Jump to content

Od sada će Nišlije Božiju milost plaćati po utvrđenom cenovniku

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 37 минута, Vedran рече

Јесам ли добро схватио да вама имена на помињање доносе људи који нису црквени? То ми звучи врло чудно. Да заказују водице, сахране, крштења, венчања, да али да доносе имена на помињање на проскомидији а да не живе литургијски ми звучи врло необично. Можда нисам схватио?

Моје лично мишљење је да за ово нема ваљаног оправдања, али то је ствар ваше одлуке. 

Нисам најбоље схватио како то код вас функционише? Да ли то значи да ви сва имена која се донесу помињете месец дана? А шта се деси са именима која се донесу у међувремену између ваше месечне измене?

Неки донесу, а неки пошаљу по рођацима, комшијама, пријатељима, кумовима... Нису сви црквени. Неки кажу и да им је гатар и неки видовњак рекао да то уради, јер је то црква Свете Петке. Није све тако бело и црно, поприлично је сиво.

Није уопште битно ни твоје ни моје мишљење већ канон који одређује ко може да врши проскомидију а ко не. 

Дођи брате у цркву па ћеш видети... Битније је да учествујеш у литургији, него да ми оставиш папир. Ако ти се ово не свиђа, ти се лепо замонаши, буди владика па мењај. Ако не можеш, данас је популарно да свако сваког исправља (каноне и типик никога не занима), па ти лепо организуј своју заједницу, и ради како мислиш да треба.

Ево за почетак послаћу ти рачун цркве, да уплатиш добровољан прилог да поправимо кров. Колико год можеш (зато је и добровољан), нема цене нема тарифе, слободно пусти и имена радо ћу спомињати, јер свако ко хоће да помогне светињу да људи имају место за молитву, мене радује. Немој причати, него покажи делима. Колико год можеш, бићу ти веома захвалан....

Caelum a non celando, quia apertum est.

http://www.pravoslavniistocnik.net/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Иван ♪♫ рече

pročitao sam tvoj komentar s prethodne strane, onaj poduži,

Ако си то прочитао и остао жив онда заслужујеш :naklon:

:)

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Grizzly Adams рече
пре 28 минута, Vedran рече

Овакве појаве треба износити на светлост дана. Јер ако то не радимо ми онда ће радити новинари, атеисти, "непријатељи", "мрзитељи", ови, они. Али нам сви они неће бити криви зато што су их изнели на светло дана. 

Треба мало у огледало погледати.

Треба овакве појаве изобличавати, што наравно није осуда било кога, ако се говори аргументовано. У противном, ово ће постати "нормално" и то ће нас изједати све заједно, све док нас не изједе до краја. 

Светиниколска академија, ако се не варам... ;)

Да ли се ова примедба односи на коментар или на коментатора? Да погрешно не схватим. ;) 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Да ли се ова примедба односи на коментар или на коментатора? Да погрешно не схватим. ;) 

Сетио сам се једног Ведрана што је долазио у светиниколску цркву код о. Раше и компаније тамо још 90-тих, па ми се учинило да си ти.

Извињавам се ако сам погрешио. :skidamkapu:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Augustinus рече

Није уопште битно ни твоје ни моје мишљење већ канон који одређује ко може да врши проскомидију а ко не. 

А ко говори о "вршењу проскомидије". Ја сигурно не. Али рекох, то је ваше да одлучите, не моје. 

пре 10 минута, Augustinus рече

Битније је да учествујеш у литургији, него да ми оставиш папир. Ако ти се ово не свиђа, ти се лепо замонаши, буди владика па мењај. Ако не можеш, данас је популарно да свако сваког исправља (каноне и типик никога не занима), па ти лепо организуј своју заједницу, и ради како мислиш да треба.

И не знам што се љутите? Ви уопште не знате моје ставове ни о канонима ни о типику, ни да ли ме занимају или не, ни да ли ја знам нешто о њима. И ништа вам нисам рекао о томе да ли ми се ваша пракса свиђа или не свиђа у вези имена, па да ми онда дајете животне препоруке у вези истих.   

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Grizzly Adams рече

Извињавам се ако сам погрешио. :skidamkapu:

ниси :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

А и да је то разлог, зашто је уопште битно ако је критика на мјесту?

Као што рекох, критика дефинитивно јесте на месту уколико се дешава да неко буде закинут за било какав обред у цркви. Али ако критика настаје из горе наведеног разлога, онда ја лично такву критику не бих могао да прихватим јер је злонамерна и своди се на причу "стринине куме ујна зна човека који је видео попа како једе пилетину усред поста, па зашто онда ја да постим" ... Такве критике и "саблажњавања" само служе да неко себе оправда пред околином и самим собом нападајући Цркву... Надам се да сам сад мало појаснио... Иначе, дефинитивно се не сме Црква претворити у безобличну инертну учаурену масу неосетљиву на оправдане критике... То више не би била Црква... Али не може се баш ни трзати на све могуће изјаве о "саблажњавањима" само да неко сутра не би рекао како свештенство није брига за став народа...

Sent from my SM-N920C using Pouke.org mobile app

5a8db960ecd13_SvArhMihailumanjena.jpg.5c29c83b443b3e1372a58e768c3a2f5a.jpgГосподе Исусе Христе Сине Божији, помилуј ме грешног...

Подели на овим сајтовима

пре 43 минута, Vedran рече

А ко говори о "вршењу проскомидије". Ја сигурно не. Али рекох, то је ваше да одлучите, не моје. 

И не знам што се љутите? Ви уопште не знате моје ставове ни о канонима ни о типику, ни да ли ме занимају или не, ни да ли ја знам нешто о њима. И ништа вам нисам рекао о томе да ли ми се ваша пракса свиђа или не свиђа у вези имена, па да ми онда дајете животне препоруке у вези истих.   

Спомињање имена и јесте саставни део проскомидије, једино ако ви идете на неку литургију за коју ја нисам чуо, где се имена спомињу ван проскомидије, па је та заједница то организовала на другачији начин - да имена може свако помињати, а не онај који врши проскомидију. Сарказам! Опрости брате, али морао сам. Зашто! Поједини свештеници дају лаицима да читају имена док они обављају молитве, како би временски скратили обред. Погрешна пракса, и нема везе са литургијским богословљем.

Уопште нису битна ваше, а ни било чија мишљења о канонима и типику, као ни моја. Ако смо верујући људи, онда прихватамо одредбе заједнице у којој смо. Ако нисмо верујући, и не припадамо некој заједници, није ни учтиво да критикујемо нешто што не познајемо, и нешто у чему не учествујемо. Као што рече ап. Павле: ''Ви који једете, не осуђујте оне који не једу, и ви који не једете не осуђујте оне који једу''.

Већ сам раније наговестио да бих највише волео да имам плату, ма колика била. И да знам на крају месеца колико ћу имати, па да као сваки породичан човек испланирам финансије. Да ми онај који даје плату уплати социјално и пензионо, а не да сваки пут се натежем са пореском управом, како би оверио књижице... Сад преговарам са банком да ми да кредит да уплатим пензионо, јер сам у дугу, и камата скаче сваки дан. Како ћу да вратим кредит, немам појма (ако ми одобре), али молим се Богу. Идем по приватним фирмама, и општинским властима, кукам и молим, и просим, да ми помогну око цркве. Прошле године лопови дигли лим, огулили цркву - сви осуђивали, али само на томе остало. Некако скупили цреп и покрили. У поплавама пао јаблан, разбио цреп - долазила комисија обећавала, опет ником ништа. Иди по кућама и проси попе. Слава Господу, скупио цреп. Фасада почела да отпада, пробила влага једе фреске, а епархију само занима разрез. Фала драгом Господу да сам из радничке породице, научио да рмбачим, знам пар заната - морао сам да радим по Београду док сам се школовао.. Богословија и Богословски факултет не плаћа ни црква, ни држава, већ из свог џепа - родитељи нису могли. Не занима то ни епархију, ни владику, ни вас који моралишете и преговарте шта треба да се плати, а шта не.... Нисмо сви свештеници у Београду, постоје људи и живе ван Београда... Прошетајте мало овом лепом Србијом...

Ево пример... Прошле године дошли људи, хоће венчање и крштење, и питају, колико попе. Ја им кажем, али да плате само венчање, јер ми много да дају за оба обреда. Не могу они да плате, немају, али би хтели да идемо у манастир, једно 30 километара... Ја им кажем, да ако немају, нећу их одбити, не треба ништа да плате (наравно, таксе би ја платио, не занима то намесника), али да то урадимо у парохијској цркви. Ма јок, пошто пото манстир, лепа природа због слика. Па идите сликајте се кад завршимо, није проблем... Али џаба... Отишли људи у другу епархију, обавили, са све камерманом и фотографом (најскупљим које имамо у граду), и после у мотел на ручак са 300 званица.... Шта да радим, ником ништа...  Причали после да сам тражио 200 ЕУ, и да нисам хтео да им изађем у сусрет. Кад су ипак признали да то није истина, и да нисам хтео да наплатим, јер сам тражио писмено од владике да ме разреши, да више не будем њихов парох (пошто су их све комшије напале), колеге ми ј....и све по списку што уводим пометњу... И у целој причи, ја испао магарац. Од тад - добар дан, толико кошта, изволите - несвиђа вам се, није проблем, изволите у епархију, ако епископ другачије благослови, никакв проблем... А за моје браћу и сестру који долазе у цркви, све је на добровољној бази, ако имају, колико могу, а ако немају, не треба, јер они су истински верници...

А ви сад пљујте, осуђујте колико год хоћете, преговарајте договарајте се, а ја одох да спавам, јер ваља и сутра ићи и просити, црква се мора средити - ако ја то не уардим, нико од вас неће...

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Augustinus рече

А ви сад пљујте, осуђујте колико год хоћете, преговарајте договарајте се,

Стварно су вам неумесни коментари. 

Нисам мислио да одговарам уопште, иако сте и на самом почетку поруке рекли нешто што ја сматрам такође за увредљиво, али са овим сте прешли сваку меру укуса.

Нико вас не пљује, и не осуђује, а нарочито не ја. Чак и саосећам са мукама кроз које пролазите што сам јасно и рекао. Ви оно што вам се не свиђа из аргукментоване критике врло конкретне стварипогрешно тумачите као напад на ваше муке, а с том вашом пројекцијом оправдавате дељење животних препорука другима и процене туђих моралних квалитета, а онда мени кажете да "моралишем".

Лаку вам ноћ желим.

Немам више шта да додам. Оно што сам рекао, рекао сам одговорно, са пажњом, поштовањем према свима, и с чврстим доказима.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Само да вас обавестим да су надлежни прочитали све шта сте овде писали, посебно се обазирући на критичке ноте. Након тога су се озбиљно замислили и одлучили да  поступе по вашим упутствима. Мислим, можда и нису, али ја се искрено надам да је тако... да јесу а не да нису.  Извињавам се ако неком и ово звучи перверзно. 

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Filipov i Sarin tata рече

Као што рекох, критика дефинитивно јесте на месту уколико се дешава да неко буде закинут за било какав обред у цркви. Али ако критика настаје из горе наведеног разлога, онда ја лично такву критику не бих могао да прихватим јер је злонамерна и своди се на причу "стринине куме ујна зна човека који је видео попа како једе пилетину усред поста, па зашто онда ја да постим" ... Такве критике и "саблажњавања" само служе да неко себе оправда пред околином и самим собом нападајући Цркву... Надам се да сам сад мало појаснио... Иначе, дефинитивно се не сме Црква претворити у безобличну инертну учаурену масу неосетљиву на оправдане критике... То више не би била Црква... Али не може се баш ни трзати на све могуће изјаве о "саблажњавањима" само да неко сутра не би рекао како свештенство није брига за став народа...

Онда је, макар по Вама, битно одакле критика долази иако је на мјесту. Не може и јаре и паре.

И хајд, није конкретно сад тема, али јесте везано за њу - просто ме зачуђује количина дефанзивности вјерника на критику потеклу од стране невјерника. Претпостављају се злокобне и себичне намјере иза те критике и одбацује се само јер није дошла из унутрашњег табора. Никакве разлике у критици нема између онога што смо Клауд и ја говорили, са једне стране, и Ведран са друге стране. Апсолутно никакве.

Ако је и Клауд имао неке ружне намјере, то само он зна. Али и ако је имао, небитно је. Битно је да је критика погодила у срж и битно је да је ово проблем јавне перцепције цркве као организације у народу. Све што је Аугустинус рекао како народ гледа попове је тачно. Виде се београдске попе које имају више новца у мјесец дана него што би обичан човјек за пар мјесеци зарадио, и мисли се да је свима тако ( и није народу криво што они имају новца, него што га, како изгледа и јесте у неким случајевима, неосновано зарађују ). Поврх тога у мањим мјестима је ова разлика попа и плебса још више изражена. И онда кад се види да се стављају тарифе на најобичније услуге, па прекипи човјеку.

И у читавој теми, једини аргумент у одбрану овога ( заправо није ни одбрана, него више само појашњење стања ) јесте да има свештеника који су притиснути са свих страна да скупе новац како би испунили квоту коју имају и за СПЦ али и да задовоље потребе које имају у свом животу и у својој цркви. Али то онда само још више диже питање - па шта сама СПЦ ради? Зашто то дозвољава да њени богослужбеници долазе у ситуацију да им је хитније наћи новац од ширења и одржавања вјере у народу? Шта је толико зезнуто у самој организацији СПЦ или у њеном функционисању да су људи приморани силом прилика да ово раде, тиме још више одбијајући народ?

"Здраво дрво само здраве плодове даје" - је ли тако? И ја, иако нисам вјерски хришћанин ( него само уважавам и држим се до идеала живљења које хришћанство генерално пропагира, јер су ми блиски срцу и сматрам да су јако квалитетан вриједносни систем ), изузетно волим и цијеним Цркву јер сам свјестан потенцијала за добро које лежи у њој. Зато ми је ово поразно. Још више када видим обичан народ како брани или релативизује ово само зато што је критика дошла "споља", а када долази изнутра онда се углавном игнорише. Нема љеба без мотике, нити Цркве без дјелатне вјере. Све остало је млаћење празне сламе.

Исус мора да је до сада преврнуо милион столова у Рају (╯°□°)╯︵ ┻━┻

Подели на овим сајтовима

Онда је, макар по Вама, битно одакле критика долази иако је на мјесту. Не може и јаре и паре.
И хајд, није конкретно сад тема, али јесте везано за њу - просто ме зачуђује количина дефанзивности вјерника на критику потеклу од стране невјерника. Претпостављају се злокобне и себичне намјере иза те критике и одбацује се само јер није дошла из унутрашњег табора. Никакве разлике у критици нема између онога што смо Клауд и ја говорили, са једне стране, и Ведран са друге стране. Апсолутно никакве.
Ако је и Клауд имао неке ружне намјере, то само он зна. Али и ако је имао, небитно је. Битно је да је критика погодила у срж и битно је да је ово проблем јавне перцепције цркве као организације у народу. Све што је Аугустинус рекао како народ гледа попове је тачно. Виде се београдске попе које имају више новца у мјесец дана него што би обичан човјек за пар мјесеци зарадио, и мисли се да је свима тако ( и није народу криво што они имају новца, него што га, како изгледа и јесте у неким случајевима, неосновано зарађују ). Поврх тога у мањим мјестима је ова разлика попа и плебса још више изражена. И онда кад се види да се стављају тарифе на најобичније услуге, па прекипи човјеку.
И у читавој теми, једини аргумент у одбрану овога ( заправо није ни одбрана, него више само појашњење стања ) јесте да има свештеника који су притиснути са свих страна да скупе новац како би испунили квоту коју имају и за СПЦ али и да задовоље потребе које имају у свом животу и у својој цркви. Али то онда само још више диже питање - па шта сама СПЦ ради? Зашто то дозвољава да њени богослужбеници долазе у ситуацију да им је хитније наћи новац од ширења и одржавања вјере у народу? Шта је толико зезнуто у самој организацији СПЦ или у њеном функционисању да су људи приморани силом прилика да ово раде, тиме још више одбијајући народ?
"Здраво дрво само здраве плодове даје" - је ли тако? И ја, иако нисам вјерски хришћанин ( него само уважавам и држим се до идеала живљења које хришћанство генерално пропагира, јер су ми блиски срцу и сматрам да су јако квалитетан вриједносни систем ), изузетно волим и цијеним Цркву јер сам свјестан потенцијала за добро које лежи у њој. Зато ми је ово поразно. Још више када видим обичан народ како брани или релативизује ово само зато што је критика дошла "споља", а када долази изнутра онда се углавном игнорише. Нема љеба без мотике, нити Цркве без дјелатне вјере. Све остало је млаћење празне сламе.
Исус мора да је до сада преврнуо милион столова у Рају (╯°□°)╯︵ ┻━┻

Потпуно сте у праву, мој лични став јесте такав да не може да има исту тежину критика која потиче од бакице или било ког другог верника који је закинут јер није имао да плати и од некога ко на Цркву гледа са стране, не учествујући у литургијском животу исте и не помажући је финансијски. Једноставно мислим да то не би било у реду, јер Црква није ни спортска репрезентација, ни културна установа... Дођите, будите део Цркве, својим делањем помозите да се она мења набоље, па онда критикујте...
Али, да се разумемо, то уопште не значи да нисам против многих ствари које су лоше у Цркви: неједнакост међу примањима у свештенству (ово се не односи на материјално стање парохије јер дефинитивно зависи од величине исте, броја верника, њиховог материјалног стања...), одбијање да се обави било који обред уколико верник нема да плати (мада за ово још нисам чуо), ексклузивни возни паркови и велелепне некретнине, да не причамо о нерашчишћеним кривично/правним питањима која директно асоцирају на протекционизам и заташкавање...
Мој први коментар се односио само на део у коме је речено да би много више морало да се поведе рачуна да не саблазнимо оне који су ван Цркве или су "ни тамо ни овамо", да не би то користили као аргумент против Цркве. Сматрам да би то била велика грешка, јер се из свакодневног искуства види да би се то претворило у константно правдање Цркве пред аргументацијом људи који са истом једва да имају додирних тачака.
А овакве дискусије дефинитивно морају да постоје како би се дошло до најприхватљивијих решења која би дефинисала тај шкакљиви прелаз између духовног и материјалног у Цркви.

5a8db960ecd13_SvArhMihailumanjena.jpg.5c29c83b443b3e1372a58e768c3a2f5a.jpgГосподе Исусе Христе Сине Божији, помилуј ме грешног...

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Vedran рече

Стварно су вам неумесни коментари. 

Нисам мислио да одговарам уопште, иако сте и на самом почетку поруке рекли нешто што ја сматрам такође за увредљиво, али са овим сте прешли сваку меру укуса.

Нико вас не пљује, и не осуђује, а нарочито не ја. Чак и саосећам са мукама кроз које пролазите што сам јасно и рекао. Ви оно што вам се не свиђа из аргукментоване критике врло конкретне стварипогрешно тумачите као напад на ваше муке, а с том вашом пројекцијом оправдавате дељење животних препорука другима и процене туђих моралних квалитета, а онда мени кажете да "моралишем".

Лаку вам ноћ желим.

Немам више шта да додам. Оно што сам рекао, рекао сам одговорно, са пажњом, поштовањем према свима, и с чврстим доказима.

Ви - множина (они који критикују). Не односи се директно на вас... Цео текст се односи на све оне који причају, а ништа не раде да би нешто променили. Као што рекох, не познајем вас, нити знам да ли се трудите, или не, како бисте нешто побољшали. Ако сте се пронашли између реченица, шта да вам кажем... Ја сам се само надовезао на ваше речи. 

Једино сам коментарисао ваше виђење везано за проскомидију... Ако сте стекли другачији утисак, опрости те....

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

и ови сигурно имају "легитимно" "објашњење" зашто је ово неопходно...

thumbnail.jpg.0a229aae60f7a8b4ea647df4e1de5096.jpg
http://www.index.hr/vijesti/clanak/foto-crkva-u-istri-naplacuje-ulaz-20-kuna/960053.aspx

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...