Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

пре 2 минута, Protos рече

To je teorija mitropolita Zjezjulasa u kojoj carigradski arhiepiskop treba da ikonizuje Boga Oca u odnosu na druge patrijarhe. 

Sveta Rimska Crkva je razvila primat pape, dok je istok razvijao etnofiletizam i duple jurisdikcije. 

Rimska Crkva je pripadala staroj tradiciji gde su zajedno - sa ostalim Crkvama - sve razvijali.

Teorija, kako ti kažeš, nije striktno Zizjulasova niti se ona odnosi na Carigradskog episkopa, nego na Rimskog. Zato treba razgovarati o ujedinjenju na takvim osnovama.

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Кратос рече

Samo je Isus ikona Boga Oca.Teška hula od Zizijulasa.

Митрополит Зизјулас је писао о јединству Цркве по узору на јединство Свете Тројице. Као што је Бог Отац први тако да имамо пресликано и на Цркву.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

Samo je Isus ikona Boga Oca. Teška hula od Zizijulasa.

Aj, prikoči malo. Šta se bre dešava sa tobom? :)

• Волим 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Rimska Crkva je pripadala staroj tradiciji gde su zajedno - sa ostalim Crkvama - sve razvijali.

Teorija, kako ti kažeš, nije striktno Zizjulasova niti se ona odnosi na Carigradskog episkopa, nego na Rimskog. Zato treba razgovarati o ujedinjenju na takvim osnovama.

Nemamo mi o čemu da razgovaramo kad vi niste u stanju međusobno da razgovarate. Ona blamaža sa Krita vam nije trebala. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жика рече

Митрополит Зизјулас је писао о јединству Цркве по узору на јединство Свете Тројице. Као што је Бог Отац први тако да имамо пресликано и на Цркву.

Samo što je danas problem u tome što su skoro svi izdali Zizjulasa (u tom segmentu), a koji su ga podržavali. Izdali su ga ep.bački Irinej, m.Amfilohije i ep.Atanasije Jevtić. Šta ćeš više.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Онако ових дана са овом мојом ново сломљеном ногом, присећам се где сам грешио....

Нако ваљда невоља чини, да се човек присећа где је он сам грешио а не где је неко други грешио, па се још о њега и огрешио и спречио му срећу,радост,здравље,љубав у Животу...

И опет нако из чиста мира, видећи своје грешке сетим се речи из једне молитве, где се вели да парафразирам по сећању: Чудо свог човекољубља Боже учини на мени и спаси ме Благи, јер ако праведника спасеш и није неко чудо али ако мене оваквог спасиш, Боже, онда је то достојно заиста чуда, јер се ја овакав могу само чудом Твојим спасити.......

И опет нако, помислим, јесте Боже знам да сам те сада појачано запослио али те ипак молим да ме спасиш чудом јер ја делима својим спасење заиста не могу дочекати... ( нако искрено се ја обратим заиста)... Те ће тамо негде високо у мом уму  у једном од следећих тренутака, заблискати један праведан, јасан, миран, судијски, очински Глас, који је учинио додатни напор (види се), али због моје молбе Њему и због свог Човекољубља и Љубави коју има према онима који Га траже рече: Морам....!

Помало страх, помало поштовање, помало дивљење и помало неисказана ПРАВЕДНОСТ БОГА ЖИВОГА, проструји моји венама и схватих да то Његово Морам те спасити кад си ме већ замолио, учинићу чудо није морање као примораност, него ето мораћу ја кад ти ниси хтео боље да прожвиш овај живот и будеш спасен већ сада и овде, мораћу ја да погурам оно што си ти могао и имао од мене у све дане свог живота и мораћу ја јер си ме пре свега споменуо и опоменуо се мог Имена замолио ме и тако победио оног најлукавијег непријатеља гордост која је све време присутна и гони те да се ти сам својим слабашним снагама спасаваш и то по цену тога да се некад правиш да си преправедан и да нећеш мучити мене твог Творца а некада да си прегадан и недостојан чак и споменути моје Име и замолити ме за Чудо да те спасем и узнесем у Своје Царство.

Ето тако моје име је Марко Микић, а можете да преведете или у римокатолик или православац Именом и Чудом се спашавамо Његовим, Силом Његовом а не Богопознањем, јер је Богопознање изгледа доступно само у Имену Исуса Христа па ко се о Њега опомиње и Њему моли простим речима као ја што му се обратих, са пуно вере у Личност Његову, тај ће се и спасити, односно тога ће Бог Чудом својим Човекољубљивим и узвести у Царство Божје у све векове.

Дела су за светитеље и нека их, хвала Богу да их имамо али просте речи просте молитве без икаквих дубогоносних мисли и теолошко компликованих објашњавања ко је Исус Христос, ко је Дух Свети, ко је Бог Отац, јесу за истинске Хришћане, јесу за истинске обичне људе, Христове људе било којој Цркви припадају, јер се именом Христа Исуса сви освећујемо и Богу посвећујемо.

Пустите теологе нек раде, нек доносе нек откривају, теолози нек се расправљају, нека бране своје ставове, нека понекад и склизну и одступе од теолошке Истине али од Христа Исуса нека ниједан човек не одступи и нека постане свако Хришћанин Именом Исуса Христа истинитог Сина Божјег.

Зато Црква треба признати своје заблудивости, јер Богопознање није лак задатак и није Цркви дат на такав начин да ће Црква стално и увек имати све тачно истините прецизне одговоре.

Нити су Апостоли тачно знали ко је Син Божји Исус Христос нити ко је тачно Бог у својим Личностима, нити како функционише однос између Тројице, нити је Црква у неколико првих векова опште знала да је Дух Свети Бог, нити ће Црква икада тачно знати ко је Бог, јер то Сам Бог открива како он Хоће и жели и неће се на танке гране нити овртати као неопростиви грех нит седети на њима да би пао и са Њим и остали, тако ће се и римокатолици и православци спашавати Чудом Божјим са свом својом несавршеном теологијом у све векове Човекољубљем Његовим!!!

Амин.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Samo što je danas problem u tome što su skoro svi izdali Zizjulasa (u tom segmentu), a koji su ga podržavali. Izdali su ga ep.bački Irinej, m.Amfilohije i ep.Atanasije Jevtić. Šta ćeš više.

Нисам упућен. Да ли можеш нешто више да напишеш?

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Protos рече

Nemamo mi o čemu da razgovaramo kad vi niste u stanju međusobno da razgovarate. Ona blamaža sa Krita vam nije trebala. 

Mogli bismo malo o pedofiliji (i sličnim izopačenjima). Ima je na sve strane. A to pitanje je (verovali li ne) povezano sa i sa samom teologijom, i trijadologijom.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жика рече

Нисам упућен. Да ли можеш нешто више да напишеш?

Na predavanjima koja su se održavala poslednjih godina, Irinej, Amfilohije i Atanasije su izneli suprotna stanovišta od Zizjulasovih po tom pitanju.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, jedan čovjek рече

Misliš kao prije konačnog raskola da bude ustrojstvo kao što je bilo napravljeno prvo po važnosti Rimska, pa Carigradska pa Aleksandrijska Patrijaršija, pa sve ostale patrijaršije gdje svaka autokefalna u sklopu sebe vodi svoje poslove Bogosluženja ?

Ako sam ja dobro shvatio nekadasnje ustrojstvo

Pa možemo da vam blagoslovimo sui iuris status, konačno bi ste postali deo Saborne Crkve, a ne nekakva federacija etnofiletista Istočne Evrope, bez uvrede. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Protos рече

Pa možemo da vam blagoslovimo sui iuris status, konačno bi ste postali deo Saborne Crkve, a ne nekakva federacija etnofiletista Istočne Evrope, bez uvrede. 

Ako ćemo po tradiciji koju zagovaraš, onda možemo načiniti primat po broju atomskih projektila.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...