Jump to content

Nauka i Budizam se slažu:Ne postoji "Ja"

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 минута, Justin Waters рече

Laki kao oblaci, mogu da te navedu da ucinis nesto lose, a mozes i da koracas normalno ka odredjenom cilju.

I, sta sad, dodje neka pogresna adaptacija, okolina nam namece stvari, s kim si', onakav si i slicno......i gde je, tu onda odredjen cilj. Valjda, je neodredjen.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, "Tamo daleko" рече

E ovo Ti je vec korisno. Rasclaniti sebi I drugima sta je istinsko pokajanje, metanoia, a sta raskajavanje, tj. osecaj krivice I sl. Ako zelis kazi mi sta te je nadahnulo da me pitas znam li sta je pokajanje? Ja licno ne bih imala takvu potrebu da pitam drugog hriscanina, tj da izdvojim jednu rec Iz recenice/pasusa pri pokusaju da diskreditujem necije (u ovom slucaju moje) misljenje, pa makar bilo I sarkasticno

O kakvoj diskreditaciji je reč?Rekla si nema tu pokajanja pa te pitam da li znaš značenje te reči i šta ona zapravo znači.Tačno je.Metanoja,preobražaj,promena perspektive i onda uzmeš ponovo pročitaš tekst i vidiš da on upravo o tome i govori samo ne koristi tu reč.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Justin Waters рече

Nisu misli lazna stvar

To se nigde i ne kaže ali je laž crpeti svoj identitet iz njih.O tome se govori.Sam Apostol Pavle kaže sada vidim kao u ogledalu a onda ću poznati kao što bih poznat zar ne?Ogledalo nije pravi lik.Slažem se sa tobom da nema suprotnosti sa hrišćanstvom i uopšte mi sad nije jasno čemu toliko skakkanje ovde pojedinih ko oparenih.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Justin Waters рече

Nisu misli lazna stvar misao je produkt mozga i bas su kao koraci. Laki kao oblaci, mogu da te navedu da ucinis nesto lose, a mozes i da koracas normalno ka odredjenom cilju. Zato ne vidim razlog da nekog iz gornjeg teksta vidi nesto sto je suprotno hriscanstvu.

Inace, ovo sto si rekao, je prosto neverovatno.

Srusio si, ceo pravni sistem, sa svojim sudovima i kaznama, jer, ako nas misli navode , da mozemo i nesto lose da ucinimo, onda smo kao civilizacija i kao ljudska bica, skroz, na skroz ugasili.

Ovo mu, dodje , kao ono u evoluciji, odnos predator - plen. Surovo, do krajnjih granica. :cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

НЕРВОЗАН СИ – ТЕШКЕ МИСЛИ СУ ТИ У ГЛАВИ: Старац Тадеј о нервози и леку који је свима помогао (ВИДЕО)

Неопходно је да се прође кроз невоље, разне животне трзавице, то је животна школа, савлађивање сваке непријатности миром и тишином.

Ако смо физички здрави, али смо оптерећени са својим мислима, са својим бригама, немоћима, па нам се и ближњи жале на своје немоћи и онда ми учествујемо у томе, ако не умемо да се опустимо, значи да предамо своје немоћи, своје слабости и слабости ближњих, да предамо Господу, онда ми носимо то велико оптерећење и наш живчани систем временом постаје неиздржив, нервозни смо.

Не можемо да подносимо ни себе па ни ближње и онда наравно и у друштву и у породици мучан живот, и на радном месту, свуда.

Мучан је живот зато што су живци много преоптерећени, а нисмо се извежбали да се опустимо, мислено треба да се опустимо, када се мислено опустимо и физичко тело се одмара. Дух помоћу живчаног система долази у додир са физичким светом. Обрати пажњу на мир у срцу, нека буде тамо тишина, мир и опусти се. Ако не можеш да се молиш, буди тих, немај никакве мисли, препусти то Господу, он ће да уреди то боље од нас.

Starac Tadej.

Подели на овим сајтовима

Овде може доћи до неразумевања тога шта је то ,,ја''. Текст који тврди да наука и будизам кажу да не постоји ,,ја'' заправо мисле на личност, идентитет, персону, оно што је спољна маска сваког човека. Она нема неко константно постојање, него се мења кроз време, што је лепо описано са овим да кад смо били деца имали смо другачије ставове, веровања, мишљења, понашање и слично. Међутим, оно што је константно је самосвесни безлични субјекат којег можемо добити апстркцијом. Уклоните сав карактер који имате, сва веровања, ставове, понашање и добићете чистог свесног субјекта.

Скините све ваше маске које имате и добићете ништа. Подсетите се Игре престола и Jaqen-a H'ghar-a :D 

67331154.jpg

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Kratos рече

The belief that we are the same one moment to the next, or one year to the next, is a delusion

ne razumem cije je ovo verovanje? Ko veruje da je covek uvek isti I da se ne menjamo?

1 hour ago, Kratos рече

Buddhism is a science of the mind:

znamo da se bavi autosugestijom I antropocentricnoscu izmedju ostalog; nigde se ne vidi odnos dve licnosti; samo ja pa ja I opet ja I I moj um

1 hour ago, Kratos рече

when there is no consistent self, it means that we don’t have to take everything so personally. That is, our internal thoughts are only thoughts and don’t define us. External events are only external events and aren’t happening to us personally. Or as Tara Brach says, our thoughts are “real, but not true.”

mozda nas misli ne definisu, ali svakako usmeravaju nas zivot -- "kakve su ti misli - takav ti je zivot" rece Starac Tadej

1 hour ago, Kratos рече

In the end it seems Buddhism and neuroscience have similar goals: What is this thing we call the mind, and how can we use it to make ourselves a little less miserable and a little happier? Maybe even just 10 percent happier, as Dan Harris wrote. If there is no consistent self, it is at least my intention that my ever-changing self be equanimous and, well, 10 percent happier. No matter who I am.

odlican PR za budizam- avangardnost budizma jer ga potvrdjuje nauka zbog slicnih ciljeva. A jos kad se bavimo procentualnom merom srece, stvarno primamljivo zvuci nema sta :ok:I jos treba da se pomisli kako  to sve nije drugacije od pravoslavlja!?

Подели на овим сајтовима

Оно право ја, које нема везе ни са генетиком ни са средином одрастања/ условима живота/ ни са навикама, је заправо оно Христолико ја , ако уопште може бити а да не буде оксиморично,  то Христолико ја. Сва остала ја су продукт  навика, окружења, научености и наследности. Тек кад досегнемо меру Богочовека долазимо до суштине наше личности, али онда то више није Ја, то су онда други кроз нас, и ми кроз друге.Значи да Ја не постоји....:D  

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Bokisd рече

Vau.

Majka ne voli svoje dete ? Kako si dosao do ovog stava, ostaje misterija.

Covece citas li ti uopste pre nego sto odgovoris?

Govorio sam hipoteticki, kada majka oboli od Alchajmerove bolesti, onda vise ne prepoznaje svoje dete. To sam istakao kao ekstreman primer koji razotkriva pojam licnosti kao epifenomen mozdane aktivnosti. Kao nesto sto je iluzorno. Da je licnost ono sto hriscanstvo tvrdi da jeste ovake stvari ne bi mogle da se desavaju.

Poenta je da tvoja licnost, kao bica koje voli, koje mrzi, koje ovo, koje ono u potpunosti zavisi od stanja hard-diska (koji se zove mozak). Hemijskim manipulacijama na mozgu moguce je menjanje licnosti. Moguce je da ti se licnost reprogramira kao sto moze kompujuterska igrica da se reprogramira.

Ti sada, ako si hriscanin, smatras sebe gresnim covekom koji je trudi da bude dobar prema bliznjima, koji tezi pravdi i dobroti uz pomoc Bozju. E sad, da li si znao da je moguce da budes podvrgnut hirurskom zahvatu koji ce od tebe takvog napraviti cistog psihopatu, monstruma? Sta ti to govori o postojanosti tvoje licnosti?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, pedja257 рече

Hemijskim manipulacijama na mozgu moguce je menjanje licnosti.

Не требају ти хемијске манипулације, довољне су медијске :ani_biggrin:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, pedja257 рече

Ti sada, ako si hriscanin, smatras sebe gresnim covekom koji je trudi da bude dobar prema bliznjima, koji tezi pravdi i dobroti uz pomoc Bozju. E sad, da li si znao da je moguce da budes podvrgnut hirurskom zahvatu koji ce od tebe takvog napraviti cistog psihopatu, monstruma? Sta ti to govori o postojanosti tvoje licnosti?

Значи да си монструм и био , само си имао контролу, а захваљујући хируршком захвату, више је немаш. Само што си пред Богом био монструм и раније.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, pedja257 рече

Sta ti to govori o postojanosti tvoje licnosti?

Pa ličnost i nije nešto što je postojano,ličnost je dinamička struktura.Postojana bi eventulano mogla da bude ona Jungova celovita,koja integriše i svesno i nesvesno tj Jastvo ili Sopstvo kako god to želiš da nazoveš.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, pedja257 рече

Da je licnost ono sto hriscanstvo tvrdi

A šta hrišćanstvo konkretno tvrdi da je ličnost?Koja je razlika između hrišćanskog shvatanja ličnosti i shvatanja ličnosti kakvo ima psihologija?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, -Владимир- рече

Значи да си монструм и био , само си имао контролу, а захваљујући хируршком захвату, више је немаш. Само што си пред Богом био монструм и раније.

Ne nego centar za moral je lokalizovan u ceonom reznju velikog mozga. Kada se on unisti covek postaje monstrum. Moze da bude i zivi svetac do tog momenta ali kada mu se tu intervenise na odgovarajuci nacin postaje monstrum.

Cuveni primer:

https://psihobrlog.wordpress.com/2015/03/20/psihomisterije-slucaj-fineasa-gejdza/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...