halima je sredovečna muslimanka koja pet godina nakon rata, traga za ostacima muža i sina. Da bi se priča zaokružila, mora se vratiti 25 godina ranije, i u filmu se prepliću scene iz 1977. godine, ratnih godina, i sadašnjosti. 

Srbi su negativci, i to je ono što čini film možda gledljivim samo za jednu stranu, ali ne dira u suštinu priče. Drukčije ova priča i nije mogla biti ispričana. Ljudska tragedija dotiče svakoga. 

Nemci su već 60 godina negativci u ratnim filmovima sa tematikom iz Drugog Svetskog Rata. Možda i mi moramo prihvatiti takvo stanovište o sebi samima kroz prizmu umetnosti koja oslikava građanski rat 90-tih na Balkanu, pa ćemo možda bez manje strasti i realnije moći da gledamo takva ostvarenja. 

Ili prosto treba da i mi pričamo kroz umetnost naše priče i naše tragedije. Za sada "Vukovar, jedna priča" i "Lepa sela, lepo gore" ostaju vrh u našoj kinematografiji, što se tiče ratne tematike. Nedovoljno. To su dobri filmovi, i bez obzira što nije "njihova" priča, film "Lepa sela, lepo gore" je ostavio zapažnu ulogu i kod bosanskohercegovačke (bošnjačke) i hrvatske publike. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Nemci su već 60 godina negativci u ratnim filmovima sa tematikom iz Drugog Svetskog Rata. Možda i mi moramo prihvatiti takvo stanovište o sebi samima kroz prizmu umetnosti koja oslikava građanski rat 90-tih na Balkanu, pa ćemo možda bez manje strasti i realnije moći da gledamo takva ostvarenja. 

Ili prosto treba da i mi pričamo kroz umetnost naše priče i naše tragedije. Za sada "Vukovar, jedna priča" i "Lepa sela, lepo gore" ostaju vrh u našoj kinematografiji, što se tiče ratne tematike. Nedovoljno. To su dobri filmovi, i bez obzira što nije "njihova" priča, film "Lepa sela, lepo gore" je ostavio zapažnu ulogu i kod bosanskohercegovačke (bošnjačke) i hrvatske publike. 

Зато што су и ти филмови приказали Србе као негативци то што су прављени код нас и са нашим глумцима не мења ствар, прављени су за укус запада.

Иначе ја сам демонстративно напустио биоскоп приликом приказивања филма "лепа села лепо горе", јер сам у првој трећини филма схватио о чему се ради.

Подели на овим сајтовима

Lično mi kao ratni film najviše leži "Dezerter" Žike Pavlovića, ali ni tu srbi nisu baš nešto sjajno prikazani. Zapravo je nemoguće izbeći to osuđivanje i samoosuđivanje kada se radi o ratnim filmovima.

Uzmi i najpoznatije AMERIČKE filmove s tom tematikom. U svakom od njih koliko god bili "patriotski" uvek postoji neki baksuz amerikanac koji je sve samo ne dobar već možda i gori od "neprijatelja".

Pogrešno je u ratnim filmovima stvari gledati crno-belo. 

Kada bih pravio neki takav film, onog ko je glavni junak prikazao bih i kao zver i kao jagnje. 

Подели на овим сајтовима

Мало старији филм, али мене је одушевио сваки пут када сам га гледао.

My_blueberry_nights_v2-17481923062008.jp

http://www.imdb.com/title/tt0765120/

Подели на овим сајтовима

Mozda nije bas vrhunski, ali sam prilicno siguran da necete zazaliti ako potrosite vreme gledajuci ga.

92295-mudbannerposter.jpg

http://www.imdb.com/title/tt1935179/

Ja рекох: "Сваки дан окушам смрт", а он ће на то: "Бог је рекао да те љуби. Зато буди спокојан." Св. Исак Сирин

Подели на овим сајтовима

Pa nije on dzaba Thetan 0110_hahaha

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Oblivion 2013

reći ću samo: Hvala ti Tome Kruze što si nas još jedno spasio od vanzemaljaca!

С техничке стране сјајно урађен научно фантастични филм. Том Круз већ 30 година суверено влада као херој човечанства на филму. Што не би наставио, изгледа да нема бољег. 

Земља је пустара. Рат са ванземаљцима је од Земље направио пустињу, цела људска раса је прешла на другу планету, а при Земљиној површини су остали само техничари који обезбеђују станице које црпе преосталу енергију, која служи за обезбеђивање живота колонистима. Те станице нападају преостали ванземаљци. 
Када дође до неочекиваног пада летилице која са собом носи људску посаду, техничар Џек почиње да истражује, а сазнање о ванземаљцима ће бити само почетак пада куле од карата.
Људска раса никад није имала тако мало наде, али ни тако пуно могућности. Наравно ту је Џек без кога ништа не би могло да се уради.

Подели на овим сајтовима

Котао

Одличан психоделичан филм. Условно речено трилер, са елементима хорора. 

stoker_ver3_xlg.jpg

Подели на овим сајтовима

Film iz 2001. godine, snimljen po istinitoj priči i istoimenoj knjizi Jozefa Bauera. Film govori o bekstvu nemačkog vojnika Klemensa Forela iz logora u Sibiru što je rezultiralo putovanjem od 13 000 km preko bespuća sibirske divljine.

597.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=b6RR5qU_Du4

Verujem Gospode, pomozi mome neverju (Mk 9, 24).očisti me od tajnih(grehova),i od voljnih sačuvaj slugu Svoga (Ps. 19;12-13)

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Serenity

Serenity_One_Sheet.jpg

Једино како бих га описао је Star Wars + Resident Evil.

Момчина са постера би био Хан Соло, а девојка је Елис. Буквално су прекопирани ликови. Међутим, овај филм је много бољи од филма Star Wars. Такође, "one liner"-и су често духовити, за разлику од већине филмова. Једино су могли мало боље урадити како ова девојка бије. :)
Одличан филм, оцењујем га са 8.6/10.

Подели на овим сајтовима

Serenity

Serenity_One_Sheet.jpg

Једино како бих га описао је Star Wars + Resident Evil.

Момчина са постера би био Хан Соло, а девојка је Елис. Буквално су прекопирани ликови. Међутим, овај филм је много бољи од филма Star Wars. Такође, "one liner"-и су често духовити, за разлику од већине филмова. Једино су могли мало боље урадити како ова девојка бије. :)

Одличан филм, оцењујем га са 8.6/10.

Прво треба да се одгледа серија Firefly... Филм је наставак серије. Одлична серија.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...