Jump to content

Vučić: Mislim da sam pravi čovek za rešavanje pitanja Kosova

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, ana čarnojević рече

volim Ivana Colovica iako se cesto ne slazem sa njim. al kad se slozim onda je to to bez ostatka. ako cemo da zagrebemo skroz po Kosovskom mitu treba nam ova knjiga, http://www.bibliotekaxxvek.com/colovic-ivan-smrt-na-kosovu-polju/ sigurna sam da je bio nemilosrdan i posten. i sam kaze. 

Predmet mog interesovanja u ovoj knjizi su ideološke i političke funkcije sećanja na Kosovsku bitku...

ali sta ako taj mit nije samo nekakav narativ koji se pazljivo konstruisao, upotrebljavao i zloupotrebljavao. sta ako je to istinski zavet?

samo pitam...

Ако је истински завјет, остаје питање "завјет на шта?".

Завјет на борбу за слободу? Како онда можемо да тврдимо да се боримо за слободу ако желимо себе да наметнемо Албанцима? Што рече Карлин "Вођење рата за мир је као *ебање за дјевичанство". И мени то поготово свира по живцима јер сам из Републике Српске. Ја не желим да Бошњаци превладају над нашом територијом јер видим каква ће нам то "слобода" и "правда" бити, али исто тако не желим да се ми некима другима намећемо као што Бакир хоће нама. И ако се ми можемо наметати на Косову, шта спријечава Бошњаке да постану агресивнији према нама?

Завјет на борбу за контролу Косова? Онда се отвара птиање да ли треба да га се придржавамо, тачније да ли се треба придржавати традиције ако налазимо тешкоће због тога? Ако да, када и за колике тешкоће?

Завјет на држање одређених вриједности? Онда се питамо да ли су те вриједости везане за земљу ( и ово је једина ставка, мимо ове о слободи, за коју сам 100% сигурног става - вриједности нису везане за земљу него за човјека )? Да ли нас те вриједности тјерају и упућују да држимо Косово? Ако нас упућују, онда је земља најбитнија - а то је свакако проблематичан ( тачније анахроничан ) став.

Завјет смо дали Богу? Поставља се питање да ли су Срби само вјерници онда? Да ли су само православци? Да ли је српски идентитет везан нужно за вјеру у Бога или само за културолошки православни идентитет?

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ћириличар рече

Да ли су само православци? Да ли је српски идентитет везан нужно за вјеру у Бога или само за културолошки православни идентитет?

A kako ti zamišljaš taj kulturološki PRAVOSLAVNi identitet bez vere u Boga?Čim nema vere u Boga nema ni tog identiteta.

I ovo je smešno što spočitavaš Tex Vileru,kao njegova argumentacija je nikakva a tvoja je ono par ekselans a u suštini ništa nisi ni dao ko argument osim osim ne lipši magarče do zelene trave(biće mnogo lakše na putu kao europstvu).

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

A mogo bi ćirilko da nam objasni gde se to srpski Kralj Stefan Tvrtko Kotromanić izjasnio kao bosanac?

Има за средњи вијек правило у историји да су се људи називали онако по земљи/држави одакле су. Тако су византијски хроничари једну те исту земљу звали час српском а час хрватском ( или чак град је можда био у питању ), јер се контрола смјењивала између српске и хрватске државе, или макар између српске и хрватске властеле. Када се држава оформи као самосталан ентитет, етницитет њених поданика постаје небитан и сви себе називају именом те земље ( наравно не заборављајући етничко поријекло, али оно није било од истог значаја тада ).

И тако, имаш Котроманиће који су се називали владарима Босне, а да је први Твртко употријебио "и од мојих предака господе српске" јер је био праунук Драгутина по мајчиној страни како би присвојио круну Србије. У титулама се никада нико није називао "краљем из тог и тог народа" него "краљем овој земљи/краљем овом народу над којим владам". Па када Кустурица каже да је Твртко Србин јер се назвао "краљем Србима" након крунисања носи логику која значи да је ДУшан били истовремено Србин, АЛбанац и Грк ( што је, игром случаја, можда и био, јер су династије мјешавина свега и свачега ).

Тако да се Твртко нигдје није директно назвао Босанцем, јер је увијек кроистио формалну интитулацију. Али са друге стране могу ти доставити извјештај Дубровчанина о Сандаљевом злочину, убиству Павла Раденовића:

Цитат

Ускоро се на Сутјесци, на двору краља Остоје састаде сва босанска господа. На том збору би оптужен и погубљен кнез Павле Раденовић, за кога Сандаљ рече Дубровчанима да је издавао "и Угре и Дубровник и Босну". Но биће да је иза свега тога стајао некакав Раденовићев сукоб са Сандаљем који га је уклонио као опасног ривала. О томе је писао Иван Гундулић, дубровачки посланик: "Јутрос рано отишао је краљ Остоја са својим сином јашући у равницу. Са њима је био кнез Павле Раденовић и његов син Петар, војвода Сандаљ и војвода Вукмир Златоносовић, жупан Драгиша Дињичић, кнез Вук Хранић и војвода Павле Клешић. Ја остадох код куће, да напишем нека писма, кад одмах дође к мени слуга кнеза Павла Раденовића. Одмах се дигох и узјаших коња и пођох за њима. Стигао сам их негдје код Сутјеске. Кад сам јашио са војводом Сандаљем, поручи он војводи Вукмиру: Гледајте да ми дођете или ћу ја доћи вама. Одмах му дође Вукмир и са њим је дуго разговарао. Кад смо били близу мјеста, које се зове Парена Пољана, тамо војвода Сандаљ извуче сабљу, а за њим учине исто сви његови људи. У тај мах даде краљ Остоја са неким велможама свезати кнеза Петра (сина Павла Раденовића) и одвести га у Бобовац, а војвода Вукмир повуче натраг кнеза Павла, мада сам га ја молио да не буде крви међу њима. Мени се све то чинило као дјечја игра, јер међу њима није било никаквих свађа. Када је одједном кнез Павле почео бјежати, ја сам помислио да ће га због тога свезати. Међутим тада дође кнез Вук и неко од Сандаљевих људи одруби му главу; други опет одруби главу кнезу Павлу и он падне мртав". Објашњење за овај грозан чин посланику Гундулићу дао је лично војвода Сандаљ Хранић: "Јеси ли се надао да ћеш ово видјети? Ето, по милости божјој ја чиним и вршим правду, како чините и ви господа дубровачка, јер ко изда Дубровник, губи главу. Тако и ја чиним са другим невјерним Босанцима". 

А Косаче су породица из околине данашње Фоче поријеклом - Херцеговци, Срби етнички. Но себе су звали Босанцима док су били под босанском круном.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

A kako ti zamišljaš taj kulturološki PRAVOSLAVNi identitet bez vere u Boga?Čim nema vere u Boga nema ni tog identiteta.

I ovo je smešno što spočitavaš Tex Vileru,kao njegova argumentacija je nikakva a tvoja je ono par ekselans a u suštini ništa nisi ni dao ko argument osim osim ne lipši magarče do zelene trave(biće mnogo lakše na putu kao europstvu).

Па фино - нема човјек вјеру у Бога али вјерује у вриједности које православље проповиједа. Ништа компликовано. Моралне вриједнсоти могу имати вриједнсот и оправданост због резултата које давају у реалности. Нпр. моногамија - не ора она бити добра "јер еј Бог рекао", него јер голим оком се виде њене предности. Просто к'о пасуљ.

ПА да видим,  на претходне тврдње које јесу имале неке аргументе одговорио сам противаргументима, за везаност вриједнсоти аз земљу, за пројављивање вриједности, за губитак идентитета, за борбу за слободу. Дакле дотле смо имали добру размјену. Али онда сам одговорио на све примејре и питања иа ргументе, поставио неке своје и поставио одбрану њиховог постављања.

И онда је противаргумент на то дошао- "јадно је то родољубље". Е па бураз, шта друго да речем?

Исто као ти што сада радиш. "Ето ти имаш неку аргументацију, нека то је пут ка еуропству". Окееееј, разложио си ми зашто сам имао лошу аргументацију... ne_shvata

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Аурор рече

Mislim da je ovo za opomenu, šta kažeš, @Grizzly Adams?

Није за опомену. Колико видим није било вређања, само мало оштрије речи. Ал то је дозвољено. ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Postavio si puno pitanja i za pristojan odgovor bi mi trebalo malo vremena. Neko bi to sigurno mnogo bolje od mene

Zato cu samo poslednji pasus...

Da, mislim da je to zavet Bogu. Nas dozivljaj hriscanstva. Opredeljenje. 

Srpski identitet je ostao srpski zahvaljujuci pravoslavnoj veri. Pitanje je da li bi opstali kao narod bez Bozije pomoci. Bez liturgija koje su sluzene u svim istorijskim okolnostima u ovoj kuci na promaji. Moje misljenje.

Sto se tice kulture, mi nismo nesto kulturan narod. Neko rece...tamo gde je pravoslavlje tamo je i visoka kultura. Slazem se. Sve najbolje sto imamo posledica je toga sto smo bili hriscani.

Ali vise nismo. Samo neki. A sluziti se nekome mora. Ako nije Bog onda su idoli. Izbor je veliki. Narode izvoli, siroko ti polje.

На пола тих питања ни сам не знам шта да мислим, искрено...

Поштено. Само сад и ту се поставља питање - ако је хришћанство ( православље ) битан дио српског идентитета јер су Срби као народ опстали под Турцима због православља, да ли је то разлог за дјеловање Срба сходно правилима или интересима православља? Мислим, само то питање се може и поставити у контексту проблема са Косовом, док се још доста може питати гледе неких других ствари ( али су тренутно небитне за конкретан проблем ).

И наравно, да ли то значи да Србин може бити само православни вјерник? И ту постоји трвење, како си добро истакла из оне књиге, између религијског и секуларног национализма. Секуларни је гледе Косова флексибилнији, довитљивији, лакше се може оправдати, а религијски не може ако ниси православац.

И онда дође атеЈиста и направи сламнатог човјека да је питање Косова некакво митоманско религијско хушкање на рат и ништа више од тога, и куд смо пристали? У ЕУ без Косова, највероватније. Или само без Косова :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Вилер Текс рече

Па то ти причам брате, није све у фактима,папирима од којих су многи фалсификати, маше се њима ван контекста...Мој ти је братски и људски савет кад већ волиш да учиш, ето ти га горе Таса па слушај и живи брате :) 

Ех, фалсификати... Лако је то рећи, али када се брдо различитих извора, и то чак из различитих времена, поклапају у нечему... шта ћу него да приватим истину :stadaradim: Но често та истина је пола за једну страну, пола за другу. А често нису ни у питању фалсификати, када је у питању нека заврзлама, него недостатак разумијевања контекста. Знаш ли рецимо да се у Ужицу, по путопису Евлије Челебије, "говорио босански"? А у Београду српски. А Ужице никад ништа са Босном није имало.

И ако бих био Бошњак, па чуо неког сународника како због тога говори "ето, Срби су измишљена нација, ми смо прави!" ( начитао сам се таквијех да ми је доста за живота ), добио бих исти третман када бих му указао да је Челебија ту, због непознавања конркетних историјских нијанси код нас, ијекавицу сврстао у босански а екавицу у српски, јер се сретао углавном са ијекавцима из Босне и екавцима из Србије, и да то не значи ништа гледе етницитета.

Али би ми онда неки хаџи-Кратос тражио да наведем гдје то пише да се у Ужицу говори српски и гдје је српски рјечник прије босанскога? :smeh1:

Али ово да "није све у фактима" је једна вееелика истина. Само што се неки факти не могу негирати. Оно што се могу јесте узети и окренути у сопствену корист. Али да би се т омогли урадити, прво се морају признати - са чим ми имамо проблем ( додуше, нисмо најгори у региону, ако ћемо искрено ).

Подели на овим сајтовима

pa drzava je sekularna. ne odlucuje Patrijarh hocemo li priznati nezavisnost ili ne. odlucice onaj ko je pobedio na izborima. to da li cemo delovati shodno interesima pravoslavlja je vise onako...salonsko pitanje. 

da li imamo snage za nekakav politicki pritisak? nemamo. 

izgleda da ce biti ...samo bez Kosova :smeh1:

image.png

Да, то је салонски приступ, али има и овај животни. Србија је српска држава, а Срби су културолошки и духовно везани за Косово. И можда патријарх или СПЦ формално не утичу на признање јер о томе одлучује Влада, али неформално утиче јер формира јавно мњење.

И онда смо натраг на почетку - да ли признати, шта значи признати а шта значи не признати? Које су користи и које су мане од које опције.

И мени је ту нелогично да се одмах тврди како признањем државе Косово се одричемо српског идентитета. Једно је признати државу, друго је рећи:"Све те цркве, манастири, народ, историја, култура, није наше". То се не ради државним актом него промјеном у свијести народа - а то двоје често нису уједначене. А свијест народа око тога не мислим да би акт признања промијенио. Оно што би промијенио јесте да бисмо сами себе ојадили јер не бисмо знали шта даље и имали бисмо дијалог како да се поставимо према свему томе на Косову. И ту битку бисмо изгубили ако не бисмо добро поставили основе за даљу везаност за Косово, јер је другосрбијански наратив сада ефективан - јер има боље прагматичне аргументе. И неки од аргумената су им чињенице, неоспорне чињенице ( да морамо признати Косово ако желимо у ЕУ и да је стога Косово одређени терет Србији, да немамо утицаја на Косову мимо области жељене СЗО ), и мораћемо их признати једног дана као народ. Али остаје нам да те чињенице обрнемо у своју корист ако можемо, да поставимо у нови контекст, или ће нам се можда нови контекст сам направити.

Ево, је ли толико јеретички замислити могућност да признамо Косово и тиме олакшамо билатералне економске интеракције, па их онда економски вежемо за себе и да нам то буде основ за неке будуће кораке. Али изгледа да је у једном дијелу народа став "тврда линија или ништа" и добићемо на крају ништа ако тако будемо гледали.

Довољно је што нам је ова вувузела од предсједника донекле у праву - да нам је потребан дијалог - то нам је довољан блам. Не треба нам још већи :/

Подели на овим сајтовима

On 8/4/2017 at 21:10, ana čarnojević рече

5. a meni se cini da kod njih postoji tvrda linija i da oni hoce sve sto su zamislili. da ne zele ustupke. da ne zele razgovor takav da bude dobro svima. ljudski. da li je jereticki pomisliti da urade ono na sta su se obavezali u Briselu i dozvole SZO? pa onda polako da vidimo...ekonomski ovako onako. pa ko je jaci i bolji.

Не чини ти се, они имају само тврдолинијски став - јер им се може. Знају да не смијемо улетити са војском, због америчке заштите. Једино што можемо јесте економски их оштетити сужавањем извоза на Косово - али је проблем што наша предузећа зарађују брдо пара на Косову, па тиме и себи пуцамо у ногу зарад "виших националних интереса". А то је ријетко кад полазило за руком државама које су водиле такав економски рат ( нпр. тако је Аустро-Угарска покушала нас да ојади потпуном трговинском блокадом, јер смо скоро све извозили у А-У. Али то нас је само приморало да се преоријентишемо према Грчкој и Солуну и да туда извозимо, и то нас је на дуже стазе оставило мање везаним и зависним од А-У, што нас је чинило нешто више куражним. И онда смо им разбили империју, из Принципа :ani_biggrin: ). Једноставно, ако желимо ишта мијењати, морамо то радити са позиције надмоћи, или макар једнакости. И наравно, морамо бити спремни да не добијемо све што желимо.

3/4. ne znam da li se priznanjem odmah odricemo identiteta, ali ako Patrijarh kaze da to ne valja onda za mene to ne valja. 

На сву срећу, наш патријарх није непогријешиви папа, па мислим да је дозвољено узимати његове изјаве са мало резерве. Мени изгледа као човјек са мало такта и способности за нијансирање између црног и бијелог. Но, то је моје мишљење само.

a svest se u 21. veku tako brzo menja da nemas pojma. vise nema razlika medju generacijama, ovo je civilizacijski skok u digitalnu eru i ti tamo ides tako...bez nekih hiljadu godina sebe.

И јесте и није. Заиста на први поглед изгледа да млађе генерације иду пребрзо напријед и заборављају јучер, али ипак није тако. Нама ( а генерално и скоро читавој Европи ) недостаје нови традиционалистички поглед на свијет, прилагођен новим чињеницама. Сада је Запад управо у једној духовној кризи и претумбавању око тога, да одједном су све гласнији и екстремисти са обије стране, јер су осјетили да се поново расправља о основама друштва које они желе мијењати.

Ја бих рекао да смо ми ту донекле огледало у будућност. Трамп је у Америци тако био побуна против дотадашњих углађених и коректних политичара који су се превише удаљили од народа и реалности, али се то код нас десило раније у форми СНС-а. И показало се да млади имају жељу и љубав за земљу и традицију, али или су далеко већи дебили него родитељи им у томе или су далеко паметнији. Нема средине. И ми, како се мени чини, сада морамо да формулишемо некакав друштвени консензус око основних питања, и то не нужно на екстремним ставовима наше лијевице и деснице, него можда и са пар компромисних рјешења. Но видјећемо у сваком случају.

1. ne verujem ja da SPC ima bas toliki uticaj na javno mnjenje. uostalom tu su uvlakacke televizije i stampa da oblikuju i muljaju. nema tu gradjanskog otpora i pritiska ni u najavi.

Задњих година је у анкетама СПЦ конзистентно најпоштованија институција у Србији. И о томе су писали часописи попут Блица, јер им смета. Није него. Наравно да СПЦ утиче на јавно мњење, само то није оно мњење које је јавно пласирано, већ је у питању "тиха већина" ( која је ето и Трампа довела на власт... иако реално није била већина, него 2% мања од друге стране... ). Зато су код нас власт и СПЦ обновили византијски принцип хармоније цркве и државе :)))

On 8/4/2017 at 20:43, Вилер Текс рече

@Ћириличар Е мој брате, мораш бре да се солиш. Већ сам ко папагај ал ћу опет да поновим исто. :)

Слушај вамо, мене је осолио ПДВ задњих дана да не знам ђе ударам :smeh1: Те за шта се плаћа, те која је основица, која су солобођења, те методи обрачуна... Док то научим, не треба ми даље сољење. Прошли пут заглавих са тобом о Кратосом овдје непланирано сатима, да сам данас морао све надокнадити. Нека бураз, осољен сам довољно :smeh1:

Ионако... Kosova e Shqipterise, Autochtonou 0122_tuk

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Слабо диваним Шиптарски. Предпостављам шта пише ал ајде молим те преведи.

_78232911_78232908.jpg

Подели на овим сајтовима

Да,знам да нам то желе. Само не знам како ти можеш да будеш у трипу да ето ништа не губимо ако признамо независност.

Ко коће да им признаје било шта, неки призна власништво над личном имовином а Косово и Метохију нек остави на миру.

Подели на овим сајтовима

On 8/6/2017 at 23:42, Вилер Текс рече

Да,знам да нам то желе. Само не знам како ти можеш да будеш у трипу да ето ништа не губимо ако признамо независност.

Ко коће да им признаје било шта, неки призна власништво над личном имовином а Косово и Метохију нек остави на миру.

Ја нигдје нисам рекао да признавањем Косова ништа не губимо.

То што не ударам у бубњеве како не смијемо ништа дати не значи да држим Косово безвриједним. Оно што не губимо јесте идентитет, јер постојали смо ка оСрби прије Косова, постојали смо као православни хришћани прије Косова и постојали смо као мост истока и запада прије Косовоа и постојали смо као слободољубив народ прије Косова. Сигурно је да губимо дио наше историје, као што се десио са Крајином, и то није пријатан осјећај, али далеко од тога да нас након признавања "више нема као Срба него као робова" или осталих хиперемоционалних доживљаја. Када се са теорије преведе у праксу - ту смо, исти као јучер, стока која воли да бира аутократе.

пре 5 часа, ana čarnojević рече

Ne secam se da sam ikada cula nekog naseg arhijereja koji je rekao da treba priznati KiM. Kada kazem Patrijarh zapravo mislim na stav Crkve. Ep Amfilohije je koliko puta ponovio da je Kosovo grdno sudilishte, Ep Grigorije je rekao da ce borba za KiM biti prestrashna...svi oni to vide kao duhovni prostor. 

Лако је њима тако говорити, када се имају само да брину о Цркви и српском националном теоријом, док је државна власт та која одлучује о судбини наше политике према Косову па због тога прича другу причу - поготово јер сноси и одговорност за резултате такве политике. СПЦ ту просто оперише под моралним хазардом - није у стању да сноси негативне посљедице својих ставова о Косову па се може свим црквеним великодостојницима да гуслају епику до миле воље. И то кажем без имало ниподоштавања. Једноставно је тако и СПЦ није јединствен случај. То је редовна појава нпр. код опозиционих странака које се деру на сав глас и заузимају најтврђе могуће ставове не би ли дошли на власт, а кад дођу на власт моментално се модификују ка некој умјереној линији, јер су престали оперисати у стању моралног хазарда и могу сносити губитак власти ако шта зезну.

пре 5 часа, ana čarnojević рече

Osim sto se ovaj sto je po svom misljenju (!?) najbolji za resavanje tog pitanja gadno istripovao da udje u Istoriju tako sto ce nas uvesti u EU. Mozda sam mali Perica koji tako bleskasto zamislja politiku, verovatno jesam, ali u mojoj glavi to su opcije na stolu, priznajte inace nema nista od EU.

Па реално, кко је бољи од Вувузеле? Шутановац? Бошкић? Радуле? Јанковић који се извињава за лошу шалу? Једини који би можда могао бити бољи од Вучка јесте Јеремић, због свог искуства у међународној политици и недостатку мегаломаније. А опет, питање је колико би се знао снаћи у политикантским играњима, у којима Вучић просто доминира а јеремић жели да игра "по правилима пристојности".

пре 6 часа, ana čarnojević рече

Ne mislim da Crkva ima toliki uticaj na mnjenje, zaista. Kome se hoce moze da je napadne, olajava, spletkari, pere svoju prljavu savest tako sto ce ukazivati na "izvesne pojave"...

То је апсолутно невезан ои небитно за моћ СПЦ на јавно мњење. И Вучића пола државе пљује свакодневно, па човјек има моћ да освоји 50%. Као што рекох, СПЦ утиче на јавно мњење тихе већине, а то нису људи који је нападају. Напада је гласна мањина која не може да промијени мишљење људи који поштују СПЦ - што је већина државе што конзистентно показују анкете задњих година.

пре 6 часа, ana čarnojević рече

Trampa je dovela na vlast jedna savrseno izvedena kampanja.

Прије бих рекао једна веома лоше изведена капмања - Клинтонкина. Грешке које је радила су просто срамотне.

Подели на овим сајтовима

Прије бих рекао једна веома лоше изведена капмања - Клинтонкина. Грешке које је радила су просто срамотне.

Јел ти стварно мислиш да је тих 50% право гласање?
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...