JESSY Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 7 minutes ago, Биљана рече Па зашто се граде цркве ако је смањење броја становника!? И ако су се већ храмови саградили, зашто у њему нема свештеника по принципу, један храм-један свештеник!? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 ako stvarno postoje crkve u kojima nema svestenika i sluzi se liturgija, to je stvarno necuveno, najblaze receno.. Биљана and lab_man је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 1, 2016 Гости Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 2 minutes ago, JESSY рече ako stvarno postoje crkve u kojima nema svestenika i sluzi se liturgija, to je stvarno necuveno, najblaze receno.. Мислим да ниси најбоље разумела. Постоје села која имају више цркава, од којих је једна главна, а остале су филијалне. Углавном те филијалне су направљене на иницијативу одређеног броја мештана, нека фамилија или ктитор... Многе од њих нису решиле ни имовинско питање тако да се воде и даље на приватна лица а не на СПЦ. Такође, многе нису направљене као богослужбени објекти у правом смислу те речи, те свештеници долазе неколико пута годишње да прережу колаче или прелију жита, да обележе дан прославе храмовне славе и слично. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 6 minutes ago, R2D2 рече Мислим да ниси најбоље разумела. Постоје села која имају више цркава, од којих је једна главна, а остале су филијалне. Углавном те филијалне су направљене на иницијативу одређеног броја мештана, нека фамилија или ктитор... Многе од њих нису решиле ни имовинско питање тако да се воде и даље на приватна лица а не на СПЦ. Такође, многе нису направљене као богослужбени објекти у правом смислу те речи, те свештеници долазе неколико пута годишње да прережу колаче или прелију жита, да обележе дан прославе храмовне славе и слично. Да, има и таквих случајева гдје се једном или два пута годишње служи Литургија, али има случајева да један свештеник недељом служи Литургију у два или три храма. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 2 minutes ago, R2D2 рече iskreno, nisam tako shvatila... i cudim se , svejedno, da u jednom SELU ima vise crkvi... i cudim se da mestani, ako vec imaju sredstva, ne ulazu u unapredjenje vec postojecih crkvi, vec grade neke nelegalne objekte... mi smo neverovatni... александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Управо сада, Биљана рече али има случајева да један свештеник недељом служи Литургију у два или три храма. da, i to sam cula... Биљана је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Да се разумијемо, слажем се ја са свим разлозима који су изнијети овдје, а тичу се вишка кадра, али је исто тако јако битно и то што млади богослови једноставно не желе на село. Не желе, јер нема новца онолико колико има у граду. И то је чињеница, била она прихвћена, или не. Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Тамо је народ побожан и људи хоће да имају светињу у својој близини. Доста црква је направљено гдје су биле старе цркве које су Турци и усташе рушили до темеља. Такав је прим јер цркве у Горњем Мајвецу која је из 18.вијека, има њена форографија у Шематизму епархије ЗТ из 1977. године, а обновљена је тек 1995.године. Или црква у Вишњику гдје има 60 православних домова, а около су римокатолици, далеко од парохијског дома 12 километара.Лакше је свештенику да служи у једној цркви Литургију, а у другој Изобразитељну , по устаљеном распореду,него да сав народ долази у једну цркву. Сад како се сналази о.Дарко http://namjesnistvoderventsko.org/index.php/viscanska-parohija А можемо се запитати чему служе двије цркве у Добоју кад се види колико има православних. Кад би из сваког православног дома по једно дошло на Литургију, морао би неко регулисати ред. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Ако смијем, да мало проширим тему, на све теологе. Ево, јуче се чух са једним младим теологом, који је уписао докторске студије, води једну од најактивнијих организација омладинских у нашој Цркви, ниђе за њега нема посла. Плаче и смије се: прећићу у "невладин сектор". Епархије су велике у Србији, а углавном неприлагођене условима рада у граду (па је велика могућност отварања градских парохија, али садашњи придржаваоци свим средствима бране своје богате парохије). Што је говорио још прије 40 година покојни професор историје на ФФ, Јован Милићевић, "наша црква је сељачка". Тај менталитет се није измјенио. Покушај, сада умировљеног владике нишког г. Јована, да се Црква отвори ка урбанитету (његова бесједа приликом устоличења), знамо како је прошао. У још горој ситуацији су жене дипломирани теолози. Негдје су као, у мојој парохији, они најбољи литургијски "аниматори", мисионарке и социјалне дјелатнице. Али губе посао у школама, у корист попова, да епархија не би плаћала свештеницима социјално осигурање. Dominika, Светислав Павловић, -Владимир- and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 1, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 1, 2016 Мора се наћи решење на нивоу епархије, ако не може на нивоу цијеле СПЦ. Да се направе колико'толико приближне парохије, да се вјеронаука да факултетски образованим вјероучитељима, да се форсирају вјероучитељице, јер је за њих то једини позив, осим негдје у канцеларији. александар живаљев and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Човек Жоја Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Цитат Проблем вишка будућег свештеничког кадра у СПЦ Нека се преквалификују. Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Био сам студент генерације, завршио сам мастер, још мало па ћу, ако Бог да, да докторирам. Нисам свештеник и сумњам да ћу то икада постати. Сада је питање да ли то уопште више и желим. Предајем веронауку и гимназији. Бедно сам плаћен, али сам временом јако заволео свој посао. Јадно и бедно, са материјалне стране, али се ја осећам потпуно срећно и остварено. Не бих дао моје гимназијалце ни за београдску парохију. А да би постао свешеник, овде код нас у БГ, треба да се гураш, да досађујеш, да убеђујеш, да вучеш патријарха за рукав... Ја једноставно нисам у тој причи. Не волим да се намећем. Оно што сам добио сматрам за свој призив и то сам тако прихватио. Нифада, Dominika and lab_man је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 8 minutes ago, Александар Милојков рече Био сам студент генерације, завршио сам мастер, још мало па ћу, ако Бог да, да докторирам. Нисам свештеник и сумњам да ћу то икада постати. Сада је питање да ли то уопште више и желим. Предајем веронауку и гимназији. Бедно сам плаћен, али сам временом јако заволео свој посао. Јадно и бедно, са материјалне стране, али се ја осећам потпуно срећно и остварено. Не бих дао моје гимназијалце ни за београдску парохију. А да би постао свешеник, овде код нас у БГ, треба да се гураш, да досађујеш, да убеђујеш, да вучеш патријарха за рукав... Ја једноставно нисам у тој причи. Не волим да се намећем. Оно што сам добио сматрам за свој призив и то сам тако прихватио. Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dominika Написано Октобар 2, 2016 Пријави Подели Написано Октобар 2, 2016 Да и ја убацим три речи са даљеке Пољске... Мени се чини, да пробем би био лако решен, кад би био у Србији (пре свега у градовима, а још више у Београду и Нишу) било много више парохија... А онда у ствари систематско били би и решени други проблеми српског православља... Нисам знала, да у СПЦ парохија то је најмање 300-500 домова. Кад сам била у другим православним земљама (мислим ту пре свега на Украјину, Кипар, Молдавију, Румунску) - тамо има много више (активних!) цркава. И свака црква = 1 парохија; није тако као у СПЦ, да једна црква - неколико парохија. Тада лакше је да се сатвара нека заједница - на Литургијима и другим службама, спечјалним сусретима (за омладину, старије, бракове итд.) . И онда у такој парохији потреба неколико свештеника, да могу то све да воде, да људи имају избор за исповели разговор... На пример у Винић (Украјина) ради 35 цркава-парохија (канонских!) , а град има неколико 371 хиљада становника - и да сад видимо,колико цркава Београд или Ниш.... Или Пољска; у Бијалистоку који има око 295 хиљада становника и можда 30-40% њих су православци, има 12 цркава-парохија и сваких неколико година гради се нова црква у граду или у околини. Па сад моја парохија (можда специфична, пошто је у Варшави ; овде не ма толико православних Пољака; али има доста интересовања имигранта, па и у престоници увек треба више свештеника, мада то није православна земља): парох и још 3 свештеника, и 3 ђакона. И сви су стварно потребни. А парохија има негеде 300 верника. Мени се чини да увек кад се гради (бар мала) црква и има 1 свештеник, увек наћи ће се неколико људи-верника... И тако почиња парохија, и онда треба пуно свештеника... У централној и западној Пољској има таквих парохија, које имају само 15, максимално 30 верника. И њима такође је потребан бар један свештеник, као и у великим парохијама! александар живаљев and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука