utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 +!Crkva postoji, ali dok mi piskaramo ovdje, čovječanstvo je i dalje još u 'Egiptu', a mi i dalje 'držimo ljestve faraonu'. "Daj čovjeku vlast, pa ćeš vidjeti kakav je." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 8 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече PFFFFfff Pa kako sebe nazvati Hrišćaninom ako toga nemaš? Svaki hrišćan je pozvan k nečem drugom, Petar na Petrovsku službu, Pavle na misije itd. Raznolikost službi u hrišćanstvu je velika, svi smo hrišćani ali imamo službe i prizvanje različito, ono koje je ustanovio Gospod. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 29 minutes ago, utopija рече Ali nijedan papa nije napravio niti jednu pogrešku kad je riječ o nauku vjere Kristove, iako su pape, dakako, grešnici kao i svi ostali ljudi. Kakve veze ima nauk Hristove vere sa inkvizicijom,mučenjem i spaljivanjem jeretika?El inkvizicija bila pogreška u nauci? Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Октобар 12, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 1 hour ago, utopija рече +! Po mojoj siromašnoj pameti mislim, da ste veliki krivac za živahnost ovog foruma i borbi protiv 'talibanizma'. Ja se kasnije javljam, moram da kuvam rucak... Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 +! 7 minutes ago, Kratos рече Kakve veze ima nauk Hristove vere sa inkvizicijom,mučenjem i spaljivanjem jeretika?El inkvizicija bila pogreška u nauci? Bilo bi dobro otvoriti posebnu temu o ovom pitanju ('inkvizicija'), jer ionako smo direktno zapostavili Justina Popovića kao suučesnika u 'talibanizaciji' Srba. - Zašto? Jer i u ovoj problematici ('inkvizicija') je mnogo zbrke i neshvaćanja (brkanja lončića) kao i u mnogim drugim pitanjima oko Crkve i prošlosti. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 6 minutes ago, utopija рече +!Crkva postoji, ali dok mi piskaramo ovdje, čovječanstvo je i dalje još u 'Egiptu', a mi i dalje 'držimo ljestve faraonu'. "Daj čovjeku vlast, pa ćeš vidjeti kakav je." Petar je dobio vlast koja pripada svima nama koji istinski ispovedamo veru da je Hristos Sin Božji. Ko od nas ne može svezivati i odvezivati, zar nam nije rečeno svezat ćete i odvezat ćete??? Zar Ilija nije imao vlast zatvoriti nebo? Po kojoj vlasti se to Petar razlikuje od ostalih? Po nijednoj vlasti nego po časti i Petar nikada ne bi dao čovečanstvu domaći zadatak tako da bi zbog Petrove Stolice stojalo Hrisšćanstvo jedni na zapadu jedni na Istoku, nego bi smerno prepustio Bogu sud a on nastavio da se uzda u VLAST SVETOGA DUHA a ne ex katedre Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 Kolega @utopija, dajete rimokatolicke izvore o tumacenju raznih izreka Pisma u korist papskog primnata. Trebace mi vremena da nadjem odgovarajuca tumacnja otaca o ovom pitanju, pa, onda mozemo uporediti razna tumacenja i dati sud. http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/autoritetcrkvemnu/238-sveti-petar-i-primat-pape/ Medjutim, morar nesto da konstatujem, ovde u ovom tekstu, nema pozivanje na odgovarajuca tumacenja otaca izreka pisma, koja je koristio ovaj sajt za argumentaciju. Znaci, oni navedu samo citat iz Pisma, i svojim licnim rasudjivanjem, dokazuju da se to odnosi na primat pape. Logicno je da ce tako pricati, ipak su pripadnici rimske crkve i moraju braniti primat, Ali, pravilo dokazivanja, trazi jos neki izvor koji moze potvrditi njihove sopstvene reci. Narocito zbog toga, sto se kaze, 'na ustima dva ili tri svedoka, nake bude svako svedocenje'. Zbog toga cu dati tumacenja otaca zajednicke crkve, da bi stvar bila nepristrasna. Recimo, nasao sam odmah, sv. Amvrosije : "Temelj crkve jeste vera. Ako jedna crkva prezre veru i nema u sebi vise temelja apostolske propovedi, treba je zapustiti" Nigde se ne pominje Petar, nego je temelj crkve, zajednicka 'apostolska propoved' vere. Bl. Avgustin : "Sta znaci to:na ovome kamenu sazidacu crkvu moju. Znaci: na ovoj veri, na recima : Ti si Hristos Sin Boga Zivoga." "Na ovome kamenu sazidacu crkvu moju, znaci, ne na Petru, kao sto je, ( verovatno misli, kada se cita po slovu izreka ), nego na kamenu njegova ispovedanja" Jasno, da jasnije ne moze da bude. Izreke otaca, citiram po delu e.Nikodima Milasa, Slovenski apostoli Kiril i Metodije i istina pravoslavlja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 +! 1 minute ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Zar Ilija nije imao vlast zatvoriti nebo? Po kojoj vlasti se to Petar razlikuje od ostalih? Po nijednoj vlasti nego po časti i Petar nikada ne bi dao čovečanstvu domaći zadatak tako da bi zbog Petrove Stolice stojalo Hrisšćanstvo jedni na zapadu jedni na Istoku, nego bi smerno prepustio Bogu sud a on nastavio da se uzda u VLAST SVETOGA DUHA a ne ex katedre Ovo bi se moglo 'secirati' unedogled. No, samo kratko: - Ovako se ne uzda u Svetog Duha? O vodstvu Duha Svetoga je dovoljno pogledati 'protestantizam'. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 4 minutes ago, Bokisd рече Sta znaci to:na ovome kamenu sazidacu crkvu moju. Znaci: na ovoj veri, na recima : Ti si Hristos Sin Boga Zivoga. Ipak na ličnosti koja ispovedi takvu veru je preciznije. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 2 minutes ago, utopija рече +! Ovo bi se moglo 'secirati' unedogled. No, samo kratko: - Ovako se ne uzda u Svetog Duha? O vodstvu Duha Svetoga je dovoljno pogledati 'protestantizam'. Ne uzda se tako u vlast Svetoga Duha, nego se uzda da će PAPA biti lično ispunjen Svetim Duhom dok bude govorio ex katedra. Леон Професионалац је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 Vidim ovde se piše kako je papstvo u prvim vekovima hrišćanstva bilo odmah uspostavljeno i da su pape regulisale mnoge stvari,da su se patrijaršije razne obraćale papi da je on naređivao da se neki sveštenici vrate itd.Jedno logično pitanje.Ako je sve to bilo tako kako to da prvi sabor od sedam vaseljenskih nije sazvao papa nego imperator Konstantin koji je čak čini mi se u vreme sazivanja još uvek nije bio kršten kao hrišćanin?Svi sabori su sazivani pre velike šizme 1054.Ako je papa bio ta vidljiva glava Crkve,onaj kome je Isus lično poverio da napasa ovce njegove,uključujući i apostole,dakle sve hrišćane kako to da papa nije sazvao nijedan od 7 vaseljenskih sabora?Gde je tu bio njegov primat? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 9 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Ipak na ličnosti koja ispovedi takvu veru je preciznije. Zanimljivo kako neprestano obrćete s jedne na drugu stranu, kad vam je u interesu da dokažete kako je sv. Petar nezaslužan i nevrijedan nečeg takvog da bude Stijena onda spominjete to kako je tri puta pao i zanijekao Isusa i sl. A kad vam se do kramu hodi da je Petar pun vjere, onda evo Petra na čijoj je vjeri sazidana Crkva jer je ispovijedio Hrista. Uozbiljite se, tako se ne vode ozbiljne rasprave. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
utopija Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 +! 7 minutes ago, Bokisd рече Kolega @utopija, dajete rimokatolicke izvore o tumacenju raznih izreka Pisma u korist papskog primnata. Trebace mi vremena da nadjem odgovarajuca tumacnja otaca o ovom pitanju, pa, onda mozemo uporediti razna tumacenja i dati sud. Ma, što se mene (Tihomir) tiče, slobodno se i dalje može 'tumačenjima' lupati po 'Pedru', iako ne vidim, koja je korist za čovječanstvo od toga. Izvlačim se iz scenarija, ali ne zbog kuhanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 Управо сада, Zayron рече Zanimljivo kako nepretsano obrćete, kad vam je u interesu da dokažete ikkako je sv. Petar nezaslužan i nevrijedan nečeg takvog da buude Stijena onda spominjete to kako je tri puta pao i zanijekao Isusa i sl. A kad vam se do kramu hodi da je Petar pun vjere, onda evo Petra na čijoj je vjeri sazidana Crkva. Uozbiljite se, tako se ne vode ozbiljne rasprave. Ti onda ne umeš da me čitaš i ne zameram ti. Ja sam vrlo dosledan i nikad protivrečan. Vrlo sam dobro govorio o kakvoj je ličnosti reč i da ličnost bez te vere nije ličnost koja bi bila dostojna da se nazove STENA ali da ta vera te ličnosti nije samo od sebe po telu i krvi od te ličnosti no od samoga OCA NEBESKOG. Takva ličnost je prva ispovedila ne po vlasti takvu veru i pokazala se kao STENA na kojoj treba graditi Crkvu no po časti koje joj ukaza OTAC NEBESKI, kojeg SIN BOŽJI prepozna u ličnosti Petra te mu nadene i tako posve novo ime PETAR STENA. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Октобар 12, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2016 14 minutes ago, Volim_Sina_Bozjeg рече Ipak na ličnosti koja ispovedi takvu veru je preciznije. Noop. Pogedaj recenicu, kaze Avgustin, 'na ovoj veri, na recima'. Subjekat recenice je na reci "recima". To znaci da ne pripadaju samo Petru te 'reci', nego da pripadaju i ostalim apostolima, da kada se kaze ...... "na ovoj veri, na recima : Ti si Hristos Sin Boga Zivoga." , mogu da ispovede ( tu rec) svi apostoli Hrista kao Boga, stoji temelj Crkve. Drugo, lepo kaze bl.Avgustin u drugoj recenici: "Na ovome kamenu sazidacu crkvu moju, znaci, ne na Petru, kao sto je, ( verovatno misli, kada se cita po slovu izreka ), nego na kamenu njegova ispovedanja" Ne postoji nikakav nesklad izmedju ove dve recenice i tumacanja bl.Avgustina. Znaci, morate se malo vise udubiti u problematiku, jer je tema izuzetno komlikovana i trazi punu koncetraciju i dosta znanja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука