Juanito Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Има на том сајту још интересантних текстова (пренетих из издања Епархије Далматинске)... О РАВНОПРАВНОСТИ МУШКАРАЦА И ЖЕНA Из текста епископа Висариона "Положај лица женског пола у хришћанском, породичном и друштвеном животу" Какав год да је муж, добар или лош, нежан или суров у опхођењу са женом, она мора да му се покорава, и колико год да је горак њен живот, не треба да тражи раздвајање од њега, осим у случају брачног неверства. "Што је Бог саставио, човек да не растави." Тако звани борци за еманципацију жена, устају против нераскидивости брачне везе и траже, како за мушкарце, тако и за жене, пуну слободу развода под било каквим наизглед добрим или лошим изговором. Испуњење овог захтева било би праћено најпогубнијим последицама, и повело би у уништавање породичног живота, у безгранични разврат. Шта рећи о друштвеном положају жена? По мишљењу бораца за повећавање женских права, њихов друштвени положај мора да буде исти као положај мушкараца. Не сме јој се одузети право да буде судија, министар, градоначелник, професор, адвокат, па чак и војник. Али праведности ради, треба рећи, да све то превазилази снагу жене, која по самој својој природи у поређењу с мушкарцем поседује мање умне и телесне силе. За све то су неупоредиво способнији мушкарци. Против тежње жена за високим образовањем не би смело ништа да се каже, тим пре што има оних које по уму не заостају за мушкарцима. Ипак треба и овде рећи истину да ових изузетака није много. У историји научних знања, покретачи науке, уметности и заната били су само мушкарци, женама је припадала част да само усвајају плодове тог рада. У овом смислу универзитетско образовање може да буде за њих веома корисно. Но без обзира на високу вредност универзитетског образовања, оно може да служи само као украс жени због задовољавања њене жеље за познањем, али никако не представља суштинску потребу, јер жене не могу да га примене у друштвеном ангажовању и да га учине практично употребљивим у разноврсним видовима служења друштву. Извор и други извор Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Osim kad ti dodje inspiracija onda škotski kilt (eno jesi napisao,nista ja tu ne nagadjam ) А шта је теби запело, а? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Свети Теофан Затворник О ОБАВЕЗАМА МУЖА И ЖЕНЕ Личне обавезе сваког од супружника проистичу из схватања о улози сваког од њих. Муж је глава жени. Одавде следи да муж: а) мора да има и да показује своју власт над женом, да не понижава себе и не уступа водећу улогу због малодушности и страсти, јер је ово срамота за мужеве. Само ово не сме да буде деспотска власт, већ власт заснована на љубави. Нека ти жена буде друг и натерај је да ти буде покорна снагом своје љубави. б) У свим пословима она за тебе мора да буде прва, највернија и најискренија саветница, прва којој се поверавају тајне. в) Мораш да пазиш на њу, да се бринеш о њеном умном и моралном усавршавању, снисходљиво и трпељиво отклањајући оно што није добро, а усађујући добро, а да оно што је непоправљиво у телу и нарави подносиш благодушно и благочестиво. г) Али никако не смеш дозволити да је развратиш својом небригом и самовољом. Муж је убица, ако смирена, кротка и побожна жена уз њега постане расејана, својеглава и без страха Божијег... д) Брига о моралности, исто тако не представља препреку да се задовољи њена жеља за општењем са спољним светом, али уз његову сагласности. Жена, пак, са своје стране: а) мора да у свему слуша мужа, да на све начине своју нарав приклања његовој нарави и да му буде потпуно предана и да ни поступцима ни мишљу чак ни не планира ништа без његове воље. б) И зато тачно да извршава све његове одлуке, савете, заповести и да не допушта ни мисао о томе да остане при своме, и уопште ни у чему да не жели и не показује своје главешинство. в) У случају несагласности да буде попустљива и трпељиво да подноси све што јој не буде по вољи; другачије нећеш сачувати драгоцени мир. г) Исто тако ово јој не ускраћује обавезу да се брине о добром владању свога супруга. Својом мудрошћу и утицајем она може променити рђаво понашање свога мужа; у крајњој мери она не сме да не брине о њему, и колико има снаге и ума, треба да делује на њега и да га погађа као из огња. д) Зато саму себе треба да украшава најпре врлинама, а да јој украшавања друге врсте буду страна, узгредна, од којих се лако одрећи, нарочито када треба да се поправи стање. ђ) На крају треба да се сећа да је на њој да брине о домаћим пословима, макар то било само њихово извршавање... Њена дужност је да делује у позитивном смеру; ако види нешто што није у реду да каже и поправи или да уради. Извор и други извор Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Крат, дугачка коса је коса до дупета, минимум, и красила је само жене, а мушкарцима није приличила. Дакле, Христос није имао дугачку, него косу нормалне, пристојне дужине. Данас су популарне ''чирокане'', ''маринке'' и остале ''печурка'' фризуре, па је теби, вероватно, и нормална дужина косе као дугачка, а није. Koja je to normalna i pristojna dužina?A šta ćemo sa Samsonom?Što ga je Bog blagosiljao sa dugačkom kosom iz koje je crpeo snagu? Duga kosa ne mora uopšte da bude do dupeta.Mož i do pola leđa. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Joj Bože :-/ Zašto se monasi bave brakom? http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 А шта је теби запело, а? sala,opusteno,nemoj se nerviras Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Има на том сајту још интересантних текстова (пренетих из издања Епархије Далматинске)... О РАВНОПРАВНОСТИ МУШКАРАЦА И ЖЕНA Из текста епископа Висариона "Положај лица женског пола у хришћанском, породичном и друштвеном животу" Извор и други извор Predivni tekstovi. Juanito, feeble and Плутон је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Koja je to normalna i pristojna dužina?A šta ćemo sa Samson? Pusti sad Samsona, sta cemo sa Zosimom. Плутон, Лапис Лазули, -Владимир- and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Predivni tekstovi. И ја мислим да су предивни, без обзира што их је постављач текстова / ограђујем се ако грешим / поставио у ироничном контексту. Војвода7 је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Христос је о правилима рекао следеће: У то вријеме иђаше Исус у суботу кроз усјеве; а ученици његови огладњеше и почеше тргати класје и јести. А фарисеји видјевши то рекоше му: Гле, ученици твоји чине што не ваља чинити у суботу. А он им рече: Нисте ли читали шта учини Давид кад огладње, он и који бијаху с њим? Како уђе у дом Божији и хљебове предложења поједе, које није ваљало јести њему ни онима што су били с њим, него само свештеницима. Или нисте читали у Закону како суботом свештеници у храму суботу обесвећују, па нису криви? А ја вам кажем да је овдје већи од храма. Кад бисте пак знали шта је то: Милост хоћу а не жртвоприношење, не бисте осуђивали невине. Јер је Син Човјечији господар и суботе. И отишавши оданде, дође у синагогу њихову. И гле, ту бијаше човјек са руком сухом; и запиташе га говорећи: Ваља ли суботом лијечити? - да би га оптужили. А он им рече: Који је међу вама човјек који има овцу једну, па ако она у суботу упадне у јаму, да је неће узети и извадити? А колико ли је човјек претежнији од овце? Дакле, ваља суботом добро чинити. Тада рече човјеку: Пружи руку своју. И пружи. И постаде здрава као и друга. https://www.pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=sinod&book=40&chap=12 Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 И ја мислим да су предивни, без обзира што их је постављач текстова / ограђујем се ако грешим / поставио у ироничном контексту. ( ) Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Sve je to moda ... Danas niko ne nosi maramu ... Reci cu nesto sto je na mene ostavilo utisak kao da me je udario grom na sred liturgije ... Nikoga ne osudjujem , imam razumevanja za sve , ali mi je ovo izgledalo nestvarno ... Veliki praznik , parohijska crkva , poznajem 99% ljudi , u prvom redu veoma pobozno obucena , devojka sa maramom za koju pouzdano znam da je pre nekoliko meseci abortirala , rodjenim ocima sam procitala njeno ime , datum rodjenja ... Prilazi casi ... Kao da to nije nista ... Tako da - ne zavaravajte se , nego cuvajte srce . Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 sala,opusteno,nemoj se nerviras ето, прво ме зезаш, а онда немој да се нервираш, ц ц ц Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 И ја мислим да су предивни, без обзира што их је постављач текстова / ограђујем се ако грешим / поставио у ироничном контексту. Aj sad nisam neki liberal da mislim da žena mož da radi šta oće al el tebi kao ženi nije ponižavajuće da ti neko kaže da muž i da se ponaša prema tebi kao da si stoka i ti to treba da trpiš jer si žena i jer je on po nekom Božijem zakonu gospodar tvog života? Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 6, 2016 Пријави Подели Написано Март 6, 2016 Мислим да текстовни слични насловном и осталим текстовима с дотичног сајта заправо поприлично добро осликавају мишљење које је од самог почетка долазило из цркве. То што ви ”нормални” данас причате је модерно либерално православље, које има јако мало додирних тачака са учењем цркве, а ”мрачњаци” заиста чувају традицију. Није да ја нешто претерано волим ту традицију, напротив, волим вас пинк православце, само кажем. Лазар Нешић and Aquilius Cratus је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука