Jump to content

Miljan David Tanić: Identitet

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 40 минута, Јелена011 рече

U teoriji imamo ljubav u zajednici sa episkopom, u praksi imamo ocaj zivi, da se ne lazemo.

Кад умре (И ВАСКРСНЕ!) Јеца да метну ово у материкон. :smeh1:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 728
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, cloudking рече
пре 3 часа, Ivan Marković рече

Osećanja su uzajamna. 

Aint love beautiful :)

Сумњиви сте ми вас двојица... размјена осјећања на оваквој теми...

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, cloudking рече
пре 3 часа, Ivan Marković рече

Osećanja su uzajamna. 

Aint love beautiful :)

Nihil novi sub sole! 

"Али ако један другога уједате и прождирете, гледајте да се међусобно не истријебите" Гал 5.15 :smeh1:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Goku рече

12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Панарет рече

Лично сматрам да се ту уопште није радило о детету.

Ма, брудер, take it easy. Релаксирај се, летње је време...

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Кратос рече

Titulu Bogoslova su dobijali samo retki u istoriji Crkve koliko ja znam,to nije stvar fakulteta i čina već stvar srca i odnosa s Bogom.

Тако: Симеон Новотар Богослов!:))

Ава Зоран Новоперверзни Богослов... Није лоше, али предугачко. Треба абревијација као за Чико из Загора... :D

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Ава Зоран Новоперверзни Богослов... Није лоше, али предугачко. Треба абревијација

Вако? АЗНоБ римски :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 17 часа, Рапсоди рече

Рече облак који није пропустио ниједан пост а да на неки начин па макар и " театрално духовито " увреди неистомишљенике...и рече....  надам се бивши мрачњак....

Прво закон Божији односно љубав Божију....ко ме љуби, држаће моје заповести.....

Никога другог ( сем родитеља, пријатеља и остале родбине ), па анђела чувара...итд.итд  и никога више , ако јавно не трубе о томе.    

Ћеш ми опростиш, сестро, али шта се буквално било кога, поготово родитеље, родбину, пријатеље па и тог тзв. анђела чувара тиче кога ја волим? ВОЛИМ. Еј, ВОЛИМ. Шта је вама људима? Ја да се питам, све вас који тако размишљате бих послао у крлети Албаније да живите и да се продајете и удајете на силу од малих ногу, па ето вам како волите.

пре 15 часа, МилошБГ рече

Зезам се мало...

Мада кад сте се већ дотакли, чисто сумњам да би митрополит причешћивао људе који промовишу свој грех.

Види, он их је рукоположио гомиле. И држи неке и даље око себе. Постављао их је за професоре Богословије. А чисто сумњам да је генијални ум попут +Амфилохија толико одсечен од живота да не зна нешто. Или се прави слеп. Они нису додуше ишли на параду, али ем сви знају за њих, ем је њихово понашање у јавности прилично инкриминишуће (хоћу рећи, нису баш најдискретнији на свету)... па оно...

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Матусал рече

Број верника је све мањи и ако се настави оваквом методологијом цркве ће опустети потпуно.

Амин! Или ће опустети или ће се авинизирати! :sunce:

Подели на овим сајтовима

И што се тиче причешћивања... видим многи се слажу моногамни могу да се причесте. Ок, лепо.

А шта ћемо с промискуитетним хетеросексуалцима? Шта ћемо с поповима курварима (и владикама, кад смо већ код тога). Немојте поново да пишем испочетка. Што се за њих не поставља питање? Знам, незгодно је, али хајде, ако чистимо, чистимо скроз.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Vedran рече

Вако? АЗНоБ римски :))

Или, ако пак (у овој констелацији) применимо једначење сугласника, томе подобно "долазимо" до АСНоБ :)))

Подели на овим сајтовима

Svako može da bude ono što hoće, i da se (manje ili više kompenzatorno) ponosi time, tj. onim što smatra svojim identitetom. Nisam sigurna gdje je prava mera suđenja tj. rasuđivanja o ovoj pojavi. Grozim se farisejskog kamenovanja, ali podjednako strepim od pedagoškog, vaspitnog uticaja i oblikovanja mišljenja ljudi, prvenstveno mladih ili onih koji su ciljna grupa bilo kojeg medija uticaja. Bojim se da podrška individualna jednom čovjeku ne pobrka sa propagiranjem neke ideje prihvatljivosti ponašanja grupe kojoj čovjek pripada, i oblikovanje te prihvatljivosti uz pomoć vaspitnog i edukativnog uticaja jednog medija kao što je veliki i uticajan crkveni forum. To da prihvatamo i ne osuđujemo bilo koga kao pojedinca je sasvim različita od prihvatanja pa i propagiranja odr. vrednosnog nazora i stila života putem javnog (u ovom slučaju crkvenog) medija.

Psihološki, to jeste bolest, neka vrsta neuroze (ne vjerujem u biološku programiranost za ovu pojavu). Zašto: zato što na čovjekovu seksualnost utiče mnogo faktora i stvar je mnogo kompleksnnija od čiste biologije, psihički faktori su mnogo presudniji nego biološki, otuda uticaj vaspitanja, običaja, moralnih, pa i vjerskih stavova na iste. Čovjeka upravo i čini čovjekom to što prevladava i nadilazi nagone, i zato analogija sa životinjama nije primjerena, sam razum je dovoljan koji nas čini vrstom homo sapiens. Božji lik u čovjeku je jedna slika koja utiče na životna vrednovanja jedne grupe ljudi.. Ali za sve važi razum i svijest i odgovornost za svoje biće. Čovjekova sloboda u čisto psihološkom smislu ide u pravcu znanja i osviješćenosti. U svakom slučaju su mi ovakve priče žalosne, i to ne zbog vjerskih razloga, nego upravo usljed brkanja prioriteta identiteta. Jedan od prvih naznaka identiteta u razvojnoj psihologiji je ona po polu, i polnosti... istovremeno, to su primitivniji parametri. Kasnije se upoznaje ono naučeno prihvaćeno u kulturi, obrazovanjem i vaspitanjem, dakle, ja sam Srbin, pravoslavac, itd. Na kraju u razvojnoj ljestvici dolazi identitet u jedinstvenosti i neponovljivosti ličnosti: 'ja sam ja i niko drugi'. To je na još višoj, metafizičkoj razini, ono, ja sam nosilac Božijeg lika u čovjeku. Žalosno je svođenje tog identiteta, ko ga je uspio dostići, dominantno, rigidno i isključivo, na prethodne stupnje (ja sam polno biće, u bilo kom smislu, ja sam Srbin šovinista, ja sam pravoslavac - fanatik, bigot itd.). Dakle, svođenje mog identiteta na polnost, tj. primarno i dominantno, je jedan razvojni hendikep, čisto psihološki, a u vjeri upoznajemo koncept 'pale prirode koju treba prevazići'. U toj paloj prirodi je i kompletna seksualnost 'jer po vaskrsenju niti će se ženiti ni udavati, no biti ko anđeli'. Tj. neće imati seksualnosti niti potrebe za seksualnim odnosima. to je neki put za nas sve, postepeno oslobađanje od robovanja biološkim datostima, i psihičkim podjednako, postizanje cjelomudrenosti u potpunom opsegu i sadržaju pojma. Put kojim se mora ići ako je neko pravoslavac u životu, potpomognuto blagodaću. Ovakav i slični tekstovi, tj.stavovi, životni stilovi mogu biti protumačeni ovako ili onako, ali cjelomudreno - ne, vaspitno-pedagoški - ne. Dakle, ako su razni identiteti u koliziji, mora da se izabere onaj koji ima primat, i tu je logično da se izabere onaj koji je psihološki na većem stupnju razvoja, a filozofski i etički odgovara potpunije izabranom pogledu na svijet...

Sociološki, pravno i politički: to je grupa koja je u dosadašnjem razvoju civilizacije barem ove naše, judeo-hrišćanske, bila ugnjetavana, shodno razvojnom stupnju: kamenovanje, kriminalizacija, psihijatrijska etiketa i ograničenje ljudske slobode... Došlo se do humanog oslobođenja od svake prinude i ugnjetavanja. Trebalo je tu stati. No, nije. SAd imamo kompenzatorni otklon u drugom pravcu: pozitivna diskriminacija, masovni pokret za prava koja više niko ne spori, masovna propaganda. Čemu to vodi: interesi gej lobija iz privatnosti prelaze u društvene i malo pomalo zakonske norme, otud, čitava indoktrinacija i kroz obrazovni sistem, medije, sva sredstva propagande. Crkve, tj. protestantske zajednice, koje su politički vezane sa sekularnim društvom i na njih postoji uticaj preovlađujućih društvenih normi je već prihvatila Ljudska privatnost treba da bude neprikosnovena i ljudska seksualnost ne treba da izlazi iz tih okvira, za hrišćanina, iz njegovog odnosa s Bogom preko sveštenika. Medijski idejno propagandni rat za normalizaciju i prihvatanje raznih nastranosti je uveliko u toku. I pedofili već traže svoja prava, bore se da skinu ili bar smanje balast kriminalizacije...  Već viđeni scenario.

Sve u svemu, budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi, apsolutno primjenjivo...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Goku рече

Ма овај КлаВуд свакако залази у опасну зону кад почиње о томе како је љубав бјутифул пишући Ивану. Он не зна шта га чека. 12:smeha:

Недавно на једној теми ја рекох Ивану "Драги Иване", а он за мало да ме утепа :)), а ја помислих, да га умилостивим још мало, па му рекох чини ми се "Мили Иване" (у Христу), а он очи да ми извади :)). Их! Док сам ја укапирао шта је њему у глави добро своју главу не изгубих. 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Дијана. рече

Psihološki, to jeste bolest, neka vrsta neuroze (ne vjerujem u biološku programiranost za ovu pojavu).

Лепо је да човек верује шта хоће, али не треба да износи нетачне, а провриве наводе. Медицина (чији је психологија ваљда део?) каже није болест. Тако да оно.

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...