Jump to content

Izbori u Francuskoj 2017.-te

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

пре 16 минута, Juanito рече

Свака култура је једном настала. Тачније, не једном, култура стално настаје. Са тим се ваљда сви слажемо, осим ако и националне културе нису неки платонски ентитети који су постојали пре стварања света, па се само оваплотили у одређеном народу.

Е сад, пошто културе (на пример француске) једном није било, па се онда вековима формирала да би била ово што је данас (примајући, наравно, разне елементе других култура, као што је случај и са сваком другом културом), у ком моменту се узима да је дата култура завршила формирање и да више не може да се мења и развија, прихвата различите утицаје итд?

Samo je fora sto Le Penova govori o imigrantima koji ne prihvataju ni najosnovije vrijednosti u domacinskom drustvu. Tj. o muslimanima koji ne zele da se asimiluju. Serijat, teokratija, ultrakonzervativizam, nejednakost polova itd. I ona je u pravu.

Ali je i Makron u pravu da postoji vise kultura unutar francuske kulture. Bretanja, Gaskonja, Burgonja itd. razlikuju se medjusobno, ali opet im je zajednicko sto dijele jezik, istoriju i razne druge generalne stvari koje ih odvajaju od drugih Evropljana.

Oboje su u pravu jer govore o dvije strane jedne istine. Politicari :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 348
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, obi-wan рече

Problem je kad `riscanin co`ek cak i u sprdnji ovlas opravda takve gadosti. Mlados` - ludos`...

A zasto su gadosti? Sta ih cini gadostima?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ћириличар рече

Nemo` da spamujes temu... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Православни Србин рече

Ali, da smo mi konstituisana nacija, a ja mislim da nismo, sve te razlike ne bi predstavljalje problem, jer kad imamo svest da smo svi deo jedne nacije, onda nam te razlike nisu izvor podela i svađa. Ali kod nas su te razlike izvor podela i svađa, netrpeljivosti. Taj lokal-šovinizam koji kod nas zna da bude žestok itekako je, po meni, dokaz da mi svoju naciju nismo uspešno konstituisali.

Ако је критеријум одсуство локал-шовинизма, онда ниједна нација на свету није конституисана...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Православни Србин рече

U Istočnoj Srbiji isto tako često odvajaju Srbe sa Juga i zovu ih,, vrcanima". To nigde nisam čuo da zovu južnjake tako samo ovde. Naravno, ovi njih zovu Vlasima. I tako u krug. Često znam da to zna da bude neugodno, neki ih toliko dele da naše Srbe južnjake (ili kako ih ovde zovu,, vrcani") i ne smatraju Srbima, pa u razgovoru recimo odvajaju recimo kažu,, mi Srbi" i,, oni vrcani", kao da se ne radi o istom narodu. I to zna da bude nekad neugodno, dolazilo je više puta i do svađe.

Inače u pravu si ti razlikujemo se mi, ima kod nas raznih asimilovanih nesrba i neslovena, na primer ovde u Istočnoj Srbiji ima Vlaha (romanizovano balkansko stanovništvo) i oni su uglavnom asimilovani. Velike su patriote i generalno dobri ljudi, mada ima i nezgodnih. Devojke su vatra živa. emoji2.png

Ali, da smo mi konstituisana nacija, a ja mislim da nismo, sve te razlike ne bi predstavljalje problem, jer kad imamo svest da smo svi deo jedne nacije, onda nam te razlike nisu izvor podela i svađa. Ali kod nas su te razlike izvor podela i svađa, netrpeljivosti. Taj lokal-šovinizam koji kod nas zna da bude žestok itekako je, po meni, dokaz da mi svoju naciju nismo uspešno konstituisali.

Sent from my 5045X using Pouke.org mobile app

Upravo to. Ali nije to samo kod nas. Recimo Dalmatinci vise mrze Zagrepcane od Srba, a ja ne mogu smisliti ercegovce i djetice kao mentalitetski Bosanac ( iako sam porijeklom ercegovac ) :D

Jos u istocnoj Bosni, mi sa Romanije smo pravi ljydi, a ovi oko Drine, "Bure", to su losi ljudi. A ista smo bagra :D

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ћириличар рече

Чини их то што није у питању Трамп или тако неко. Хришћанске вредности зависе од тога ко их крши. Ако левичар Макарон ради нешто неконвенционално, онда је то гадост. Ако ради Трамп, онда гледамо кроз прсте. Ако раде светитељи цркве, онда оправдавамо...

Подели на овим сајтовима

Ако је критеријум одсуство локал-шовинизма, онда ниједна нација на свету није конституисана...

Nije jedini kriterijum, ali jeste jedan od njih. Da jeste to postoji i kod drugih, ljudi su takvi, dele se, ali mislim da ti nije nigde tako izraženo ko kod nas. Možda i grešim ali mislim da nije.

Inače, kod nas se jedan lokal-šovinizam pretvorio u osnov za formiranje nove nacije odvojene od Srba. Radi se o crnogorsko naciji. Od najvećih i jedini pravih Srba, nasuprot Srbijancima koji su,, turska kopilad" oni postadoše nova nacija.

Čim se od nas stvaraju druge nacije, i to po tom osnovu, to je još jedan pokazatelj.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Nemo` da spamujes temu... :smeh1:

Ma jok bolsn, nego mi je zanimljivo da se spominje gadjenje. Ne mogu detaljnije da kuckam jer sam ba telefonu, predugo bi mi trebalo, ali ako te zanima imam otvorenu temu "Zabluda racionalizma". Tice se upravo ove situacije i jako je zanimljivo, makar meni :)

Подели на овим сајтовима

Upravo to. Ali nije to samo kod nas. Recimo Dalmatinci vise mrze Zagrepcane od Srba, a ja ne mogu smisliti ercegovce i djetice kao mentalitetski Bosanac ( iako sam porijeklom ercegovac ) [emoji3]
Jos u istocnoj Bosni, mi sa Romanije smo pravi ljydi, a ovi oko Drine, "Bure", to su losi ljudi. A ista smo bagra [emoji3]

Da u pravu si ima to i kod drugih. I mene lično, iako i sam imam crnogorske korene, nervira ta njihova osionost, sve su oni najbolji i najveći, oni su pravi Srbi, pravi dinarci, pravi crnogorci, sve znaju, u svemu su prvi, itd.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Православни Србин рече

Da u pravu si ima to i kod drugih. I mene lično, iako i sam imam crnogorske korene, nervira ta njihova osionost, sve su oni najbolji i najveći, oni su pravi Srbi, pravi dinarci, pravi crnogorci, sve znaju, u svemu su prvi, itd.

Nedavno smo drugar i ja, debatni partneri, oduvali neke djetice na turniru. Prodjosmo u finale a oni ostase negdje da jedu prasinu

Zamisli tu nadobudnost, u pauzama svi pricamo, zexamo se, a njih dvojica namrsteni, vszniji od svih. Nista sladje nego takvima spustiti, mmmmmmmmm :3

Подели на овим сајтовима

Nedavno smo drugar i ja, debatni partneri, oduvali neke djetice na turniru. Prodjosmo u finale a oni ostase negdje da jedu prasinu
Zamisli tu nadobudnost, u pauzama svi pricamo, zexamo se, a njih dvojica namrsteni, vszniji od svih. Nista sladje nego takvima spustiti, mmmmmmmmm :3

E da baš to. Ima i ovde onih pravih crnogoraca, to sve osiono, puno sebe. Što kažeš ti najlepše je takve spustiti.

A pazi kod nas sad jedan slučaj, nedavno sam bio na jednoj svadbi kod tih Srba južnjaka (ili kako ih ovde zovu,, vrcani"), i mi smo, preko mog dede, neko pobtatimstvo sa njima. A oni južnjaci važe kao najveće tvrdice kad su pare u pitanju. To je meni nekako i logično jer su oni sa Juga a tamo je uvek bilo siromaštvo i onda su oni navikli tako da čuvaju svaki dinar. I to su nastavili i ovde kad su došli, stvarno su malo tvrđi kad su pare u pitanju. I sad kad je bilo venčanje u crkvi, ispred došli trubači da sviraju. I sad očekuju da im neko da neku paru. Ali uzalud nadanje, pare dobili nisu.

I tek će moj deda kaže meni,, au tvrdi su ovi vrcani, nisu ljudima ni dinar dali". Ja sam umro of smeha. [emoji2]

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Џуманџи рече

Kako nebitna, da l' smo imali prilike da kultur-tradicionalno vidimo carsaf posle prve bracne noci?! I to ti je musko? :))

Slusaj, nije dzabe njega stara iskusna koka izabrala i zadrzala

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_Emmanuel-Macron-Wink-Images.png

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...