Jump to content

Зоран Ђуровић: Свети Јустин Поповић — саучесник у талибанизацији Срба

Оцени ову тему

Препоручена порука

6 minutes ago, Zayron рече

A tu je druže moj i gomila stvari kojesi po običaju "zaboravio" spomenut ili eufemistički rečeno "preskočio", no, ako vas to tako zabavlja samo tako nastavite. :D

Iskreno ja sam toliko mali i toliko dobro vidim iz te perspektive gd je rimokatolička zabluda o ishodjenu Duha od Sina a da to nje u delu ikonomija, da kad bi prošetao vatikanskom bibliotekom knjige bi zaigrale i popadale sa polica (od sreće). Prosto bi me prepoznale.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 430
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

10 minutes ago, Леон Професионалац рече

@Zayron

Ја Вас бар сматрам за члана Цркве, дајте, одговорите ми. :-)

Ja članom Crkve smatram svakog ko sam sebe smatra članom Crkve, no, zavisi koje.... ostaje samo takva manja sitnica da se složimo na tom ili koja je ta Crkva prava ili da utvrdimo zajednički istinu o tom koja je ta jedna Crkva kakva je bila 1000 godina i tamo se svi vratimo zajedno. :D

Подели на овим сајтовима

1 minute ago, Zayron рече

Ja članom Crkve smatram svakog ko sam sebe smatra članom Crkve, no, zavisi koje.... ostaje samo takva manja sitnica da se složimo na tom ili koja je ta Crkva prava ili da utvrdimo zuajednički istinu o tom koja je ta jedna Crkva kakva jer bila i tamo se svi vratimo zajedno.

То подразумева извесна померања обе стране.

Но, добро, избегли сте, не дадосте ми одговор. :-) 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Леон Професионалац рече

То подразумева извесна померања обе стране.

Но, добро, избегли сте, не дадосте ми одговор. :-) 

Pa nisam izbjegao, sebe smatram sljedbenikom zapadne verzije pravoslavlja koje ovdje inače od davnina nazivamo katoličanstvom a vas sljedbenikom istočne verzija katoličanstva koju vi tamo medju sobom nazivate pravoslavljem, respektivno članovima katoličke i pravoslavne Crkve, zavisno šta si ko o sebi misli. :)

Подели на овим сајтовима

@Zayron

Поновићу:

а) Зашто Апостолским Сабором није председавао Петар него Јаков?

б) Зар Петрова тврдња у вези са обрезањем не беше управо заблуда коју је Павле растурио?

Подели на овим сајтовима

Iskreno mislim, da je vatikanska biblioteka prepuna knjiga, koje većina sada više ne može ni razumeti, jer su eto tako napisane da izostave one delove koje zajronu "obrazlože" ono što zajron na prvo čitanje razume. Pa mu posle druge čitanke objašnajvaju knjige.

Osim onih malobrojnih u vatikanu koji ćute o većini takvih knjiga, drugi koji jih isčitavaju nikako u njima da nalete ono što već znaju i tako te knjige ostavljaju tužnim i žalosnim živim organizmima žive Reči.

Popadale bi samo kad bi osetile da se šetam medj njima.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, poelbuster рече

Ја те нисам вређао нити те слао на психијатрију и сваког ко се тако овде опходи једноставно избегавам за саговорника.

Pa nisi ti, jeste Zoran. A koliko videh, pratio si komunikaciju.

11 minutes ago, poelbuster рече

Ти се мало спрдаш са мном, али ако погледаш овде видећеш да мени често прете и да стварно постоје људи који би ме радо скратили за главу.

Uh...

13 minutes ago, poelbuster рече

Мени би било драго када би се лично упознали и разговарали очи у очи.

Za sad da ne žurimo...inače, slažem se da je razgovor oči u oči bolja opcija...

Подели на овим сајтовима

+!

1 hour ago, Леон Професионалац рече

б) Зар Петрова тврдња у вези са обрезањем не беше управо заблуда коју је Павле растурио?

- Zašto bi sv. Petar trebao predsjedati nekim Saborom? Zar bi nepredsjedanje negiralo 'Petrovu' službu?

Ponašanje sv. Petra je bilo pogrešno ponašanje, ali to ne spada u 'nezabludivost'.
Čak i kad bi na Saboru tijekom rasprave sv. Petar pogrešno tumačio pitanje 'obrezanja', ni tada to ne bi bila 'nezabludivost'.
Svatko je 'nezabludiv', dokle god ispravno ispovijeda sv. Vjeru.
Sv. Pavao je bio 'nezabludiv' po pitanju 'obrezanja'.

Подели на овим сајтовима

27 minutes ago, Леон Професионалац рече

@Zayron

Поновићу:

a) Apostolski sabor u Jeruzalemu (oko 50.) prvi je povijesni Kršćanski sabor koji su predvodili apostoli: sazvao ga je Sv. Petar, a predvodio Sv. Jakov.

b) ", a protiv obrezanja bio je i Sv. Petar koji je rekao: "Zašto hoćete da nametnete učenicima narav na vrat, koji ni oci naši ni mi ne mogosmo nositi?"

Kakva Pertrova tvrdnja o obrezanju, Petar je takodjer bio za to da se pogani ne moraju obrezavati kako bi postali hrišćani tj. tim im krštenje ne bi trebalo uslovljavati:

Nakon dugačke rasprave Petar ustane i reče im: 'Braćo, vi znate da me je Bog prije mnogo vremena izabrao između vas da propovijedam poganima Radosnu vijest i da oni uzvjeruju.

Bog koji zna ljudska srca potvrdio je da prihvaća pogane darujući im Svetoga Duha, baš kao što ga je i nama dao.

Nikakve razlike nije pravio između nas i njih - i njihova je srca očistio vjerom.

10 Zašto onda sad iskušavate Boga tovareći na vjernike poganskoga podrijetla jaram koji ni mi ni naši preci nismo mogli nositi?

11 Vjerujemo, naprotiv, da se svi spašavamo milošću našega Gospodina Isusa Krista.'

Nije mi jasno na šta misliš.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Apostolski_sabor_u_Jeruzalemu#Tijek_Sabora

Glavni zastupnik koji se borio da Mojsijevi zakoni i židovski religijski običaji ne obvezuju obraćene pogane bio je Sv. Pavao,[1] dok su mu neki Židovi koji su se obratili na kršćanstvo govorili: "Ako se ne obrežete, po običaju Mojsijevu, ne možete se spasti", a protiv obrezanja bio je i Sv. Petar koji je rekao: "Zašto hoćete da nametnete učenicima narav na vrat, koji ni oci naši ni mi ne mogosmo nositi?" Kada je rasprava na saboru utihnula, Jakov je pravio sljedeći prijedlog:

Wikicitati „ Ja smatram da se ne prave teškoće onima od neznabožaca koji se obraćaju Bogu, nego da im se napiše da se čuvaju od nečistota idolskih i od bluda i od udavljenoga i od krvi (i ono što njima nije milo drugima da ne čine).”

Ovaj Jakovljev prijedlog je prihvaćen kao zvaničan stav sabora. Nakon toga su "apostoli i prezbiteri sa svom Crkvom" izabrali ljude da pošalju u Antiohiju s Pavlom i Barnabom.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Леон Професионалац рече

Питах нешто али ме нико није удостојио одговора па ћу поновити:

Apostol Jakov je bio staresina ckve u Jerusalimu i normalno je da predsedavao saborom, na kojem su ucestovovali apostoli i staresine lokalne crkve. Mislim, da je ovaj sabor kljuc u razumevanju funkcionisanja crkve. Zar nije logicno i sledstveno, da, ako je Hristos dao apostolu Pavlu vlast u crkvi i kljuceve carstva, da bi se morala ova vlast Petrova, jasno i nedvosmisleno videti na ovom saboru , koji je razmatrao vrlo vaznu stvar koja se pojavila u prvoj crkvi, da li treba drzati Mojseov zakon za neznabozce koji ulaze u crkvu.

Od odluke ovog sabora, zavisilo je kako ce se cela prva crkva postaviti prema Mojseovom zakonu i mnogobrojnim jevrejima koji su prisli crkvi, ali su jos uvek imali misljenje da se treba drzati starog zakona i svih onih obrednih stvari koje taj zakon nosi. Sabor donosi odluku, da nije potreban strari zakon i da se ne primenjuje prilikom primanja neznabozaca u crkvu.

Da razmotrimo rad apostolskog sabora u svetlu uloge Petra u prvoj crkvi.

Na koji nacin je formulisao sabor svoju odluku?  Kad su poslali Judu i Silu u Antiohiju ondasnjim hriscanima, oni "дођоше у Антиохију, и сабравши народ предаше посланицу." i  hriscani "кад прочиташе, обрадоваше се утеси".

Sta je pisalo u poslanici "Јер нађе за добро Свети Дух и ми". Kako je tekao sam sabor ?

Kaze se "А апостоли и старешине сабраше се да извиде ову реч."  Da li je bilo rasprave na saboru? Jeste, jer se kaze "И по многом већању" i drugo "Онда умуче све мноштво" i jos "А кад они умукоше".

Ko je sve govorio na saboru? Prvo je uzeo rec apostol Petar, zatim Varnava i Pavle, i na kraju, je uzeo rec predsednik sabora apostol  Jakov.

I na kraju rada sabora, kako se sumirala sva prica i besede apostola na ( saboru) ? Kaze se u Delima apostola, "Тада нађоше за добро апостоли и старешине са свом црквом" i na kraju je prezentovana i zvanicna poslanica sabora u ovakvom obliku "И написаше рукама својим ово".

Ko je ovo napisao? Apostol  Petar ? Kako je moglo da  pise u poslanici " И написаше рукама својим ово "..... ako je  po tumacenju Pisma samo 'po slovu', izgledalo  kao da je Petar dobio vlast od gospoda. Medjutim. kako stoji u obracanju sabora hriscanima u Antiohiji ?

Kaze se "И написаше рукама својим ово: Апостоли и старешине и браћа " I na kraju se predaje polanica hriscanima u Antiohiji,   "и сабравши народ предаше посланицу:" i kada  "прочиташе, обрадоваше се утеси".

Cemu sva ova( moja ) analiza i sva ona rasprava na saboru, ako je bilo dato Petru rukovodjenje crkvom ? Zar ne bi onda pisalo u Pismu, skupise se na sabor, Petar uze rec i objasni kako treba da se primaju neznabozci u crkvu i kraj rasprave. Svi se sloze sa Petrom jer mu je Hristom dato , da bude glava  i kamen temeljac crkve. I u poslanici se kaze, 'apostol Petar hriscanima u Antiohiji' i nema nekih nedoumica.

Jer nadje za dobro Sveti duh i mi, je sustina i praksa, na kojoj je osnovan prvi Apostolski sabor, i na kojoj, su odrzavani svi drugi sabori u zajednickoj Crkvi.

Ne moze se naci  i nema uopste neke naznake bilo kakvog primata apostola Petra nad ostalim apostolima u prvoj Crkvi i samim tim ne moze se govoti o nekoj vlasti papa nad ostalim episkopima i celom crkvom.

Подели на овим сајтовима

10 minutes ago, utopija рече

+!

- Zašto bi sv. Petar trebao predsjedati nekim Saborom? Zar bi nepredsjedanje negiralo 'Petrovu' službu?

Ponašanje sv. Petra je bilo pogrešno ponašanje, ali to ne spada u 'nezabludivost'.
Čak i kad bi na Saboru tijekom rasprave sv. Petar pogrešno tumačio pitanje 'obrezanja', ni tada to ne bi bila 'nezabludivost'.

Prema tradiciji taj sabor u Jeruzalemu je sazvao sv. Petar a predsjedao mu sv. jakov kao domaćin. Inače sasvim nerelevantno za pitanje jurisdikscijskog primata rimskih episkopa. On je potvrdjen iz kompletne kanonske prakse cijelih prvih 1000 godina, naročito onih prvih 500.

Jurisdikční moc prováděná římskými papeži v prvním tisíciletí

Подели на овим сајтовима

+!

Sv. Pavao je bio 'nezabludiv' po pitanju 'obrezanja'.

Уколико је посебно истакнут од Господа управо Петар, он би требало да председава, то је некако најмање што му као Стени припада. :-)

То му свакако не умањује службу али је ипак Јаков брат Господњи, зар не?

Петар је заузео став да се мора прво обрезати, Павле је ту боље одиграо и добио. Обрезање је код првих хришћана (Јевреја) тада било питање вере а не само форме, испада да је и Петар тако мислио, да није мислио тако - не би дошло до спора.

Колико је заблуда било код папа током историје?

Нема незаблудивог ни по ком питању.

Подели на овим сајтовима

a) Apostolski sabor u Jeruzalemu (oko 50.) prvi je povijesni Kršćanski sabor koji su predvodili apostoli: sazvao ga je Sv. Petar, a predvodio Sv. Jakov.

b) ", a protiv obrezanja bio je i Sv. Petar koji je rekao: "Zašto hoćete da nametnete učenicima narav na vrat, koji ni oci naši ni mi ne mogosmo nositi?"

Kakva Pertrova tvrdnja o obrezanju, Petar je takodjer bio za to da se pogani ne moraju obrezavati kako bi postali hrišćani tj. tim im krštenje ne bi trebalo uslovljavati:

Nakon dugačke rasprave Petar ustane i reče im: 'Braćo, vi znate da me je Bog prije mnogo vremena izabrao između vas da propovijedam poganima Radosnu vijest i da oni uzvjeruju.

Bog koji zna ljudska srca potvrdio je da prihvaća pogane darujući im Svetoga Duha, baš kao što ga je i nama dao.

Nikakve razlike nije pravio između nas i njih - i njihova je srca očistio vjerom.

10 Zašto onda sad iskušavate Boga tovareći na vjernike poganskoga podrijetla jaram koji ni mi ni naši preci nismo mogli nositi?

11 Vjerujemo, naprotiv, da se svi spašavamo milošću našega Gospodina Isusa Krista.'

Nije mi jasno na šta misliš.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Apostolski_sabor_u_Jeruzalemu#Tijek_Sabora

Glavni zastupnik koji se borio da Mojsijevi zakoni i židovski religijski običaji ne obvezuju obraćene pogane bio je Sv. Pavao,[1] dok su mu neki Židovi koji su se obratili na kršćanstvo govorili: "Ako se ne obrežete, po običaju Mojsijevu, ne možete se spasti", a protiv obrezanja bio je i Sv. Petar koji je rekao: "Zašto hoćete da nametnete učenicima narav na vrat, koji ni oci naši ni mi ne mogosmo nositi?" Kada je rasprava na saboru utihnula, Jakov je pravio sljedeći prijedlog:

15px-Wikiquote-logo.svg.png „ Ja smatram da se ne prave teškoće onima od neznabožaca koji se obraćaju Bogu, nego da im se napiše da se čuvaju od nečistota idolskih i od bluda i od udavljenoga i od krvi (i ono što njima nije milo drugima da ne čine).” (Sv. Jakov) Ovaj Jakovljev prijedlog je prihvaćen kao zvaničan stav sabora. Nakon toga su "apostoli i prezbiteri sa svom Crkvom" izabrali ljude da pošalju u Antiohiju s Pavlom i Barnabom.

Хвала Вам! :-)

Само баталите ту Википедију. Знам да oна најбрже пали али је препуна глупости.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Леон Професионалац рече

Хвала Вам! :-)

Само баталите ту Википедију. Знам да oна најбрже пали али је препуна глупости.

Послато са SM-N9005 уз помоћ Тапатока

Ja se njom koristim samo kad je u skladu s činjenicama, a tu jeste. Otkud imate to da se sv. Petar zalagao za obrezivanjje kad je on upravo bio protiv a to piše i u Wikipedijji i u svetom Pismu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...