Jump to content

Da li neko može služiti Satani a da nije svestan toga?

Препоручена порука

On 11/4/2016 at 19:00, Avocado рече

Mene je i ovde dosta ljudi ozbiljno shvatilo i hvala im na odgovorima.

Koji je tvoj problem sa ovim pitanjem ne znam, a nakon ovakvog komentara nije baš ni da me zanima...

Mozda sam povrsno gledala, ali ucinilo mi se da je Dejan to rekao zbog 'haloven' forme pitanja.

A inace mimo tog primjera, pitanje je filozofsko i zanimljivo i zaista smo se potrudili da ozbiljno odgovorimo na njega. Dobro i zlo su kategorije prema kojima se ljudi orijentisu bez obzira da li m daju metafizicke predznake ili ne, to nam je zajednicki moralni zakon u nama - koji je Kantu npr. bio i svjedocanstvo postojanja Boga.

Ali znas kako idu teme - dodju trolovi koji samo razvlace i zavlace pricu, ili ljudi koji klasicno skrecu temu u nekom smjeru koji njih vise zanima, narocito nakon prvih 5 strana kad se obicno na ovakvim temama iscrpi odgovor (tj. filozofskim, ne racunajuci maratonske politicke teme).

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

9 hours ago, drvce рече

Ovde me ne zanimaju forumasi koji su ovo napisali, no ideje koje su predstavili (koje mogu da se lako instaliraju i mimo foruma).

Sticem utisak da je dobro nekakav stisljivi fluid, koji moze da se preliva ovde i onde, da se prerasporedjuje, pa tamo gde ga nema tu je zlo. Sa takvim utiskom kad postavim ove dve ideje jednu do druge, dolazim do zakljucka i da je zlo isti takav fluid, jer je odsustvovalo iz Carstva Nebeskog sa padom velikog broja andjela. Zapravo ispod ovih ideja imamo ideju necega koje je nosilac dobra ili zla i kad toga necega nema, onda imamo ono cega nesto nije nosilac, a koje po difoltu prisutno svuda gde nesto nije. Kao nekakav jin-jang ili dza ili bu... Sad, da li je to tako i u malom pravoslavnom rulebook-u, ne znam bas.

Zanimljivo. Hriscansko teolosko-eticko ucenje o zlu i jeste bilo 'privatio boni' ili odsustvo dobra. Ideja necega kao nosioca dobra i zla je poprilicno metafizicka. U to i vjerujemo - npr. Bog apsolutno dobro, pali andjeli zlo, covjek na krstu razapet izmedju tog dvoga, gdje ga zlu vuce njegova priroda ali svojim duhom, razumom i savjescu, on tezi dobru, prrodno stvara ideju dobra i lijepog u svim kulturama i filozofskim sistemima. 

Nije rulebook. Nije that simple. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...