Jump to content

Потапање Ваљевске Грачанице, о чему се ту ради?

Оцени ову тему

Препоручена порука

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...
  • Гости

dsc01247.jpg

Молио бих оне који знају о овоме да ми кажу информације.

На фејсбуку видим да много људи дели ово, да се та црква потапа...

О чему се заправо ради? На сајту еп. ваљевске не видим ништа везано за ово, а видим да је један од главних бранитеља цркве рашчињеи монах Антоније.

КОлико сам сазнао, постоји договор за време Владике Лаврентија да се, на име тога што ће ту да се прави језеро, епархији дарује нова црква са парохијским домом где живи свештеник, пто је и учињено.

Не би ме зачудило да у ову цркву нико није долазио, а да сада кад се ово дешава диже се галама.

Ако постоји договор између Епархије и државе, а држава је све испунила око свог дела договора, не знам у чему је проблем.

Можда и ово што сам чуо није тачно, па бих молио инфо из прве руке.

Подели на овим сајтовима

• Гости

аха, ево саопштење Епархије ваљевске

http://www.eparhijavaljevska.rs/index.php?id=vesti/2015/2015-06-31-001v

Живот је највећи дар Божији, дар намењен човеку, а са њиме и преко њега, и целокупној творевини која заједно са човеком састрадава уздишући и трпећи у исчекивању избављења – свога логосног остварења (Рим. 8,20,22). Само у животу може бити смисла, и то: „у животу у изобиљу“ који даје Богочовек Христос свима онима који верују (Јн. 10:10). Тај највећи дар се Васкрсењем Христовим остварује као вечни живот у заједници са Богом, у причешћу са Богом, у благодатном учешћу у животу Божијем (2 Петр. 1:4).

Посматрајући са једног брежуљка ових дана лепоту града Ваљева, живота који врви у њему, његове школе где се наши млади људи образују и формирају у зреле личности, његову болницу где се лече наши болни и нејаки, свете храмове Божије који нас чувају од разних демонских утицаја и опасности обликујући нас у богољуде, институције, као и историјске знаменитости његове, алармирани смо равнодушношћу према огромној претњи која се надвила над нашим градом, њеним житељима, њеним водама, њеном екологијом, њеном Светињом - уникатном ваљевском „Грачаницом“, од хидроакумулацијског језера „Бране-ровни“ иза чијих бедема на коти 375 мнв ће се налазити преко 50 милиона кубика воде!

Изградња „Бране-ровни“ започета је пре скоро тридесет година. Брана је рађена у фазама са прекидима у периоду санкција и других турбулентних дешавања на нашим просторима, са расположивим технологијама тога времена.

У првом и оригиналном пројектовању Бране висина коте била је предвиђена на 333 мнв. Са овом котом, као што се више пута понављало од стране стручњака, избегли би се многи еколошки проблеми и умањио ризик од евентуалног пуцања Бране у случају сеизмичких активности, а тиме и спасао град Ваљево од тоталног и катаклизмичког уништења, а сачувала древна светиња ваљевског краја „ваљевска Грачаница“.

Ми као Епископ ваљевски у своме апелу желимо да скренемо пажњу на неизбежне духовне законитости и последице повезане са истим које историјско емпиријско искуство нашег народа памти и препричава када су у питању света Места која се скрнаве. Наиме, претварање језера у „рекреативни водени парк” у коме би се људи купали, врискали, возили – профано зборили и понашали – могло би се некако и прихватити да није у дубинама воде средњевековна Светоархангелска Светиња. И ово је један од разлога да се прихвати кота 333 мнв.

Ово нису претње, ово није призивање казне, не дао Бог, већ духовна законитост која, као и природни закони физике, делује на свој начин у овоме свету.

„Брана-ровни”, удаљена свега 15 километара од града Ваљева, могла би да проузрокује њеним пуцањем, не дао Благи Бог, страшни армагедонски копнени цунами који би за свега неколико минута стигао до Ваљева и угасио на десетине хиљада живота, а сами град избрисао са карте постојећих градова. Наш апел, наша молба, наш глас вапијућег у духовној пустињи овога света, света глувог за духовне реалности, јесте позив да се одустане од коте 375 мнв и задржи ниво до 333 мнв.

Ово говоримо покренути гласом своје савести, као и апелима многих наших суграђана упућених нама као духовном оцу, да се руководиоци овога пројекта сете живота свих грађана; наше деце, наших светиња, наше природе – кристално чистих вода и екологије, наших културно историјских знамења и да сразмерно томе размотре предлоге експерата, и спусте акумулацију на указану коту 333 мнв.

Нека наша љубав према Мајци Србији, њеним житељима, њеној природи, а нимало мање и према њеним Богомољама којима је окићена као зведаним небом, буде водиља наше савести ка најбољем решењу.

Казах своје пред небом и земљом, пред вечношћу и историјом! Бог нека нам је на помоћи!

Канцеларија Епископа ваљевског 
Епископ Ваљевски 
+ Милутин

Подели на овим сајтовима

Па не знам шта да се каже, јер ако је надлежни епископ дао саопштење и замолио да се кота спусти да би се црква сачувала, ту нема неког места за коментар. А нисам видео да је реаговао Синод и Сабор, тако да...

Да је нешто важно, сигурно би апел био "јачи".

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Та тема око потапања је годинама већ актуелна... Једно време је стално било по новинама, вестима... Има и гомилу неких снимака око рушења, чувања... https://www.youtube.com/results?search_query=valjevska+gracanica

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Мислим да се ради о у нама инсталираном пасивном ставу према свему.

Шта се конкретно дешаваа можда је мање битно од чињенице да мало људи стаје у одбрану

било цркве, били некаквог старог дрвета или извора чисте воде. Све су то блага која хипнотисана маса не препознаје. 

Ипак народ може све спречити а свако од нас је део тог народа. Ћутање је саучесништво.

Подели на овим сајтовима

On 4. 3. 2016. at 21:54, verum est in beer рече

Па не знам шта да се каже, јер ако је надлежни епископ дао саопштење и замолио да се кота спусти да би се црква сачувала, ту нема неког места за коментар. А нисам видео да је реаговао Синод и Сабор, тако да...

Да је нешто важно, сигурно би апел био "јачи".

Važno je itekako. Nije tu samo pitanje manastira. Ako se ta brana pusti u promet, Valjevu preti ekološka katastrofa...

Подели на овим сајтовима

Pa sta je tu je sad. Primjedbe episkopa Milutina su besmislene. Brana je vec izgradjenja, pomjeranje sa postojece kote na neku drugu kotu znacilo bi samo izmestanje cjelokupne brane. Polozaj brane kilometar gore ili dolje nema nikakvog uticaja na seizmiku. Neko je ovu branu zamislio davno jos dok mu nije bilo stalo uopste do manastira, vjerovatno jos u doba SFRJ, a njihovi potomci samo nastavili. 

On 4. 3. 2016. at 22:07, NemanjaVa рече

Važno je itekako. Nije tu samo pitanje manastira. Ako se ta brana pusti u promet, Valjevu preti ekološka katastrofa...

Kakva katastrofa?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Гости

А која је прича око тога да је био договор још за време вл. Лаврентија да се на име тога што ће ту да се урад ово што се и ради, сагеади нова црква са кућом?

Да ли је народ у ову цркву долазио пре него што се све ово десило? Ко је народ који брани ову цркву? Видим да је ту све време рапчињени монах Антоније...

Велико ми је смјешеније овде тако да ништа не разумем...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Takodje, nikakve vesti nema na sajtu SPC. 

Ako je ovo ovoliko bitna stvar i drzava radi nesto bez znanja Crkve, mislim da bi svi ustali protiv toga...

Naravno, zao mi je sto se ovo desava, ali i dalje sam zbunjen, jer izgleda da neko hoce i jare i pare...

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...