Jump to content

Да ли бисте желели прекид раскола Цркве Истока и Запада?

Оцени ову тему

Да ли бисте желели?  

93 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте желели?

• Да
      43
    • Не
      14

Препоручена порука

1 hour ago, Protos рече

Sveta Rimska Crkva nije bila dužna da pomaže raskolnicima niti je dužna da se izvinjava sa grehe prošlosti, Crkva je eshatološka kategorija, to što vi gledate svet kroz nacionalne interes, to je vaša kletva. 

Све оне папе се ипак нису сложиле са тобом, како изгледа.

Него јуначе - који је основ папског примата?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Protos рече

Sveta Rimska Crkva nije bila dužna da pomaže raskolnicima niti je dužna da se izvinjava sa grehe prošlosti, Crkva je eshatološka kategorija, to što vi gledate svet kroz nacionalne interes, to je vaša kletva. 

Đuroviću trolu prastari :))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ћириличар рече

Ја се позивам на расправе оца Ђуровића на форуму. Управо је Кратосу мислим одговарао тиме. 

Ja se pozivam na oca Savu Janića, štaš sad.:))

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

Ja se pozivam na oca Savu Janića, štaš sad.:))

Стављам 20 евра на Ђуровића.

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Protos рече

Pa za vas niko nije čuo skoro ni na istoku

Za vas svi znaju širom istoka i zapada,plodovi vaši se mere miljardama dolara odštete za pedofiliju....al što reče vaš brat Gebels ne postoji loša reklama....:smeh1: i Vatikanska bankica blažena niščim duhom ima i odakle da isplati.....:))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Protos рече

Crkva Rima okuplja skoro 1.3 milijarde ljudi, pravoslavci okupljaju oko 200 miliona, tako da ko je ovde sekta? 

Какав ти је ово аргумент? Шта је Црква Христова, завод ѕа статистику ?

Подели на овим сајтовима

Кад смо већ код примата св Петра и његових наследника...Када је св Петар погубљен у Риму, који је још од првоапостола био у животу и мисионарио, или више њих ? Је ли по вама нормално да наследник св Петра преузме власт над неким од њих који су били лицем у лице са Христом на тајној вечери ?

Друга и много битнија ствар је да је мене ,а верујем и пуно људи у Цркви опит благодати уверио да је Црква Христова управо ту где јесте, и да немам ама баш никакве потребе да зврндам унаоколо тражећи нешто савршеније. Апсолутно сам сигуран да мени има спасења и без РЦ , за њих не знам.

Католике  и разумем што толико потежу питање око тога, жуља их нешто а не знају шта је и треба изаћи на крај са тиме.

Не разумем ове наше.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Desiderius Erasmus рече

... i nespremnost da se "stane nasuprot" nekome ko greši (kao što je Pavle stao Petru)...

Зар је и тога било ?...:ani_biggrin:  (Мислим, на Питеров фејл...)

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, jedan čovjek рече

To za Judu mene podsjeca na hrvate i vjersko-etnicko ciscenje Pravoslavaca ali ne i "musliamana" u jugoslaviju za vrijeme 2 svjetski rat. Znači srbi ih spasise od teritorijalnog raspada koji im prirede italijani u 1 svjetski rat (istra, dalmacija...), što je italijanski plan da jadran bude italijansko more, poznata stvar u istoriji pod baš tim nazivom. Tad bi hrvatska bila kao slovenija otprilike a Srbija najmanje duplo veca nego danas. I mi smo Jude. Jesmo nevoljno ukljuceni nazalost, ali ne bih bio tako surov sa pečatima...

nista od toga nije bitno kao što rekoh, pustimo istoriju i sadasnje probleme, ko zna što ce biti sjutra. Predjimo na teologiju?

nisi mi odgovorio na pitanja osnovna??? Kako sad neko Patrijarha Pavla ili Irineja ili Jovana Zlatoustog da zamijeni a ne zna dje ide. Znaci istoriju na stranu... Teologija, objasni gdje grijesimo i pozovi se na sveto pismo ili apostole i velike i male apostole. Svejedno. Pa onda reci dali si citao otkrovenje Jovana kronštatskog za pravoslavce i dali si citao otkrovenje papskog prorocanstva. To su dva sveca koja su imala otkrovenje za buducnost hriscana na dvije razlicite strane! Meni interesantno da se poklapaju.

Nisam jehovin svjedok inače, bavim se naukom, laik sam za teologiju, poštujem svakoga i muslimana i sve baš sve što ne ugrožava nekoga. Znači da mi dodje sad indijac koji misli da je kamen-Bog ja mu rijec necu rec ako nikoga on ne dira i ako sam "nece" da komunicira. Ali promjena vjerskog identiteta naroda mora da se obrazloži necim vise od prostih fraza koje su ne dvosmislene nego enigmaticne.

1. U istoriju se ne razumijes to si dokazao

2. ja kao laik te dobijam u teoloskim debatama, tj. ne odgovaras uglavnom na prosta pitanja nego provociras, zato se nadam da ces da izneses nešto bitno za shvatanje tvoje ideje u našem pokoravanju jednom čovjeku i koji nije Patrijarh niti je Hristos. Tada bih ja mogao sebe da proglasim za recimo nasljednika Apostola Mateja:coolio:.

3. Ne budi naivan, nego čitaj pa citiraj, pa dokaži

Ima dosta pametnih ljudi na forumu, moraš da dokažeš da si jak u izlaganjima a ne kao lajt-šou da bljeckaš svjetlom a ne osvijetliš. Bog sa tobom brate Protos, i praštaj ja sam malo seljak u razgovoru rekoh ti i teološki LAIK:stadaradim:.

Prijatelju ti si se upljuvao da objasniš svoju tugu i bol jer ti je nacija poražena. Sveta Rimska Crkva je iznad tih gluposti. Žao mi da uništim vašu veru u SPC ako krenem da pišem argumente. 

"Blagosloveni Petar, izabrani, istaknuti, prvi među učenicima, koga je sami Spasitelj pohvalio." Sv. Kliment Aleksandrijski

"Ako iko ne posluša ono što je rečeno od Isusa kroz nas, neka znaju da ulaze u veliku opasnost." Sv. Kliment Rimski (pismo Korinćanima 58:2) 

"Vi (Crkva Rima) nikom niste zavideli, i druge ste podučavali. Ja želim da ostane samo ono što ste nas vi podučavali." Sv. Ignjatije Antiohijski (Poslanica Rimljanima 3:1)

"Neka ti bude znano da Simon Petar, koji je, radi istinite vere, i najsigurnijeg temelja njegovog učenja, je bio izabran da bude temelj Crkve, i zbog toga je Isus lično, Njegovim istinitim ustima, imenovao Petra, prvoplodnog našeg Gospoda, da bude prvi među apostolima, kome je Otac prvi otkrio Sina, kome je Hristos, sa dobrim razlogom izabrao za blagoslovenog." (Pismo Klimenta Jakovu 2)

Da dalje ne dužim gospodo nacionalisti. Svetu Rimsku Crkvu je izabrao sami Gospod u Jevanđelju kada je dao ključeve Petru, a to je potvrdio i život Crkve kada je bila uvek prva u dipsima, čak i kada su je varvari potpuno razorili u 5. veku, ostala je prva. Ostala je prva i posle Velikog Raskola, kada je odbila islamske invazije i raširila Dobru Vest celom svetu. Dok šta vi radite? Svađate se sa Rumunima oko 3 mrtva vlaška sela. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Давор73 рече

Какав ти је ово аргумент? Шта је Црква Христова, завод ѕа статистику ?

"Aјде да га меримо" аргумент :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Protos рече

Prijatelju ti si se upljuvao da objasniš svoju tugu i bol jer ti je nacija poražena. Sveta Rimska Crkva je iznad tih gluposti. Žao mi da uništim SPC ako krenem da pišem argumente. 

"Blagosloveni Petar, izabrani, istaknuti, prvi među učenicima, koga je sami Spasitelj pohvalio." Sv. Kliment Aleksandrijski

"Ako iko ne posluša ono što je rečeno od Isusa kroz nas, neka znaju da ulaze u veliku opasnost." Sv. Kliment Rimski (pismo Korinćanima 58:2) 

"Vi (Crkva Rima) nikom niste zavideli, i druge ste podučavali. Ja želim da ostane samo ono što ste nas vi podučavali." Sv. Ignjatije Antiohijski (Poslanica Rimljanima 3:1)

"Neka ti bude znano da Simon Petar, koji je, radi istinite vere, i najsigurnijeg temelja njegovog učenja, je bio izabran da bude temelj Crkve, i zbog toga je Isus lično, Njegovim istinitim ustima, imenovao Petra, prvoplodnog našeg Gospoda, da bude prvi među apostolima, kome je Otac prvi otkrio Sina, kome je Hristos, sa dobrim razlogom izabrao za blagoslovenog." (Pismo Klimenta Jakovu 2)

Da dalje ne dužim gospodo nacionalisti. Svetu Rimsku Crkvu je izabrao sami Gospod u Jevanđelju kada je dao ključeve Petru, a to je potvrdio i život Crkve kada je bila uvek prva u dipsima, čak i kada su je varvari potpuno razorili u 5. veku, ostala je prva. Ostala je prva i posle Velikog Raskola, kada je odbila islamske invazije i raširila Dobru Vest celom svetu. Dok šta vi radite? Svađate se sa Rumunima oko 3 mrtva vlaška sela. 

Jel znas ti prijatelju da bog ne postoji?

Idi obaraj neke trebe, sta davis filozofije po internetima? :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Protos рече

Žao mi da uništim vašu veru u SPC ako krenem da pišem argumente. 

Ма слободно, изволите. 

Који је основ примата папе?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...