Снежана Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Па куд ћеш већи песимизам кад ти Христос каже да сав свет у злу лежи. то није песимизам...то је реално стање на терену Ево ја сам с вама у све дане до свршетка вијека, рече Господ апостолима; рече и нама. Јер каже: до свршетка вијека, што значи да рече и нама и онима после нас и свима до краја времена, који у Њега верују. Свети Николај Жички Саша од Москве, Paradoksologija, Данче* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Ценим да је смисао вере - преображај човека.Од лопова у дародавца, од псовача у благогалгољивог, од песимисте у оптимисту.....Сви смо 'у процесу', радови су у току.... Саша од Москве and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Како хришћанин уопште може да буде песимиста? То је контрадикторно... Drveni sporet... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 то није песимизам...то је реално стање на терену Ево ја сам с вама у све дане до свршетка вијека, рече Господ апостолима; рече и нама. Јер каже: до свршетка вијека, што значи да рече и нама и онима после нас и свима до краја времена, који у Њега верују. Свети Николај Жички "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Па куд ћеш већи песимизам кад ти Христос каже да сав свет у злу лежи. Al kaže i ne bojte se ja pobedih svet tako da nema tu pesimizmu više konstatacija trenutnog stanja a pobeda Hrista nad svetom nam daje nadu i optimizam. Данче*, obi-wan and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 3 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Rekoh ja onomad da je nas Zeki pesimista Ono kada si letos pisao o jednoj novosadskoj porodici pa si citirao jednog djeda koji je bio u duhu pesimizma, melanholije tako nesto.. Uzgred bilo bi lepo ako bi ponovo napisao o tome ili nas uputio na temu gde si vec pisao Inace mislim da covek mora biti pesimista ako je istinski bogotrazitelj. Sve dok u srcu svom ne spozna Boga. Koliko je zaista takvih? Naravno nije svaki pesimista bogotrazitelj... Sto se tice stanja u svetu i nasih zemaljskih zivota tu zaista nema cemu da se nadamo u svetlu Biblije. Ovde smo samo da se cistimo, da se pripremimo za zivot vecni. Dovoljno je procitati Knjigu o Jovu. Sto se tice sveta bice sve gore i gore do dolaska Antihrista a posle njega dolazi novo Nebo i nova Zemlja. Dakle pesimisticki stav prema svetu uz metafizicki optimizam xD Setite se samo da su marksisti bili najveci zemaljski optimisti a sta ostavise za sobom^.^ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Зна ли неко? Znam ja . . . . . . . . P.s. Smisao je da ne budes vise ateista . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vecana Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Što sam bliža Hristu, pesimizam nestaje iz mojih misli... Važi i obrnuto, čim osetim da me pesimizam obuzima, znam da sam se udaljila od Njega, pa trčim, trčim da se vratim. Данче*, Баба, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2016 @@Жељко, Како ти схваташ песимизам? Нисам га никако схватао. Мислим ни сад не разумем песимисте ни песимизам. Сад после много година проматрања песимиста мислим да је то стање свести заокупљено прошлошћу без могућности сагледавања будућности, или ако се сагледава будућност обавезно се на њу пројектују само најгоре ствари из прошлости. То је нека запетљаност ума и душе у неке трауме из прошлости. Али на неки начин песимизам је и одраз егоизма. Јер највећи песимити некако одбијају и саму помисао на могућност промене свог стања или могућност да свет може да се види и доживи и другачије. Некако иако их тишти то стање опет су самозадовољни у томе у чему су. Када им неко предочи сасвим другачији поглед на свет они готово никад не покушавају макар и пробе ради то да прихвате или испитају него се увек критички или поспрдно односе према таквом погледу и таквим ставовима. Као робијаш када изађе после дугогодишње робије што се осећа несигурно у свету ван затвора тако и дугогодишњи песимисти и кад мало изађу из тог свог стања опет теже да му се врате јер су навикли на то стање и ту су своји на своме. Неким песимистима сам успевао да потпуно преокренем поглед на свет. Били су одушевљени и радовали се извесно време. Међутим чим мене нема у њиховој близини дуже од пар дана они су се враћали на старо и после би им бивало два пута горе. Тако да сам схватио да је то залудан посао. Човек мора сам да се избори против тих мрачних мисли и осећаја. Мора нешто код себе да промени из корена. Неки битан елемент који је узрок тог песимизма, а узрок је различит код различитих људи, једино је исто стање и сличне манифестације тог стања. Сви песимисти с којима сам разговарао су ми посведочили да имају слабу или никакву веру. А о нади да не причам. Неки од њих имају љубав и то их држи у цркви а не вера и нада. Ови који немају ни љубав, најчеше на крају постају атеисти. ( Треба разумети да говорим о људима хришћанима а не генерално о атеистима) Мој савет песимистима јесте да прво покушају да се не друже да себи сличнима. А то по обичају чине. Они се увек окружују песимистима. Ја знам да њих често нервирају ставови оптимиста. Али морају себе да натерају да се окруже таквим људима. То је један од битних елемената у терапији излечења од песимизма. Жика, Човек Жоја, Иван ♪♫ and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Rekoh ja onomad da je nas Zeki pesimista Нисам, ја сам еуфоричар. То је друга крајност. Често зајебем људе својим ставовима па мисле да постоји решење чак и кад га нема. Tumaralo., Драгана Милошевић and Ronald је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Za sebe bih mogao reci da sam oprezni optimista:-) Данче*, Човек Жоја and Баба је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Ti pesimisti o kojima pricas... Ovako generalno, da li im se nesto desilo u zivotu pa postadose takvi ili su takvi otkad znas za njih? I postoji li makar dvoje koji su uspeli iz korena da se promene? Inace ovo sto si pisao podseca na mere za odvikavanje od droge xD Ronald and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Ti pesimisti o kojima pricas... Ovako generalno, da li im se nesto desilo u zivotu pa postadose takvi ili su takvi otkad znas za njih? I postoji li makar dvoje koji su uspeli iz korena da se promene? Inace ovo sto si pisao podseca na mere za odvikavanje od droge xD Pedja jesi ti sklon pesimizmu? http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 2, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Ti pesimisti o kojima pricas... Ovako generalno, da li im se nesto desilo u zivotu pa postadose takvi ili su takvi otkad znas za njih? I postoji li makar dvoje koji su uspeli iz korena da se promene? Inace ovo sto si pisao podseca na mere za odvikavanje od droge xD Они увек имају објашњење да колико се сећају пре нису били такви. И увек наводе неки као "разлог" који их је довео до тог стања. То је најчешће неки догађај из прошлости. Али ја мислим да то није узрок. Узрок је целокупно њихово умно-душевно настројство. Тај догађај није чак ни окидач, он је просто оправдање и ништа друго. Јер знам људе који су прошли много горе ствари па су оптимисти. Знам момка који је преживео логор у протеклим ратовима, где су га мучили, силовали, тукли, бубрези му не раде данас како треба, а он је оптимиста. Човеку је практично уништен живот а он је оптимиста. А знам доста песимиста којима ништа не фали, осим у њиховој глави. Један баналан пример. Једна девојка тврди да је постала песимиста зато што је као дете имала бронхитис а њени родитељи су дуванили у стану и нису хтели да иду на терасу, и онда се она као силно нешто гушила и тако је постала песимиста. Мислим мени смешно објашњење и разлог с обзиром да сам ја астматичар и дуваним( А нисам једини на свету). Ronald and Tumaralo. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Март 2, 2016 Пријави Подели Написано Март 2, 2016 Pretpostavljam onda da je minijaturan broj onih koji su uspeli iz korena da se promene... Hmm cemu onda menjati okruzenje? Ronald and Саша од Москве је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука