JESSY Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 Истраживања показују да без казне и награде нема саосећања према другима, па ни према родитељима. – Деградирајући статус психичких болесника Увиђај после породичне трагедије у околини Београда (Фото Р. Крстинић) Тек што је са страница црне хронике ишчезла прича о Нишлији П. С. (35) који је крајем јуна у стану у Душановој улици ножем насрнуо на мајку, гурао јој сечиво у уста и тако јој нанео посекотине, грађане Србије шокирао је још драматичнији догађај: у Хоргошу је пронађено мртва Марија Балинт, а осумњичени за злочин је њен син Фриђеш Балинт. Син је мајку убио ударцима чекићем у главу. Оба осумњичена имају заједнички именитељ: били су психички болесници. Прошлог месеца, Златана Бећића (52), професора енглеског и одборника локалне скупштине у Смедеревској Паланци са више убода ножем убио је његов син Игњат (21). Злочин се догодио у дворишту породичне куће Бећића, а по свему судећи, претходила му је свађа оца и сина. Александар М. (20) из Алексинца, оптужен је да је са 22 убода „рамбо” ножем избо оца Срђана Маринковића (43). Драгослав Р. из Лаћарка је са неколико убода ножем убио оца Милорада (66), док је мајка Јела (64) задобила више убодних рана, покушавајући да спречи трагедију. Медији су пренели да је Драгослав био пијан и да се у том стању понашао врло агресивно. И за многе друге случајеве јавност је сазнала из медија. Доста је и оних који остану скривени међу зидинама неког од суда у Србији. Криминолог Златко Николић сматра да је наше друштво веома погрешило када је преузело шведски модел права детета. Он каже да је наше друштво наопако схватило права детета и систем вредност у коме је деци све дозвољено. – Већина психолошких истраживања показала су да без казни и награда нема емпатије, односно саосећања са другима, па и са родитељима. Баш из тог разлога, нека деца насрћу на родитеље. На овакво понашање утиче и социјално-економска неизвесност као и европско радно време, које је урушило све друштвене норме породице – каже Николић. Кроз судски поступак често се испостави да неки од починилаца ових тешких породичних злочина, не могу да буду кривично одговорни, јер нису били урачунљиви. Неурачунљивост окривљеног током судског поступка утврђује се вештачењем. – Уколико комисија вештака установи да је окривљени у време извршења кривичног дела био неурачунљив, он не може да буде оглашен кривим. Њему се изриче у том случају мера безбедности, односно обавезног психијатријског лечења, углавном у установи затвореног типа – наводи Ивана Рамић, судија и портпарол Првог основног суда у Београду. Адвокат Зора Добричанин Никодиновић сматра да би, поред лекарске бриге, психичким болесницима требало пружити и неки други вид помоћи. – При центрима за социјални рад или другим релевантним институцијама требало би да се формира служба која ће организовати различите активности за ову врсту болесника. На овај начин њихово понашање било би неприметно праћено од стручних особа. Чињеница је, на жалост, да је статус психичких болесника деградирајући. Неки од њих избегавају да се јаве лекару или потраже стручну помоћ из страха да неће моћи да нађу посао или се на други начин укључе у свакодневни друштвени живот – каже наша саговорница. http://www.politika.rs/scc/clanak/360962/Zasto-deca-ubijaju-majke-i-oceve Лидија Миленковић, александар живаљев, Sanja Т. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 2 minutes ago, JESSY рече Криминолог Златко Николић сматра да је наше друштво веома погрешило када је преузело шведски модел права детета. Он каже да је наше друштво наопако схватило права детета и систем вредност у коме је деци све дозвољено. – Већина психолошких истраживања показала су да без казни и награда нема емпатије, односно саосећања са другима, па и са родитељима. Баш из тог разлога, нека деца насрћу на родитеље. На овакво понашање утиче и социјално-економска неизвесност као и европско радно време, које је урушило све друштвене норме породице – каже Николић. http://www.politika.rs/scc/clanak/360962/Zasto-deca-ubijaju-majke-i-oceve Добро, треба разговарати о правима дјетета, Руси су имали велику дискусију о тзв. јувенилној правди, али мислим да је уважени криминолог, од новинара наведен у погрешном контексту, јер је ријеч у тексту о неадекватном лијечењу психотичара. Јелена011 and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 8 minutes ago, JESSY рече Адвокат Зора Добричанин Никодиновић сматра да би, поред лекарске бриге, психичким болесницима требало пружити и неки други вид помоћи. – При центрима за социјални рад или другим релевантним институцијама требало би да се формира служба која ће организовати различите активности за ову врсту болесника. На овај начин њихово понашање било би неприметно праћено од стручних особа. Чињеница је, на жалост, да је статус психичких болесника деградирајући. Неки од њих избегавају да се јаве лекару или потраже стручну помоћ из страха да неће моћи да нађу посао или се на други начин укључе у свакодневни друштвени живот – каже наша саговорница. http://www.politika.rs/scc/clanak/360962/Zasto-deca-ubijaju-majke-i-oceve Kljucni deo JESSY је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 Ne. Centar za SOCIJALNI RAD nije Centar za PSIHIJATRIJSKI RAD. Mi nismo zdravstvena zaštita. Mi smo socijalna zaštita. Prevenciju,lečenje i praćenje psihijatrijskih bolesnika treba da rade zdravstvene ustanove. Natasa., Aquilius Cratus, Лидија Миленковић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ines Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 Храни родитељ и негује своје дете почев од три килограма па све до одраслог доба. Мучи се да дете има што му је потребно, а то дете то да уради када стаса.Заиста УЖАС Родитењ је родитељ , па ма какав био! Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 38 minutes ago, ВИЛМА рече Ne. Centar za SOCIJALNI RAD nije Centar za PSIHIJATRIJSKI RAD. Mi nismo zdravstvena zaštita. Mi smo socijalna zaštita. Prevenciju,lečenje i praćenje psihijatrijskih bolesnika treba da rade zdravstvene ustanove. Da, ali ta dva treba da su nerazdvojiva. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 37 minutes ago, ВИЛМА рече Ne. Centar za SOCIJALNI RAD nije Centar za PSIHIJATRIJSKI RAD. Mi nismo zdravstvena zaštita. Mi smo socijalna zaštita. Prevenciju,lečenje i praćenje psihijatrijskih bolesnika treba da rade zdravstvene ustanove. Nije meni akcenat na tome, naravno, vama,samo jos oni fale. Al neko, da se neka sluzba time bavi...nego bre niko nije nicija odgovornost generalno. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 3 minutes ago, Сања Т. рече Da, ali ta dva treba da su nerazdvojiva. Onda bi u centrima trebali da rade i psihijatri. Nama bi bilo super, jer ovako radimo sa psihijatrijskim bolesnicima kad su već oho-ho bez kontrole, mesecima ili godinama bez terapije, i kad naprave nešto, ajd mi da ih smestimo NEGDE, ne zna se gde, jer navodno nisu ničiji. Laza Lazarević ih neće, Vršac ih neće, Kovin ih neće, u domove za stare ne mogu, Prihvatilište za beskućnike ih neće (tamo ni ne pripadaju), neće ih srodnici i šta ćemo mi ? Da ih vodimo svojim kućama ? NE,to treba formirati pri zdravstvenim ustanovama, pa neka zaposle socijalne radnike koji će vršiti trijažu onih koji bi mogli eventualno biti klijentela centara za socijalni rad. Natasa., Снежана, Срђан Шијакињић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 Da, Vilma,skroz si u pravu, samo ajd kad ti je sistem takav da te nema izgubis se. Nema ni prevencije a kamoli posle ikakvog pracenja ikoga. Najlakse reci neka csr to radi, al to nije vas posao. Svodi se sve na volju i entuzijazam pojedinaca. A ovde je verovatno csr pomenut zbog americkog modela, kao javljas se svom,soc radniku, on te prati blabla. To kod nas nije tako. АлександраВ and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 Jelo, mi smo eonima daleko od američkog sistema socijalne zaštite. Mi smo negde u kambrijumu... Aquilius Cratus, JESSY, АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 10 minutes ago, ВИЛМА рече NE,to treba formirati pri zdravstvenim ustanovama, pa neka zaposle socijalne radnike koji će vršiti trijažu onih koji bi mogli eventualno biti klijentela centara za socijalni rad. Ovo zvuci kao dobro resenje. АлександраВ, ВИЛМА and JESSY је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 I meni se čini. Radije bih tamo radila Aquilius Cratus, Sanja Т. and Јелена011 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 17 minutes ago, ВИЛМА рече Jelo, mi smo eonima daleko od američkog sistema socijalne zaštite. Mi smo negde u kambrijumu... Ma znam al covek gleda filmove pa se malo zaboravi gde zivi ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
"Tamo daleko" Написано Август 10, 2016 Пријави Подели Написано Август 10, 2016 Mi mozda I jesmo eonima daleko od amer.sistema kada su u pitanju uslovi rada, velelepne zgrade/klinike/centri itd, ali sto se tice tretmana, potpuno se slazem ko je malocas rekao, da se sve svodi na rad pojedinca. To je u skvakom sistemu tako, bilo da je uredjen ili neuredjen. Verujte mi, nema boljih ljudi, radnika u bilo kojoj bransi, od Srba! Hands down! Tek kada izadjete iz rodne zemlje I zivite dugo godina "tamo daleko" , ovakvu tvrdnju mogu bez dvoumljenja da izrazim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука