александар живаљев Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 ПОРАЖАВАЈУЋА ДЕМОГРАФСКА СТАТИСТИКА У Србији највећи негативни природни прираштај у последњих 70 година Мање нас је за 38.000. У Европи је од нас лане већу негативну стопу природног прираштаја имала само Бугарска. У периоду 1992–2015. укупан број умрлих већи је од броја живорођених за 626.000. Аутор: Бранислав Радивојшачетвртак, 30.06.2016. у 14:07 Илустрација (Фото Д.Ј.) У Србији је у прошлој години забележен негативни природни прираштај од 38.021 становника, што значи да је наша земља, не рачунајући територију КиМ, у демографском смислу за годину дана остала без становништва величине града попут Зајечара, Кикинде или Сремске Митровице. Према подацима Републичког завода за статистику, тако значајан негативан природни прираштај израз је разлике између прошлогодишњег малог броја новорођених (65.657 живорођења) и релативно великог броја умрлих (103.678). Горан Пенев, из Центра за демографска истраживања Института друштвених наука, каже да је мањи број живорођења него 2015. забележен 2013. године (65.554), док је рекордан број умрлих (106.771) био 2005. Међутим, како истиче, прошлогодишња разлика између негативне и позитивне компоненте рекордна и највећа је од завршетка Другог светског рата. У 2015, у поређењу с претходном годином, негативан природни прираштај повећан је за 3.235 становника. У Србији је стопа умирања лане била 14,6, а стопа рађања 9,3, што значи да је у неком замишљеном насељу од хиљаду становника умрлих било 14,6, а живорођених 9,3. Тако је у 2015. дошло до рекордне негативне стопе природног прираштаја од 5,4. У већини европских држава стопа природног прираштаја је позитивна, док је негативна у петнаестак, углавном бивших социјалистичких земаља. Прошле године једино је Бугарска, са минус 6,2 на 1.000 становника, имала већу негативну стопу природног прираштаја од Србије. Познато је и то да Србија (без КиМ) негативан природни прираштај бележи још од 1992. Горан Пенев износи податак да је у Србији од тада до 2015. укупан број умрлих већи од броја живорођених за 626.000, с тим што је у последњих десет година негативан природни прираштај стално изнад 30.000. С друге стране, најновији подаци Републичког завода за статистику указују и на неке позитивне трендове: прошле године регистровано је најдуже очекивано трајање живота (72,6 година за мушкарце, 77,7 за жене), најмања смртност одојчади (346 или 5,3 на 1.000 живорођених), а настављено је и смањење броја самоубистава (1.064 или 15 на 100.000 становника). На питање зашто се у Србији повећава број умрлих, Горан Пенев каже да је то пре свега резултат интензивног старења становништва и, у последњих неколико година, уласка тзв. беби-бум генерација, рођених у периоду после Другог светског рата, у категорију старијих од 60 година. Оних у животном добу од 60 до 64 године у 2015. било је за 50 одсто, или за око 200.000 више него 2005! Сви показатељи – просечна старост становништва, индекс старења, удео старијих од 65 година (за трећину их је више него оних узраста до 15 година) – упућују на то да смо једна од демографски најстаријих нација у Европи. Због тога није неочекивано да наша статистика годишње бележи више од 100.000 умрлих. Прошле године у том погледу није забележен рекорд, али стопа морталитета је највиша јер се број становника у Србији сваке године смањује (процена за 2015. је 7.095.000). Смртност становништва, и поред његове све веће старости, може се смањити пре свега превентивним деловањем здравственог система. Није довољно, примећује др Пенев, само изградити модерне клиничке центре него треба створити такав систем превенције који ће доприносити побољшању здравља становништва, па и оних старијих. У тим условима очекивано трајање живота могло би значајније да се повећа и тада не бисмо били међу десетак земаља с најкраћим животним веком у Европи. Прошле године стагнација је регистрована и код нивоа фертилитета, који је као и 2014. статистички износио 1,47 деце по жени у репродуктивном периоду. Међутим, код нас је већ пуних шест деценија стопа фертилитета испод нивоа потребног за просту репродукцију (2,1 дете по жени), а последњих година она је за око трећину испод тог нивоа. Стопе фертилитета показују и то да жене код нас све чешће рађају у тридесетим годинама живота, што значи да је настављена тенденција одлагања рађања. Саговорник „Политике“ каже да је на пораст броја рађања могуће утицати мерама државе. Пример је Русија, која већ неколико година бележи позитиван природни прираштај, иако је, као и у Србији, он први пут био негативан 1992, а крајем деведесетих регистровано је и по милион становника негативног природног прираштаја годишње. И у другим европским земљама мерама државе се подстиче рађање, али код нас је проблем у томе што се младе жене суочавају с незапосленошћу и несигурношћу радног места, што значи да када остану без посла већином тешко могу да нађу нови. Зато многе од њих максимално одлажу тренутак рађања. Све то, у крајњем исходу, утиче на стопу фертилитета, која је далеко испод просте репродукције становништва Србије. http://www.politika.rs/scc/clanak/358259/U-Srbiji-najveci-negativni-prirodni-prirastaj-u-poslednjih-70-godina Светислав Павловић, Дијана., АлександраВ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Јул 1, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 55 minutes ago, александар живаљев рече Тако је у 2015. дошло до рекордне негативне стопе природног прираштаја од 5,4. У већини европских држава стопа природног прираштаја је позитивна, док је негативна у петнаестак, углавном бивших социјалистичких земаља. Данашња издања Политике и Вечерњих новости, преносе и податак Републичког завода за статистику да просјечан младожења у Србији има 34 година, а млада 30 година. Нешто је повећан проценат новосклопљених бракова током прошле године, али је знатно скочио број развода. АлександраВ and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kamila Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 Uvek zena kriva sto nema dece u drzavi kako god okrenes zena krivac. Sto bi se zene mucile radjale za koga, ima nas srecnih i bez potomstva. александар живаљев је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 3 minutes ago, kamila рече Uvek zena kriva sto nema dece u drzavi kako god okrenes zena krivac. Sto bi se zene mucile radjale za koga, ima nas srecnih i bez potomstva. Не рађаш децу ни за државу ни за нацију него за себе. Дете је мали човек, треба да буде жељено а не да буде ту ради попуњавања броја. А ако неко из власти искрено жели да повећа природни прираштај у Србији, треба да се потруди око тога па ће бити. Чунга Лунга, Милан Ракић, Avocado and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 Svet moze da postoji i bez Srba . Natasa. and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 Nema spasa od ovog problema za Srbiju, još ako udju u EU, migracije će biti još jače, stanovništvo sve starije. Ni za BIH, Hrvatsku, Crnu Goru itd. Neša_ and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 Zene su krive! Pokvarile se, muskarace, oce neka prava da rade, da imaju platu kao i muskarci, da ih ne biju...! More, lepo se muski okrenite ka muskima ionako je vec par muskaraca uspelo uz cuda medicine da rode i nema brige vise za narastaj i razvode. александар живаљев, Лидија Миленковић, Џуманџи and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 6 hours ago, Dragi рече Mi ne patimo od takozvane bele kuge, već od kuge iseljivanja. Приметила сам да си ово још негде писао. Не бих мирна срца могла да препоручим другоме "остајање", уместо исељавања... Желим сву срећу свима који иду са ових простора: да иду што даље и да се не осврћу. александар живаљев, Лидија Миленковић, Иван ♪♫ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 Da, kazem ja lepo, zene su krive. kordun, Милан Ракић and АлександраВ је реаговао/ла на ово 3 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 Nije teško napraviti, teško je omogućiti mu dobar život, mogućnos da se školuje, da jede, pije, da se zabavi i još mnogo stvari. Ja dok ne budem mnogao da obezbedim detetu i u materijalnom i u emodivnom smislu sve što mislim da dete treba da ima, a trenutno ne bih mogao ni u jednom, ne pada mi na pamet da imam jedno. kopitar је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 8 minutes ago, Odahviing рече Nije teško napraviti, teško je omogućiti mu dobar život, mogućnos da se školuje, da jede, pije, da se zabavi i još mnogo stvari. Ja dok ne budem mnogao da obezbedim detetu i u materijalnom i u emodivnom smislu sve što mislim da dete treba da ima, a trenutno ne bih mogao ni u jednom, ne pada mi na pamet da imam jedno. Лепо. И пошто по сећању, мислим да си програмер, вероватно ћеш брзо успети у том науму... Све је то лепо... Само немој да се "пречекаш" к`о неки одавде... После "прође воз"... Ignjatije, Лидија Миленковић, АлександраВ and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
АлександраВ Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 5 minutes ago, Odahviing рече a dok ne budem mnogao da obezbedim detetu i u materijalnom i u emodivnom smislu sve što mislim da dete treba da ima Извини, а шта ако након рођења детета банкротираш, оболиш, десе се неке непланиране ствари које умање то "обезбеђење"? Стварно ме интересује. Не кажем да треба срљати и правити децу на улици са једном кашиком у џепу, али толико често ово чујем од младих људи у свом окружењу да ми помало већ звучи као стереотипија. Милан Ракић, -Владимир-, Agaton Vuzman and 9 осталих је реаговао/ла на ово 12 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 Управо сада, АлександраВ рече Извини, а шта ако након рођења детета банкротираш, оболиш, десе се неке непланиране ствари које умање то "обезбеђење"? Стварно ме интересује. Не кажем да треба срљати и правити децу на улици са једном кашиком у џепу, али толико често ово чујем од младих људи у свом окружењу да ми помало већ звучи као стереотипија. E onda jebiga, snalazi se kako znaš i umeš. Ali se trudiš da do toga ne dođe. Лидија Миленковић and АлександраВ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 2 minutes ago, АлександраВ рече Стварно ме интересује. Не кажем да треба срљати и правити децу на улици са једном кашиком у џепу, али толико често ово чујем од младих људи у свом окружењу да ми помало већ звучи као стереотипија. Зато и јесте пола Србије у лутању и тарже и ишту и не знају шта траже... АлександраВ, Дијана., Dragi and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Јул 1, 2016 Пријави Подели Написано Јул 1, 2016 a zasto siptarke radjaju, u cemu su one bolje od srpkinja? u cemu je fora? zene su glavni krivci zasto nema djece Neša_, Млађони and Ignjatije је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука