Jump to content

Мошти Светог Мардарија у Сремским Карловцима (ФОТО)

Оцени ову тему


Препоручена порука

Промислом Божјим и добротом Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког г. Лонгина, Саборна црква у Сремским Карловцима добила је део моштију новопројављеног светитеља из рода нашег, Светог Мардарија Либертивилског и Свеамеричког. 

img_3938.jpg
 
Овим поводом, његов овогодишњи спомен Сремски Карловци су прославили са посебном љубављу и радошћу. Уочи празника, извршено је свечано преношење моштију из Патријаршијског двора у Саборну цркву. Носио их је Епископ сремски г. Василије, окружен свештенством, ученицима Карловачке богословије и верним народом. Потом је служено празнично вечерње, а у наставку је прочитан акатист пред моштима овог дивног Божјег угодника.
 
img_3985.jpg
 
Господину Епископу саслуживали су протојереј-ставрофор Јован Петковић - ректор Карловачке богословије, протосинђел др Клеопа (Стефановић) - настојатељ Ваведењског манастира у Сремским Карловцима, презвитери Александар Чавка -  парох у Угриновцима, Бранислав Мишковић - парох у Руми, Селимир Вагић - војни свештеник из Новог Сада, Предраг Докић - војни свештеник из Инђије, Слободан Чавка - парох у Сурчину, Душко Масларић - секретар ЕУО Епархије сремске, Јован Рајак - парох у Парагову и Немања Бошковић - парох у Бечмену, као и протођакон Слободан Вујасиновић и ђакони Гостимир Душанић и Станко Лакетић. 
 
img_4010.jpg
 
По окончаном богослужењу, сабраном мноштву верних обратио се владика Василије говорећи о животу Светог Мардарија и величини његовог подвига и његове љубави. Потом су сви верни пришли да се поклоне светим моштима и приме благослов Преосвештеног Владике. 
 
Сутрадан, у присуству Епископа сремског служено је јутарње богослужење, а потом часови и света Литургија. Евхаристијско сабрање предводио је протосинђел др Клеопа (Стефановић) - настојатељ Ваведењског манастира и професор Богословије, уз саслужење протосинђела Пајсија (Будимира) - духовника манастира Врдника, као и ђакона Милорада Бојчића и Станка Лакетића.
 
img_4092.jpg
 
Сабраним верницима, ученицима Богословије и Карловачке гимназије обратио се надахнутом беседом отац Клеопа, говорећи о Светом Мардарију који својим нетрулежним телом сведочи најсветију истину наше вере о васкрсењу мртвих и све нас позива да идемо путем којим је и он сам ходио, а то је трновити пут који води у Царство Љубави Божје.
 
img_4094.jpg

img_4110.jpg

 

View full Странице

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...