Jump to content

Ko je pravoslavac?

Оцени ову тему

Ko pripada grupi pravoslavnih vernika?  

22 члановâ је гласало

1. 1. Pravoslavni vernik je onaj ko...

• veruje bar u osnovne postulate hrišćanske vere, onako kako stoje u Simbolu vere
    • živi liturgijski - redovno se pričešćuje, ispoveda, posti...
    • se tako izjašnjava na popisu
    • se tako izjašnjava javno
    • se tako oseća privatno

Препоручена порука

Zanimljivo je uporediti različite religije po pitanju prve i druge stavke ove ankete.

Kod ritualniijih veroispovesti, kao što je pravoslavlje, ali i judaizam i katolicizam, moguće je pripadati i u trenucima sumnje. Neko može činiti iskorak u veru time što učestvuje u obredima (recimo, ispovest i pričešće) čak i dok sumnja u neke postulate. Neki protestanti (npr. evangelisti) kao definiciju pripadnosti uzimaju ispovedanje vrlo konkretnih postulata vere, pa čim neko pomisli da teorija evolucije ipak ima smisla, nije više nji'ov.

Prilično sam sigurna da je ovo jedan od razloga iz kojih je obrnuta korelacija 'inteligencije' i religioznosti u istraživanjima pokazana uglavnom među evangelistima...  

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

45 minutes ago, Grizzly Adams рече

А реко сам само да човек долази неко дуже време на Литургију (може и пар месеци, не мора годину дана), да пости, исповеди се, причести и сл. Има ли нешто лакше? Па ко још то не може да испуни...

Uh... nije da ne moze, al` kad bi znao kol`ko njih to u nacelu nece...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

3 minutes ago, Grizzly Adams рече

Па ко неће не мора.

Teske su to reci kad znamo kakav je ulog u pitanju. A ulog je Vecnost, nista manje od toga.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Teske su to reci kad znamo kakav je ulog u pitanju. A ulog je Vecnost, nista manje od toga.

Грешиш. Нећемо ми никога спасити ако будемо снисходљиви, посебно не ако је рекао "нећу".

Пре ћемо га спасити тако што будемо јасни и одлучни па се покрене на размишљање - "чекај брате, ово је нешто озбиљно, није зезање ко што сам мислио...". Ако је улог вечност, онда се треба поставити озбиљно и одговорно, а не млако.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Могла сам ладно да чекирам све опције, ал ова друга ми је бар мени најближа.

Е сад, не треба бити строг кад су храмови полупразни, али не треба ни допуштати све и свашта.

Нека   средина. Ево, негде су увели веронауку за одрасле. Иде се миц по миц.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Grizzly Adams рече

Грешиш. Нећемо ми никога спасити ако будемо снисходљиви, посебно не ако је рекао "нећу".

Пре ћемо га спасити тако што будемо јасни и одлучни па се покрене на размишљање - "чекај брате, ово је нешто озбиљно, није зезање ко што сам мислио...". Ако је улог вечност, онда се треба поставити озбиљно и одговорно, а не млако.

Ne znam sta da ti kazem, sv. Jovan Zlatoust kaze "ako ce Bog da me osudi, bolje da me osudi za blagost, nego za strogost". Ali se drugim nekim delom slazem i za strogost.

Ipak, ovo je svakako pitanje koje trazi jedan temeljan pristup, i bez tvrdih sablona, nego polako i trezveno, pa kako gde zatreba i nadje se da je potrebno.

Подели на овим сајтовима

Благост би била кад неко жели да испуни, али због слабости не може па му ми онда праштамо и помажемо.

Кад неко нешто "неће" и рекао је да "неће", онда попуштање није "благост" него правимо будале од себе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Niko i ne kaze brate da moze bez truda. Pitanje je kako podstaci nezainteresovanog coveka da krene sa trudom, o tome je bila ova strogo-blago prica.

Подели на овим сајтовима

Па прво му треба отворено објаснити шта је Црква и шта се од хришћана очекује.

Свакако му не треба давати лажну слику да је Црква "јавни сервис" у који улази и излази ко како `оће... Стварно не видим каква је корист од тога.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Čini se da je pravoslavaca (nominalnih, tradicionalnih, nacionalističkih) u Srbalja mnogo, ali da je pravoslavaca-hrišćana (djelatnih, ocrkovljenih, liturgijskih, ili ono pod dva) jako, jako malo...

Подели на овим сајтовима

3 hours ago, Grizzly Adams рече

А реко сам само да човек долази неко дуже време на Литургију (може и пар месеци, не мора годину дана), да пости, исповеди се, причести и сл. Има ли нешто лакше? Па ко још то не може да испуни...

ima ko ne može

3 hours ago, Grizzly Adams рече

Мени се чини да ви једноставно не желите да прихватите чињеницу да ми јесмо врло мала заједница. Све ово парадирање што видимо у СПЦ је једноставно једна велика представа и илузија. Православних хришћана у Србији има занемарљиво мало. Ови остали су нам много већа сметња него корист.

Црква би требало да се одрекне те илузије о "масовности" и "народности", па да се врати на посао.

,,Mi"? Koji smo to ,,mi"? Kako znaš da smo ,,mi" ili možda ,,vi" pravi hrišćani, a oni drugi nisu? Jer oni ,,drugi" možda bolje ispuniše zakon. Ima tamo kad Pavle kaže (nisam umeo da nađem) kako ima ljudi neukih, ali koji ispuniše zakon Božiji. Ni naši stari nisu znali ništa o osnovima vere, i uglavnom su bili više vezani za običaje nego za bogoslovlje, ali su itekako bili hristoliki.

4 hours ago, Grizzly Adams рече

Мора да се мења нешто, јер ће да изгинемо кад дођемо код св. Саве па крене жезлом да бије...

Мој предлог можда није савршен, ал` је конкретан и у складу са Предањем - успоставити поново дисциплину, епитимије итд. Кад дође неко нецрквен - а крштен - па оће венчање или слично, каже му се лепо - важи, али прво да долазиш на Литургију годину дана и живиш хришћански. То су наша правила, take it or leave it. Па ако неће - не мора бре. Има тако у општину она намргођена тетка па нек се венча код ње. Није Црква општинска канцеларија.

Ne može tako. Nije to kompjuterski program da napišeš jednu funkciju i primeniš je na svakoga isto. Zato postoji duhovnik, kao duhovni otac i lekar, koji će proceniti. 

А друга падоше на земљу добру, и доношаху род, једно по сто а једно по шездесет, а једно по тридесет. (https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=40&chap=13)

Hristos je svakoga prihvatao, nije vraćao na ,,trening" pre nego što bi dao blagoslov, ali bi i govorio ,,ne greši više".

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...