Игрутин Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Видећемо и епархија Нишка треба да добије владику па ће и око тога бити доста полемике , али видећемо нека буде по вољи БОЖИЈОЈ. Слава Богу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Да ли да плачем или да се смијем од муке на већину коментра?! Хехе, ја сам се морао мало насмејати јер некима је овде и до шеге, па се као саосећају са "тужним осећајем" које наводно владика Артемије сад има, јер је ето наводно остао без пастве, без могућности да их обилази, да их духовно крепи... Каква туга, најпре су подржали све оно због чега га сад теше....па му сад шаљу поруке као "главу горе владико" и остале форе и фазоне....Заиста личе на оне жене које су пришле Христу да га сажаљевају и тобож утеше што толико страда...а Он им одговара да не сажаљевају њега него њихове синове који су стали у прве редове да повикну "Распни га распни" и који су ово учинили....Е кажем и ја да треба жалити за онима који су све ово учинили брзо, и још ономад на РТС телевизији, повикали "овај ће по својој прилици бити разапет", и тако беше....Ако их сустигне осећање кајања, упутићу им и ја поруку "главу горе благочестиве владике". Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 А шта би по твоме, брате Јустинијане, требало да чинимо? Да организујемо демонстрације или петиције? Или, још боље, да бојкотујемо Цркву? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ivan Vladimir Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 ti mi baš deluješ onako za vodju toga! aman Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Не знам зашто се неки који не припадају Богоспасаваној Епархији Рашко-Призренској ,"узбуђују", "нервирају", буне или било шта слично, у вези свега овога. Умировљење Епископа Артемија нема никакве везе са њима. Нису ништа изгубили, јер не припадају тој епархији, њихов архијереј није био +Артемије. Они имају сву пуноћу Цркве Христове у Литургијској заједници са својим Епископом. Даље од тога не треба да их занима. Сваки пут када приђу Светој Чаши биће у потпуној заједници са Христом и Владиком Артемијем који је и даље члан Цркве Христове. Владика Артемије је био Епископ своје Епархије и удови те Цркве Христове требају да жале за Њим. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аљонка Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 А шта би по твоме, брате Јустинијане, требало да чинимо? Да организујемо демонстрације или петиције? Или, још боље, да бојкотујемо Цркву? Ja predlazem da promenimo crkveni poredak, kanone, ili sl... I da se vise Sinod i Sveti Duh ni za sta i ne pitaju. Nego lepo da se podelimo na grupe, zavisno od toga koju licnost ko hoce za vodju, pa da pitanja crkve resavamo referendumima. NAROD SE PITA! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игрутин Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 По мени овакве ситуације никада неби требале да стварају расколе у цркви , и верници који се боре или за једну страну или за другу требају прво да преиспитају себе па онда друге , наравно истину треба спроводити јер ради истине живимо , Слава Богу владика Артемије ће се сигурно неким путем огласити поводом свега , видећемо и какав ће касније статус Владике Артемија бити , и нека су одлуке сабора по вољи Божијој , надам се да зла рука није упетљала своју прљаву шаку у Српску Православну цркву. Свако Добро aman за све Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Тако је ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JELENA Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Ne znam sta da kazem, da Gospod Bog podari zdravlje i dugu penziju Episkopu Artemiju, ijos mnogo Svetih Liturgija, gdje god ih sluzio. aman Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Игрутин Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Амин Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 А шта би по твоме, брате Јустинијане, требало да чинимо? Да организујемо демонстрације или петиције? Или, још боље, да бојкотујемо Цркву? Ни случајно. Након Сабора, ако год ко буде организовао демонстрације, први ћу осудити такав чин. Нисам се слагао ни са демонстрацијама, које су биле у току Сабора јер је све било театрално, а достављање петиције траљаво и у време кад не треба, а време заседања Сабора треба поштовати, и ако је могуће проводити време у молитви ко хоће на мирном месту и не изигравати пајаце. Рекао сам да прихватам одлуку Сабора, али се не слажем са њом тј да је владику Артемија требало пензионисати, јер ништа му по канонима и уставу СПЦ није доказано чиме би Сабор могао да га пензионише или чак евентуално лиши чина. Дакле за мене је на даље владика Артемије, умировљени епископ, и то прихватам истовремено небојкотујући никога ниједног епископа који је у свему овоме учествовао и подржавао нити било које друго тело, али имам право да констатујем да је све од почетка смене владике Артемија од стране Синода па на овамо било на безаконит начин урађено, јер су и канони, и устав СПЦ прекршени у неколико наврата, као и сами закони о кривичном поступку Репбулике Србије. Говорим још и како ми је ружно да се сажаљева владика Артемије кад нико од вас не зна како се он сад осећа, и можда је радостан јер зна да све ово подноси јер му је дато да носи да се прослави Бог у трпљењу, а говорим и то да треба сажаљевати неке наше епископе на челу са Патријарохм, који су све ово доспутили да се догоди без икаквог разлога од почетка преко какона, преко устава СПЦ и сваке правде, јер за мене је ово показатељ да им мање верујем и на мом су оку још јаче и више него досад. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 А шта би по твоме, брате Јустинијане, требало да чинимо? Да организујемо демонстрације или петиције? Или, још боље, да бојкотујемо Цркву? Ja predlazem da promenimo crkveni poredak, kanone, ili sl... I da se vise Sinod i Sveti Duh ni za sta i ne pitaju. Nego lepo da se podelimo na grupe, zavisno od toga koju licnost ko hoce za vodju, pa da pitanja crkve resavamo referendumima. NAROD SE PITA! Не мораш ништа предлагати већ је то учињено. Ко је питао Духа Светога да ли Синод сме да разреши једног канонски постављеног епископа и постави једног пензионисаног епископа? Јел констатовао неко каноне, устав СПЦ и законе Републике Србије прено него је почела таква акција? Није, окачени су мачку о реп. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Стручњаци за канонско право тврде да у раду Синода и Сабора на овом случају нема никаквих неправилности. Лично сам дискутовао са једним од њих, те се и сам уверио да ту нема ничег неканонског и неуставног. Кривицу актера у овој немилој афери разрешиће надлежни суд. За сада постоји основана сумња. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Владика Артемије,и поред свих постојећег проблема (ја сам лично на кожи осетио та "два проблема",верујте ми!),није заслужио да буде разрешен епарахијске службе.У једном,како ужем тако и ширем контексту,ова одлука је,по мом мишљењу,добрано црквено-практично непромишљења и црквено-политички непробитачна.Наравно,као верни син мајке Цркве,увек ћу,како духом тако и на делу,бити уз Њу и поштоваћу сваку одлуку,али то не значи да требам и да морам да "аминујем" баш свему и баш сваком ставу или кораку који је учињен и који може,као што је историја безброј пута доказала,бити мотивисан разним разлозима чија природа,у једном ширем контексту (у "ширем контексу" увек и живимо и није баш све тако једноставно и очигледно као што би неки хтели у својој наивности да представе),може бити испуњена,а притом голим оком и не баш видљиво,разноликим садржајем и мотивисано различитим могућим побудама.Своју епархијску службу,шта год да се десило (а заиста мислим да као човек и епископ,и поред одређене дозе наивности коју сам приметио код њега и поред појединаца који су били око њега и радили шта су радили а ја то лично на својој кожи осетио,особа која поседује изузетне и ретке квалитете),мислим да није заслужио да буде разрешен своје пастирске дужности коју је у једном духовном смислу ипак успешно сведочио много година...Бог драги зна.Прича да ли је разрешење "добро и спасононо" за њега јесте прича која је примарно личног карактера и тиче се суштински само Бога и њега а не нас и "наше процене" његове "добробити и корисности", док са друге стране представља,или наивно или из неупућености,поједностављење одређених догађаја који су,по сили закона на основу којих фукционише сав наш лични и друштвени живот,мало комплекснији него што ми мислимо. Ништа,али апсолутно ништа се не дешава у свету без удела и утицаја политике и само наиван човек верује да није тако...моје мишљење.Када бих до краја развио,црквено-политички дефинисао,образложио и аргументовао све ово што укратко рекох,вероватно бих се многима на форуму замерио.Наравно,то не радим не из разлога некаквог "страха" од било кога,већ из осећаја резигнираности и делимичне вољне отупелости и летаргије коју већ дуго осећам због дугогодишњег посматрања многих ствари које се дешавају а не би требале,као из због оних ствари које би неизиставно требало да се десе а не дешавају се.Праштајте! Како год...жао ми је владике и овога што му се десило. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Истина Написано Мај 4, 2010 Пријави Подели Написано Мај 4, 2010 Hoće li vladika i dalje biti duhovnik ovim monasima peticionašima? Неможе твој злонамерни језик да мирује па то ти је, да хоће биће духовник свима нама јел то проблем ?! Да нећеш и за ово дело да му судиш ... брате мирољубиви и добронамерни Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука