Срђан Шијакињић Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 Управо сада, Bokisd рече O ovome su Oci napisali knjiga za jos jednu Aleksandijsku biblioteku. Молим те дај неколико које би препоручио, прочитаћу чим стигнем, па би можда буде јасније. Нисам теолог нажалост, па ми је и увид у литературу на располагању, па још подељену по темема, ограничен. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 пре 10 минута, Milan Nikolic рече Ако се питаш шта је узроковало грех, онда је одговор у слободи која се погрешно реализовала. Или, по овој линији размишљања: Божије апсолутно поштовање слободе свог створења, па макар по цену да та слобода има за последицу и укидање слободе безбројно много других, истих таквих створења... Или, ако не укидање, онда озбиљно ограничавање слободе. Таква поставка ме мучи... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 пре 5 минута, Срђан Шијакињић рече Молим те дај неколико које би препоручио, прочитаћу чим стигнем, па би можда буде јасније. Нисам теолог нажалост, па ми је и увид у литературу на располагању, па још подељену по темема, ограничен. Prvo mi je pala na pamet knjiga sv.Atanasija Velikog , cini mi se da se zove, O ovaplocenju Logosa ( mozda neko bolje zna, tacan naziv ). Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 Управо сада, Bokisd рече Prvo mi je pala na pamet knjiga sv.Atanasija Velikog , cini mi se da se zove, O ovaplocenju Logosa ( mozda neko bolje zna. tacan naziv ). Хвала лепо! ако се сетиш још неке која се бави овом темом, био бих захвалан. Иначе, не волим да се бавим било којом области по систему "шта ми падне под руку" и "шта ме занима у тренутку", па зато никад нисам узимао тако "насумично" књиге. Више сам чекао неко време када ћу кренути колико толико систематски у читање... Међутим то време никако да дође, тако да ћу вероватно морати да се прекрстим и кренем било одакле... Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 пре 6 минута, Срђан Шијакињић рече Овај став је океј сасвим, видим само једну тешкоћу, а то је питање како то да нас нико ништа није питао у ком смеру желимо да се крећемо? Како то да милијарде људи бива гурнуто у погрешном смеру, без своје воље, због одлуке двоје људи? (Ако се уопште може говорити о одлуци, јер Адам и Ева нису имали познање добра и зла, како су онда могли направити одлуку?) Ако је један од темеља хришћанства да нема одговарања за туђи грех, онда ми ово делује невероватно. Са друге стране, зашто би Бог створио двоје људи, знајући да ће они згрешити и гурнути цео свет у погрешном правцу, ако Он то није планирао? Ако то није била идеја од почетка. У том случају би средство било неодговарајуће циљу. Ако је Бог желео творевину која тежи ка Њему, до коначног сједињења, зашто би све уредио на тежи начин? Зашто би створио творевину која тежи према Њему на трен (не временски, већу смислу само двоје људи), а затим бесконачно дуго у патњи се одаљава од Њега, да би се на крају, заокретом и уз тешку борбу, вратила ка Њему? Једино зато, како ја то видим, што и одаљавање, заокрет и борба имају неку сврху и смисао. Зло је када нечега нема, чега је било или га може бити. Има много компликације јер је Бог отпочетка желео да и ми будемо богови, да рађамо. Актуелизација зла је када нешто чега је било више нема. То је смрт какву познајемо. Узрок таквог зла је негативна примена слободе. То што смо рођени у греху заправо карактерише зачеће у греху, које се одвија у палом стању, палој природи. Наслеђујемо тај грех, наслеђујемо палу природу, наслеђујемо смрт. Не знам зашто би то некоме стварало тескобу. Хвала што смо и тако створени. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 пре 9 минута, Срђан Шијакињић рече Хвала лепо! ако се сетиш још неке која се бави овом темом, био бих захвалан. Da, sad se setih, od sv.Jovana Damaskina, Istocnik znanja. Mozda i prva sistemska knjiga, koja se bavi pitanjima hriscanstva po vecini pitanja, u kojoj je sv.Damaskin skupio i obradio ucenja skoro svih otaca predhodnih vekova. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 Naravno, Dogmatika sv. Justina, postoji deo u knjizi, koji se bavi pitanjem stvaranja, razloga stvaranja, problema Adama i Eve i prvorodnog greha, razloga Ovaplocenja Logosa i svih drugih sledstvenih pitanja. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 пре 3 минута, Milan Nikolic рече Зло је када нечега нема, чега је било или га може бити. Има много компликације јер је Бог отпочетка желео да и ми будемо богови, да рађамо. Актуелизација зла је када нешто чега је било више нема. То је смрт какву познајемо. Узрок таквог зла је негативна примена слободе. То што смо рођени у греху заправо карактерише зачеће у греху, које се одвија у палом стању, палој природи. Наслеђујемо тај грех, наслеђујемо палу природу, наслеђујемо смрт. Не знам зашто би то некоме стварало тескобу. Хвала што смо и тако створени. Зашто то што смо предвиђени да рађамо ствара компликације, само по себи? Узрок зла је, дакле, негативна примена слободе двоје људи? Узрок несреће за многе (овај живот за многе је несрећа, више од свега, мислим да је то чињеница) је негативна примена слободе двоје људи. Баш та идеја ми ствара тескобу. А нарочито ми је чудно када се тврди да такво стање није била намера, него да је ето само случајна последица, без које се могло. Значи, Свемогући и Свезнајући Бог је створио (знајући унапред сваку мисао сваког човека) двоје људи, који су учинили избор, који утиче на милијарде после њих, иако такав заплет није био Божија намера? Мени је то несхватљиво и нелогично. Нажалост, постоји много људи који би да могу да бирају, одлучили да нису никад рођени, пре него што би се захвалили на постојњу. Мислим да нема потребе да наводимо примере патње, која је некад тако монструозна, а које примере можемо сваки дан малтене да прочитамо у новинама. Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 пре 18 минута, cloudking рече A pogresno se reazlizovala zato sto je bog bio u fazonu "imate slobodnu volju ali ovo vam je set pravila koja morate da postujete, ovo vam je drvo sa kojeg ne smete da jedete, ovo vam je spisak reci koje ne smete da izgovarate i hrana koju ne smete da jedete... e tako a sad uzivajte i NIKADA ne zaboravite odakle vam sve ovo, ko vam je to obezbedio i bez koga ne bi ni vas bilo, i toga da se secate sto cesce ;)" Проблем је што људи не верују у Бога као Мајку, као Љубав. Све је Бог, а ми смо изабрали груди без живота. Где ћеш, човече, даље од узрока? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 пре 25 минута, Срђан Шијакињић рече Или, по овој линији размишљања: Божије апсолутно поштовање слободе свог створења, па макар по цену да та слобода има за последицу и укидање слободе безбројно много других, истих таквих створења... Или, ако не укидање, онда озбиљно ограничавање слободе. Таква поставка ме мучи... О каквој слободи си ту заинтересован? Укинута слобода нам је и то што нисмо питани да ли уопште хоћемо да нас створе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 24, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2016 пре 6 минута, Bokisd рече Naravno, Dogmatika sv. Justina, postoji deo u knjizi, koji se bavi pitanjem stvaranja, razloga stvaranja, problema Adama i Eve i prvorodnog greha, razloga Ovaplocenja Logosa i svih drugih sledstvenih pitanja. Хвала пуно, кренућу вероватно баш редоследом како си навео. Да нико ни случајно не помисли да омаловажавам било кога и било шта, или да се подсмевам, али већина текстова које сам читао, а да су објашњавала или излагала та нека основна питања хришћанства, нису ме задовољила - јер се по правилу говори о паду, првобитном греху, жртви и искупљењу, тиме што је Бог постао човек, а човек Бог, тако што је Бог учинио људску природу бесмртном по благодати, кроз Христа... Мислим све то прихватам као поступалте вере, наравно, али ми све те речи ништа не објашњавају, оне говоре само "шта" али не и "како" и "зашто"... Чини ми се као да објашњавамо кишу тако што само констатујемо кружење воде у природи, а не уђемо у механизам испаравња, формирања капљица, скупљања у облаке, утицаја гравитације итд... Ћириличар је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 Otac Vule rastura u drugom delu na 24:30. "Sekularna drzava je do sada najbolji vidjeni ambijent u kome je moguce da zivi hriscanska zajednica. Svaki drugi model (osim, naravno, anarhije, kao potpunog odustva drzave; prim.prev.) nuzno znaci korupciju zivota te zajednice." Apsolutno tacno! I jedino moguce pravo Pravoslavno stanoviste. Аурор, Paradoksologija and Икар Губелкијан је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 Управо сада, Milan Nikolic рече О каквој слободи си ту заинтересован? Укинута слобода нам је и то што нисмо питани да ли уопште хоћемо да нас створе. Конретно о оној слободи коју су имали Адам и Ева. Ово друго ми и не изгледа баш тачно, јер је немогуће да будемо питани било шта ако не постојимо Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 10 минута, Срђан Шијакињић рече Зашто то што смо предвиђени да рађамо ствара компликације, само по себи? Интересантна питања форсираш. Јесте важно то што човек рађа. Није било предвиђено за анђеле да рађају, па је зато, верујем, то био предмет зависти да постану ђаволи. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 25, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2016 пре 32 минута, Milan Nikolic рече Интересантна питања форсираш. Јесте важно то што човек рађа. Није било предвиђено за анђеле да рађају, па је зато, верујем, то био предмет зависти да постану ђаволи. Анђели су ми тек посебна тема не могу да замислим у потпуности њихов смисао, ако немају слободну вољу (бар оно што ми у свакодневном говору подразумевамо под тим појмом), немају телесност, имају ли уопште личност... Требало би да имају, али каква је онда то личност, чиме је условљена (ми смо условљени датим - природом, нагонима, окружењем, као и задатим - потенцијалом који треба да остваримо), по чему су јединствени, шта их разликује (личност су јединствене и непоновљиве)... Понекад ми, Боже опрости, делују као неки срећни роботи. А опет, неки су имали слободу да се побуне, како то? А ако су имали слободу да се побуне, како немају могућност да се икада поврате? Па даље, одакле моћ и снага палим анђелима да самостално утичу (или покушавају да утичу на људе)... Шта им уопште даје постојање, ако су потпуно ван Бога, а ван Њега нема живота... Шта је њихов узрок, након што су отпали од Бога. И тако... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука