Jump to content

Da li neko može služiti Satani a da nije svestan toga?

Препоручена порука

Ovo je iz teme o Noći veštica (link), ali mangupi me nagovorili da otvorim novu temu, pa eto:

Da li se po hrišćanskom verovanju može služiti Satani bez svesti i volje i trpeti negativne posledice zbog toga? Konkretno, eto da uzmemo da je Noć veštica zaista Satanin praznik i da uzmemo da je davanje slatkiša deci koja ti kažu "trick or treat" zapravo prinošenje žrtve Satani, a neki pravoslavac nema pojma o tome i jednostavno podeli deci slatkiše jer to i drugi rade ili to veče ode na žurku prerušen u Betmena jer su ga prijatelji pozvali na takvu žurku, a posle toga nastavi da normalno živi svoj pravoslavni život... da li će mu Hrist to zameriti? Da li će mu se nešto loše desiti jer je eto "zajedničario sa carstvom smrti" iako nije uopšte imao pojma da to radi niti bilo kakvu volju da se odrekne Hrista i pravoslavlja?

Ne pitam da bi se raspravljao, ocenjivao takvo verovanje ili nešto slično, nego me zaista interesuje u šta verujete (u odnosu na ovo konkretno pitanje)... i ako ne postoji neki teološki stav, stav Otaca i slično, interesuju me vaša lična mišljenja tj. verovanja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Satana ne postoji to je ljudska izmišljotina jer neko uvek mora da bude kriv.:smeh1:

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Avocado рече

Da li se po hrišćanskom verovanju može služiti Satani bez svesti i volje

Патријарх Герман је рекао да су ово храмови Сатани:

150126102625-01-auschwitz-liberation-012

Blocks%2011%20thru%2013%20in%20the%20Ung

Jasenovac-logor.jpg

55026.jpg

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Avocado рече

Da li se po hrišćanskom verovanju može služiti Satani bez svesti i volje i trpeti negativne posledice zbog toga?

Везаћу одговор само на део питања. Остали део питања / без увреде / је смешан. 

Да по систему " куване жабе " али улазак у лонац  је увек  са  слободном вољом.  

• Волим 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Рапсоди рече

Ne odnosi se pitanje na one koji svesno i slobodnom voljom pristupaju satani, nego o ljudima koji ucestvuju u tome nesvesno.

A ako je za pristup satani potrebna odluka slobodne volje onda je helovin jedna bezazlena i vrlo bezbedna stvar.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Рапсоди рече

Ne pitam to, to mi je jasno. Ako neko krene stranputicom, pa upada u sve veći i već greh ne primećujući koliko je zaglibio, to je druga priča i to mi je jasno.

Pitam baš za situaciju kada se ništa u životu tog čoveka i njegovim stavovima ne promeni... da li samim učestvovanjem u nekom "Sataninom poslu" iako nije bio svestan toga, pa samim tim ni voljan da služi Satani, taj neko trpi negativne posledice od Boga (ili Satane)?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

@Православни Србин @Рапсоди 

Ako bi vam maskirana deca dosla na vrata za noc vestica i trazila slatkise, da li bi ste im dali? Da li bi ucestvovali u tom satanistickom obredu?

Подели на овим сајтовима

13 minutes ago, Господин Дареалис рече

Патријарх Герман је рекао да су ово храмови Сатани:

150126102625-01-auschwitz-liberation-012

Blocks%2011%20thru%2013%20in%20the%20Ung

Jasenovac-logor.jpg

55026.jpg

Mislim da u ovim hramovima niko nije sluzio satani nesvesno... tako da nema mnogo veze s temom.

Подели на овим сајтовима

Satani se uglavnom služi nesvjesno, bez znanja i volje, jer rijetko ko je toliko lud puta zao da mu služi svjesno. Tj. da shvatimo zloga kao metafizicko zlo, ne personifikovano, mislim na služenje zlu uopšte. Većinu zla koje čine ljudi, čine nesvjesni toga što čine, ili i duboko uvjereni da služe nekoj ideji/dobru/božanstvu. Ali tu mora da bude neko objektivno mjerilo, kao apsolutna vrijednost broja, jer oni za sebe ne smatraju da čine zlo, a pritom ugrožavaju ili čak ubijaju druga ljudska bića. To objektivno mjerilo u smislu etike, najsavršenije i najzahtjevnije, bi mogla biti hrišćanska etika, hiršćanska ideja ljubavi i mira među ljudima, mimo crkve kao institucije i ljudskog zla i slabosti članova crkve. Mislim da je univerzalna ljudska etika ipak najviše to, 'prirodno pravo' joj savršeno odgovara.

Konkretni haloven je konglomerat svega i svačega i zaista mješavina morbidnog i agresivnog, za ljudsku psihu, posebno dječju štetnog. Strah, agresivnost, smrt... veoma morbidno, veoma psihički štetno. Tikve koje simbolizuju lobanje neprijatelja...

Na konkretno pitanje, ne nije 'kriv Hristu' niko ko učestvuje u halovenu, najmanje djeca... Ali plašiti djecu npr.to jeste 'biti kriv Hristu'. (Tu mislim na sliku -koju je postavila Aleksandra- dječačića koji se vjerovatno uplašio svog odraza u ogledalu kao i drugih oko sebe, a sve na zabavu odraslima).

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, cloudking рече

nego o ljudima koji ucestvuju u tome nesvesno.

Нема несвесно, први корак је увек свестан или пружена рука према непомјенику.

Ти би да избегнеш одговорност....е неће да може :0205_whistling: па Бог да те пита на страшноме суду, а зашто Клаудићу то и то. а ти да велиШ,  ја био несвесан....12:smeha:

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, cloudking рече

Mislim da u ovim hramovima niko nije sluzio satani nesvesno... tako da nema mnogo veze s temom.

Мислиш да су били свесни да му служе?

Вероватно су мислили да је то све средњовековно празноверје...  ;) 

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Рапсоди рече

Нема несвесно, први корак је увек свестан или пружена рука према непомјенику.

Ти би да избегнеш одговорност....е неће да може :0205_whistling: па Бог да те пита на страшноме суду, а зашто Клаудићу то и то. а ти да велиШ,  ја био несвесан....12:smeha:

sad nisam siguran dal se namerno pravis da ne razumes  o cemu pricamo...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Господин Дареалис рече

pa valjda pricamo metaforicno? Mislim vajda ne moram da objasnjavam da za mene satana postoji jednako kao i bog, samo koristim tu terminologiju.

evo da bude jasnije. Ovde se radi o tome da ljudi cestvuju u necemu sto je satanisticki obred ada i ne znaju za njegovu sustinu. na primer, ustanovili smo da je helovin satanisticki praznik u kojem hriscani ne bi smeli da ucestvuju ni za zivu glavu...e sad, isto pitanje i za tebe... ako ti na vrata dodju klinci za helovin maskirani u vestice i drakule i traze ti slatkise da li ces kao hriscanin ucestvovati u tom satanistickom obredu i dati im to sto traze?

Pazi sad, razlika je  u tome sto ti ZNAS da je to satanisticki obred a tvoje komsije nemaju pojma i daju klincima sakom i kapom cim ih vide pa im jos hvale kostime i zele im srecan praznik...

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, cloudking рече

@Православни Србин @Рапсоди 

Ako bi vam maskirana deca dosla na vrata za noc vestica i trazila slatkise, da li bi ste im dali? Da li bi ucestvovali u tom satanistickom obredu?

Ja ne bi.Svo vreme dok trajao praznik sam držao drvenu krstaču pored vrata spremnu da iscelim decu od đavoimanosti.:smeh1:

Videćemo šta će kolege da kažu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

8 minutes ago, Господин Дареалис рече

To kome su (svakako pogrešno) mislili da služe im je pisalo na opasačima i dugmićima (link)... ali ti logori nemaju baš mnogo veze sa ovom temom... manite se...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...