Jump to content

Програмирање - дигресије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ок...разумем да треба да знам селект, дистинкт и тако то. Али колико можда још даље се иде од тога у просеку? Бекапи, репликације, пермишни...Имам ја подебљу књижурину за Скул сервере него ми то није оријентација,  мислим да ми не треба баш све одатле. Типа не планирам да радим за кладионицу или банку...За неки самостални истраживачки рад рецимо у Пајтону..А можда сам и ја мало уопштен, не замерите. Тек сам увидео потребу за тиме па ме занима на шта да се припремим...

Подели на овим сајтовима

Ок, капирам сад питање. Администрација може некад да ти затреба нешто, ал тад ћеш да нађеш на нету решење. Администратор базе је посебно занимање, бар у већим фирмама. Значи то ти не треба. Те књиге покушавају да буду "свеобухватне" па постану непрактичне...

Треба ти знање како да дизајнираш базу и манипулишеш подацима (DDL, SQL, нормализација и сл). То мора да знаш у прсте, ово остало ти не треба.

Sent from my iPad using Tapatalk

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 13. 05. 2017. at 20:37, Tumaralo. рече

3. Koristeći neku od petlji izračunajte koliko će se puta okrenuti točak, ako je prešao put
od 100m a obim točka je 0.7m. Rezultat mora biti sa ostatkom. Npr. 93.5 puta.

<?php
$brojac = 0;
for ($x=0; $x<100;) {
    $x = $x+ 0.7;
    $brojac = $brojac + 1;  

}

echo"broj prolaska: $brojac <br>";
?>

Jel ovo dobro rešenje?

A ne ovo? -

<?php
$broj=0;
for($i=0;$i<=100;$i=$i+.7){

$broj += $i;

}
echo $broj;
?>

@Grizzly Adams;

@Juanito;

@WiseMan;

Anyone? :)

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Grizzly Adams рече

Треба ти знање како да дизајнираш базу и манипулишеш подацима (DDL, SQL, нормализација и сл). То мора да знаш у прсте, ово остало ти не треба.

Ће се потрудим...:)  Хвала...

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo.

Прво, ово је само за вежбу, никада иначе не бисмо тако рачунали овај конретан проблем, већ просто 100 / 0.7 = 142.9

Али кад већ морамо, Шта добијаш као решење у првом случају, а шта у другом? Тј. колико су ти бројач односно број?

Подели на овим сајтовима

On 5/13/2017 at 20:37, Tumaralo. рече

3. Koristeći neku od petlji izračunajte koliko će se puta okrenuti točak, ako je prešao put
od 100m a obim točka je 0.7m. Rezultat mora biti sa ostatkom. Npr. 93.5 puta.

<?php
$brojac = 0;
for ($x=0; $x<100;) {
    $x = $x+ 0.7;
    $brojac = $brojac + 1;  Tvoj rezultat treba da bude 142.86 okretaja, je l da? Ne znam kako ces da dobijes da $brojac dotera do te vrednosti kad mu uvek dodajes keca?

}

echo"broj prolaska: $brojac <br>";
?>

Jel ovo dobro rešenje?

A ne ovo? -

<?php
$broj=0;
for($i=0;$i<=100;$i=$i+.7){

$broj += $i;

}
echo $broj;
?>

Hajde da uzmemo da treba da predje 10m umesto 100m  i da onda mi izvrsimo ovaj drugi prokleti program mesto racunara. Praticemo sta se desava sa varijablama. Ockeujemo rezultat 14.286 rotacija.

<?php
$broj=0;
for($i=0;$i<=10;$i=$i+.7){

$broj += $i;

}
echo $broj;
?>

Imamo da je $broj=0, zatim $i=0, a to je manje od destet, zatim $i=0+0.7=0.7, zatim $broj= 0 + 0.7= 0.7, kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=0.7, a to je manje od destet, zatim $i=0.7+0.7=1.4, zatim $broj= 0.7 + 1.4 = 2.1 , kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=1.4 , a to je manje od destet, zatim $i=1.4+0.7=2.1, zatim $broj= 2.1 + 2.1 = 4.2 , kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=2.1 , a to je manje od destet, zatim $i=2.1+0.7=2.8, zatim $broj= 4.2 + 2.8 = 7 , kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=2.8 , a to je manje od destet, zatim $i=2.8+0.7=3.5, zatim $broj= 7 + 3.5 = 10.5 , kraj petlje idemo iznova:

Imamo da je  $i=3.5 , a to je manje od destet, zatim $i=3.5+0.7=4.2, zatim $broj= 10.5 + 4.2 = 14.7 , kraj petlje idemo iznova:

...

Vidimo da je $broj prekardasio ocekivani rezultat, a da petlja ima jos da se okrece.

Dakle, zeznuo si obe verzije.

Ako imas petlju koja se izvrsava ravno 100 puta, onda na neki brojac, koji si prethodno ponistio, u petlji dodajes odnos 1/0.7=1.4286 jer za jedan metar toliko pravis rotacija. E, ti sad to vidi kako ces da napises u konkretnom jeziku, vako ti je na srpskom.

giphy.gif

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Juanito рече

@Tumaralo.

Прво, ово је само за вежбу, никада иначе не бисмо тако рачунали овај конретан проблем, већ просто 100 / 0.7 = 142.9

Али кад већ морамо, Шта добијаш као решење у првом случају, а шта у другом? Тј. колико су ти бројач односно број?

Eh naravno, nisam ni bio obratio pažnju dovoljno inače bih proverio i skapirao da u ovom drugom slučaju ispada neka katastrofa.

U ovom prvom mi ispada ceo broj 143 a treba 142.9.

Ne znam šta treba da mu dodam a da ispadne tačan a ne ceo broj ...

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo

У пајтону имаш више врста дељења. Са остатком, без остатка, цели бројеви, децимални...Вероватно ти је квака у томе, погледај на ту страну.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Tumaralo. рече

Eh naravno, nisam ni bio obratio pažnju dovoljno inače bih proverio i skapirao da u ovom drugom slučaju ispada neka katastrofa.

U ovom prvom mi ispada ceo broj 143 a treba 142.9.

Ne znam šta treba da mu dodam a da ispadne tačan a ne ceo broj ...

Мислим да је проблем само у испису, пробај ово:

$foo = "105";
echo number_format((float)$foo, 2, '.', '');  // Outputs -> 105.00

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

$foo = "105"; echo number_format((float)$foo, 2, '.', ''); // Outputs -> 105.00

Значи и код вас се то ,,зове" float ? :) Сад озбиљно, је ли то униформна ознака за децималне бројеве у већини језика или се само поклопило?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Давор73 рече

Значи и код вас се то ,,зове" float ? :) Сад озбиљно, је ли то униформна ознака за децималне бројеве у већини језика или се само поклопило?

Па називи су углавном слични, мада не постоји ту неки стандард. Float иначе није исто што и decimal.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Давор73 рече

Ја сам то скапирао као бројеве са децималом, реалне да кажем . 33.333 се у Пајтону  третира као флоат. Не знам у чему је разлика?

Па можеш да потражиш на гуглу неко детаљније објашњење, ево укратко:

"Decimal" су бројеви који захтевају апсолутну прецизност нпр. као цене на рачуну - ту нећеш да ти се у рачунским операцијама нешто "изгуби". Зато се они "интерно" у меморију смештају "строго" и имају мањи "опсег". "Float" се технички зове "floating point number", они се у меморију смештају на другачији начин, у облику - на пример: 12345 * 10^8. Тако да омогућавају много већи опсег, али губе на "прецизности". Они су погоднији за научне прорачуне и сл. где ти није битна стота децимала, већ и овако радиш са приближним вредностима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...