Jump to content

Свети Грација и Злославни Ава Римски, Зоран Ђуровић

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Литургијски акт нема ништа са протестантском комеморацијом. Зато су нас оптуживали да смо пагани и да смо од литургије направили пагански мистеријски обред. То исто ти чиниш. И нећеш да прихватиш оно што је записано у нашим светим текстовима. Ми читамо у Анамнези: Сећајући се дакле ове спасоносне заповести, и свега што се нас ради ЗБИЛО: крста, гроба, тридневнога васкрсења, узласка на небеса, седења са десне стране, и другог и славног доласка, Твоје од твојих Теби приносећи због свега и за све!

Ми када се "сећамо" уствари учествујемо у једној јединој и истој вечери која се збила. Навео сам био већ текст из Златоустог: „Верујте стога да је чак и данас то та иста Вечера, за којом седи Он Сам. Јер ова вечера ни у ком смислу није различита од оне прве“ (In Matt., hom. 50, 3). „Он који је тада учинио оне ствари за том Вечером чини их и данас. Ми имамо улогу служитеља. Он који их је освећивао и претварао је исти. Ова трпеза је иста као и она трпеза, и ни по чему није мања и неважнија. Ствар није у томе да је Христос чинио оно онда, а да човек чини ово данас, већ Христос дела такође и ово данашње. To је та горња одаја, у којој су они тада били“ (Ibid., hom. 82, 5).

Кроз то мистичко сећање, ми смо у вечери Великог Четвртка. Размишљај и медитирај ти ван литургије колико хоћеш, то је твоја приватна ствар, али је Литургија стварање света, искупљење, васкрсење и вазнесење истог. Литургија није медитација о нечему, неко концентрисано филозофирање. Она је мистеријско или таинствено сједињење природа. И није добро рећи да је икона Царства будућег, јер га онда немаш; није добро рећи ни да је семе јер семе може и да буде јалово; чини ми се да треба казати да је она Царство овде на земљи, у својој пуноћи, али које ми окушамо у нашој темпоралности и из кога у ствари живимо ако смо живи. Ако нисмо, били смо на позоришној представи. Царство, али као пуно и право нам се даје у том акту, јер је оно недељиво, али је оно тај суд, тако да ко недостојно једе и пије, је осуђен, као и онај који не једе и не пије, јер Ко не једе тела...

Логос се оваплотио ради нас, сећамо се тога, али како? Како је то ради нас, pro nobis? Како неко може да се крсти у твоје име? Не може. Само у случају да је тај неко Бог који је у својем лицу сјединио и твоју природу. И то на мистички начин. Не као модел о коме ћеш ти да размишљаш. Није Бог предмет твоје медитације! У њему се или учествује или не учествује!

Сећамо се, односно чинимо присутним то крштење, страдање, васкрсење, вазнесење и други долазак. И свега се сећамо као онога што се збило. И то се збило само једанпут, нема понављања! Зато је и литургија, као рекапитулација божанског домостроја једна и непоновљива. Наша је учествовање кроз молитву Та литургија. Неће бити у тамо некој будућности неке друге литургије. Зато се ми "сећамо" Другог доласка. Јер тим термином означавамо завршетак неке наше историје. Јер ми не можемо а да се не сећамо тога што се нас ради збило! Тако је литургија цело Царство Божије на земљи, оно што је ВЕЋ, јер не би ни могла да буде ТО ИСТИНСКО ЦАРСТВО У КОМЕ РЕАЛНО УЧЕСТВУЈЕМО, ДА ОНО НИЈЕ ВЕЋ! Није литургија сенка тог Царства, него то исто царство, али нама приступачно у другачијем модалитету јер смо условљени темпоралношћу.

АМИН!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

A o kom mesiji su govorili proroci? Kako to misliš poznajemo?

Koliko znam, o ovaplocenom Sinu Bozijem. Recimo ono,....neces dati da Svetac tvoj vidi truljenja,....ili :

"25. Jer David govori za njega: Gospoda neprestano gledah pred sobom, jer mi je s desne strane, da se ne pokolebam." ( Dela Apost. )

I druge slicne citate.

Подели на овим сајтовима

Slušaj apostola Pavla VSB

A ovo govorim, braćo, da telo i krv ne mogu naslediti carstvo Božije, niti raspadljivost neraspadljivosti nasleđuje. 51 Evo vam kazujem tajnu: jer svi nećemo pomreti, a svi ćemo se pretvoriti. 52 Ujedanput, u trenuću oka u poslednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti. 53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost. 54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se zbiti ona reč što je napisana: Pobeda proždre smrt

Apostol Pavle kaže da nije obučen a ti veruješ da sada već jesi i da postojiš  obožen i neraspadljiv,već spašen.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Koliko znam, o ovaplocenom Sinu Bozijem. Recimo ono,....neces dati da Svetac tvoj vidi truljenja,....ili :

"25. Jer David govori za njega: Gospoda neprestano gledah pred sobom, jer mi je s desne strane, da se ne pokolebam."

I druge slicne citate.

Pa kako Bogočoveka ne poznajemo pre ovaploćenja ako su Ga proroci poznavali?

Zašto si kontradiktoran?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

A ovo govorim, braćo, da telo i krv ne mogu naslediti carstvo Božije, niti raspadljivost neraspadljivosti nasleđuje. 51 Evo vam kazujem tajnu: jer svi nećemo pomreti, a svi ćemo se pretvoriti. 52 Ujedanput, u trenuću oka u poslednjoj trubi; jer će zatrubiti i mrtvi će ustati neraspadljivi, i mi ćemo se pretvoriti. 53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost, i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost. 54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo se smrtno obuče u besmrtnost, onda će se zbiti ona reč što je napisana: Pobeda proždre smrt

Hristos.

O Hristu govori u Hristu smo mi, mi bez Hrista ne možemo i nismo vremenski odvojeni od Hrista u tom smislu.

U Hristu je naše vaskrsenje u Hristu je naša neraspadljivost u Hristu smo mi koji ćemo biti ili koji već jesu Oboženi.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Bokisd рече

Nesto si pomesao sa tom sintagmom 'samo', nije to' tako kako tumacis.  :((

Ako Ti imas neka vanserijska i misticna osecanja na liturgiji, okey, ....ali, pusti druge da je sozercavaju kako mogu i umeju.

Не знам шта су вансеријска и мистичка искуства на литургији.Мистичка искуства и нису баш вансеријска али ти си за литургију која је највећа светиња у Цркви која је цела света рекао САМО а не ја.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa kako Bogočoveka ne poznajemo pre ovaploćenja ako su Ga proroci poznavali?

Zašto si kontradiktoran?

Zar nisu oni videli te stvari po veri, kao u slici su videli ono sto ce doci u buducem vremenu. Koliko se sacam, apostol kaze da su stari oci umrli u veri ocekujuci obecanje buduceg dolaska Hristovog koga ( apostol ) sada upravo propoveda.

I nemoj da me pecas u recima. :0201wink:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

I nemoj da me pecas u recima.

A šta ti misliš što je Hristos apostole birao međ ribarima?

Dakle jesmo li poznavali preko proroka Bogočoveka ili nismo pre nego li se Bogočovek ovaplotio?

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Рапсоди рече

Да ли сте икада размишљали да ће време горе или нешто што наличи на време  или доживљај истог бити другачији него овде сада на земљи. И да ће се све то збити (све ово горе што сте рекли, сви ваши греси таксативно, па Кратос, па кафенисање :ani_biggrin:) али оно што нама из земаљске перспективе личи на   енормно много времена, горе то неће бити , него ће једно десет година набрајања нечијих греха  бити као један минут.... Или ће се све десити брзином муње, а сваки грех ипак таксативно се навести...

Да ли примећујеш како са овим опет уводиш време у вечност? Није 100 година него минут, секунд, брзином муње. Није шија него врат. Није време него време.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hristos.

O Hristu govori u Hristu smo mi, mi bez Hrista ne možemo i nismo vremenski odvojeni od Hrista u tom smislu.

U Hristu je naše vaskrsenje u Hristu je naša neraspadljivost u Hristu smo mi koji ćemo biti ili koji već jesu Oboženi.

I on je bio u Hristu i ne samo to kaže ne živim više ja nego Hristos u meni,ima um Hristov i za sebe kaže da nije obučen,zna da je to budući događaj koga oseća ,koga priželjkuje,kome teži ali nije već tamo.Ti veruješ da već jesi iako se raspada sve oko tebe i ti sam.Alooo nok nok,iz enibadi der?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Да ли примећујеш како са овим опет уводиш време у вечност? Није 100 година него минут, секунд, брзином муње. Није шија него врат. Није време него време.

Šta je večnost?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Августин рече

Не знам шта су вансеријска и мистичка искуства на литургији.Мистичка искуства и нису баш вансеријска али ти си за литургију која је највећа светиња у Цркви која је цела света рекао САМО а не ја.

Nisam rekao da je sv. Liturgija samo 'liturgija' u obicnom smislu,..... nego da se, ...... 'samo' za vremena trajanja liturgije dogadjaju stvari o kojima pricamo.A, to je velika razlika. Nisam okvalifikovao liturgiju kako ti sad pokusavas da ucitavas sasvim pogresno.

Ako moze malo koncetracije.

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Августин рече

Ево сад сам дошао кући и немам времена као на послу да пишем

Добар неки посао :ok:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

I on je bio u Hristu i ne samo to kaže ne živim više ja nego Hristos u meni,ima um Hristov i za sebe kaže da nije obučen,zna da je to budući događaj koga oseća ,koga priželjkuje,kome teži ali nije već tamo.Ti veruješ da već jesi iako se raspada sve oko tebe i ti sam.Alooo nok nok,iz enibadi der?

Ti si poloodeo, ko kaže da ja sada nosim neraspadivo telo? I ko ti kaže da razgovaraš samnom sada a ja već vaskrsao? 

Gde si kupio taj loš tamjan?

Vaši tripovi nas ne zanimaju ovde niko nije tvrdio ono što vi govorite a pogotovo ne doktori teologije pa ni ja sa mojim znanjem.

Saberi se.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ti si poloodeo, ko kaže da ja sada nosim neraspadivo telo? I ko ti kaže da razgovaraš samnom sada a ja već vaskrsao? 

Gde si kupio taj loš tamjan?

Vaši tripovi nas ne zanimaju ovde niko nije tvrdio ono što vi govorite a pogotovo ne doktori teologija pa ni ja sa mojim znanjem.

Saberi se.

Onda ti uopšte nisi razumeo avinu teološku koncepciju.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...