Јелена011 Написано Април 6, 2017 Пријави Подели Написано Април 6, 2017 Evo jedne zanimljive asocijacije. Citajuci donji tekst pomislila sam na neke ljude koje poznajem iz crkvenog zivota, koji u razgovoru sa ateistima umeju da kao mantru ponavljaju "ma, meni je njega zao on ne veruje u Boga", ili "da verujes u Boga ti bi...", i sve kao izrazavajuci zaljenje zbog tog drugog, kao voleci ga neizmerno. I procitavsi ovaj tekst sam se setila svih tih "jaoj jadan ti" recenica koje sam u zivotu cula pa resih da ga podelim sa vama. Pitanje: da li vi izrazavate ljutnju, da li umete da je prepoznate kod sebe i drugih, da li umete jasno da kazete "ljut sam zbog toga" ili "ljuti me sto..", ili se i vi sakrivate iza tih recenica "ma zao mi ga je on ne zna za bolje"? Da li biste voleli da naucite da se ljutite i da jasno izrazavate svoje stavove i sta bi vam bilo potrebno za to? Tekst je sa fb profila Zeljke Kurjacki, psihoterapeuta i sjajne zene. ZA ONE KOJI VOLE DA KAŽU "MENI JE TEBE ŽAO" Neko ti kaže: „Meni je vas što tako mislite iskreno žao“ „Meni je tebe iskreno žao" A ono, lepo osetiš u stomaku da nema tu žalosti već ima želje da te ponizi. Kako osetiš u stomaku? Pa tako što ti te njegove reči provociraju ljutnju, a ne smiruju te. Zašto ljudi govore da im je žao nekoga, kada su tako očigledno ljuti na njega, a ne žalosni? Pa, teško je reći: „Ljuta sam na njega jer ne razmišlja kao ja“. Mnogo lakše je reći „Meni je njega žao. Nije on kriv, jadan, ne zna za bolje.“ Vidite razliku? Kad kažem „Meni je njega žao“ to mene čini superiornom u sopstvenim očima. Ja tada sebi izgledam kao da sam ja ta koja je pametnija, mudrija, oštroumnija. Ako bih rekla „Ljuta sam jer se ne slaže sa mnom“ tada bih svog neistomišljenika priznala kao ravnopravnog. A to mi se ne sviđa. Ovako, zloupotrebljavajući reč saosećanje ja ubijam dve muve jednim udarcem: drugu osobu degradiram i prikazujem je kao naivnu, manje moralnu, manje opreznu od mene, a u svojim očima ja postajem plemenita duša koja saoseća i razume čak i svoje neistomišljenike. Tako tuga i sažaljenje, od savršeno lepih i važnih osećanja, postaju nadomešćujuća, zamenska osećanja kojima se koriste ljudi sa slabijim integritetom. Nije ni čudo što mnogi pokušavaju po svaku cenu da izbegnu da ih neko žali, pa će uraditi sve, vređaće, šutaće ispod pojasa, samo da razjare protivnika, da on pokaže ljutnju. Razmislite šta vam je cilj pre nego što nešto kažete. Ako vam je cilj da iznesete svoj stav i svoje mišljenje, ali da pri tome sačuvate ljubav i poštovanje te druge osobe, onda recite da ste ljuti i zbog čega ste ljuti na nju. Ako vam, pak, nije cilj da zadržite to poznanstvo ili prijateljstvo, niti da pokušate da joj promenite mišljenje, ako želite samo da je ponizite i kaznite, onda joj recite da je žalite kada se zapravo ljutite na nju. Ili recite „ne vredi da ti objašnjavam, nećeš razumeti“. I ne zloupotrebljavajte sažaljenje i saosećanje. Nemojte njima nadomeštati vaš nedostatak hrabrosti i integriteta. Ta osećanja osećamo prema onima koje volimo, kada im se nešto loše dešava. Kad nas boli ono što njih boli. I onaj prema kome osećamo te emocije oseća se zaštićeno, shvaćeno i ušuškano zbog njih. Jer zna da ga razume neko ko je njegov i ko ga voli. A kada ih vi koristite, drugi se osećaju poniženo i ugroženo. Nisu te reči za vaša prljava usta. https://www.facebook.com/zeljka.kurjacki.7?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf Снежана, александар живаљев, JESSY and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Април 6, 2017 Пријави Подели Написано Април 6, 2017 пре 23 минута, Јелена011 рече ne zloupotrebljavajte sažaljenje i saosećanje. пре 24 минута, Јелена011 рече kada ih vi koristite, drugi se osećaju poniženo i ugroženo. Nisu te reči za vaša prljava usta. slqžem se. Nisu to reči za nedostojna i prljava usta. Za mene je to pre stanje srca, te reči ako se tvore u srcu donose mir i ljubav onome ko ih govori a vrlo verovatno i onome kome su upućene. Biti sažaljiv je stvar dubokog razumevanja. I naravno da je bolje to nego li ljutiti se i tražiti svoje. александар живаљев and елТорнеро је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 6, 2017 Пријави Подели Написано Април 6, 2017 јако добар текст... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 6, 2017 Пријави Подели Написано Април 6, 2017 Има на енглеском реч за то - "patronizing", кад се неко тако понаша често чујеш одсечно "don't patronize me!" АлександраВ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Април 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 7, 2017 On 6. 4. 2017. at 15:30, Grizzly Adams рече Има на енглеском реч за то - "patronizing", кад се неко тако понаша често чујеш одсечно "don't patronize me!" Problem sa ljudima koji se tako ponasaju, koji ljutnju izrazavaju zamenskom emocijom "sazaljenja", je sto su u celini pasivno agresivni. I pokusavaju da te uvedu u igricu "jaoj jadna ja ja sam tako fina prema tebi, eto vidi sta sve radim i kako sam puna ljubavi, a ti tako meni vracas". Jer da, ljudi se obicno upecaju pa reaguju besom. Ovde nazalost retko ces cuti don't patronize me, jos ako je u porodici ti se izvinjavas budali sto te je tukao nazalost Grizzly Adams and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 7, 2017 Пријави Подели Написано Април 7, 2017 Само је Исусу дозвољено да каже: "Опрости им Оче, не знају шта чине", када ми смртници то кажемо, или оно "Жао ми га је" то добија сасвим другу конотацију :)... Може да ми буде деце, немоћних, старих, болесних...али што бих жалила здраву одраслу особу...то "Жао ми је" просто дође као маска иза које се често (не нужно) крију неке сасвим друге емоције... Жика је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 7, 2017 Пријави Подели Написано Април 7, 2017 пре 14 минута, Јелена011 рече Problem sa ljudima koji se tako ponasaju, koji ljutnju izrazavaju zamenskom emocijom "sazaljenja", je sto su u celini pasivno agresivni. I pokusavaju da te uvedu u igricu "jaoj jadna ja ja sam tako fina prema tebi, eto vidi sta sve radim i kako sam puna ljubavi, a ti tako meni vracas". Jer da, ljudi se obicno upecaju pa reaguju besom. Ovde nazalost retko ces cuti don't patronize me, jos ako je u porodici ti se izvinjavas budali sto te je tukao nazalost Па ми имамо неку традицију увијене комуникације са некакавим "играма" у којима ако не учествујеш онда "ниси нормалан". То ме је увек излуђивало... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Април 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 7, 2017 Mi smo to pomesali u recniku, jer zao mi je, ne znaci sazaljenje, nego zaljenje, izrazavanje tuge i saosecanja prema drugome. Jeste Grizli, to je kod nas bas tradicionalno. Od malih nogu se mnoga deca tako uce, sve kao da budu "fini", a unutra da te Bog sacuva odatle ono ispod mire sto djavola vire nego mi tome dadosmo seksualnu konotaciju Grizzly Adams and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Април 7, 2017 Пријави Подели Написано Април 7, 2017 пре 10 минута, Јелена011 рече Mi smo to pomesali u recniku, jer zao mi je, ne znaci sazaljenje, nego zaljenje, izrazavanje tuge i saosecanja prema drugome. Управо сам о овоме размишљала пре неки дан, када ми је, на неки мој коментар, друг рекао да га не жалим. Он је мислио да не тугујем због њега, али сам ја одмах помислила на ово ружно, искривљено значење и почела да објашњавам да ја никога не жалим, сажаљевам (јер и зашто бих кад је његов живот леп и пун љубави) него се саосећам с његовим болом. Мом срцу је тешко зато што је њему тешко. И онда сам се запитала како да изразим то осећање. Како рећи некоме да делиш његову тугу, бол, а не изговорити то тако да звучи као да га гледаш са висине? А када погледамо речи саосећање, сажаљење у њима заиста нема ничега лоше. Делиш нечија осећања. Ваше душе су блиске и радују се једна другој и страдају заједно. То је прелепо, није увредљиво. Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Април 7, 2017 Аутор Пријави Подели Написано Април 7, 2017 Deca mozda vise nego odrasli, pa i mladi u buntovnoj fazi reaguju na te "zeznute" reci koje se mogu dvosmisleno iskoristiti i po ljutnji koju izrazavaju vidimo da oni ispravno tumace - kad osete neciju ljubav i sastradavanje reaguju ljubavlju, kad osete da je to samo puka forma, reaguju ljutnjom. Kod muskaraca vidimo to "ma nema sta ko mene da zali", izreceno besno, afektirano, kao da ih drugi dozivljavaju slabima, a oni to ne zele... A nema nista u tome da izrazavamo sa-zaljenje, da tugujemo sa nekim, ili sa-osecamo, ili sa-ucestvujemo u necijoj zalosti. A vecini nas se najezi kosa na glavi od tog "zao mi je", "saosecam sa tobom" ili ono vec sad cuveno "primi moje saucesce" - meni licno ne znam jel mi grdje kad moram nekome to da kazem koga ne poznajem pa pro forme moram tako da se izrazim, a najradije bih drugacije izrazila svoju zalost i tugu, ili kad cujem da meni neko to kaze. Ja iskreno sam nasla neki svoji modalitet, koji opet zavisi od toga sa kim pricam i koliko sam intimna sa njim. Jednostavno tako to i objasnim - ne kazem zao mi je sto ti se to desava, nego tuzna sam sto...i malo duze to objasnim. Jer da se razumemo, kada nam je do nekog stalo, onda cemo moci da izrazimo to sto osecamo i malo duze od par reci pa onda sve to dobije pravi kontekst. Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Април 7, 2017 Пријави Подели Написано Април 7, 2017 1 hour ago, Јелена011 рече Ja iskreno sam nasla neki svoji modalitet, koji opet zavisi od toga sa kim pricam i koliko sam intimna sa njim. Управо то, није свако "жао ми је" исто Јелена011 је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука