Jump to content

Потапање Ваљевске Грачанице, о чему се ту ради?

Оцени ову тему

Препоручена порука

А зашто да се потопи црква? Што се не премести? Писао сам и пре, у Македонији тако су радили. Мада има и један манастир који је на оток среде Тиквешко Језеро. 

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

нека направе један велики зид који ће опасати цео манастир са делом имања и имаћемо нешто јединствено у свету...исплатило би се од туризма врло брзо..

Подели на овим сајтовима

нека направе један велики зид који ће опасати цео манастир са делом имања и имаћемо нешто јединствено у свету...исплатило би се од туризма врло брзо..

Dali je to izvodljivo?

Подели на овим сајтовима

Nikad ! :)

Mozda bi postojala mogucnost da se ljudi presele.A mozda bi demografski podaci mogli da pomognu.Kolika je prosecna starost stanovnistva?Da li ce se br. stanovnika u buducnosti znatno povecati tako da ce im ta kolicina vode zaista biti potrebna ?

Treba gledati u buducnost.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Делује ми драстично. Зашто манастир не може да се премести?

"Драги мој господине, није битно да ли Бог постоји или не, већ да ли бисте Ви своје понашање променили ако бисте открили да Он постоји? Ако је одговор: да, онда значи да је Вама Бог потребан."

Подели на овим сајтовима

Dali je to izvodljivo?

Tehnicki je izvodljivo, ali ekonomski nije. Ali i kad bi ga napravio, to bi bilo beskorisno u smislu mogucnosti prilazenja manastira, jer jezero ce biti zasticena zona vodosnabdjevanja. Tako da od nekog turizma ne bi bilo vajde. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Nikad ! :)

Mozda bi postojala mogucnost da se ljudi presele.A mozda bi demografski podaci mogli da pomognu.Kolika je prosecna starost stanovnistva?Da li ce se br. stanovnika u buducnosti znatno povecati tako da ce im ta kolicina vode zaista biti potrebna ?

Treba gledati u buducnost.

Gdje ces dvjesta hiljada ljudi da preselis? Znas koliko bi to kostalo, trebao bi svakoj porodici da obezbjedis nove stambene uslove. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Tehnicki je izvodljivo, ali ekonomski nije. Ali i kad bi ga napravio, to bi bilo beskorisno u smislu mogucnosti prilazenja manastira, jer jezero ce biti zasticena zona vodosnabdjevanja. Tako da od nekog turizma ne bi bilo vajde. 

Само ми наведи које акумулационо језеро је заштићена зона водоснабдевања...што се тиче економског аспекта, било би прилично скупо али ако би се радило као цилиндар не би захтевало много материјала због повољности конструкције да се одупре бочним силама...мислим да би чак било и занимљиво... 

Друга је ствар како би се у том "ћумезу" осећали корисници простора...

Подели на овим сајтовима

Само ми наведи које акумулационо језеро је заштићена зона водоснабдевања...што се тиче економског аспекта, било би прилично скупо али ако би се радило као цилиндар не би захтевало много материјала због повољности конструкције да се одупре бочним силама...мислим да би чак било и занимљиво... 

Друга је ствар како би се у том "ћумезу" осећали корисници простора...

Svaka akumulacija koja sluzi kao rezervoar pitke vode je zasticeno podrucije, koje je ogradjeno i pod nadzorom. Da nije tako onda bi cika pera moga prici nocu i izliti 1000 litara cijanida da "malo ucini vodu ukusnijom"

Osim toga pitanje je kolika je dubina jezera tu, ako je mozda 30 metara recimo, bilo bi izuzetno tesko napraviti armiranobetonske zidove. Bilo bi zgodnije sa zemljanim nasipom. Ali u oba slucaja je to preskupo, mozda bi bilo jeftinije preseliti manastir kamen po kamen.

Подели на овим сајтовима

Јустин , кажеш да није економски исплативо , а ја те питам : Зар такви објекти као што је манастир , нису од непроценљиве вредности за сваку државу ?

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Јустин , кажеш да није економски исплативо , а ја те питам : Зар такви објекти као што је манастир , нису од непроценљиве вредности за сваку државу ?

To je tačno, ali postoji nešto "neprocenljivije", ako će 200 000 ljudi dobiti ispravnu vodu za piće, onda mislim da vredi to uraditi, bez obzira koji je objekat u pitanju. A i mislim da rušenje jednog manastira za jedan ovakav cilj ne bi ni Bogu smetalo ništa.

Mada sa druge strane gledao sam davno neki veliki hram egipatski (oni njihovi bogovi ko zna od kada je hram) je isto tako trebao da bude potopljen i likovi su seo hram deo po sekli i pomerali, inače hram je tako bio napravljen da unutra ima statue tri boga i kada sunce izlazi dvojicu osvetli, a ovog trećeg Anubisa, bog umrlih ne osvetli i kada su sklopili stavili su ga tako da opt to bude slučaj. Tao da mislim da nije nemoguće preneti ceo manastir.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...