МилошБГ Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Пази, сликали ДОК ИКОНЕ ТОНУ ради покајања народа!?! Дакле, сутра треба да пустимо и неког човека (јер и човек је икона Божија) да тоне а ми да га усликамо и пустимо да потоне - ради покајања народа!?! Брате Милоше, ако не примећујеш колико је такво "ревнитељско" расуђивање супротно православном етосу онда си у проблему. П.С. Сетих се Преображења у Овчару. Био је испод пруге, па кад је прављена брана у Међувршју направљен је други изнад пута. Дакле, оно Преображење и велика светиња у које је долазио и св. Николај Жички је под водом. Али, и ово ново је велика светиња. Јер светињу освећује Црква, а то смо сви ми са Христом као главом. Црква је у оба случаја дала благослов да севтарад добра народа учини како је учињено. Ако нису добро просудили одговараће пред Њим. А ови из државе што су рекли да ће преместити камен по камен па нису тако учинили - добиће своју плату. Можда је (због самог начина грађења) стварно нису могли изместити. А народ нека сузама и молитвама освећује нову Грачаницу, као овчарци Преображење... Pazi imas iz raznih manastira koji su potopljeni raznih i svedocanstava....recimo citao sam negde kako je stari monah iz manastira Pive se zustro protivio potapanju i izmestanju manastira,pa je prorekao da ce u tom jezeru mnogi stradati i prorokovao je da ce taj broj biti oko 170 ako se to stvarno zgodi kao sto se zgodilo,danas taj broj stadalih je preko 100. Dakle,po meni bar slazem se nisu cigle svetinja,ali ako ti imas hiljade,stotine hiljada naroda od 13,14,15,16 veka koji su to mesto napravili svetim mestom,da su se tu desavala isceljenja,da se cuje pojanje Angela itd,onda ne mozes bas tako uskogrudo gledati na to. Uostalom npr manastir Ostrog je velika svetinja,tom tvojom logikom manastir Ostrog i blagoslov Ostroski mozemo dobiti u svakoj drugoj crkvi i manastiru,nisam cuo nijednog coveka da je rekao ma sta ces tamo,blize ti je ovde,zdanje ko zdanje,crkva ko crkva...cemu onda poklonicka putovanja? Sto bas u odredjenom manastiru bezdetni roditelji dobijaju blagoslov i bivaju im uslisene molitve za porod? Ne verujem da se lose ili bolje mole nego u nekoj svojoj parohijskoj crkvi. Dakle nije to bas ni tako i pritom pogotovo pre,na svetinjama koje su stare vekovima,niko nije slucajno gradio manastir ili crkvu na odredjenom mestu,obicno kao sto i u zitijima svetih mozemo videti se desavalo da Bog projavi to mesto,ako je projavio to i blagoslovio to,sto nije blagoslovio kilometar dva gore dole,levo desno?! Tom logikom ajde da izmestimo Visoke Decane i druge svetinje po Kosmetu? pa sta ionako nije bezbedno otici tamo,pa cemo praviti neke nove svete Decane. Ja se sa tim ne slazem. Nebojš.a је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Слушај Милоше, Ја не драмим, али нећу довзолити безобразлуке. Када сам те прозвао за називање мене злонамерним, рекао си следеће: Дакле. 1. потврдио си да си заиста мислио на злонамерне, да ти се није та реч омакла грешком и слично. 2. идентификовао си ко су ти злонамерни рекавши да нисам САМО ја. Дакле и ја и још неки други 3. у последњој поруци си дао дефиницију злонамерности рекавши "Zla namera nije neispravan stav ili pogresan stav ili u krajnoj liniji stav koji se kosi sa nasim,zla namera jeste puno puta ponovljena laz." Дакле пошто си мене назвао злонамерним, а сада си рекао да злонамерност јесте понављање лажи, што значи да ме зовеш и лажовом. хоћу или да наведеш шта сам лагао или да ми се извинеш. И немој да се измотаваш са непрестаним квалификацијама. Ти добро знаш да у нашем разговору од тебе конкретно ја сам чуо квалификације да сам лицемер, злонамеран и сад лажов и да драматизујем. Неће моћи друже. Сада ћеш лепо или да станеш иза својих речи или да покусаш бљувотине и то конкретне, а не само неко офрље "опрости". Изволи лопта је у твоме дворишту. Vedrane,zaista ovu temu ne shvatam kao duel mene i tebe i ne znam sto potenciras 15 puta u nesto slicno. Naveo sam ti stvari za koje znam da su lazi ali su ponavljane sto puta i ovde i na drugim mestima. Neko to radi jer se pelcer primio na drugom mestu,neko jer je uveren da ne moze drugacije,a neko je svestan pa ponavlja. "Definiciju"zlonamernosti sam napisao kad si ti napisao da je po meni zlonameran onaj koji ima drugaciji stav od mene,sto nije istina. Ja nikog licno nisam nazvao lazovom,niti sam rekao taj i taj i taj je lazov,prema tome nemam zasta ni tebi da se izvinim. Ali te sad molim bratski nemoj dramiti i ulaziti u nekakve nevidljive duele,jer ako nastavis ja cu se povuci pa se ti duelizuj sa kime god hoces drugim. Daj da pricamo o temi. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Дакле само паушалне оцене да постоје неке лажи за које треба сви који овде читају да ти верују на "часну реч". Не можеш да кажеш ништа конкретно шта сам ја или било ко други слагао осим тих површних набрајања и процена, и не желиш да се извинеш јер "немаш за шта". Како год хоћеш. На вољу ти је и на част. П.С. Ни ја ово не схватам као дуел између било кога, и он то није ни био све док ниси почео да разговор спушташ на ниво личних квалификација. А убудуће ја ћу избегавати да уопште читам твоје поруке јер очигледно не може аргументовано ни озбиљно с тобом да се разговара. Са овим последњим си само показао да ниси у стању ни одговорност да преузмеш за своје речи. МилошБГ, Ромејац and RYLAH је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Трагично је што ми бољих од ових бораца немамо. Колико год они били "ћакнути", "неблагочестиви", "неправославни", они се боре, а ми остали смо се предали, на челу са патријархом. Ако пишеш у своје име, није касно да се 'од-предаш'. На ком пољу да се бориш против неверја и/или млаког правоверја? Не знам, не познајем те и не знам које дарове ти је Бог дао... Што се тиче Патријарха, можда се он и бори али пошто нема његових битака на youtube-у, ми мислимо.... предао се. А што се мене лично тиче, гордост из мене вапи да ти напишем шта-и-како радим у Цркви, а Христова реч ("... да не зна ни лева шта ради десна"...) ми нуди да ћутим (не пишем) и да ... пустим. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Uostalom npr manastir Ostrog je velika svetinja,tom tvojom logikom manastir Ostrog i blagoslov Ostroski mozemo dobiti u svakoj drugoj crkvi i manastiru,nisam cuo nijednog coveka da je rekao ma sta ces tamo,blize ti je ovde,zdanje ko zdanje,crkva ko crkva...cemu onda poklonicka putovanja? Склони мошти Светог Василија из Острога у неку другу цркву, и та ће друга црква да постане светиња. Wu, Ромејац and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Pazi imas iz raznih manastira koji su potopljeni raznih i svedocanstava....recimo citao sam negde kako je stari monah iz manastira Pive se zustro protivio potapanju i izmestanju manastira,pa je prorekao da ce u tom jezeru mnogi stradati i prorokovao je da ce taj broj biti oko 170 ako se to stvarno zgodi kao sto se zgodilo,danas taj broj stadalih je preko 100. Dakle,po meni bar slazem se nisu cigle svetinja,ali ako ti imas hiljade,stotine hiljada naroda od 13,14,15,16 veka koji su to mesto napravili svetim mestom,da su se tu desavala isceljenja,da se cuje pojanje Angela itd,onda ne mozes bas tako uskogrudo gledati na to. Uostalom npr manastir Ostrog je velika svetinja,tom tvojom logikom manastir Ostrog i blagoslov Ostroski mozemo dobiti u svakoj drugoj crkvi i manastiru,nisam cuo nijednog coveka da je rekao ma sta ces tamo,blize ti je ovde,zdanje ko zdanje,crkva ko crkva...cemu onda poklonicka putovanja? Sto bas u odredjenom manastiru bezdetni roditelji dobijaju blagoslov i bivaju im uslisene molitve za porod? Ne verujem da se lose ili bolje mole nego u nekoj svojoj parohijskoj crkvi. Dakle nije to bas ni tako i pritom pogotovo pre,na svetinjama koje su stare vekovima,niko nije slucajno gradio manastir ili crkvu na odredjenom mestu,obicno kao sto i u zitijima svetih mozemo videti se desavalo da Bog projavi to mesto,ako je projavio to i blagoslovio to,sto nije blagoslovio kilometar dva gore dole,levo desno?! Tom logikom ajde da izmestimo Visoke Decane i druge svetinje po Kosmetu? pa sta ionako nije bezbedno otici tamo,pa cemo praviti neke nove svete Decane. Ja se sa tim ne slazem. Имаш неки разлог за премештање Острога и Дечана? Конкретно у Ваљеву као и Овчару је добробит заједнице. У Овчару нико ништа није пророковао. За Ваљево не знам ни једно пророштво осим Драганових (ех Антоније) речи у потенцијалу. Опрости, али непослушан монах ми није никакав ауторитет. Што се тиче Пиве - погледај мој пост још једном. Оставио сам јасно мишљење да ће свако од учесника примити плату према томе колико су добро просудили. Тако да не знам шта те жуља да помињеш Дечане и Острог. Ревност не по разуму је давно разобличена Писмом. Свако добро од Бога. RYLAH, Ведран* and Ромејац је реаговао/ла на ово 3 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Имаш неки разлог за премештање Острога и Дечана? Конкретно у Ваљеву као и Овчару је добробит заједнице. У Овчару нико ништа није пророковао. За Ваљево не знам ни једно пророштво осим Драганових (ех Антоније) речи у потенцијалу. Опрости, али непослушан монах ми није никакав ауторитет. Што се тиче Пиве - погледај мој пост још једном. Оставио сам јасно мишљење да ће авако од учесника примити плату према томе колико су добро просудили. Тако да не знам шта те жуља да помињеш Дечане и Острог. Ревност не по разуму је давно разобличена Писмом. Свако добро од Бога. Ne,dajem ti primer. Posto ne vidis problem da li je premestanje,da li je zidanje nove crkve ionako to kako ti kazes nije bitno ljudi osvecuju,isto tako mozemo radi bezbednosti da preselimo Kosovske manastire za dobrobit nekakve zajednice,jer sto bi sad mi rizikovali i durili se kad je to lako. Za manastir Pivu znam to,citao sam. Sto se tice manastira Valjevske Gracanice ne znam nijedno prorostvo Antonija,ali znam sv.vladike Nikolaja. Sustina ne moze se svetinja posmatrati na taj nacin: 1.Potreba zajednice nije takvo,prosto brana Rovni se gradi 30 godina,ako ti znas za jedan slucaj da je neko umro od zedji za 30 godina za to vreme u Valjevu i okolini,onda sva moja prica pada u vodu. Ako uopsteno znas i da je bilo problema sa nestasicom vode,da su bile cisterne...evo ja znam da nikad nisu imali problema. Koja je onda realna potreba zajednice za tim? 2.Potreba zajednice sutra moze biti da se rusi npr neki hram,jer potrebe super brzog interneta to potrebuju zato sto je taj hram na putu npr spajanja necega,dakle to je malo nistavan argument. Na kraju krajeva ne znam koliko znas da je na mestu ovog vestackog jezera koji je potopio manastir Valjevsku Gracanicu u planu i turisticki kompleks u ciju svrhu je vec sazidao bivsi ministar policije Dusan Mihajlovic neku vrstu motela,a da ce voda iz ovog jezera biti iskoriscena za pravljenje neke vrste akva parka.biti upriliceno skijanje na vodi i slicno. Da li je to potreba kojom se opravdava potapanje tolike svetinje? Cvrsto sam uveren da je odgovor-ne. 13:30 I na kraju krajeva da li znas da su Lazarevac i Mionica odbili da se prikace i da obave radove koje ce im ovu vodu sa brane dovesti na cesme? Dakle ne potreba zajednice,nego potreba i iskljucivo potreba za profitom pojedinaca na ustrb svetinje,na ustrb prirodnih izvora Valjevskog kraja,na ustrb Boga i na ustrb naroda. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 I ako je sve cisto sto je SPC i vladika Milutin sto su odbili novu crkvu koja je izgradjena kao zamena i trampa za manastir Valjevska Gracanica? Vec godinama SPC nije preuzela tu crkvu,niti se u toj crkvi sluze Bogosluzenja,niti postoji nadlezni svestenik za tu crkvu? Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Мики Стаменковић Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 (измењено) ....За неког ко верује потпуно је свеједно да ли је храм из првог или двадесет и првог века.Ако неко зграду назива светињом то се зове идолопоклонство које је још од Авраама највећи грех.У историји црква је обично рушила храмове када би на том месту правила већи храм.Овим ... бих ја дао да бар 40 дана читају Псалтир па пнда да мало спавају. Измењено Април 4, 2016 од RYLAH Пази на речник! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Ne,dajem ti primer. Posto ne vidis problem da li je premestanje,da li je zidanje nove crkve ionako to kako ti kazes nije bitno ljudi osvecuju,isto tako mozemo radi bezbednosti da preselimo Kosovske manastire za dobrobit nekakve zajednice,jer sto bi sad mi rizikovali i durili se kad je to lako. Za manastir Pivu znam to,citao sam. Sto se tice manastira Valjevske Gracanice ne znam nijedno prorostvo Antonija,ali znam sv.vladike Nikolaja. Sustina ne moze se svetinja posmatrati na taj nacin: 1.Potreba zajednice nije takvo,prosto brana Rovni se gradi 30 godina,ako ti znas za jedan slucaj da je neko umro od zedji za 30 godina za to vreme u Valjevu i okolini,onda sva moja prica pada u vodu. Ako uopsteno znas i da je bilo problema sa nestasicom vode,da su bile cisterne...evo ja znam da nikad nisu imali problema. Koja je onda realna potreba zajednice za tim? 2.Potreba zajednice sutra moze biti da se rusi npr neki hram,jer potrebe super brzog interneta to potrebuju zato sto je taj hram na putu npr spajanja necega,dakle to je malo nistavan argument. Na kraju krajeva ne znam koliko znas da je na mestu ovog vestackog jezera koji je potopio manastir Valjevsku Gracanicu u planu i turisticki kompleks u ciju svrhu je vec sazidao bivsi ministar policije Dusan Mihajlovic neku vrstu motela,a da ce voda iz ovog jezera biti iskoriscena za pravljenje neke vrste akva parka.biti upriliceno skijanje na vodi i slicno. Da li je to potreba kojom se opravdava potapanje tolike svetinje? Cvrsto sam uveren da je odgovor-ne. 13:30 I na kraju krajeva da li znas da su Lazarevac i Mionica odbili da se prikace i da obave radove koje ce im ovu vodu sa brane dovesti na cesme? Dakle ne potreba zajednice,nego potreba i iskljucivo potreba za profitom pojedinaca na ustrb svetinje,na ustrb prirodnih izvora Valjevskog kraja,na ustrb Boga i na ustrb naroda. Подвучено довољно казује како наступаш према сваком ко има другачије мишљење. Ту свака дискусија престаје јер нема смисла. Нека ти је Богом просто. Ако ниси ништа разумео од онога што сам написао, нећу те више жуљати. Путуј стазом којом си пошао. Ведран* је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Nije problem ta dramatika poruke,ali bih voleo sustinski da sucelimo stavove. Vidis ti tvrdis da to potapanje svetinje je za dobrobit naroda i zajednice i ja ti navedem ono sto verovatno ni sam nisi znao i na kraju ti ni ne zelis da o tome pricas. Bezveze je. Ja ne impliciram da si ti to rekao za Rasko-Prizrenske manastire samo kazem da se tom logikom moze izvesti i tako nesto,ne stavljam ti svoje reci u tvoju tastaturu. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Nije problem ta dramatika poruke,ali bih voleo sustinski da sucelimo stavove. Vidis ti tvrdis da to potapanje svetinje je za dobrobit naroda i zajednice i ja ti navedem ono sto verovatno ni sam nisi znao i na kraju ti ni ne zelis da o tome pricas. Bezveze je. Ja ne impliciram da si ti to rekao za Rasko-Prizrenske manastire samo kazem da se tom logikom moze izvesti i tako nesto,ne stavljam ti svoje reci u tvoju tastaturu. Pa ovo ti je više političko i tehničko pitanje šta je bolje za taj narod u tom kraju. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Pa ovo ti je više političko i tehničko pitanje šta je bolje za taj narod u tom kraju. Ne,Janko je stekao svoj stav apropo pisanija odredjenih medija i ljudi. Brana Rovni se gradi 30 godina toboze za potrebe za pijacom vodom Realnost kaze da za 30 godina koliko se gradi niko nije umro zedan,niti je bilo muke oko vode. Na sve to idu najave oko akva parka,skijanja vodenog,na sve to ide motel iznad brane,prica oko turizma,ide i to da Lazarevac i Mionica ne zele da se prikljuce na taj sistem. Dakle ovo nije potreba naroda i da ne pricamo o tome kao potrebi naroda. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Склони мошти Светог Василија из Острога у неку другу цркву, и та ће друга црква да постане светиња. Хоће, али ће и прва да остане. Рецимо, капела Свете Петке на Калемегдану где су једно време чуване мошти па је на месту где су биле избио извор лековите воде, који и даље и постоји и лечи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Април 4, 2016 Пријави Подели Написано Април 4, 2016 Nije problem ta dramatika poruke,ali bih voleo sustinski da sucelimo stavove. Vidis ti tvrdis da to potapanje svetinje je za dobrobit naroda i zajednice i ja ti navedem ono sto verovatno ni sam nisi znao i na kraju ti ni ne zelis da o tome pricas. Bezveze je. Ja ne impliciram da si ti to rekao za Rasko-Prizrenske manastire samo kazem da se tom logikom moze izvesti i tako nesto,ne stavljam ti svoje reci u tvoju tastaturu. Ето, после се љутиш на Ведрана. Да ли читаш оно што напишем или само читаш како теби одговара за ток дискусије? Ја рекох да су сви радили по свом убеђењу у правцу добробити заједнице (не сумњам да и ех Антоније тако чини спрам свог знања и моћи), а како су просудили тако ће им и бити. Дакле ако су добро просудили биће добро, а ако нису зна се. Ништа више од тога ја не рекох, а ти ми стављаш у уста да ја ТВРДИМ. Не брате, ТИ ТВРДИШ да није на добробит заједнице. Немој своје тврдње (а самим тим и готов став без жеље да се ишта сучели, већ да се наметне) сликати на друге. Иначе потписујеш се са Милош БГ. Јеси из БГ-а или Ваљева? Питам јер се често догађа да људи са стране долазе да бране неке ствари на другим местима. Код нас се каже већи католик од Папе. О односу владике Милутина према оном што је потписао вл. Лаврентије нећу да полемишем. То што је договорено и преузето пре њега а он има другачије мишљење је ствар црквене администрације. Он се бунио не би ли изменио ток ствари али је на крају, повлачењем свештенства, икона, сасуда итд показао да му је послушање на првом месту. И нећу да полемишем даље о послушању са онима који не знају кад, коме и како треба да буду послушни. Нисам за слепо послушање, али ни за револуцију. Средњи пут, мада ми се чини да не знаш о чему причам и увек ћеш га етикетирати као издајнички, судећи по постовима које си овде постављао. Молитва, не вика. А називање Патријархове молитве безвредном или чак погубноносном је забијање клина у сопствени ковчег. Ревност не по разуму. Ведран* and RYLAH је реаговао/ла на ово 2 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука