Arsenija Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 3 minutes ago, poelbuster рече ... Укратко о себи... Televisa Presenta ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 38 minutes ago, Panthera Leo рече Нисам то ја говорио.Али како разбити атмосферу духовне учмалости и то као тражење благослова за причешће.Па то је обавеза. 35 minutes ago, Panthera Leo рече Па Син Божији је себе самог принео на жртву да би се ми причешћивали њиме па зар још треба благослов за то.Ја бих се стварно плашио да људима забрањујем причешћивање.Уосталом свештеник не сме да одбије да причести човека који је стао пред чашу сем ако поуздано зна да је овај одлучен од Цркве.Нисам се посебно бавио канонима али толико знам. A što ti je to učmalost? Meni duhovnik rekao: ,,U Crkvi se sve radi s blagoslovom". I ja verujem da treba pitati. Jer se može pričestiti i na osudu, ako smo nemarni i olako pristupamo tako velikoj Hristovoj žrtvi. Razumem ja šta ti hoćeš da kažeš, ali mislim da tome uvek treba da prethodi blagoslov, eto kao taj koji si ti dobio. Jer ako svako radi kako hoće, nije baš dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 32 minutes ago, Juan рече Просто је невероватно колико неки људи живе у балону, претпостављам у Бг балону са младим прогресивним свештеницима... Причешће без благослова, на свакој литургији, без поста и обавезне исповести је у Србији изузетак, а не правило. Ma svaka ti čast, kako si ih sve provalio! Obidji redom parohije objasni popovima kako da urede Crkvu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 Opaaaa Ko se to usudio da trazi da se pricesti bez sedam dana posta na vodi mimo postova? I bez razresne molitve na sred liturgije? Ne znam sta je grdje ispovest u toku sluzbe il trazenje blagoslova za pricesce il uslovljenost postom, sve je toliko nepravoslavno da vristi, no to je pi Srbiji osvestana praksa jelte. Pantera skaci od srece ako ne moras da prolazis kroz tu torturu i zahvaljuj Bogu na tome dok si ziv. Vecina obicnih smrtnika ima opcije da posti kad mu vreme nije, da se ispoveda kad mu vreme nije, da trazi nesto sto bi trebalo da bude sastavni deo zivota svakog pravoslavnog hriscanina ili da slaze da je postio i ispovedio se dan pre kod duhovnika. Retki su koji imaju ludu srecu da ih ovakva praksa zaobidje. A tako je jednostavno, postis kad je post, ispivedas se po potrebi neuslovljeno liturgijom, ako zeznes dobijes epitimiju i tad se ne pricescujes inace pristupas naravno kad svestenik kaze sa strahom Bozijim, verom i ljubavlju pristupite. Pravoslavlje srpskog stila znaci veci smo i od Svetog Save jer su tako nase bake radile, a sad lukavi ekumenisti hoce da se nedostojno pricestimo. Kraj citata. "Tamo daleko" је реаговао/ла на ово 1 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 Nezdravo je svako ispiranje mozga . -Владимир- and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 1 minute ago, Јелена011 рече A tako je jednostavno, postis kad je post, ispivedas se po potrebi neuslovljeno liturgijom, ako zeznes dobijes epitimiju i tad se ne pricescujes inace pristupas naravno kad svestenik kaze sa strahom Bozijim, verom i ljubavlju pristupite. Мислим да је ово подебљано проблем. Конкретно у мом окружењу: чак и код (мало више од номинално) вјерујућих, ријетко ко пости велике постове (обично су то прва и посљедња недјеља божићног и васкршњег поста). О сриједи и петку да и на говорим. Зато ми је (донекле) нормално што је уведена пракса да (кад већ не постиш кад треба) треба да се спремаш кад хоћеш да се причестиш. Е сад, да ли због тога 1% вијерног народа (који пости кад треба) треба испашта, па се не може причестити мимо поста, о томе би се требало расправљати. Али и то се (говорим опет о свом окружењу) да заобићи, наравно ако те свештеник познаје да си литургијски хришћанин да ће допустити да се причестиш мимо поста, а ако не, онда у договору са њим (три дана, седам дана...). Мислим да је то оно што различито овдје тумачимо као благослов за причешће. Наравно да када бих се ја сада појавио у неком храму мимо моје парохије (чак нећу рећи ни епархије) сматрам за нормално да ме свештеник упита ко си, шта си, када постиш, кад си се исповиједио, а не да ми пусти да иде на моју душу. Није пастирски. А исповјест у току Литургије... ремети Литургију и није му ту мјесто, али опет колико је до свештеника (не да му се то раније да уради) толико је и до вјерног народа (посте од Нове године, дођу да се причесте на Бадњи дан па их нема до наредног Бадњег дана). Када их исповиједити. Неко ће рећи да је и за ово крив свештеник, па тако у круг. Врзино коло које се треба некако пресјећи а на знам како. Дијана., poelbuster, 3006 and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 Goksi pa tako poste bas jer im se moze. Znaju da ce se pricestiti ionako dva put u toku posta, valja se na pocetku i na kraju i onda sto da se mlate ceo post izmedju. Zasto bi neko ko nema uopste pojam o veri i crkvi postio sredu petak osim ako je naucen da se valja. Poslusnost Crkvi, aha hau jes nou. Zasto da poste kad se u nedelju nece pricestiti, to se radi u postu i na vrliki praznik i kvit. A da izvinu svi svestenici i popovi, za to su oni odgovorni. Biti pravoslavni hriscanin je privilegija i cast, a ne srbbska posla. Nego nije popularno da kad vec ide u vodice jos i o tome govori. Lincovao bi ga narod kad bi krenuo da prica o Hristu, vaskrsenje Hristovo, daj pope pa nismo zombiji... Tako je nazalost to. Ja ne razumem to -pa neka, zele ljudi nek im je sedam dana pa da se priceste. To je meni covekougadjanje do krajnjih granica. Tad pricesce postaje supa jer se valja da se pricestis. Ne valja se bre. Niposto Za sta ce da se spreme? Za utakmicu? Svako posti onako kako je Crkva rekla ili po blagodlovu duhovnika se taj post ublazuje zbog iksipsilon stvari, al post nije nastao da bi se ljudi pricescivali, to mu nije uloga, to je izvitoperenje vere. Postis da malo zategnes svoju prirodu, stomak, misli i dela i posvetis vreme dusi ne smisljanju jelovnika, postis da se lakse molis, da sozercavas Boga, da vise obratis paznju na bliznjeg jer od Adama i Eve je ocigledno da nam to bez prinude ne ide. "Tamo daleko", Dijasporka and Goku је реаговао/ла на ово 3 Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 Све стоји Јело, 100% тачно. Проблем је само што то људи који овдје читају већ знају, а они који би требало да сазнају, неће прочитати, па остадосмо и даље у зачараном кругу... Едит: само да не бих испао преподобан. Када бих зннао да ћу се причестити сваке недјеље сигурно бих више обраћао пажњу на то да ми се живот у току поста не разликује од оног мимо поста. То би тек онда био прави хришћански литургијски живот. Наравно, није ово услов, сам сам крив, али да би помогло - помогло би. Dijasporka, "Tamo daleko", poelbuster and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 57 minutes ago, Јелена011 рече Opaaaa Ko se to usudio da trazi da se pricesti bez sedam dana posta na vodi mimo postova? I bez razresne molitve na sred liturgije? Ne znam sta je grdje ispovest u toku sluzbe il trazenje blagoslova za pricesce il uslovljenost postom, sve je toliko nepravoslavno da vristi, no to je pi Srbiji osvestana praksa jelte. Pantera skaci od srece ako ne moras da prolazis kroz tu torturu i zahvaljuj Bogu na tome dok si ziv. Vecina obicnih smrtnika ima opcije da posti kad mu vreme nije, da se ispoveda kad mu vreme nije, da trazi nesto sto bi trebalo da bude sastavni deo zivota svakog pravoslavnog hriscanina ili da slaze da je postio i ispovedio se dan pre kod duhovnika. Retki su koji imaju ludu srecu da ih ovakva praksa zaobidje. A tako je jednostavno, postis kad je post, ispivedas se po potrebi neuslovljeno liturgijom, ako zeznes dobijes epitimiju i tad se ne pricescujes inace pristupas naravno kad svestenik kaze sa strahom Bozijim, verom i ljubavlju pristupite. Pravoslavlje srpskog stila znaci veci smo i od Svetog Save jer su tako nase bake radile, a sad lukavi ekumenisti hoce da se nedostojno pricestimo. Kraj citata. Jos da je neko zapravo i rekao tako nesto, pa da ovo sve sto si napisala ima smisla. Lovci na moraliste uvek nadju moraliste... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 10 minutes ago, Goku рече Све стоји Јело, 100% тачно. Проблем је само што то људи који овдје читају већ знају, а они који би требало да сазнају, неће прочитати, па остадосмо и даље у зачараном кругу... Едит: само да не бих испао преподобан. Када бих зннао да ћу се причестити сваке недјеље сигурно бих више обраћао пажњу на то да ми се живот у току поста не разликује од оног мимо поста. То би тек онда био прави хришћански литургијски живот. Наравно, није ово услов, сам сам крив, али да би помогло - помогло би. Sve sivrekao editom, zato je primedba revnitelja da pricesce nije supa potpuno suluda, jer je njima supa i to magijska. A da se ljudi pricescuju ne samo da bi se trudili nego bi bilo ono ne zivim vise ja nego Hristos u meni. Uodtalom kako da rastes u Hristu bez Hrista? Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 Znači napišeš da se u Crkvi sve radi s blagoslovom, i salete te sa svih strana, optuže da si sektaš i moralista. Ma svaka vama čast na ,,prozorljivosti". Bitno je pumpati svoj osećaj vrednosti po svaku cenu, i po svačiju cenu. Emotivni vampirizam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 2 minutes ago, Иван ♪♫ рече Jos da je neko zapravo i rekao tako nesto, pa da ovo sve sto si napisala ima smisla. Lovci na moraliste uvek nadju moraliste... Prosetaj malo po bg, mozemo zajedno...prosetaj po manastirima i cik se usudi da pridjes putiru, samo ce ti se kasti. I to tipa ovcar kablar i lipovac i rukumija, tamo nemoj dzabe dides Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 Управо сада, Јелена011 рече Prosetaj malo po bg, mozemo zajedno...prosetaj po manastirima i cik se usudi da pridjes putiru, samo ce ti se kasti. I to tipa ovcar kablar i lipovac i rukumija, tamo nemoj dzabe dides U tom slučaju otiđi tamo i svoje kritike uputi njima, a ne meni. S kojim si pravom mene poistovetila sa najgorim pojavama koje imaš u svojoj glavi? Kao što rekoh, lovci na moraliste uvek nađu moraliste... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јелена011 Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 Управо сада, Иван ♪♫ рече U tom slučaju otiđi tamo i svoje kritike uputi njima, a ne meni. S kojim si pravom mene poistovetila sa najgorim pojavama koje imaš u svojoj glavi? Kao što rekoh, lovci na moraliste uvek nađu moraliste... Ma ko je o tebi i tebi pricao? Ti si se osetio prozvanim u mom postu, ja sam pricala uopsteno. Moja odgovornost nije sto ti sve shvatas toliko licno i kad ti se ne obracam,direktno. Da sam htela nesto da ti kazem citirala bih te ko malopre ili pimenula tvoje ime, ovo je javni forum, pricamo svi a ne samo ja tebi i ti meni. Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 21, 2016 Пријави Подели Написано Јун 21, 2016 17 minutes ago, Јелена011 рече Ma ko je o tebi i tebi pricao? Ti si se osetio prozvanim u mom postu, ja sam pricala uopsteno. Moja odgovornost nije sto ti sve shvatas toliko licno i kad ti se ne obracam,direktno. Da sam htela nesto da ti kazem citirala bih te ko malopre ili pimenula tvoje ime, ovo je javni forum, pricamo svi a ne samo ja tebi i ti meni. Tako deluje u kontekstu prethodnih poruka Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука