Православни Србин Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 2 минута, Ћириличар рече Какве то разлике има? У оба случаја људи су одлучили себи одузети живот у инат непријатељу и тиме му задати још понеки ударац. Коме је Праљак задао ударац сем самом себи? При том је човек био злочинац и убица. Усташа. пре 2 минута, Ћириличар рече Па и зликовци се могу понијети херојски, зар не? Том логиком се исто не смије признати Вермахту никакав војни успијех ни способност ни одважност, јер су били агресори на читаву Европу. Значи, Герингов чин је био ,,херојски"? А ја мислим да јке био кукавички, није смео да се суочи са последицама својих дела. Био је сујетни кримималац, убица који је читаве народе слао у логоре и судио им без суда и пресуде, а када је требало њему да суде он је решио да се убије. Кукавица, по мени. Што се тиче Вермахта, да било је међу њима исто хероја, не спорим, али ми овде причамо о конкретном примеру. пре 5 минута, Ћириличар рече Уосталом, не схватам како никоме не пада на памет сепуку, харакири. Људи се тим начином нису убијали безвезе, него да сачувају и оно мало што су они сматрали за част. Праљак је тако ваљда сматрао срамотним да живи са титулом ратног злочинца и одбио је такву судбину. И то нема везе са његовим жртвама или било чиме сличним већ је ријеч само и стриктно само о Праљковом односу према пресуди и вољи да "спаси своју част". Е сад, друга је већ прича да ли је часно то што је он урадио, да ли ту има мјеста концепту части итд итд. То је свакако валидна и занимљива расправа - али оно што јесте за респект је његова спремност да уради нешто поводом својих идеала, ко год он био. Или ако не за респект, онда је за наук какви људи могу бити. Најтврђи идеолози су способни за овакве ствари, дићи руку на себе "ради части" али и дићи руку и на друге. А с обзиром да је у питању Херцеговац, ово ми уопште није изненађујуће. Тврд карактер, тврда увјерења и може све да гори и пукне, али Еро гура по свом. Аха, јел то исто мислиш и за самоубиство Влајка Стојиљковића или Милана Бабића? Јел и то био ,,херојски чин"? пре 6 минута, Ћириличар рече Е сад, још је врх што је до сада Праљак генерално био анонимус у широј јавности, па могу тек мислити да је ово урадио неки од еминентнијих војсковођа са било које стране шта би било. И како би која страна реаговала. Па са српске стране су урадили. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 1 минут, Ћириличар рече "Како се усуђујеш да кажеш нешто позитивно о непријатељу!?" Будући да знам неке Дидимове ставове од раније, могу ти рећи да је његов став срамотан. Не зато што каже он нешто позитивно о непријатељу, него зато што констатно друге велича, а Србе пљује. Велича хрватске дегенерике, а пљује Србе. И још њихове идиотске поступке проглашава ,,херојским чином". Дај бре, где живите ви, усташки кољачи да ми буду ,,узори херојства". Могу, за онакве као што су они. пре 3 минута, Ћириличар рече "Непријатељ је најгори и не смијеш ништа о њему рећи добро. Ми имамо мане али смо добри и не смијеш нас критиковати. Шејм!" Мани се демагогије. пре 3 минута, Ћириличар рече "Ми смо добри, а овај непријатељ је зло. Не смијеш ништа добро о њему рећи, иако нема везе са његовим злодјелима уопште. О непријатељу само најгоре и ако га не кудиш и не осипаш дрвље и камење на њега, него кажеш нешто позитивно, онда га величаш." Мани се демагогије. пре 3 минута, Ћириличар рече Ово ти је један огроман мач са двије оштрице... Ма немој ми рећи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 2 часа, Дидим рече ми који на њих гледамо са неке позиције лажне супериорности. Ne spadam u te "mi" o kojima govoriš. Ja sam pojedinac, ličnost za sebe. Ne sekiram se zato što su jednog "našeg" generala (ili više njih) osudili za ratne zločine. Krivica generala Mladića nije i moja krivica samo zato što, i to sasvim slučajno, pripadamo istom narodu. Isto tako ne pripisujem sebi niti sam egzaltiram pobedama Đokovićevim na teniskim terenima širom sveta. Nisam niti ponosan kada pobedi niti sam tužan kada izgubi neki meč. To je u svakom slučaju njegova stvar i ja lično, a bogami i osobno, s tim nemam ama baš nikakve veze. Nikada se nisam povodio za mišljenjem "krda" zato ne osećam nikakvu superiornost u odnosu na pojedinačna, druga, ljudska bića niti svoje možebitno "krdo" smatram superiornim naspram isto takvog "krda" ma kojim imenom to drugo "krdo" izvoljevalo sebe imenovati. Evo, da bih to i dokazao, reći ću da se slažem sa koleginicom Isusovo magare kad veli - пре 1 сат, Isusovo magare рече Mislim da su vas malo više odalamili,svakom prema zasluzi.. Posebno sam saglasan s drugim delom rečenice. ... I naravno da nisam omašio poentu. Stvar je perspektive iz koje se posmatra. A ja sam svoju obrazložio. Војвода7 and Дидим је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 1 сат, Isusovo magare рече Mislim da su vas malo više odalamili,svakom prema zasluzi.. Да је по заслугама Хрвастка би требала у земљу да пропадне. Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 2 минута, Православни Србин рече Коме је Праљак задао ударац сем самом себи? При том је човек био злочинац и убица. Усташа. Само је Хагу дао један велики "фак ју, забоље ме за ваше мишљење"... Додуше, ја сам више за Шекијев третман Трибунала. Ем није контроверзно, ем није екстремно, а дооообро га изјашиш. Океј, Праљак је највејроватније био усташа ( мислим, уопште нисам упознат са лидерима ХЕрцег-Босне, али ако је судити по историјским шаблонима, врло је вјероватно ). Је ли усташа не може учинити неки чин за респект, па макар се борио за своју мрачну идеологију? Наравно да може. Једно не искључује друго. Исто као што комуњара може исто урадити. пре 5 минута, Православни Србин рече Значи, Герингов чин је био ,,херојски"? А ја мислим да јке био кукавички, није смео да се суочи са последицама својих дела. Био је сујетни кримималац, убица који је читаве народе слао у логоре и судио им без суда и пресуде, а када је требало њему да суде он је решио да се убије. Кукавица, по мени. Зависи зашто је Геринг себе убио. То је овдје цака. Праљак је могао за пар година изаћи, што рече Исусово магаре, јер је годинама већ лежао. Али ето, није се одлучио за ту опцију ( плус, није га чекао некакав амерички затвор гдје би морао да се чува да не испусти сапун, него европски затвор који је бољи од већине кућа и станова на Балкану... И послије немој бит злочинац из рата... ). Ако се Геринг убио јер није желио прихватити квалификацију злочинца, може се рећи да је чин био херојски ( мада ја лично не бих посезао ту ријеч ни у Праљковом случају ); али ако је просто био минџица која се плашила затвора ( а све су шансе да је то било код Геринга, с обзиром какав је био за живота ) онда не. пре 9 минута, Православни Србин рече Што се тиче Вермахта, да било је међу њима исто хероја, не спорим, али ми овде причамо о конкретном примеру. Конкретан примјер који у себи садржи исту логику коју садржи и Вермахт. Не заборави да је Вермахт у саставу имао оне Ајнсацгрупен што су чистиле Јевреје и Роме. па опет, Вермахт када упосли Тигра у бици не можеш а да не осјетиш неки респект према таквом непријатељу - колико год га мрзио и колико год он био зао. пре 11 минута, Православни Србин рече Аха, јел то исто мислиш и за самоубиство Влајка Стојиљковића или Милана Бабића? Јел и то био ,,херојски чин"? Ниссам упознат са њиховим случајевима. Али опет кажем - све зависи од перспективе починиоца. пре 12 минута, Православни Србин рече Па са српске стране су урадили. Рекох "еминентнији" - типа Караџић, Младић, Готовина, Орић, Харадинај, Сефер Халиловић - тај калибар, за којег свако скоро зна. Праљак је био анонимус наспрам таквих. Уосталом, хвала Праљку за мимове у сваком случају. То је хаос. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 @Ћириличар ,да додам да су ти објашњења трагикомична. Ти кажеш ,,али оно што јесте за респект је његова спремност да уради нешто поводом својих идеала, ко год он био". И Хитлер је био спреман да, зарад својих идеала, убије 6 милиона Јевреја и осталих ,,неподобних". Био је спреман да ратује са целим светом да би остварио своје идела о ,,германској судбини да владају светом". Шта ти мислиш да је Хитлер мање веровао у своје идеале и мање био сореман да уради нешто за њих од овог твог Херцеговца? Па не, чак је Хитлер био много спремнији од њега. Хитлер је много више веровао у своје идеале, исто као и Гебелс, Химлер и остали. И они су се управо због ,,части" и ,,верности идеалима" поубијали кад им је дошао крај? Јел и према њима имаш респњект због тога? Исто питање може и Дидим да одговори? И не избегавај одговопр и не покушавај да ми овде пласираш причу како поређење није на месту. Јесте, на месту. Сад ме занима конкретно твој став око овога. Дакле? Paradoksologija, Iulianus, Дидим and 3 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 2 минута, Православни Србин рече @Ћириличар ,да додам да су ти објашњења трагикомична. Ти кажеш ,,али оно што јесте за респект је његова спремност да уради нешто поводом својих идеала, ко год он био". И Хитлер је био спреман да, зарад својих идеала, убије 6 милиона Јевреја и осталих ,,неподобних". Био је спреман да ратује са целим светом да би остварио своје идела о ,,германској судбини да владају светом". Шта ти мислиш да је Хитлер мање веровао у своје идеале и мање био сореман да уради нешто за њих од овог твог Херцеговца? Па не, чак је Хитлер био много спремнији од њега. Хитлер је много више веровао у своје идеале, исто као и Гебелс, Химлер и остали. И они су се управо због ,,части" и ,,верности идеалима" поубијали кад им је дошао крај? Јел и према њима имаш респњект због тога? Исто питање може и Дидим да одговори? И не избегавај одговопр и не покушавај да ми овде пласираш причу како поређење није на месту. Јесте, на месту. Сад ме занима конкретно твој став око овога. Дакле? Прво: https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum YOU LOSE Друго, да Хитлерово ( наводно ) самоубиство јесте чин за респект такође. Непријатељ је пред вратима, све ти се срушило и имаш опцију или да те заробе након свега што си починио, или да им га шукнеш још једном. Али опет, понављам, зависи од перспективе починиоца. Хитлер је такође био тешки социопата пун комплекса ( погледај ми тему о историји, има баш о томе пост ), док је Праљак оно... типични Херцеговац ( осим ако не оквалификујемо ХЕрцеговце као социопате - што опет можда није потпуно нетачно ). И правиш грешку када у исти кош стрпаваш спремност да на себе дигнеш руку из увјерења и спремност да на друге и слабије дигнеш руку из увјерења. Према првом се може осјетити респект чак и код најцрњег зликовца, али према другом никако, јер нема ничега часног ни у каквом контексту када убијаш слабије из било каквог увјерења. Када себе убијеш, убијеш само себе и чиниш насиље само према себи. И брате ништа ти ја не избјегавам. Када ти поређење није на мјесту, онда није јер није. Шта ја ту могу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 5 минута, Ћириличар рече Додуше, ја сам више за Шекијев третман Трибунала. Ем није контроверзно, ем није екстремно, а дооообро га изјашиш. Наравно, ту се слажем. пре 5 минута, Ћириличар рече Само је Хагу дао један велики "фак ју, забоље ме за ваше мишљење"... И Младић је урадио исто то. Зар то што се није убио мање вреди од овога? По мени, не. Чак мислим да је и боље и часније. пре 6 минута, Ћириличар рече Је ли усташа не може учинити неки чин за респект, па макар се борио за своју мрачну идеологију? Не може. Неко ко баштини идеологију чији су ,,хероји" клали бебе у колевкама не може да уради ништа за респект. Није у стању за то, схваташ ли? Ни овај чин није никакав ,,херојски чин", нити заслужује било какав респект. Више жаљење, јер је тиме човек потпуно погубио своју душу, то ја говорим из перпективе хришћанина. Ако тако гледаш, да је за респект све оно што неко ради зарад своје идеје у коју верује, онда је и акција бомбаша самоубице за респект. Кад онај џихадиста коље и то је онда за респект, јер он то ради из најдубље уверености да је то добро, из највеће верности својим идејама. И уопште поступак сваког фанатика је онда, ако ствари поставимо тако како си их ти поставио, за респект. То је теби, можда, за респект, али мени није. пре 10 минута, Ћириличар рече . Ако се Геринг убио јер није желио прихватити квалификацију злочинца, може се рећи да је чин био херојски ( мада ја лично не бих посезао ту ријеч ни у Праљковом случају ); али ако је просто био минџица која се плашила затвора ( а све су шансе да је то било код Геринга, с обзиром какав је био за живота ) онда не. Геринг се није плашио затвора. У ствари, Геринг није ни осуђен на затворску казну, већ на смртну казну вешањем. Геринг је тражио да умре војничком смрћу, тј. да га стрељају. Када су они одбили, он се отровао, јер није хтео да умре ко криминалац већ као војник. Дакле, како сад коментаришеш тај случај? Јел и то био одважан и поштовања вредан чин? пре 12 минута, Ћириличар рече Ниссам упознат са њиховим случајевима. Али опет кажем - све зависи од перспективе починиоца. А тако... пре 12 минута, Ћириличар рече Рекох "еминентнији" - типа Караџић, Младић, Готовина, Орић, Харадинај, Сефер Халиловић - тај калибар, за којег свако скоро зна. Праљак је био анонимус наспрам таквих. Ништа они тиме не би постигли, осим што би самима себи највећу штету нанели. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 21 минута, Православни Србин рече Будући да знам неке Дидимове ставове од раније, могу ти рећи да је његов став срамотан. Не зато што каже он нешто позитивно о непријатељу, него зато што констатно друге велича, а Србе пљује. Је ли битно то што он "пљује Србе" и "велича непријатеље" или је битно да ли је тачно то што говори? До сада си се само згражавао што позитивно говори о непријатељу и критикује своје, без директног оповргавања његових тврдњи. Тј., аргумент да Праљак није урадио ништа херојски ти се своди "он је усташк икољач". Небитни су чак и Дидимови ставови од раније и било шта. Битна је суштина тврдње и аругмената. А опет пропустио си када је он рекао "Хрвати су спремни на зло а ми нисмо ни на добро". То је онако... по свакоме по заслузи. пре 24 минута, Православни Србин рече Мани се демагогије Није демагогија, него сумација твоје "аргументације". пре 25 минута, Православни Србин рече Мани се демагогије. Није демагогија, него сумације твоје "аргументације". пре 25 минута, Православни Србин рече Ма немој ми рећи... Па баш ти кажем. Када те попусти праведнички гнијев, можда увидиш и зашто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 6 минута, Ћириличар рече Прво: https://en.wikipedia.org/wiki/Reductio_ad_Hitlerum YOU LOSE Па да, измислил то Јевреји да би сваки аргумент за њихову геноцидну политику према Палестинцима прогласуили за Reductio ad Hitlerum. Паметне Јеше, само нема то везе са нашом причом. пре 9 минута, Ћириличар рече Друго, да Хитлерово ( наводно ) самоубиство јесте чин за респект такође. Непријатељ је пред вратима, све ти се срушило и имаш опцију или да те заробе након свега што си починио, или да им га шукнеш још једном. За мене је то кукавички чин и неспремност Хитлера да се суочи са последицама својих дела. Није то за респект, него за жаљење. пре 10 минута, Ћириличар рече И правиш грешку када у исти кош стрпаваш спремност да на себе дигнеш руку из увјерења и спремност да на друге и слабије дигнеш руку из увјерења. Према првом се може осјетити респект чак и код најцрњег зликовца, али према другом никако, јер нема ничега часног ни у каквом контексту када убијаш слабије из било каквог увјерења. Када себе убијеш, убијеш само себе и чиниш насиље само према себи. Е сад ти много мутиш и увијаш. Иначе, ниси написао тако. Ти си написао следеће: ,,али оно што јесте за респект је његова спремност да уради нешто поводом својих идеала, ко год он био". Дакле, написао си ,,нешто", дакле ниси навео шта нешто, само си рекао да је за респект кад је неко спреман да учини нешто за своје идеале. И ја сам ти навео онда више примера оних који чине то ,,нешто" зарад својих идеала. Чини ми се да се сада мало извлачиш, пошто је очигледно да су ти тезе веома проблематичне, ти сад мало мењаш причу да испадне како ти у ствари ниси рекао то што си рекао. Али џабе, ја добро памћење још увек имам. Иначе, ако је то јер желиш да одбраниш твог земљака Херцеговца, нема потребе јер постоје и негативне стране херцеговачког карактера, а не само позитивне.- Херцеговачке усташе и овај Праљак су примери тога. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 15 минута, Ћириличар рече самоубиство јесте чин за респект такође. Ајде се упристоји мало. Пишеш на Хришћанском форуму. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 4 минута, Православни Србин рече И Младић је урадио исто то. Зар то што се није убио мање вреди од овога? По мени, не. Чак мислим да је и боље и часније. Да, само што је Праљак ипак га прескочио за љествицу. А и не могу се упоредити тренутно, јер Праљак је ово урадио на другостепеном поступку. Младићу се тек завршио првостепени и за њега ( макар формално ) има још наде. ПРаљак је буквално био на крају поступка. И мени је драже Младићев поступак видјети, али оно што је Дидим рекао ипак остаје истина - Хрвати су далеко спремнији нешто урадити него ми. И то је особина која је за згражавање када им се то испољи у виду НДХ и усташа, али и за одређени репсект када се нешто овакво деси. Као што су и бројни наши случајеви у борбама ( рецимо ту ми предњачимо. Што Слоба рекао:"Ми знамо да се бијемо", али у миру га награбусимо и постанемо свакакви. К'о да причам о Клингонцима... ). пре 7 минута, Православни Србин рече Не може. Неко ко баштини идеологију чији су ,,хероји" клали бебе у колевкама не може да уради ништа за респект. Није у стању за то, схваташ ли? Ни овај чин није никакав ,,херојски чин", нити заслужује било какав респект. Више жаљење, јер је тиме човек потпуно погубио своју душу, то ја говорим из перпективе хришћанина. ( хипотетички случај ) Усташа сатјеран у ћошак и сам се брани данима, убијајући при томе педесетак партизана сам... И не би му рекао макар:"Алал ти вера, ђубре усташко!"? Мислим, не видиш како му одузимаш било какву могућу позитивну карактеристику само зато је непријатељ. А то није исправно. Опет, натраг на Вермахт и сл. Не знам брате, кад одем у Босну тамо ме гледају као Чеду Јовановића. Дођем међу вас Србијанце, осјећам се некад да звучим као Шешељ... пре 12 минута, Православни Србин рече Геринг се није плашио затвора. У ствари, Геринг није ни осуђен на затворску казну, већ на смртну казну вешањем. Геринг је тражио да умре војничком смрћу, тј. да га стрељају. Када су они одбили, он се отровао, јер није хтео да умре ко криминалац већ као војник. Дакле, како сад коментаришеш тај случај? Јел и то био одважан и поштовања вредан чин? Да. Мада ја не сматрам да је ГЕринг заслужио војничку почаст јер је на позицију моћи дошао "преко партије" и јер је било далеко способнијих од њега за мјесто шева Луфтвафеа. Али ето, сматрао је да ће тиме сачувати неки свој понос. пре 12 минута, Православни Србин рече Ништа они тиме не би постигли, осим што би самима себи највећу штету нанели. Нисам ни говорио о томе коме би штету починили - него каква би тек фрка избила да је неко од њих то урадио. Уууууу, био би шоу. Праљак ће само проћи убрзо, а као оставштина на интернету остаће мимови. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 20 минута, Ћириличар рече Али опет, понављам, зависи од перспективе починиоца. Говори се о овом што је несрећни Праљак починио, не развлачи маркове конаке. Не говори се о Милици Костић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ћириличар Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 3 минута, Вилер Текс рече Ајде се упристоји мало. Пишеш на Хришћанском форуму. На које мсе поставља брдо нехришћанских тема и који дозвољава представљање нехришћанских погледа на свијет. А уосталом, суштина теме је расправа око квалитета Праљковог чина, па ти је примједба потпуно неоправдана. А ако ти толико смета читати шта пишем - ту је блок дугме. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Православни Србин Написано Новембар 30, 2017 Пријави Подели Написано Новембар 30, 2017 пре 10 минута, Ћириличар рече Је ли битно то што он "пљује Србе" и "велича непријатеље" или је битно да ли је тачно то што говори? До сада си се само згражавао што позитивно говори о непријатељу и критикује своје, без директног оповргавања његових тврдњи. Тј., аргумент да Праљак није урадио ништа херојски ти се своди "он је усташк икољач". Битно је да није тачно то што он говори. Ништа херојски Праљак није урадио. Убио се. Уништио свој живот. Не ја у томе не видим ни ,,херојство" а ни ,,одважност". У томе видим лудило. Лудило које одутзима туђе, одузима и сопствени живот. Ничег ту доброг брате мој нема. Што рече Вилер Тикс, таквим ,,херојским чиновима" сам се црни ђаво радује. Небитно ко то радио, Србин, Хрват, пријатељ, непријатељ. пре 13 минута, Ћириличар рече Небитни су чак и Дидимови ставови од раније и било шта. Битна је суштина тврдње и аругмената. Суштина јесте да ничег респекта вредног у овом чину нема. Ко кад би исказивао респект лудаку који скаче са зградеи говорио како је то ,,одважно". Иначе, у Праљаковим очима се види да он није био баш нормална особа. И немој његове поступке (,,типични Херцеговац") да приписдује свим Херцеговцима. пре 15 минута, Ћириличар рече А опет пропустио си када је он рекао "Хрвати су спремни на зло а ми нисмо ни на добро". То је онако... по свакоме по заслузи. Па и та тврдња његова је демагогија, парола без икаквог утемељења. По њему Срби ништа добро нису урадили. Јес, како да не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука