Jump to content

Зоран Ђуровић: Свети Јустин Поповић — саучесник у талибанизацији Срба

Оцени ову тему

Препоручена порука

12 minutes ago, Kratos рече

Našao si dokument koji kaže da je papa sazvao jedan od 7.vaseljenskih sabora?

Naravno. Pročitaj ponovo:

http://www.tedeum.cz/5_2009/papezstvi_a_koncily_052009.htm

Primát papeže a všeobecné koncily

http://bit.ly/2e6HvVZ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

5 minutes ago, Zoran Đurović рече

Молим вас да се пребаците на одвојени линк за тему о незаблудивости и првенству.

+!
Raštrkani i nepečeni 'pilići'!
Budimo poslušni barem ovaj puta! 

P.s. 
Imamo i 'mi' 'talibane' za utrku.

Подели на овим сајтовима

Imao bih jedno konkretno pitanje vezano za ovu temu avo.Da li SPC ponovo krštava recimo Akakijevce i li Artemite tj da li se priznaje njihovo krštavanje kao unutar ili vancrkveno?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Sedmi Vaseljenski sabor, koja je ovde uloga pape u sazivanju sabora. Glavna borba oko ikona i svetih mesta, se vodila na istoku, i to pretezno u Carigradskoj crkvenoj oblasti.

I sam tadasnji patrijarh Carigradski sv. Tarasije , uz podrsku ostalih Istocnih patrijaraha i pape, koji su poslali svoje predtsavnike na sabor, saziva sabor uz pomoc blagocestive carice Irine. I sam patrijarh Tarasije je licno i predsedavao saborom, zbog iznimne vaznosti donosenja pravih odluka i ucenja o ikonopostovanju u crkvi, koje su se najvise ticale carigradske crkve, jer su patrijarh i episkopi ikonobci, uglavnom i bili iz ove crkve.

Ovaj Vaseljenski sabor je ponistio odluke ikonoborackog carigradskog sabora iz 754 godine, uspostavio postovanje ikona u crkvi i odao priznanje i blagodarnost borcima protiv ikonoboraca.

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Kratos рече

Imao bih jedno konkretno pitanje vezano za ovu temu avo.Da li SPC ponovo krštava recimo Akakijevce i li Artemite tj da li se priznaje njihovo krštavanje kao unutar ili vancrkveno?

Нажалост, артемитима бисмо морали да признамо крштење. Што је говорио св. Августин, они су га украли из Цркве. Остале тајне никако, зато што су забраздили у јерес, али и зато што су сви рашчињени па нема прејемства. Сва Артемијева рукоположења су ништавна. Они се само играју цркве, мада је та представа тужна. Неславну авантуру су започели као парасинагога (Василијева терминологија) али су се због гордости одмах обрели у јереси јер су нас прогласили јеретицима, а канонско право сваког ко тужи по једном основу, ако изгуби каузу, кажњава истом казном. Тужа нас за јерес, за јерес морају бити осуђени.

То је оно што сам у последњем коментару рекао и о. Сави: један од нас двојице је јеретик. Јер ја видим у католику крштену особу, препознајем Христа, он то негира. Сава олако се односи на тај проблем, али је он јако битан. Јер тамо где препознајемо свештенство не можемо а да не препознамо Првосвештеника. Он покушава да каже како је то све исто, да ли их миропомазујемо или прекрштавамо. Е, никако није свеједно. Јер ако крштаваш крштеног, ругаш се Христу. Као што артемити у нама не виде Христа. Иста је логика.

Акакијевци су друга прича. Треба видети свештеничко прејемство. Ако га нема, прекрштавати их. Ја нисам стручњак за њих. Мада видим да мењају своје праксе (престали су да нас прекрштавају).  

Подели на овим сајтовима

10 hours ago, Zoran Đurović рече

Јао, Васијане, трубо Духа Светога, хвала ти што ми спаси душу! Ја сам све до сада мислио да је нафора исто што и причешће! 12:smeha: И увек сам се питао што се то причешће даје пре и после? Али сам мислио: Прво причешће је ово у православном стилу, јер има и вина, а друго је католичко, јер је под једним видом! Сад ми ти отвори очи!:aplauz:Који си ти мени краљ, легендо и царе!:))

- Што не дајете на(ф)ору некрштенима? Објашњава ти Схоларије, он је као ни ја не даје некрштенима.

- Објаснио сам Генасијев став. Моја позиција се не разликује од Теодорове позиције. 

- Неузимати благослов од Латина је пасторални гест Генадија. Јер, ту се разликује од свог учитеља. Марко Ефески је узимао благослов од папе. Такође се шкропио светом водицом католика. Примио папински благослов на отварању Сабора. Молио се са католицима. Патријарх је молио папу за дозволу да служе јер вели да ништа самовласно и против канона није желео да предузме. Иначе, цариграђани су гостили Латине и давали им да се код њих моле на празнике у одеждама... И не само они...

А мислим да само говедо може католике са говедима да пореди... И то у брк Генадијевом тексту.  

То што сам написао, све што сам написао, не значи да мислим да Ви мислите да је антидор исто што и Причешће. 

Једноставно, Ви сте написали да је узимање антидора од стране инославних "присаједињење Светињи", што није и никако не може бити.  Ви сте прескочили целу поруку и цитирали само један њен део. 

Светиња, или "целокупни Домострој Спасења"  како каже +Генадије, није доступна Латинима и Јерменима (и осталим јеретицима) и он је ту јасан, а Ви покушавате да од њега направите нешто што није, као Вл. Атанасије од Авве Јустина на Криту  (мада +Атанасије је ту нејасан и недоречен испао,  јер је његов став да су Латини јеретици исти као Јустинов, док Вл. Григорије заступа Конгаровски Екуменизам, као и Ви).

Што се тиче Св. Марка, ту је ствар иста. Ви од њега непрестано правите нешто што није.  Разлика између Јустина и Марка, скоро да нема. И Јустин је давао нафору римокатолицима. 

Св. Марко после Флорентинског сабора није учествовао у било каквим молитвама са Латинима. Био је јасан и недвосмислен. Они су за њега јеретици, као и сви други. Када каже да их прима у Цркву, без поновног крштења, са миропомазањем, јасно каже да их прима као јеретике. Св. Марко и Генадије су јасни и суштински другог вероисповедања од Вас. Две различите теологије.

Подели на овим сајтовима

6 hours ago, Kratos рече

Zanimljivo pitanje, katolička crkva inače priznaje (tačnije nema razloga ni zapreka zašto priznala ne bi) krst i akakijevaca i artemita i MPC i CPC.

Подели на овим сајтовима

2 minutes ago, Zayron рече

Zanimljivo pitanje, katolička crkva inače priznaje (tačnije nema razloga ni zapreka zašto priznala ne bi) krst i akakijevaca i artemita i MPC i CPC.

Их, баш и вама и њима значи што их признајете кад је вероватноћа да ће се код вас обрeсти равна нули. :-) 

Они од нас отпадоше због наше љубави према вама. Мада, ко зна, можда. ;-) 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Леон Професионалац рече

Их, баш и вама и њима значи што их признајете кад је вероватноћа да ће се код вас обрeсти равна нули. :-) 

Они од нас отпадоше због наше љубави према вама. Мада, ко зна, можда. ;-) 

Nikad ne reci nikad, kad se pojavi pravoslavni papa u Rimu sve će ekumeniste rastjerat štapom svojim pastirskim i svatým hněvem svojim  na sve četri strane .... :D

Подели на овим сајтовима

7 minutes ago, Васијан рече

Једноставно, Ви сте написали да је узимање антидора од стране инославних "присаједињење Светињи", што није и никако не може бити.  

Душо, требало би да склониш тај кишобран, он ти вероватно смета да ти и од Бога улети нека мисао у главу! Да узмемо да нафором хранимо кокошке? То излази из твоје "теологије". А брани се експлицитно да нафора, чак иако падне на под, или се поквари се да животињама него се спаљује. Зар ти је толико помрачен ум па не видиш да је и нафора облик освећења и контакт са Светињом? Али је она за тебе прости хлеб и храна за свиње, јер јој са таквом свешћу приступаш. Ти си некакав екстремни протестант па избацујеш панагију, уље, тамјан, свеће, иконе? Твог се ума није прикоснула никаква зрака божанске светлости па да и у овоме видиш свето? 

Свети сасуди, свете материје и ствари које ми православни користимо су наша веза са јединим Светим. Оне су један начин нашег одношења и повезивања са светим. Као она крвоточива, човече коме је крв истекла из мозга, која се дотаче каспедрона Исусових и исцели се! И Исус каже да се њега дотакла! Осетио сам силу која изађе из мене! И ти све то бацаш на сметлиште! Не могу да верујем колико си богохулан! Поредиш људе са говедима! Јер, ова се исцелила телесно. И, како сведочи Јевсевије Кесаријски, узела је да подигне кип Исусу. Проклета идолопоклоница!

Ти мислиш да ћеш бити као Григорије Богослов ако се спасеш једног дана (прихвативши православну доктрину коју ти Ава проповеда)? Нећеш, гарантујем ти! Јер си страћио године у понижавању дара Божијег, ума који ти је Господ дао да га користиш на добро, а не на перверзна задовољавања. Чак иако се преобратиш на православље, мало ти је времена остало. Можеш само да фантазираш како можеш бити на спрату где је Григорије. За Григорија знамо да је спашен и сједињен са Господом. Претпоставимо да и ти, наравно ако се одрекнеш перверзије, улетиш у рај и сјединиш се са Господом. И ти и Григорије сте сједињени са њиме (а вероватно и папа Војтила! Јао, муке!:))). Али, ти си на нивоу нафоре, а он на нивоу причешћа! Читао си да су различити станови тамо горе... То ти је то, пријатељу. Нема јереси исохриста, да су сви једнаки Исусу што је иначе Ефески износио као критику католицима за Чистилиште, јер кад те огањ очисти, онда си чист, а сви чисти су једнаки.

Освећење се даје освећенима, каже ти Генадије. И то је степен њиховог одношења са Богом. И јесте однос са Богом, јер са благочешћу приступају Њему. 'Де си видео да сотона са благочешћу приступа светињи? Ти то канда судиш по себи? Да исцепамо из Писма како и кучићи једу мрве са трпезе? А Исус јој вели да је она јела са саме трпезе, иако кроз отпатке! Јеванђеље тебе ништа не може да научи? Не, јер си ти изнад Јеванђеља. Срам те било хришћанског имена које носиш!       

Подели на овим сајтовима

31 minutes ago, Zayron рече

Nikad ne reci nikad, kad se pojavi pravoslavni papa u Rimu sve će ekumeniste rastjerat štapom svojim pastirskim i svatým hněvem svojim  na sve četri strane .... :D

12:smeha: умирем...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Душо, требало би да склониш тај кишобран, он ти вероватно смета да ти и од Бога улети нека мисао у главу! Да узмемо да нафором хранимо кокошке? То излази из твоје "теологије". А брани се експлицитно да нафора, чак иако падне на под, или се поквари се да животињама него се спаљује. Зар ти је толико помрачен ум па не видиш да је и нафора облик освећења и контакт са Светињом? Али је она за тебе прости хлеб и храна за свиње, јер јој са таквом свешћу приступаш. Ти си некакав екстремни протестант па избацујеш панагију, уље, тамјан, свеће, иконе? Твог се ума није прикоснула никаква зрака божанске светлости па да и у овоме видиш свето? 

Свети сасуди, свете материје и ствари које ми православни користимо су наша веза са јединим Светим. Оне су један начин нашег одношења и повезивања са светим. Као она крвоточива, човече коме је крв истекла из мозга, која се дотаче каспедрона Исусових и исцели се! И Исус каже да се њега дотакла! Осетио сам силу која изађе из мене! И ти све то бацаш на сметлиште! Не могу да верујем колико си богохулан! Поредиш људе са говедима! Јер, ова се исцелила телесно. И, како сведочи Јевсевије Кесаријски, узела је да подигне кип Исусу. Проклета идолопоклоница!

Ти мислиш да ћеш бити као Григорије Богослов ако се спасеш једног дана (прихвативши православну доктрину коју ти Ава проповеда)? Нећеш, гарантујем ти! Јер си страћио године у понижавању дара Божијег, ума који ти је Господ дао да га користиш на добро, а не на перверзна задовољавања. Чак иако се преобратиш на православље, мало ти је времена остало. Можеш само да фантазираш како можеш бити на спрату где је Григорије. За Григорија знамо да је спашен и сједињен са Господом. Претпоставимо да и ти, наравно ако се одрекнеш перверзије, улетиш у рај и сјединиш се са Господом. И ти и Григорије сте сједињени са њиме (а вероватно и папа Војтила! Јао, муке!:))). Али, ти си на нивоу нафоре, а он на нивоу причешћа! Читао си да су различити станови тамо горе... То ти је то, пријатељу. Нема јереси исохриста, да су сви једнаки Исусу што је иначе Ефески износио као критику католицима за Чистилиште, јер кад те огањ очисти, онда си чист, а сви чисти су једнаки.

Освећење се даје освећенима, каже ти Генадије. И то је степен њиховог одношења са Богом. И јесте однос са Богом, јер са благочешћу приступају Њему. 'Де си видео да сотона са благочешћу приступа светињи? Ти то канда судиш по себи? Да исцепамо из Писма како и кучићи једу мрве са трпезе? А Исус јој вели да је она јела са саме трпезе, иако кроз отпатке! Јеванђеље тебе ништа не може да научи? Не, јер си ти изнад Јеванђеља. Срам те било хришћанског имена које носиш!       

Ништа другачије нисам очекивао од Вас. Стил је вазда исти. Толико сличан са Вучићевим.

Притом, бавите се спасењем и личношћу саговорника, који ниједанпут не улази у анализу Ваше личности, духовности и душевног стања, а итекако то може. А колико сам схватио, овде то и није дозвољено, осим Вама, ваљда...

Све више и више увиђам, да Ваша теологија, има исту срж исти концепт, исту поставку ствари као и теологија артемијеваца, борбаша за веру, донекле и о. Никодима Богосављевића, само је форма и изражај другачији. Резоновање, концепт, суштина и дух су Вам исти. И жестоко ограничени и неспособни да схвате ширину, иако се као такви приказују.

Назвао бих то "теологија разочарења". Теологија која је плод дубоке унутрашње разочараности и повређености околином. Теологија која не одише духом и дахом смирења. Смирење се не може сакрити и одглумити, оно се осећа. Исто, као што флоскуле, аргументи и фразе Премијера АВ, не одишу истином, иако могу на први поглед да изгледају аргументовано. Иста је таква и Ваша теологија Оче. То се најбоље види у теми код о.Савве, где је он у детаље разбио ваше заблуде и полу-истине. Сви Ваши одговори су били чисто жонглирање, толико слично излагањима Премијера који се брани од напада политичких противника. Заиста, од свих јавних личности, Ви сте у томе у многоме најсличнији са господином Премијером. Наравно, у ово не укључујем његов морални лик.

Наравно, никакав аргумент, нити одговор нисам добио. Само сте жестоко изжонглирали, преврнули и изврнули моје речи.

Толико слично са браћом артемитима, да сличније не може бити...

Желим Вам свако Добро, али стварно...

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Васијан рече

Ништа другачије нисам очекивао од Вас.

Ниси требао ни да се јављаш. А да од мене очекујеш уместо заушки да те гладим по ушима, то си се преварио. Зато узми да талибанишеш где можеш. Мени те форе нећеш моћи да продајеш. Налетео си на волеј. Ако ти овај ударац не измести мозак "из доњег дела леђа" у главу, онда ништа. Није ми било задовољство "дружити" се са тобом. А ти иди тамо где ти се привиђају ти духови...

Подели на овим сајтовима

@Васијан

Баш мислим да мишљење о. Саве не стоји и да је о. Зоран разбио тврдње о. Саве.

Штавише, у писању о. Саве се види некаква нервоза (да не кажем благи бес), али авај, сада гради имиџ смиреног игумана и помиритеља па не сме себи да дозволи испаде такве врсте.

Некако још не могу да га одвојим од његовог духовнoг оца коме је био десна рука. (Сетимо се промоције књиге ,,Екуменизам и време апостасије".)

Отворено ћу написати оно што вeлики број верних мисли а то је да је o. Сава у некаквом сукобу између Цркве и ,,издаје духовника". Мени делује као млак, ни тамо а ни овамо. Читам све што објави и са многим стварима се слажем, у последњој теми са о. Зораном је подбацио. Сем онаквог смирења - ништа.

Но, свако види оно што хоће, тако и Ви, тако и ја. Молим се Богу да грешим. Мада, шта сам ја коме битан?!

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Ниси требао ни да се јављаш. А да од мене очекујеш уместо заушки да те гладим по ушима, то си се преварио. Зато узми да талибанишеш где можеш. Мени те форе нећеш моћи да продајеш. Налетео си на волеј. Ако ти овај ударац не измести мозак "из доњег дела леђа" у главу, онда ништа. Није ми било задовољство "дружити" се са тобом. А ти иди тамо где ти се привиђају ти духови...

Невероватно, колика сличност са администраторима групе "Истина је само једна...". 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...