Jump to content

Потапање Ваљевске Грачанице, о чему се ту ради?

Оцени ову тему

Препоручена порука

А и ти са стране што се буне, углавном дошли јер имају генерални проблем са Црквом или неким њеним великодостоницима, ил су разни опскурни "бранитељи вере". Да се народ тог краја заиста и покренуо, да народ уопште интересује шта се у Цркви ради, не би се толико олако узимао у калкулацијама потеза црквених великодостојника.

Дошли смо у ситуацију да се око најбитнијих ствари из редова лаика цимају углавном лудаци или полусекташи, а како се цимају, боље да се не цимају уопште, јер њихово цимање углавном везе нема са нечим за шта причају да се цимају.

Čoveče pa kanonski episkop sa celim sveštenstvom je medju onima koji se bune, o čemu ti govoriš? Imaš i na sajtu ovde obaveštenje Eparhije Valjevske....

Подели на овим сајтовима

Kasnije je Zavod za zastitu spomenika rekao da nije moguce da se izmesti zbog materijala kojim je gradjena
Neko se zeznuo kada je pristao prethodno ne znavsi da li se hram zaista moze premjestiti ili ne.

Кривца за потапање Грачанице можда треба тражити у лобијима везаним за грађевинске радове на премештању храма.

Могуће је да је дошло до проблема у односу Завод-Колубара-Извођач-Црква и финансирања свега тога.

Завод колико сам упознат има превисоке цене за извођење било каквих конзерваторско-грађевинских радова.

Својевремено је +Иринеј Буловић, хтео да се формира Црквени завод за заштиту споменика, јер је било много проблема у односима цркве са државним заводима.

Изјава, да није могуће да се измести због материјала којим је грађен храм, тражи у најмању руку објашњење.

Подигли су својевремено куполу од 4000 тона на Храм Светог Саве, а сада не може да разида и премести један мањи храм !?

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

А и ти са стране што се буне, углавном дошли јер имају генерални проблем са Црквом или неким њеним великодостоницима, ил су разни опскурни "бранитељи вере". Да се народ тог краја заиста и покренуо, да народ уопште интересује шта се у Цркви ради, не би се толико олако узимао у калкулацијама потеза црквених великодостојника.

Дошли смо у ситуацију да се око најбитнијих ствари из редова лаика цимају углавном лудаци или полусекташи, а како се цимају, боље да се не цимају уопште, јер њихово цимање углавном везе нема са нечим за шта причају да се цимају.

ne zezaj bre covece i ne koristi ovu temu za takve stvari.

Manastir je trebao po onome sto je potpisano da bude izmesten negde u blizini gde nece biti potopljen,onda je drzava ciji je taj manastir kulturno blago i koji je pod zastitom drzave odjednom donelo resenje da se ne moze izmestiti.

Dakle jedno je potpisao vl.Jovan Velimirovic koji je dobio uverenje o premestanju manastira,a drugo je kad neko potapa manastir zivi.

I sad oni kazu ej dobili smo zamensku crkvu. Pa zamisli tebi neko tvoju parohijsku crkvu da uzme a kaze eto imas na par kilometara od te zamensku crkvu sad je to tvoja.

Dakle kako god okrenes nije normalno,a branioci Valjevske Gracanice su sve osim za blacenje i prozivanje.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Ето, чули смо и патријарха шта је рекао.

Него не знам како то иде, али ако народ изгради нешто, зар се и народ тог краја ништа не пита? Некако ми се чини да Црква никако не ослушкује вољу народа. Причам уопштено, не конкретно за ову цркву, пошто колико смо видели, народ тог краја се није нешто ни побунио, махом су ови што се буне, дошли са стране.

Pa naravno.

Dakle nije problem samo manastir,iako je on najveci problem. U okolini manastira je bilo groblje,manastir je izgradjen pre najmanje 6,7 vekova,kako moze sad pa neka je i sam patrijarh da kaze ma potapajte i napravite nam neki duplikat negde drugde?! Vrlo je to opasno.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Čoveče pa kanonski episkop sa celim sveštenstvom je medju onima koji se bune, o čemu ti govoriš? Imaš i na sajtu ovde obaveštenje Eparhije Valjevske....

Он је написао писмо да би, како је написао "рекао и своју душу спасао", односно да не буде да ништа није урадио.

Да је неко из Цркве стварно хтео ово да спречи, или макар да га одложи на неки дужи период, могао је да организује народ и свештенство, и држава би врло лако устукнула.

Али тога није било. Само писма које се пише да би се "рекло и душу спасило".

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

ne zezaj bre covece i ne koristi ovu temu za takve stvari. Manastir je trebao po onome sto je potpisano da bude izmesten negde u blizini gde nece biti potopljen,onda je drzava ciji je taj manastir kulturno blago i koji je pod zastitom drzave odjednom donelo resenje da se ne moze izmestiti. Dakle jedno je potpisao vl.Jovan Velimirovic koji je dobio uverenje o premestanju manastira,a drugo je kad neko potapa manastir zivi.I sad oni kazu ej dobili smo zamensku crkvu. Pa zamisli tebi neko tvoju parohijsku crkvu da uzme a kaze eto imas na par kilometara od te zamensku crkvu sad je to tvoja. Dakle kako god okrenes nije normalno,a branioci Valjevske Gracanice su sve osim za blacenje i prozivanje.

Брате, ја не кажем да је овако требало да буде. Ја кажем да се овако ради јер људе у Цркви, подједнако мирјане и клирике, заболе. И да све док и мирјане и клирике буде болело уво за овакве и сличне ствари, моћи ће да ради шта год ко хоће. Такође, да су се људи из овог краја стварно покренули, ни њихова Епархија то не би могла нити смела да игнорише.

А што се тиче ових "бранитеља", кад видим ко је у тој скупини, никад у животу са њима нигде не бих отишао, јер сам сиуран да се такви шаљу негде где треба минирати било какав озбиљан напор. Они и нису ту због манастира, него из неких својих разлога. Сутра да их оних пар главних напрже да треба да иду да бију Артемија или да поставе бомбу у темеље овог манастира јер ће то да користи антиекуменизму или чиме их већ прже ових дана, урадили би то после довољно убеђивања. Такви само наносе штету где год да се појаве, а појављују се свуда.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

inSha

ДЕЧАНИ – Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић реаговао је због потапања манастира Светог архангела Михаила недалеко од Ваљева.

Sava-Janjic-Jutjub-650x453.jpg

Он је на друштвеним мрежама поделио фотографије потопљеног манастира познатог и као Ваљевска Грачаница.

„Ово је страшна слика која опомиње све нас, изглед унутрашњости ваљевске Грачанице данас. Грачаница тоне, али усходи на небо. Већина посланика о Скупштини општине Ваљево је изгласала потапање цркве из 15. века. Жалостно, док се ми овде на Косову и Метохији боримо за сваку цркву и сваки гроб, у Ваљеву се уништава баштина нашег народа и Цркве“, навео је Јањић.

Истакао је да треба зауставити потапање манастира, оценио да је пројекат изградње хидроцентрале Ровни катастрофалан и подсетио да се као манастир Грачаница помиње у турским пописима из 1560. године, али поједини гробови и делови конака у непосредној близини сведоче да црква потиче из 15. века.

12806119_1276902858990516_14830269841343

Манастир Ваљевска Грачаница се налази пред потпуним потапањем због изградње хидросистема са браном Ровни на реци Јабланици код Ваљева, а ниво воде је у неким деловима већ већи од метар.

http://www.pravda.rs/2016/03/09/opomena-igumana-visokih-decana-dok-se-mi-na-kim-borimo-za-svaku-crkvu-u-valjevu/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Džaba kad je šef sve već dogovorio

09_1000x0.jpg

Patrijarh je rekao da je dobro što se ugrožene svetinje premeštaju na drugo mesto kako bi se sačuvale.

- Tako je premeštena i ova, tako su premešteni i drugi manastiri. Vladika Lavrentije je o tome razmišljao i on je odlučio i dao saglasnost da hram bude potopljen, ali pod uslovom da bude izgrađen na novom mestu. I, koliko ja znam, izgrađena je nova Gračanica, ali narod navikao na tu svetinju, teško se miri. Vrlo mučno i teško je ali dešavalo se to i u prošlosti, biće toga i u budućnosti, tako da je Crkva ipak - imajući u vidu potrebu naroda - dala saglasnost da se to uradi- rekao je poglavar SPC.

http://www.alo.rs/patrijarh-saglasili-smo-se-da-se-gracanica-potopi/39080

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ja se evo lomim da idem na protest. Lomim i nikako da prelomim sta mi je ciniti.

Tesko mi je da se pomirim i ne ucinim nista, s jedne strane, s druge nisam sigurna da li takav protest sad u ovom trenutku uopste jos ima smisla ili samo potencijal da bude zloupotrebljen.

Ne znam. Nisam pametna. Sta vi mislite? Hoce li ici neko od vas?

Подели на овим сајтовима

Проблем је да стотине цркава пропада, а да нико не обраћа пажњу. Прије 30 година у мом селу је стара црква почела да се руши, појавило се клизиште, које се после земљотреса покренуло. Није се могла поправити, нити се смјело градити на том мјесту. Кад је почета градња цркве на другом мјесту, кренуле су критике од стране оних који никад у цркву нису ушли, нити дали прилог.

Да је овима стало да се црква не потопи, поставили би дѕакове или пумпу да  вода не улази, али што је горе , њима је боље.

Кад се тек расправљало о градњи бране, противницима је постављано питање : Хоћете воду, хоћете струју, а нећете брану ?

Е, па неће моћи .

Подели на овим сајтовима

Pitala sam pre par godina vl. Atanasija Rakitu po tom pitanju. Njegov odgovor je bio da je narod crkva, i da je u teskim uslovima bitnije da se spasi ta crkva. A da je hram sasud koji se moze izgraditi ponovo. E sad, ono sto mene muci je...kako ce narodu biti bolje ako ta brana unisti pijacu vodu?

Neka bude volja Bozija.

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли је већ постављано.

Зашто Давидовић вара вернике.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Сад ће наново хајка по Патријарху, по старом добром обичају...

Pa i treba.Umesto da zaštiti svetinju on pravi trule komprimise sa ološima.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...