Jump to content

СЕНКА БУДУЋНОСТИ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Avocado рече

Pitanje je da li producenti ne žele da prave drugačije serije, sa crno-belom (apsolutno dobro vs. apsolutno zlo) postavkom ili publika ne želi da ih gleda jer su manje realne. Mensčini da je ovo drugo...

To be fair, ђакон и не жели да види некакве црно-беле ликове, него

пре 39 минута, Danijela рече

неколико ликова који су, у ствари, из оне претходне медијске моде - где су се позитивци само маскирали у пропалице, равнодушне, негативце...
Као кад неки старински мангупи уз помоћ огледалаца шаљу одбијене сунчеве зраке у сенку. Зашто - па, не могу да одоле. 1f60a.png?

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Danijela рече

Mediji svih vrsta najcesce koriste taktiku skuvane zabe. Kada zabu stavite u vrelu vodu ona iskoci a kada zabu stavite u hladnu pa joj dodajete pomalo tople vode onda ona nije sposobna da iskoci kada dodje vrela.

Ova parabola se često koristi da opiše kako se ljudi mogu postepeno privići na nešto što bi im bilo neprihvatljivo da je odjednom povećano, a ne postepeno... jer je veoma lepo i slikovito opisuje... ali (čisto da se zna) nije tačna... žaba će iskočiti iz vode kada voda dostigne temperaturu koja joj ne prija, koliko god postepeno da povećavate temperaturu.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Danijela рече

Moj jak utisak je sto u svim tim serijama i filmovima ima toliko krvi, leseva (toliko detaljno i slikovito napravljenih), ljudi koji lako ubiju drugog coveka, zivotinju... Bez ikakvog obuzdavanja trenutnog impulsa, nema kajanja, kao da drugi ljudi nisu vazni, da ce nekom nedostajati, kao da mogu sa sledecim jutrom da zapocnu zivot iznova.

Smeta mi to navikavanje ljudi na ovakve stvari. Postaju potpuno neosetljivi za druge ljude, njihove potrebe, patnju, zivot...

Kuvanje zabe.

Али да ли се стварно људи навикавају на то гледајући серије? Тј. да ли су стварно људи неспособни да раздвоје фикцију од стварности? Зар није серија само забава? Да ли смо се ми навикли на којештарије гледајући Душка Дугоушка и Елмера, Тома и Џерија, или Нинџа Корњаче?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

U svim serijama su uglavnom krv i sex mix spektakularnih scena ubijanja i explicitnih scena uz neku dobru pričicu i to najbolje prodaje seriju.To je i sa tronsima,Vikinzima pa i sad ovom našom serijom Senke nad Balkanom.Producenti prave ono što misle,a očigledno dobro misle,da će biti prijemčivo savremenoj publici.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Juanito рече

Али да ли се стварно људи навикавају на то гледајући серије? Тј. да ли су стварно људи неспособни да раздвоје фикцију од стварности? Зар није серија само забава? Да ли смо се ми навикли на којештарије гледајући Душка Дугоушка и Елмера, Тома и Џерија, или НИнџа Корњаче?

Teško razdvojiti,ja čim odgledam neku epizodu Vikinga odma mi se rađa želja da vatam sikirče i krenem u akciju ne bi li junački izgino i zaslužio svoje mesto među bogovima Valhale.:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Avocado рече

Ova parabola se često koristi da opiše kako se ljudi mogu postepeno privići na nešto što bi im bilo neprihvatljivo da je odjednom povećano, a ne postepeno... jer je veoma lepo i slikovito opisuje... ali (čisto da se zna) nije tačna... žaba će iskočiti iz vode kada voda dostigne temperaturu koja joj ne prija, koliko god postepeno da povećavate temperaturu.

Dobro, pogresna parabola.

Ne znam koja bi bila dobra za navikavanje na nasilje, krv, na cinjenicu da drugi covek je samo sredstvo za postizanje svog cilja (cak ubistvom) bez ikakve zadrske, prepreke...

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Juanito рече

Али да ли се стварно људи навикавају на то гледајући серије? Тј. да ли су стварно људи неспособни да раздвоје фикцију од стварности? Зар није серија само забава? Да ли смо се ми навикли на којештарије гледајући Душка Дугоушка и Елмера, Тома и Џерија, или Нинџа Корњаче?

Me`s cini da ima i jednih i drugih. Jedni se stvarno navikavaju, drugi odlucno odbacuju sve to. Pitanje je kojih ima vise. Inace, fakat je da ljudi vrlo lako otupe ako se prepuste bujici. Gle samo kod nas koliko Srba gleda seriju o sultanu, ne kapirajuci cak ni o kome je rec. I na neki svoj uvrnut nacin uzivaju u tome.

Ima i nekih trecih i petih, sigurno, ali oni i nisu deo ove price.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Gle samo kod nas koliko Srba gleda seriju o sultanu, ne kapirajuci cak ni o kome je rec. I na neki svoj uvrnut nacin uzivaju u tome.

Управо зато што су у глави то себи преставили као фикцију. То није ОНАЈ стварни султан, него неки измишљени који само има исто име. Романтизована прича. Као и прича са свим краљевима и царевима, уосталом. Свима су њима руке крваве до рамена, па их опет серије и филмови (и књижевност пре тога) романтизују само тако и људи то гутају. Мислим да је овде проблем што се на серије и филмове гледа као на некакве васпитаче који људима преносе морално вредности. То никад није био случај са уметношћу. Оно, ту и тамо се појави неко добро уметничко дело које (успешно) успе у томе, али то је ретко. Огромна већина људи има некакав прекидач у мозгу који искључи стварност пре првог кадра и укључи је поново кад крене она листа имена. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Gle samo kod nas koliko Srba gleda seriju o sultanu

To gledaju žene,ne znam nijednog muškarca koji je gledao tu seriju.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Juanito рече

Мислим да је овде проблем што се на серије и филмове гледа као на некакве васпитаче који људима преносе морално вредности.

Meni se cini da to itekako postoji, ne kao da prenosi nekakvu konkretnu normu, nego prosto otupljuje taj misleni refleks i pravi mnogo vise mesta za jos kojekakve sumanutosti. O tome je Danijela u stvari pricala kad je navela kao primer kuvanje zabe.

Sigurno je da tu ima jos sijaset faktora koji uticu na ljude, ali nikako ne moze da se zanemari pozitivni ili negativni uticaj masmedija.

Ja se secam kad sam o svemu pricao sa djacima u skoli - tacno vidis da deca upravo pred ekranom postaju zatupljena.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Ja se secam kad sam o svemu pricao sa djacima u skoli - tacno vidis da deca upravo pred ekranom postaju zatupljena.

...

A jes` tacno receno, nema sta... :smeh1:

25311103_521589778210580_698612014297973

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/25311103_521589778210580_6986120142979736113_o.jpg?oh=4f5325da855619c01576ec4100dbc1b7&oe=5ABA9CB4

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Кратос рече

To gledaju žene,ne znam nijednog muškarca koji je gledao tu seriju.

Ma to je samo jedan primer, onako iz dzepa... ima toga jos mnogo...

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Avocado рече

жаба ће искочити из воде, али ће човек са филмова и серија прећи на ријалитије, њему вода никада није довољно врућа.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Inace, kad vec pricamo, secam se jednog prostog slucaja sa ulice. Ima tome 10+ godina, idem ja kroz grad ovde kod nas, i u jednom momentu idu mi u susret dvojica mladjih ljudi. Sve se ovo desava u nekih 10tak sekundi, ali dok idu razaznajem da jedan ovog drugog ubedjuje u nesto, sto mu je (po izrazu lica) ocigledno veoma vazno. Drugi s nevericom odgovara "ma nema bre sanse to da bude (sta god, ne znam o cemu je rec)", a prvi na to vraca spremno kao iz puske "ma bre bilo na televiziji, sta ti je!"

Ovo je samo jedan prost ali ocigledan primer koliko televizija ima ogorman uticaj na ljude, u plus ili u minus.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

a prvi na to vraca spremno kao iz puske "ma bre bilo na televiziji, sta ti je!"

Ovo je samo jedan prost ali ocigledan primer koliko televizija ima ogorman uticaj na ljude, u plus ili u minus.

То нико није спорио. Споримо се око тога да ли толики утицај имају уметничке игране серије и фимови, а не вести, документарци и слично.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...