VaSa110 Написано Август 3, 2016 Пријави Подели Написано Август 3, 2016 40 minutes ago, kordun рече o nije pitanje za prost odgovor, mada bi tvoja sujeta tako htjela... Pa evo daj komplikovani odgovor, ali samo odgovor ne i obrazloženje. (biće mi sujeta povređena ali nema veze ) 43 minutes ago, kordun рече prvo pitanje je osudjujuce i odgovor zahtjeva sire obrazlozenje, druga stvar sto si ti ogranicen ili se pravis mutav Šta ti vidiš u pitanju osim pitanja to je tvoja stvar, ali ako ti neko postavi pitanje i ne traži obrazloženje valjda je osnovni red da se ne namećeš. Nego jesi li ti primetio jednu stvar, ovde na forumu a i van njega , na ovo pitanje svi odgovaraju može pa udare obrazloženje ili ne može pa udare obrazloženje. Niko ali pazi niko nije odgovorio ne znam (a ja sam iskreno taj odgovor najviše očekivao). Izgleda da svi znaju šta Bog može ili ne može, kakva mu je priroda, šta hoće, šta neće itd.(i svako priča svoju priču). A ja mislio Bog nesaznatlji, nedokučiv......(tako sam barem ovde na forumu naučio). пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 3, 2016 Пријави Подели Написано Август 3, 2016 Чињеница да постоји могућност да камен може бити створен, не значи да је створен. Према томе, постоји комбинација потенцијала (да се створи) и временски (створен) код овог парадокса. Бог може створити камен тежак да не може подићи, или другим речима, да уклони своју свемоћ. Реч свемоћ потиче од латинске omnis 'al' и potentia 'моћ'. Парадокс је иначе главни концепт у покушајима Сорен Киркегорда да изоштри разумевање шта је верски и посебно у хришћанско-религиозном смислу. Парадокс се односи на комбинацију времена и вечности, што је у супротности са нашим представама. Сорен Киркегорд прави разлику између сократског и хришћанског парадокса. Сократов се састојао од тога да се вечна истина односи на постојеће људско биће, јер је истина овог појединца. Хришћански парадокс је да је вечна истина сама парадокс, јер је Бог, Вечни, људско биће и умире на крсту. То је према речима Киркегорд, апсолутни парадокс, он не може да се разуме, само да се верује. Ипак је важно да се схвати да је то парадокс. Према Киркегорду парадокс није контрадикција, јер има посебно значење: Да Бог долази човеку, који је сам себе ухватио у кривици. Сорен Киркегорд стога говори о парадоксу искупљења грехова, то јест да Бог, који све види и суди човеку, може заборавити (опростити) грех човеку. Пише се Сорен Киркегорд а не Серен Киркегор или Кјеркегор ако читате онако како је написано. Успутно поставим предавање о С.Киркегорду: Све је празно, Бог је љубав. Данас би га неки прозвали депресивним и лудим, неки што би радије "ништавило" него вечност са верницима. (; kordun and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 2 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 3, 2016 Пријави Подели Написано Август 3, 2016 35 minutes ago, VaSa110 рече Nego jesi li ti primetio jednu stvar, ovde na forumu a i van njega , na ovo pitanje svi odgovaraju može pa udare obrazloženje ili ne može pa udare obrazloženje. Niko ali pazi niko nije odgovorio ne znam (a ja sam iskreno taj odgovor najviše očekivao). Izgleda da svi znaju šta Bog može ili ne može, kakva mu je priroda, šta hoće, šta neće itd.(i svako priča svoju priču). A ja mislio Bog nesaznatlji, nedokučiv......(tako sam barem ovde na forumu naučio). Једно је шта ти очекујеш, а друго је да смо читали велике умове негде, и да ти не можемо одговорити са "не знам". Него искрено од тебе је за очекивати да одговирш са 'не знам', па напиши то следећи пут. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Август 3, 2016 Пријави Подели Написано Август 3, 2016 5 minutes ago, Тања1 рече Једно је шта ти очекујеш, а друго је да смо читали велике умове негде, и да ти не можемо одговорити са "не знам". Jedni čitali jedne velike umove (može), drugi čitali druge velike umove (ne može). Treći čitali treće velike umove (veoma retke, ne znam). Milina jedna nema šta da misliš sam, samo odabereš i udri. 11 minutes ago, Тања1 рече Него искрено од тебе је за очекивати да одговирш са 'не знам', па напиши то следећи пут. Ono pitanje koje zli ateisti postavljalju može biti postavljeno jer vi tvrdite da postoji svemoguće biće (Bog).Meni to pitanje ne može biti postavljeno jer ja mislim da svemoguće biće ne postoji, pa samim tim ja nemam šta da napišem ni sledeći ni bilo koji put. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 3, 2016 Пријави Подели Написано Август 3, 2016 44 minutes ago, VaSa110 рече Meni to pitanje ne može biti postavljeno jer ja mislim da svemoguće biće ne postoji, pa samim tim ja nemam šta da napišem ni sledeći ni bilo koji put. Ок. Ја тебе немам шта да питам по питању вере, и не дугујем ти ни "знам" ни "не знам", нема те на форуму где се дебатује о вери, за мене си невидљив. Тако и ја за тебе. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 3, 2016 Пријави Подели Написано Август 3, 2016 2 hours ago, VaSa110 рече A ja mislio Bog nesaznatlji, nedokučiv......(tako sam barem ovde na forumu naučio). А мени си одговорио да мислиш да свемогуће биће (Бог) не постоји, а овде мислиш да је Бог несазнатљив, недокучив. Мислим да си безобразан (превртљив) у конверзацији са нама који верујемо и да лажеш. Дакле, невидљив за мене све док не престанеш лагити и вређати вернике умотано у фолију. -Владимир- је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 3, 2016 Пријави Подели Написано Август 3, 2016 2 hours ago, VaSa110 рече Niko ali pazi niko nije odgovorio ne znam (a ja sam iskreno taj odgovor najviše očekivao). Реално, питање је тешка спрдња. На принципу, ако је неко свемогућ, значи да све може, да ли онда може да не може. Хихихи ал сам се добро сетио, нико неће знати да одговори. Мислим, може да се нашироко разглаба зашто је питање глупо, што људи и раде, али ти нико сигурно неће рећи не знам. Те форе, типа колико је 4 плус 4, смо сви прошли још у основној. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Август 4, 2016 Пријави Подели Написано Август 4, 2016 8 hours ago, Тања1 рече А мени си одговорио да мислиш да свемогуће биће (Бог) не постоји, а овде мислиш да је Бог несазнатљив, недокучив. Мислим да си безобразан (превртљив) у конверзацији са нама који верујемо и да лажеш. Дакле, невидљив за мене све док не престанеш лагити и вређати вернике умотано у фолију. Ne mislim ja da je Bog nesaznatljiv, nedokučiv (ne znam da li znaš, ja sam ateista) već su mi ovde na forumu to spočitavali kada sam na nekoj drugoj temi napisao "ako Bog postoji onda bi trebao biti saznatljiv". Bio sam izložen "brutalnim" napadima. A na ovoj temi svi sve znaju o Bogu.(i ne samo na ovoj) Toliko o prevrtljivosti i doslednosti.. Ne znam zašto bi ukazivanje na neki problem, nedoslednost, paradoks bilo bezobrazno i vređanje. Ztvaranjem očiju problemi ne nestaju. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Август 4, 2016 Пријави Подели Написано Август 4, 2016 7 hours ago, -Владимир- рече Реално, питање је тешка спрдња. На принципу, ако је неко свемогућ, значи да све може, да ли онда може да не може. Хихихи ал сам се добро сетио, нико неће знати да одговори. Мислим, може да се нашироко разглаба зашто је питање глупо, што људи и раде, али ти нико сигурно неће рећи не знам. Те форе, типа колико је 4 плус 4, смо сви прошли још у основној. Da li si zi za trenutak pomislio da nije problem u pitanju. To isto pitanje upućeno tebi verovatno ne bi shvatio kao sprdnju već bi mirno odgovorio (i zaista bi bilo glupo pitanje). Već sam ovo napisao Tanji1, pa evo i tebi možda je problem u tvrdnji da postoji svemoguće biće. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Август 4, 2016 Пријави Подели Написано Август 4, 2016 1 minute ago, VaSa110 рече Da li si zi za trenutak pomislio da nije problem u pitanju. To isto pitanje upućeno tebi verovatno ne bi shvatio kao sprdnju već bi mirno odgovorio (i zaista bi bilo glupo pitanje). Već sam ovo napisao Tanji1, pa evo i tebi možda je problem u tvrdnji da postoji svemoguće biće. Ne zameri, ipak mislim da je 'problem' u pitanju. Poput pitanja: "Da li hoćeš da svratimo u Niš ili autobusom?" I slažem se sa tvojom rečenicom "ako Bog postoji onda bi trebao biti saznatljiv". Na to se može nadovezati pitanje "Kojim čulima?" RYLAH and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 4, 2016 Пријави Подели Написано Август 4, 2016 21 minutes ago, VaSa110 рече Da li si zi za trenutak pomislio da nije problem u pitanju. To isto pitanje upućeno tebi verovatno ne bi shvatio kao sprdnju već bi mirno odgovorio (i zaista bi bilo glupo pitanje). Već sam ovo napisao Tanji1, pa evo i tebi možda je problem u tvrdnji da postoji svemoguće biće. Problem je u pitanju. Pitanje da li Bog moze da stvori kamen koji ne moze da podigne potpuno je logicki besmisleno jer navodi radnju podizanja koja ima veze sa odupiranjem gravitaciji. S aspekta fizike ne moze da postoji kamen koji ne moze biti podignut, prema tome pitanje je potpuno besmisleno. Ђорђе Р, Ignjatije and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Август 4, 2016 Пријави Подели Написано Август 4, 2016 1 hour ago, VaSa110 рече Već sam ovo napisao Tanji1, pa evo i tebi možda je problem u tvrdnji da postoji svemoguće biće. Ако Бог није свемогуће биће, онда није Бог, јер би постојало нешто изнад њега. У конкретном питању је природа стављена насупрот Богу (и то сила гравитације). Дакле, ако поједноставимо део питања, и формулишемо га, да ли је Бог јачи од силе гравитације. Одговор је да јесте, Он је изнад природе, Он је устројио природу, и силе које владају у природи. Дакле сила гравитације не може бити препрека Богу да помера камење, било које тежине. А други део питања је исто тако занимљив, јер такође доводи у питање Божију свемоћ, и то као ствараоца. Мислим на питање да ли може Бог да створи камен са одређеним својствима. Одговор је да може, и тај камен је човек, настао од праха (глине), од земље. Адам у преводу је земљанко. Наравно сада причам симболички, јер кад кажем да је човек земљанко, створен од глине, ту мислим на небожанско тело човека (човек је у природи, на земљи, а не небу). Сила која спречава Бога да подигне човека није сила гравитација, него нека друга сила, божанска сила, а то је сила љубави. Бог не жели да подигне човека на небо, ако то сам човек не жели, зато што је Бог човекољубац. Али ако посматрамо прецизно питање, где се насупрот Богу ставља сила гравитације (тежина камена), а истовремено се доводи у питање и његово стваралачка свемоћ, одговор са да и не (може и не може) не може да се да, зато што се са сваким одговором оспорава Божија свемоћ. Да би боље разумео таква питања, размисли о питању које је Шешељ поставио судији, и пробај да на њега одговориш са да или не: Знају ли ваши родитељи да сте ви педер? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Август 4, 2016 Пријави Подели Написано Август 4, 2016 20 hours ago, VaSa110 рече AAAAAAAAAAA tako. Znači želeo je da napravi ovaj naš svet ovakav (dolina suza), a nije želeo da napravi svet u kome ne bi bilo muke, zla.......(pa i ne može da ga napravi). Malo mi liči na sadizam, a tebi? Христос, наравно, није овде на земљи. И тако 'не постоји разлика' између добра и зла на земљи. Јер добро (чисто) је на небу. Tи си, реклo би се пре милитантни исламиста него атеиста, јер у исламу се те ствари сређују овде на земљи, разне ствари као на пример одсецање прстију или главе због крађе. Ова твоја порука представља грубо вређање верника, углавном упакована у фолију. Kако можеш употребити реч "желео је", опет, наспрам, твог мишљења: "ja mislim da svemoguće biće ne postoji". Како? Ти си овде шта? Кабадахија,неки Џек? Ако мислиш да Бог не постоји, не можеш мислити да је 'желео'. Ето то је превртљиво. Дакле, прочитај прву главу књиге Постања (како ти је препоручио Игњатије) ако хоћеш да се овде разговарамо као људи. Али ти си очигледно неиживљена и тупава руља. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Август 4, 2016 Пријави Подели Написано Август 4, 2016 14 minutes ago, Ђорђе Р рече А други део питања је исто тако занимљив, јер такође доводи у питање Божију свемоћ, и то као ствараоца. Мислим на питање да ли може Бог да створи камен са одређеним својствима. Одговор је да може, и тај камен је човек, настао од праха (глине), од земље. Адам у преводу је земљанко. Наравно сада причам симболички, јер кад кажем да је човек земљанко, створен од глине, ту мислим на небожанско тело човека (човек је у природи, на земљи, а не небу). Сила која спречава Бога да подигне човека није сила гравитација, него нека друга сила, божанска сила, а то је сила љубави. Бог не жели да подигне човека на небо, ако то сам човек не жели, зато што је Бог човекољубац. Али ако посматрамо прецизно питање, где се насупрот Богу ставља сила гравитације (тежина камена), а истовремено се доводи у питање и његово стваралачка свемоћ, одговор са да и не (може и не може) не може да се да, зато што се са сваким одговором оспорава Божија свемоћ. Да би боље разумео таква питања, размисли о питању које је Шешељ поставио судији, и пробај да на њега одговориш са да или не: Знају ли ваши родитељи да сте ви педер? Ne treba tako opsirno i filozofski odgovarati na jedno pitanje koje je poprilicno banalno i glupo. Isto bi se moglo postaviti pitanje: "Moze li Bog da izvrsi samoubistvo?". Ako je odgovor da, onda nije svemoguc jer bi bio mrtav, a ako je ne onda nije svemoguc jer ne moze. I u ovom slucaju priroda se suprotstavlja Bogu koji nadilazi tu prirodu. Тања1 and Toma је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Август 4, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Август 4, 2016 59 minutes ago, Justin Waters рече ima veze sa odupiranjem gravitaciji. Тако је. Тежина камена скоро не постоји у космосу. Иначе би сви метеори, комете, и разно друго камење одавно попадали. Али они лебде и плутају док се превише не приближе некој планети и "добију на тежини". @VaSa110, Видиш да је Бог широм универзума створио камење које лебди и самим тим ни питање нема никакву тежину. Тања1 and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука