Нифада Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 .Један биолог и један мистик као да откривају идеализам,древни филозофски концепт који је појавом револуције науке пао у воду. У савременом контексту, идеализам је допуњен мистицизма и преименован у биоцентризам. Интересантни покушаји објашњења стварнности. прота Бранко Тапушковић, АлександраВ, Paradoksologija and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 пре 40 минута, Нифада рече Тврди да су простор и време производи људске свести,алати ума Pa jesu alati uma sigurno mada mislim da nisu prozvod ljudske svesti pre epistemiološka granica ljudske misli. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Јануар 16, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2017 .Неке празнине у научном разумевању универзума попуњавају се мистичним решењима. Не видимо неко прецизније објашњење шта се подразумева под природом свести. У критичком осврту на садржај текста каже се да су фундаменталне теорије у физици подржане из угла више научних дисциплина,а критика је у вези са наглашеним биоцентризмом. Нека решења до којих се дошло тешко може издражти неку озбиљнију научну проверу,али интересантнан је приступ. Paradoksologija and PredragVId је реаговао/ла на ово 2 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 On 16.1.2017. at 10:21, Zoran Đurović рече Да, то је неко моје егзотично читање Писма и хришћанског предања... да постојимо ванвременски као комплетна бића, а да се у историји, времену, само развијамо... А тренутак наше смрти је буђење у томе што "већ" јесмо. Овај подебљани део ми није јасан, човек је душа која има свест (свест у својој суштини можемо радикално да променимо за живота као и памћење или појам о целовитом идентитету личности) Како можемо у историји и времену да се развијамо до онога што већ јесмо (обухватам контекст спашеног који треба да добије ново тело и нову природу кроз познате и непознате вртове у Царству Небеском)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 On 16.1.2017. at 12:59, прота Бранко Тапушковић рече Ово ми личи на научно оправдање реинкарнације... Какво становиште дају теолози које сте читали, по питању реинкарнације? Ја мсм. да сам налетео негде на Поуке на тему о реинкарнацији. Углавном се узимају феномени као доказ то што се дете сећа нечијег живота и смрти (доживљавајући га као своје), па онда ако се утврди као исправно, поставе то као доказ. То се код дела људи третира као доказ о реинкарнацији, не као ситуација где је демон одлучио да се сједини са дететовом душом. Иако нико од нас не зна вољу Бога Оца, чак ни пророци. По мени, реинкарнација би била неоснована математички. Не би се могла узети у обзир, ако Бог каже да ће бити потомство Авраама (духовно и телесно), једнако броју звезда и песка на земљи (значи бесконачно). Овај чланак има само хипотезе, нема опипљивих доказа или могућност да нам показују експеримент... За разлику од Руса који су још за време Стаљина доказали постојање нехерцијанске светлости (има природу нестоврене светлости)... Иако је тај научник због анти комунизма завршио у гулаг до краја каријере... Руси су то ипак подигли на ноге (ако не лажу, ја нисам ишао да их проверавам иако сам покупио неке књиге од физичара неких њихових), они не помињу нигде могућност за реинкарнацију. Тј. да се душа човека на неку фору уметне у семе мушкарца или жене па се роди. Што смо помињали на теми Владана, "да ли је у материји или је изван материје" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 пре 35 минута, Аристарх рече Какво становиште дају теолози које сте читали, по питању реинкарнације? Ја мсм. да сам налетео негде на Поуке на тему о реинкарнацији. Углавном се узимају феномени као доказ то што се дете сећа нечијег живота и смрти (доживљавајући га као своје), па онда ако се утврди као исправно, поставе то као доказ. То се код дела људи третира као доказ о реинкарнацији, не као ситуација где је демон одлучио да се сједини са дететовом душом. Иако нико од нас не зна вољу Бога Оца, чак ни пророци. По мени, реинкарнација би била неоснована математички. Не би се могла узети у обзир, ако Бог каже да ће бити потомство Авраама (духовно и телесно), једнако броју звезда и песка на земљи (значи бесконачно). Dobro, naravno da je reinkarnacija po prirodi stvari pitanje vere, ali moze da se predvidja ili izvodi iz nekih filozofskih i logickih premisa , kao neke pretpostavke koje mogu da ukazuju na mogucnost reinkarnacije. Znam da su svetitelji pisali u tom smislu o vaskrsenju (ne sa strane vere) citao sam pre nesto o tome i malo sam pozaboravio gde sve ima, ali recimo sv.Justin Mucenik i apologeta je pisao nesto o tome ovde : http://web.archive.org/web/20101201151022/http://verujem.rs/pdf/justin_fragment_o_vaskrsenju.pdf Ili, sv.Avgustin prica o tome u Drzavi Bozijoj : ""Ovo se nekad cinilo neverovatnim, ali gle : svet je sada uzverovao da je Hristovo zemaljsko telo uzneseno na nebo. U uskrsnuce puti i uzasasce na nebeska stanista uzverovase i uceni i neuceni, dok ih veoma malo ( sto ucenih sto neucenih ) preostade u neverici i zabuni. Ako su uzverovali u verovatnu stvar, neka oni koji ne veruju uvide koliko su glupi ako se pak uzverovalo u neverovatnu stvar, onda je cak neverovatno i to sto se tako uzverovalo u ono sto je neverovatno. Dakle, te obe neverovatnosti, to jest uskrsnuce naseg tela na vecnost i verovanje sveta u tu neverovatnost, pre nego sto ce se i jedna od njih dogoditi , bese predskazao sam Bog. Od te dve neverovatnosti jednu vec vidimo ispunjenu, da je svet uzverovao u ono sto bese neverovatno. A zasto bi bilo beznadno ono sto je preostalo da se dogodi i ovo drugo koje je svet smatrao neverovatnim, kad se vec dogodilo da je svet uzverovao u ono sto je isto tako bilo neverovatnim : da svet uzveruje u tako neverovatnu stvar ? Jer zaista, obe te neverovatnosti, od kojih jednu vidimo a u drugu verujemo, predskazane su u istim spisima po kojima je svet i uzverovao ? " Ima jos dosta citata, ali samo treba pronaci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 1 hour ago, Bokisd рече Dobro, naravno da je reinkarnacija po prirodi stvari pitanje vere, ali moze da se predvidja ili izvodi iz nekih filozofskih i logickih premisa , kao neke pretpostavke koje mogu da ukazuju na mogucnost reinkarnacije. Znam da su svetitelji pisali u tom smislu o vaskrsenju (ne sa strane vere) citao sam pre nesto o tome i malo sam pozaboravio gde sve ima, ali recimo sv.Justin Mucenik i apologeta je pisao nesto o tome ovde : http://web.archive.org/web/20101201151022/http://verujem.rs/pdf/justin_fragment_o_vaskrsenju.pdf Ili, sv.Avgustin prica o tome u Drzavi Bozijoj : ""Ovo se nekad cinilo neverovatnim, ali gle : svet je sada uzverovao da je Hristovo zemaljsko telo uzneseno na nebo. U uskrsnuce puti i uzasasce na nebeska stanista uzverovase i uceni i neuceni, dok ih veoma malo ( sto ucenih sto neucenih ) preostade u neverici i zabuni. Ako su uzverovali u verovatnu stvar, neka oni koji ne veruju uvide koliko su glupi ako se pak uzverovalo u neverovatnu stvar, onda je cak neverovatno i to sto se tako uzverovalo u ono sto je neverovatno. Dakle, te obe neverovatnosti, to jest uskrsnuce naseg tela na vecnost i verovanje sveta u tu neverovatnost, pre nego sto ce se i jedna od njih dogoditi , bese predskazao sam Bog. Od te dve neverovatnosti jednu vec vidimo ispunjenu, da je svet uzverovao u ono sto bese neverovatno. A zasto bi bilo beznadno ono sto je preostalo da se dogodi i ovo drugo koje je svet smatrao neverovatnim, kad se vec dogodilo da je svet uzverovao u ono sto je isto tako bilo neverovatnim : da svet uzveruje u tako neverovatnu stvar ? Jer zaista, obe te neverovatnosti, od kojih jednu vidimo a u drugu verujemo, predskazane su u istim spisima po kojima je svet i uzverovao ? " Ima jos dosta citata, ali samo treba pronaci. Нисам нигде прочитао да то Светитељи помињу, не видим ни овде код августина. Иако његово запажање да се Бог и преко бројева обраћа људима, говори само по себи да је реинкарнирање као општи метод, немогуће јер би Бог морао стално да ствара нове људе... у овај линк што си поставио, Светог Јустина Философа (ког нисам читао раније) нисам пронашао нигде реинкарнацију, пронашао сам да се помињу сатанске обмане као други облици посмртног живота... И битан детаљ, који и Никола помиње, да ће људи васкрсавати (уз Сина који их узноси на небеса) онако како их је Бог затеко, са ранама, ожиљцима, као и Христос... Док ће касније након поделе на Христов и антихристов свет, добити Нова тела... Владика Николај је бележио да је доказ Царства небескога највећи то што се Христос поајвио, након васкрсења (пре успења на небеса), са ранама од крста... Нашао сам овај чланак да трећина источних и руских православаца верује у реинкарнацију. По неким статистикама, знам да се то питање појављивало у русији крзо популистичко хришћанство. али немам теологе да цитирам или Свете Оце, нисам ни сигуран колико је овај извор прецизан: http://www.christian-reincarnation.com/ReincBelief.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 пре 18 минута, Аристарх рече Нисам нигде прочитао да то Светитељи помињу, не видим ни овде код августина. Иако његово запажање да се Бог и преко бројева обраћа људима, говори само по себи да је реинкарнирање као општи метод, немогуће јер би Бог морао стално да ствара нове људе... у овај линк што си поставио, Светог Јустина Философа (ког нисам читао раније) нисам пронашао нигде реинкарнацију, пронашао сам да се помињу сатанске обмане као други облици посмртног живота... И битан детаљ, који и Никола помиње, да ће људи васкрсавати (уз Сина који их узноси на небеса) онако како их је Бог затеко, са ранама, ожиљцима, као и Христос... Док ће касније након поделе на Христов и антихристов свет, добити Нова тела... Владика Николај је бележио да је доказ Царства небескога највећи то што се Христос поајвио, након васкрсења (пре успења на небеса), са ранама од крста... Uf, Aristarh, da li ti govoris o reinkarnaciji kao vracanju duha u telo,.... ne o vaskrsenju tela iz perspektive vere, izgleda da se nismo razumeli,... onda je moja greska, ja sam postavio tekstove o vaskrsenju tela ne o tome kako svetitelji i hriscanska vera gledaju na pojam reinkarnacije kakav postoji recimo u Indiji i slicno ? Da li je to u pitanju ? Аристарх је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 пре 1 сат, Bokisd рече Dobro, naravno da je reinkarnacija po prirodi stvari pitanje vere ово си ми написао. Заборавио си термнилошку разлику између реинкарнације у нова тела на овом свету и инкарнације у нова тела у новом свету. Васкрсење и реинкарнација имају различито значење, то најбоље описује Свети Јустин философ кога си цитирао, јер реинкарнација обухвата преегзистенцију душе у ново тело на земљи, без васкрсења и узнесења на небеса. пре 21 минута, Bokisd рече Uf, Aristarh, da li ti govoris o reinkarnaciji kao vracanju duha u telo,.... ne o vaskrsenju tela iz perspektive vere, izgleda da se nismo razumeli,... onda je moja greska, ja sam postavio tekstove o vaskrsenju tela ne o tome kako svetitelji i hriscanska vera gledaju na pojam reinkarnacije kakav postoji recimo u Indiji i slicno ? Da li je to u pitanju ? Не, ја сам по питању реинкарнације цитирао теолога, који је коментарисао да му чланак делује као покушај научног објашњавања реинкарнације. Па ме интересовало како он то посматра... Тебе сам због овог коментара доле схватио да имаш неке тезе о том питању. пре 1 сат, Bokisd рече Znam da su svetitelji pisali u tom smislu o vaskrsenju (ne sa strane vere) citao sam pre nesto o tome i malo sam pozaboravio gde sve ima, ali recimo sv.Justin Mucenik i apologeta je pisao nesto o tome ovde : Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 пре 2 часа, Аристарх рече пре 4 часа, Bokisd рече Dobro, naravno da je reinkarnacija po prirodi stvari pitanje vere ово си ми написао. Заборавио си термнилошку разлику између реинкарнације у нова тела на овом свету и инкарнације у нова тела у новом свету. Васкрсење и реинкарнација имају различито значење, то најбоље описује Свети Јустин философ кога си цитирао, јер реинкарнација обухвата преегзистенцију душе у ново тело на земљи, без васкрсења и узнесења на небеса. Da, zaboravio sam ili sam prevideo, mislio sam da govoris o vaskrsenju tela u tom novom svetu na kraju vremena po hriscanskoj veri. (nesto radili net kabl u sobi i na brzinu sam pisao) пре 3 часа, Аристарх рече Не, ја сам по питању реинкарнације цитирао теолога, који је коментарисао да му чланак делује као покушај научног објашњавања реинкарнације. Па ме интересовало како он то посматра... Тебе сам због овог коментара доле схватио да имаш неке тезе о том питању. пре 4 часа, Bokisd рече Znam da su svetitelji pisali u tom smislu o vaskrsenju (ne sa strane vere) citao sam pre nesto o tome i malo sam pozaboravio gde sve ima, ali recimo sv.Justin Mucenik i apologeta je pisao nesto o tome ovde : Da, okey sad vidim u cemu je tvoja prica. Ovaj moj komentar gore mislio sam da ti hoces da dobijes odgovor na pitanje kako gledaju svetitelji na vaskrsenje tela kada objasnjavaju onima koji su izvan vere i crkve, koje apologetske 'dokaze' mogu da ponude i onda sam naveo citate. Dobro, mislim da se sad razumemo i da smo odvojili pricu o vaskrsenju ovih nasih smrtnih tela na kraju vremena u 'nova' tela, po hriscanskoj veri (nova tela u smislu da je to vaskrsenje ovih nasih fizickih i raspadljivih tela u neraspadljiva i nebeska tela, isto ovo nase telo koje se polaze u grob vaskrsava u to nebesko telo ... kako pise apostol Pavle)...... i reinkarnacije u smislu nova tela u ovom svetu, gde postoji razlika i vera ne prihvata bilo koji vid reinkarnacije. Аристарх је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аристарх Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 пре 21 минута, Bokisd рече Dobro, mislim da se sad razumemo i da smo odvojili pricu o vaskrsenju ovih nasih smrtnih tela na kraju vremena u 'nova' tela, po hriscanskoj veri (nova tela u smislu da je to vaskrsenje ovih nasih fizickih i raspadljivih tela u neraspadljiva i nebeska tela, isto ovo nase telo koje se polaze u grob vaskrsava u to nebesko telo ... kako pise apostol Pavle)...... i reinkarnacije u smislu nova tela u ovom svetu, gde postoji razlika i vera ne prihvata bilo koji vid reinkarnacije. Јесмо се схватили по питању реинкарнације, нисмо никад читали о томе у православљу. Поставио сам питање из разлога, што можда теологија данас поседују неке текстове, које ми нисмо читали, јер се није сматрало код неких штампара светоотачке литературе, да су душекорисни за општу популацију. Јер код Св.Отаца, се сматра да је демон послат са Божијом промисли на човека, да га научи памети што би рекао О.Рафаило. Па шта сад да радимо, ако тај демон човеку усађује идентификацију са неком личношћу која је некада и негде постојала, притом тако да може да се докаже да човек стварно има сећање неких других људи... Иако ја нисам чуо за таква искуства, сем по западној штампи. Хахаха, чак и хиндуисти и будисти, теже да избегну ренинкарнацију за коју верују да је пакао. И теже некој другој врсти постојања. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јун 20, 2019 Пријави Подели Написано Јун 20, 2019 1 hour ago, Аристарх рече Јесмо се схватили по питању реинкарнације, нисмо никад читали о томе у православљу. Поставио сам питање из разлога, што можда теологија данас поседују неке текстове, које ми нисмо читали, јер се није сматрало код неких штампара светоотачке литературе, да су душекорисни за општу популацију. Јер код Св.Отаца, се сматра да је демон послат са Божијом промисли на човека, да га научи памети што би рекао О.Рафаило. Па шта сад да радимо, ако тај демон човеку усађује идентификацију са неком личношћу која је некада и негде постојала, притом тако да може да се докаже да човек стварно има сећање неких других људи... Иако ја нисам чуо за таква искуства, сем по западној штампи. Хахаха, чак и хиндуисти и будисти, теже да избегну ренинкарнацију за коју верују да је пакао. И теже некој другој врсти постојања. Da, slazemo se, nema takvih tekstova i ucenja kod svetitelja i teologa crkve o reinkarnaciji. Jer, vaskrsenje tela je kod nas pojam koji je vezan za istoriju i vreme u linearno smislu, kod nas je dogadjanje istorije i vremena 'pravolinijsko' i nije ciklicno ili kruzno kao kod filozofa i drugih nekih vera, vaskrsenje tela je buduca tacka u vremenu koja je fiksirana na kraju vremena i kraju istorije i ovoga sveta kakvog ga sada vidimo, Vaskrsenje svih ljudi i narastaja je vezano i za poslednji Sud u istoriji i za buduce carstvo koje nam se sve donosi da Drugim dolaskom Isusa Hrista (u slavi) Zbog toga i ne mozemo naci bilo kakav tekst kod svetitelja o bilo kakvom vidu reinkarnacije jer je stvar postavljena ... ili,...ili,...nema cak ni neke sredine,..... ili si Lav ili nisi ..... ili je jedno vaskrsenje tela kao jedinstven dogadjaj na kraju istorije ili nema necega drugoga osim tog jedinstvenog dogadjaja na kraju vremena, nema bilo kakvog 'drugog' vaskrsenja ili bilo kakve selidbe dusa iz tela u telo sada u ovom vremenu ili necega slicnog tome. Origen je posmatrao istoriju i vreme kao zatvoren krug, gde je pocetak stvari isti kao i zavrsetak i to je jedan od razloga zbog koga je pricao o preegzistenciji ljudskih dusa na pocetku svega(sto je izvukao iz filozofije i pokusao da spoji sa hriscanskom verom) kada je sve bilo duhovno i idealno stvoreno, i zbog tog kruznog kretanja vremena da sve na kraju mora da dodje u tu jednu pocetnu tacku i pocetak i kraj se srecu u istoj tacki, .... Origen je pricao i ucio o spasenju svih i uspostavljanju opet tog idealnog duhovnog stanja na kraju vremena kao sto je bilo i na pocetku.... i savim opravdano je osudjen od strane crkve i to njegovo ucenje tkz. apokastazis. Uf, to sa demonima i kako Bog po promislu popusta demonska iskusenja na coveka da bi ga naucio pameti mislim da je ipak zaista preteska literatura i hrana za nas, bolje da se ucimo pameti kroz neka druga manja iskusenja i nevolje ili na primerima drugih ljudi,..... i dobrih i losih primera. O tom delovanju demona na coveka ima opisano kod svetitelja podviznika i bas je teska literatura, bar meni, citao sam pre dosta o tome, sad nesto manje. E, dobro ovo zapazanje za hinduse i budiste, sto' ce im ta reinkarnacija, ima i neki drugi nacini postojanja i egzistencihe i ontologije , ... bre brale potrudi se ovde i sada da ne budes posle neki pauk ili bubasvaba u reinkarnaciji... daj budi covek jednom za svagda, sta samo tamo nekim njihovim guruima je namenjeno da naslede 'telo' (ljudsko) po nekoj karmi koja je bas za gurua specificna ... a drugi moraju da prodju ceo zivotinjski svet i opet nisi siguran,.... tesko bre to, mora neka pobuna duha... Аристарх је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука