Jump to content

Да ли је могуће спасити се а не бити ни у браку ни у монаштву?

Оцени ову тему

banana

Препоручена порука

Узалуд брачност или безбрачност изван Литургијског возглављења, тиме и уподобљења...

Подели на овим сајтовима

Узалуд брачност или безбрачност изван Литургијског возглављења, тиме и уподобљења...

Zaključujem li ispravno da se slažeš da je bilo koji put, bilo to monaštvo, brak, ili nešto treće, blagosloven, sve dok je u Hristu i evharistijski vozglavljen?

Подели на овим сајтовима

Zaključujem li ispravno da se slažeš da je bilo koji put, bilo to monaštvo, brak, ili nešto treće, blagosloven, sve dok je u Hristu i evharistijski vozglavljen?

Naravno dobri moj!!!

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Цитат

читао сам Откривење јуче, поводом ове теме ...

помиње се Господова невеста Црква, које је тумачење тога?

Otk 22

6 Ja Isus poslah anđela svog da vam ovo posvedoči u crkvama. Ja sam koren i rod Davidov, i sjajna zvezda Danica.

17 I Duh i nevesta govore: Dođi. I koji čuje neka govori: Dođi. I ko je žedan neka dođe, i ko hoće neka uzme vodu života za badava

20 Govori Onaj koji svedoči ovo: Da, doći ću skoro! Amin. Da, dođi, Gospode Isuse.

Господ љуби цркву као своју невесту, као своју заручницу! У овом стиху Господ говори да Црква и Дух Свети који пребива у њој са нестрпљењем исчекују свог заручника, позивају га да дође!

Ово су стихови из песме над песмама 4,15-5,1

16 Ustani severe, i hodi juže, i duni po vrtu mom da kaplju mirisi njegovi; neka dođe dragi moj u vrt svoj, i jede krasno voće svoje

1 Dođoh u vrt svoj, sestro moja nevesto, berem smirnu svoju i mirise svoje, jedem saće svoje i med svoj, pijem vino svoje i mleko svoje; jedite, prijatelji, pijte, i opijte se, mili moji!

Црква која је заручница Христова позива Ветар тј. Духа Светога у свој Храм, у свој врт,позива Драгога, Христоса, да види плодове Духа Светога, љубав у заједништву... Свети Павле је говорио о Цркви као Христовој заручници, коју Христос љуби на заручнички начин, брачни, на један вечни начин, па стога и нераскидив!!!

У следећем стиху, Господ одговара својој заручници да су њему ти плодови познати, да је он ту љубав кушао и позива пагане да дођу и да пробају ову љубав, да виде ову љубав, овај живот у заједништво! Ово је позив Цркви на ширење Јевањђеља међу паганима...

njamnjam

Цитат

Ево нађох још по нешто!!!  njamnjam

ово је наставак на претходни пост!

Ово Св.апостол Павле говори:

2 Кор 11,2

Jer revnujem za vas Božjom revnosti, jer vas obrekoh mužu jednom, da devojku čistu izvedem pred Hrista.

Гал 5,22

22 A rod je duhovni ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera,

У Отк 2 и 3 глава кори Цркву, своју заручницу

Отк 3

19 Ja koje god ljubim one i karam i poučavam; postaraj se dakle, i pokaj se.

20 Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom.

21 Koji pobedi daću mu da sedne sa mnom na prestolu mom, kao i ja što pobedih i sedoh s Ocem svojim na prestolu Njegovom.

22 Ko ima uho neka čuje šta govori Duh crkvama.

А ово је најзанимљивији део где се Св.Павле обраћа Ефесцима

Еф 5

2 Žene! Slušajte svoje muževe kao Gospoda.

23 Jer je muž glava ženi kao što je i Hristos glava crkvi, i on je spasitelj tela.

24 No kao što crkva sluša Hrista tako i žene svoje muževe u svemu.

25 Muževi! Ljubite svoje žene kao što i Hristos ljubi crkvu, i sebe predade za nju,

26 Da je osveti očistivši je kupanjem vodenim u reči;

27 Da je metne preda se slavnu crkvu, koja nema mane ni mrštine, ili takvog čega, nego da bude sveta i bez mane.

28 Tako su dužni muževi ljubiti svoje žene kao svoja telesa; jer koji ljubi svoju ženu, sebe samog ljubi.

29 Jer niko ne omrznu kad na svoje telo, nego ga hrani i greje, kao i Gospod crkvu.

30 Jer smo udi tela njegovog, od mesa Njegovog, i od kostiju Njegovih.

31 Toga radi ostaviće čovek oca svog i mater, i prilepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo.

32 Tajna je ovo velika; a ja govorim za Hrista i za crkvu.

33 Ali i vi svaki da ljubi onako svoju ženu kao i sebe samog; a žena da se boji svog muža.

ТАЈНА ЈЕ ОВО ВЕЛИКА; А ЈА ГОВОРИМ ЗА ХРИСТА И ЗА ЦРКВУ!

Црква у брачној заједници са Христом!

apel.png

Подели на овим сајтовима

nije imao Gospod potrebu da se zeni, ali nemaju ni svi ljudi tu potrebu.

Apostol Pavle kaze i Ugledajte se na mene kao i ja na Hrista (a pored ostalog  podrazavao ga je i u takvom bezbracnom nacinu zivota, i tu nije napisano ni naglaseno da je to njegovo licno misljenje a ne zapovest, cak je napisano u imperativu, pa bi mogli uzeti da jeste zapovest).

U svakom slucaju, treba oni koji mogu, kojima je dano, devstveno da zive, nije Hristos samo zato bio bezbracan-zato sto nije imao potrebu za brakom, On je u svemu primer nama koji Ga podrazavamo prema svojim talantima, On je Najvisi, Savrsen, novi Adam, obrazac coveka u pravom smislu te reci, savrsenog, rajskog coveka, numero uno-a devstven, eto zasto je devstvenost visa od braka iako je Bogom blagosloven; devstvo je savrsenstvo coveka, ne postoji vise za coveka od devstva; ideal za coveka (a znamo da je u pitanju mali broj ljudi) jeste da je bude savrseno cist-umom, srcem, dusom, telom

i zasto onda sveti ap.Pavle uopste pominje da misli da i on ima Duha Bozijega, time se ipak daje veca tezina i vrednost izrecenom; uostalom, imam knjigu Pohvala devstvenosti, pa cekajte samo da nadjem vremena da iskopam sve moguce biblijske i svetootacke citate o prednosti devstva  smiley-dance007

Подели на овим сајтовима

nije imao Gospod potrebu da se zeni, ali nemaju ni svi ljudi tu potrebu.

Apostol Pavle kaze i Ugledajte se na mene kao i ja na Hrista (a pored ostalog  podrazavao ga je i u takvom bezbracnom nacinu zivota, i tu nije napisano ni naglaseno da je to njegovo licno misljenje a ne zapovest, cak je napisano u imperativu, pa bi mogli uzeti da jeste zapovest).

U svakom slucaju, treba oni koji mogu, kojima je dano, devstveno da zive, nije Hristos samo zato bio bezbracan-zato sto nije imao potrebu za brakom, On je u svemu primer nama koji Ga podrazavamo prema svojim talantima, On je Najvisi, Savrsen, novi Adam, obrazac coveka u pravom smislu te reci, savrsenog, rajskog coveka, numero uno-a devstven, eto zasto je devstvenost visa od braka iako je Bogom blagosloven; devstvo je savrsenstvo coveka, ne postoji vise za coveka od devstva; ideal za coveka (a znamo da je u pitanju mali broj ljudi) jeste da je bude savrseno cist-umom, srcem, dusom, telom

мислим да си ти то буквално и погрешно схватила ...

Апостол Павле саветује девственост генерално, а саветује и брак генерално (и девственост пре брака приде) или да се узме доживотни подвиг девствености (тада још није постојало de facto монаштво). дакле саветује ОБА ПОДЈЕДНАКО по СЛОБОДНОМ ИЗБОРУ, а свако друго тумачење његових речи би било да једно поставља веће од другог, што није тачно.

и да, каже да се у Христу и христоликим врлинама уподобљавамо, као што је и он, јер себе сматра ништа мањим или већим од другог човека јер је свестан своје али и туђе величине.

дакле, у оба случаја - и у телесном и у духовном - нити једно од два (девственост или брачност) не ставља за веће од другог или препоручује једно на уштрб другог јер је свестан да за оба треба талента и да су оба подједнаки телесни и духовни подвизи.

зар не виде да Господ себи припрема САВРШЕНУ невесту као што је и Он, а не несавршену да узме Себи као што је нека човечица ...

и мало ми није јасно одакле ти мисао или тумачење шта је Господу потребно или не ...

савршенство и идеал човека је обожење, а не девственост јер би се онда све завршило на делима и телесности што је изузетно погрешно и то је управо инстанца где су и Адам и Ева пали - обожење по сопству а не у Господу.

а велика је тајна све то, и Жеников брак, јер оно што следи око не виде и ухо не чу и како ће то све изгледати, а поготово како ће Он савршити Своје.

Подели на овим сајтовима

i zasto onda sveti ap.Pavle uopste pominje da misli da i on ima Duha Bozijega, time se ipak daje veca tezina i vrednost izrecenom; uostalom, imam knjigu Pohvala devstvenosti, pa cekajte samo da nadjem vremena da iskopam sve moguce biblijske i svetootacke citate o prednosti devstva  ekstra

не могу ни сва сила књига и цитата да укину СТАРИЈУ заповест брака из Светог Писма рађања и множења исто као и СТАРИЈЕГ обећања да ће се жена рађањем спашавати уколико остане у љубави и вери и у светињи (света Тајна брака) с поштењем.

наравно, подједнако као и они који желе остати девствени и посветити се цели Богу, али делити се подједнако са свима другима.

замисли молим те где би свет био да су Адам и Ева остали девствени гледајући на њу као на ''веће'' подобије Богу ... ставили би телесност испред духовног и направили још гори дисбаланс него што јесу, јер би ОПЕТ починили грех покушајем обожења телесношћу а не животом у Богу и датим им талентом рађања.

Подели на овим сајтовима

замисли молим те где би свет био да су Адам и Ева остали девствени гледајући на њу као на ''веће'' подобије Богу ... ставили би телесност испред духовног и направили још гори дисбаланс него што јесу, јер би ОПЕТ починили грех покушајем обожења телесношћу а не животом у Богу и датим им талентом рађања.

Све је у реду, само ја ово не разумем? 89898989898989 како би ставили телесно испред духовног?

89898989898989 Ништа не разумем!!! Разумем само да се не би умножили колико је звезда на небу!!!  ekstra

apel.png

Подели на овим сајтовима

devstvo je savrsenstvo coveka, ne postoji vise za coveka od devstva;

ideal za coveka (a znamo da je u pitanju mali broj ljudi) jeste da je bude

savrseno cist-umom, srcem, dusom, telom

Истинита је реч:

,,Жена ће се спасити рађањем" - св. ап. Павле. facenew22222222 Eтo, и то је савршенство.  ekstra

Девстевност је већа од брака - јесте Манихејска јерес!

И девственост, као ни брак, нису савршенство  по себи.

То су само два пута која могу да приведу ка  савршенству,

али само унутар благодатне заједнице Духа Светог.

Свакоме је Бог дао   дар или за једно или за друго,

с тим што човек опет, без обзира на дарове, може да бира по слободи.

Није Богу угодно ни да сви буду девственици, нити сви да буду брачни.

Да су сви девстевници ко би пунио Царство Небеско?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Све је у реду, само ја ово не разумем? 89898989898989 како би ставили телесно испред духовног?

89898989898989 Ништа не разумем!!! Разумем само да се не би умножили колико је звезда на небу!!!  ekstra

подвиг девствености је дело телесног подвига пред Богом, није и не мора бити духовни.

сем тога што би убили и будућност прародитељи, кад су већ бацили цео свет у смрт, практично смрт на смрт.

Подели на овим сајтовима

О томе је говорио св. Јован Златоусти у Књизи о девствености, коју сам већ помињала. У недостатку српског извора на нету, ту је руска верзија:

КНИГА О ДЕВСТВЕ

14. Но, может быть, кто-нибудь скажет: если добро "хорошо человеку не касаться женщины", то для чего установился в жизни брак? Какая будет нам нужда в женщине, если она не будет приносить нам пользы ни в браке, ни в деторождении? И что воспрепятствует уничтожению всего рода человеческого, когда смерть каждодневно убавляет и поражает его, а это учение не позволяет восстанавливать других на место падших? Если бы мы все стали ревновать об этом благе и не прикасались бы к женщинам, то исчезло бы все, и города и дома, и нивы и искусства, и животные и растения; потому что, как с падением военачальника необходимо расстраивается весь порядок войска, так и с уничтожением, от безбрачия, царствующего над всем земным человека, ничто остальное не останется в прежнем устройстве и порядке, и, таким образом, эта добрая заповедь исполнит вселенную бесчисленных зол. Если бы так говорили только враги и неверные, то я признал бы слова их маловажными; но так как и многие, по-видимому, принадлежащие к Церкви говорят это, с одной стороны, по слабости воли оставив девственные подвиги, а с другой - желая охуждением и пренебрежением девства прикрыть свое нерадение, чтобы иметь повод уклоняться от этих подвигов не по небрежности, а по здравому суждению ума, то мы теперь, оставив врагов ("душевный человек не принимает того, что от Духа Божия, потому что он почитает это безумием" (1 Кор. 2:14)), научим выдающих себя за наших тому и другому, т. е., что девство не только не излишне, но и очень полезно и необходимо, и что такое суждение не останется для них безнаказанным, но навлечет на них столько бед, сколько подвизающиеся в девстве получат наград и похвал. Когда сотворен был весь этот мир и устроено все необходимое для нашего наслаждения и употребления, то Бог создал человека, для которого и сотворил мир. Первозданный жил в раю, а о браке и речи не было. Понадобился ему помощник, - и он явился; и при этом брак еще не представлялся необходимым. Его не было бы и доселе, и люди оставались бы без него, живя в раю, как на небе, и наслаждаясь беседой с Богом; плотская похоть, зачатие, болезни чадородия и всякая вообще тленность не имели бы доступа к их душе, но, подобно светлому ручью, текущему из чистого источника, люди пребывали бы в том жилище, украшаясь девством. На всей земле не было тогда людей, чего теперь боятся те попечители вселенной, которые тщательно заботятся о чужих делах, а не хотят помышлять о своих, которые опасаются, как бы не прекратился весь род человеческий, а нерадят каждый о собственной душе так, как бы о чужой, хотя о ней потребуется от них точный отчет даже в малейших предметах, между тем как, за уменьшение людей они не будут подлежать ни малейшей ответственности. Не было тогда ни городов, ни искусств, ни домов, о чем вы также не мало заботитесь; не было тогда ничего этого, однако ничто не возмущало и не извращало той жизни блаженной и гораздо лучшей, чем настоящая. Когда же (первозданные) преслушались Бога и сделались землею и пеплом, то вместе с той блаженной жизнью утратили и красоту девства; и оно, вместе с Богом, оставило их и удалилось. Пока они не были уловлены дьяволом и почитали своего Владыку, дотоле и девство продолжало украшать их более, нежели царей украшают диадема и золотые одежды; а когда они, сделавшись пленниками, сняли с себя это царское одеяние и сложили это небесное украшение, и приняли смертное тление, проклятие, скорбь и многотрудную жизнь, тогда вместе с этим произошел и брак - эта смертная и рабская одежда. "а женатый", говорит (апостол), "заботится о мирском" (1Кор. 7:33). Видишь ли, откуда получил свое начало брак и отчего он оказался необходимым? От преслушания, от проклятия, от смерти. Где смерть, там и брак; не будь первой, не было бы и последнего. Но девство не имеет такой связи (со смертью); оно всегда полезно, всегда прекрасно и блаженно, и прежде смерти, и после смерти, и прежде брака и после брака. Какой брак, скажи мне, породил Адама, какие болезни чадородия произвели Еву? Ты ничего не можешь сказать на это. Для чего же напрасно боишься и опасаешься, как бы с прекращением брака не прекратился и род человеческий? Тьмы тем ангелов служат Богу и тысячи тысяч архангелов предстоят Ему (Дан, VII, 10), и ни один из них не произошел по преемству, от родов, болезней чадородия и зачатия. Таким образом, Бог тем более мог бы без брака создать людей, как создал Он и первых, от которых произошли все люди.

https://www.pouke.org/forum/index.php?topic=5355.0

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Било је и оних који су говорили о "космичкој невести" - Софији, па се чак међу раним гностицима појавило и јеретичко учење о "четвртој ипостаси." О томе је највише писао отац Сергије Булгаков, декан Института "Светог Сергија Радоњешког" у Паризу (посебно у делима Светлост невечерња и Несагорива купина). Отац Георгије Флоровски је највише тиме био подстакнут да упути позив за повратак богословске мисли "ка оцима." У смислу критике, написао је и књигу Путеви руског богословља (за коју је и сам касније признао да је донекле и пренагљена критика), али тамо намерно не спомиње Булгакова.

Осим тога, наводно "софијанство" оца Сергија Булгакова осудио је и архијерејски Сабор Руске православне заграничне Цркве, мада заиста нема доказа да је отац Булгаков износио или с амвона проповедао неко такво "учење." Чињеница је да јесте писао и феноменолошки пратио ову тешку богословску тему - и то управо кроз светоотачку мисао. Нико ко је заиста прочитао дела оца Булгакова у потпуности и са разумевањем, не би се олако усудио да ЊЕГА осуди, обзиром да он тамо даје врло јаку и аргументовану критику гностицизма и магијске свести. Ово је критика која тек чека да се озбиљније размотри, као што треба размотрити и читаву руску предемигрантску и емигрантску богословску мисао, која није само интегрисала и реинтерпретирала постојеће предање, него га је и изразила употребом нових филолошких и философских метода.

Дакле, ово је овде можда мало дужа дигресија, али потребна пошто данас наравно сматрамо да је Христова невеста несумниво Црква - али, као и отац Булгаков, питамо се и како је могуће да његова невеста истовремено буде и његово Тело. Спекулације јесу слободне, мада не увек и на корист, а извесности се, као и увек, налазе у есхатону.

Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile.

(De Carne Christi V, 4)

http://www.tertullian.org/library.htm

Подели на овим сајтовима

Било је и оних који су говорили о "космичкој невести" - Софији, па се чак међу раним гностицима појавило и јеретичко учење о "четвртој ипостаси." О томе је највише писао отац Сергије Булгаков, декан Института "Светог Сергија Радоњешког" у Паризу (посебно у делима Светлост невечерња и Несагорива купина). Отац Георгије Флоровски је највише тиме био подстакнут да упути позив за повратак богословске мисли "ка оцима." У смислу критике, написао је и књигу Путеви руског богословља (за коју је и сам касније признао да је донекле и пренагљена критика), али тамо намерно не спомиње Булгакова.

Осим тога, наводно "софијанство" оца Сергија Булгакова осудио је и архијерејски Сабор Руске православне заграничне Цркве, мада заиста нема доказа да је отац Булгаков износио или с амвона проповедао неко такво "учење." Чињеница је да јесте писао и феноменолошки пратио ову тешку богословску тему - и то управо кроз светоотачку мисао. Нико ко је заиста прочитао дела оца Булгакова у потпуности и са разумевањем, не би се олако усудио да ЊЕГА осуди, обзиром да он тамо даје врло јаку и аргументовану критику гностицизма и магијске свести. Ово је критика која тек чека да се озбиљније размотри, као што треба размотрити и читаву руску предемигрантску и емигрантску богословску мисао, која није само интегрисала и реинтерпретирала постојеће предање, него га је и изразила употребом нових филолошких и философских метода.

Дакле, ово је овде можда мало дужа дигресија, али потребна пошто данас наравно сматрамо да је Христова невеста несумниво Црква - али, као и отац Булгаков, питамо се и како је могуће да његова невеста истовремено буде и његово Тело. Спекулације јесу слободне, мада не увек и на корист, а извесности се, као и увек, налазе у есхатону.

Јер смо уди тела Његовог, од меса Његовог, и од костију Његових.

Тога ради, оставиће човек оца свога и матер своју, и прилепиће се к жени својој, и двоје биће једно тело.

Тајна је ово велика, а ја вам говорим за Христа и Цркву његову. (Еф 5,30-32)

slava3 slava3 slava3

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

добро, па шта са овим текстом светог Јована Златоустог?

нико овде није говорио ПРОТИВ девствености, већ причамо о равнини између девствености и брака.

ајде овако: покажите ми где је света Тајна девственост пошто очигледно неки не схватају неке ствари или где је услов за монаштво девственост или да ли су монаси уопште девствени, да мало попричамо о томе.

Цитат
Цитат

да, мислим да сам се и ја на сличан начин оградио дајући своје произвољно мишљење о томе ...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...