Paradoksologija Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Čekaj kod njih je simbolika u pitanju a zašto onda ona veruje da je to pravo telo i krv? Pa to je dobro pitanje - šta ko tačno misli pod 'simbolika'. Nekad mi se čini da smo svi daleko bliži no što zvuči. Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and kopitar је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 12, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 Управо сада, Paradoksologija рече Pa to je dobro pitanje - šta ko tačno misli pod 'simbolika'. Nekad mi se čini da smo svi daleko bliži no što zvuči. Da, razumem te potpuno ali ipak je to decidirano simbolika. A za ostalo u srcu možemo onda govoriti šta se dešava na drugačiji način, odnosno na način na koji ti ukazuješ... Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 6 hours ago, Paradoksologija рече Jako zanimljivo, hvala za ovu temu. Par puta sam pisala ovde, baš zbog ovog dela koji je citirao o. Zoran, da se meni čini da je Judi kamen spoticanja na neki način bila baš sablazan zbog Tela i Krvi - kao da ga je to odbilo i u to nije mogao ili želeo da veruje. I tu moj unutrašnji katolik koji bi sve da definiše ima dodatna pitanja oko toga ko se i kako zaista pričešćuje - da li se može pričestiti protestant u crkvici koja nema apostolsku sukcesiju a ima praksu 'simbolične' evharistije - ako taj protestant žarko veruje u Telo i Krv na neki svoj način i čak kao reakciju na nedavno uveden sok od grožđa umesto vina ima 'Isus može da preobrati sve'? Питање је непрецизно. Мора се рашчланити на 2-3 питања. Нисам сигуран да разумем твоје позиције. Дакле, мало више прецизације, и одговарам... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 Управо сада, Zoran Đurović рече Питање је непрецизно. Мора се рашчланити на 2-3 питања. Нисам сигуран да разумем твоје позиције. Дакле, мало више прецизације, и одговарам... Možda umesto da raščlanjujem, da skratim i uprostim: da li se protestant u protestantskoj crkvi može 'zaista' pričestiti? Драгана Милошевић, Zoran Đurović and kopitar је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 12, 2016 Пријави Подели Написано Јун 12, 2016 7 minutes ago, Paradoksologija рече Možda umesto da raščlanjujem, da skratim i uprostim: da li se protestant u protestantskoj crkvi može 'zaista' pričestiti? Може. kopitar and Paradoksologija је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 11 hours ago, Zoran Đurović рече Може. Како? Ако није у Цркви коју води Дух Свети , који у њој делује, не може се ни света тајна тамо извршити. Можда таквим особама Господ по благодати и њиховој вери то рачуна на неки начин, али ипак то није то и под великим је знаком питања. Исто као и добра дела и спасење неправославних пред Господом. Zoran Đurović and -Владимир- је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 3 minutes ago, Ignjatije рече Како? Ако није у Цркви коју води Дух Свети , који у њој делује, не може се ни света тајна тамо извршити. Можда таквим особама Господ по благодати и њиховој вери то рачуна на неки начин, али ипак то није то и под великим је знаком питања. Исто као и добра дела и спасење неправославних пред Господом. Треба разликовати протестанте. Има их са апостолским прејемством, као и оних који верују у евхаристију. Доста тога се променило. Наравно, имамо оне за оје је то најобичнија комеморација... Volim_Sina_Bozjeg and kopitar је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 15 hours ago, Paradoksologija рече Bila sam sa drugaricom protestantkinjom u njihovoj crkvici na njihov Veliki Četvrtak u Holandiji pre koji mesec. Ona je ta koja je rekla da Isus sve može preobratiti - vodu u vino, i sok od grožđa u Svoju Krv. Moje srce je gorelo u meni (Lk 24:32) kada su se pričešćivali - ništa drugo ne znam. Један офтопик. Свети Игњатије Брјанчанинов је говорио да се треба чувати од јаких емоционалних стања при молитви и да треба разликовати оно што је, како он каже, од "крви" а шта од духа. Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 Ако сам добро схватила, да лупнем: Јуда је примио хлеб али није примио Реч? Изостала благодат? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 53 minutes ago, Драгана Милошевић рече Ако сам добро схватила, да лупнем: Јуда је примио хлеб али није примио Реч? Изостала благодат? A ne! To je bivsi Artemije tako primio. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 13, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 54 minutes ago, Драгана Милошевић рече Ако сам добро схватила, да лупнем: Јуда је примио хлеб али није примио Реч? Изостала благодат? Inače o.Zoran insistira da je Juda po ljubavi Božjoj bio pričešćen podjednako kao i svi ostali iako je već bio izdajnik za trpezom. Pa ima ona njegova pošalica da Hristos tvrdo izlazi iz tela ako se mnogo šališ i igraš loše sa Njim. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 Ево и ја, што рече Драгана да лупнем, немам времена за дубиозно разматрање теме и читање коментара...врло, врло занимљива тема..../ ух, одох у дигресију / ваљда ће имати везе са темом, мисао од Павла Евдокимова из књиге "Луда љубав Божија " / да не ширим , а ви размислите. Парафраза - Евдокимов / Не заборавите, Јуда је са собом у пакао однео и део Причешћа / .... Volim_Sina_Bozjeg, PredragVId and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Paradoksologija Написано Јун 13, 2016 Пријави Подели Написано Јун 13, 2016 7 hours ago, -Владимир- рече Један офтопик. Свети Игњатије Брјанчанинов је говорио да се треба чувати од јаких емоционалних стања при молитви и да треба разликовати оно што је, како он каже, од "крви" а шта од духа. Ceo dan o ovome razmišljam, i možda ću morati da otvorim novu temu, ne vredi Ali ovde samo ukratko: ne možemo se osloniti na sentimente, ali ni na racio - a ta dva su već sama po sebi lažna dihotomija iznad koje se nalazi celovita Istina koja je Ličnost koju volimo, a ne sentimentalna stanja ili institucija sa jasnim sistemom doktrina i ritualnih praksi. Ako je odnos sa Bogom kao brak, nećemo poći za svakim novim u koga se zaljubimo, ali takođe nećemo se vezati samo za neke uvrežene prakse i naljutiti se na supružnika ako nas, umesto da nas sačeka kod kuće, iznenadi na poslu i povede na večeru. Koje od ova dva je osećanje prisustva u pričešću kod 'inovernih'? (ed. nisam se ja pričestila, ni kod ovih kalvinista/evangelista ni kod anglikanaca ni kod katolika, a kod raznih svraćam jer mi tamo idu dragi ljudi) Ne znam zasigurno, naravno. Ne možemo se osloniti ni na šta što po prirodi imamo - ni razum ni osećanja, ni gomilu drugih stvari u našem posedu koje su međusobno u konfliktu - ali verujem da možemo da se oslonimo na Njega - ali kako ćemo Ga prepoznati? Kako su Ga prepoznali učenici, dok je propovedao i posle smrti i vaskrsenja - očito fizički izgled nije bio isti? Nisu bili nešto teološki potkovani, ali su znali, jer je gorelo srce u njima. Moje je lično nadanje da postoji jedno 'osećanje' koje nije prost produkt sentimentalizma - užas i strah pred time koliko je blag Gospod: vkusite i vidite. Bez tog nadanja u verodostojnost tog osećanja ne bih bila beznadežno upecana u ribarsku mrežu crkve - pričešćem. Ali naravno da ga ne uzimam zdravo za gotovo - zato sam rekla da 'ništa drugo ne znam' osim svog osećanja i zato sam pitala -Владимир-, "Tamo daleko" and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 3 Lilies that fester smell far worse than weeds. Shakespeare Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука