Lady Godiva Написано Јун 15, 2018 Пријави Подели Написано Јун 15, 2018 Надала сам се озбиљно одговору, али добро.. небитно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јун 15, 2018 Пријави Подели Написано Јун 15, 2018 пре 3 минута, Lady Godiva рече Надала сам се озбиљно одговору, али добро.. небитно Evo link sa te rasprave. Teras od 14 strane pa na dalje. Vladan :::. and Lady Godiva је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Lady Godiva Написано Јун 15, 2018 Пријави Подели Написано Јун 15, 2018 @grigorije22, хвала ти. Нашла сам оно што ме је занимало. grigorije22 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јун 15, 2018 Пријави Подели Написано Јун 15, 2018 пре 2 часа, Јанко рече Наравно. Зато свети оци и говоре да се може учити од творевине. Она је ту да нас поучи КАКО и ЗАШТО. Ипак, треба се чувати крајности, а једна од њих је догурала нпр до крштавања животиња на западу. Ја тренутно имам младог пса лабрадора. Много се волимо и наше априлске вечери пред поноћ док је био штене и док сам га држао у наручју у његовом боксу су нешто што се памти до краја живота. Он његовог и ја мог. Толико љубави, потребе за другим, бескрајно поверење... Много сам научио и о природи, себи, о Богу тих вечери. Ипак, и даље држим да је 103 псалам мајка. "И тако обнављаш лице земљи". Они су ту због нас. Да пренесу поруку Творца... Баш ми је драго што имаш пса. Хтео сам баш псе да поменем, али би ми текст био предугачак... ко ће то читати. Свако ко је имао пса зна шта је то "животињска душа" у пуном смислу. Скоро свака животиња (тј. сисар, не баш рибе или пауци) има исту такву душу, само што се не отвара свака и не показује човеку толико као псећа. Зато сам баш споменуо шимпанзе, јер колико је пас изнад, на пример кокошке, толико је шимпанза изнад пса. Пазите, шимпанза је по свакој дефиницији дивља животиња опасна по човека и неприлагођена животу са човеком, али је она много више налик примитивном дивљаку него стварној звери. Али са том разликом што је и најпримитивнији дивљак једнако човек као и ми, који се може цивилизовати, док шимпанза то није, њен мозак је у равни трогодишњег или четворогодишњег детета у најбољем случају. И однос према шимпанзи није баш као и сваки однос према творевини. Наравно, слажемо се јер смо рашчистили термине, нису "личности" у смислу слике Творца или да се могу крстити (сачувај Боже!) или да за њих важе људски закони, али су оне по свему много ближе људима него свим осталим животињама да је њихово делимично "антропоморфизирање" оправдано, у смислу да их не треба убити, нанети им бол или уништавати станиште јер је то у моралном смислу много већи грех него убити краву, ћурку или медведа. Једна само занимљива дигресија... Шимпанза се само за 1% генетски разликује од човека, и од тих 1% највећа разлика у генима се тиче телесне анатомије, тек мањина на разлике у менталним капацитетима. И кад погледамо да тих рецимо 0,5% разлике направи такав скок, да са једне стране имамо примата који се од животиња толико уздигао да прави "копља" од грана како би ловио, а са друге стране човека са струјом, интернетом и откривањем космоса, можемо само да замислимо колико би виши од нас био неки "натчовек" који би отишао још 0,5% даље, а колико је тек далеко Бог. И најнадаренија шимпанза не може да схвати концепт језика, науке, сазнања, за колико ли смо ли ми тек ствари не само слепи него и по дефиницији неспособни да их схватимо? Јанко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 пре 12 часа, Дидим рече Баш ми је драго што имаш пса. Хтео сам баш псе да поменем, али би ми текст био предугачак... ко ће то читати. Свако ко је имао пса зна шта је то "животињска душа" у пуном смислу. Скоро свака животиња (тј. сисар, не баш рибе или пауци) има исту такву душу, само што се не отвара свака и не показује човеку толико као псећа. Зато сам баш споменуо шимпанзе, јер колико је пас изнад, на пример кокошке, толико је шимпанза изнад пса. Пазите, шимпанза је по свакој дефиницији дивља животиња опасна по човека и неприлагођена животу са човеком, али је она много више налик примитивном дивљаку него стварној звери. Али са том разликом што је и најпримитивнији дивљак једнако човек као и ми, који се може цивилизовати, док шимпанза то није, њен мозак је у равни трогодишњег или четворогодишњег детета у најбољем случају. И однос према шимпанзи није баш као и сваки однос према творевини. Наравно, слажемо се јер смо рашчистили термине, нису "личности" у смислу слике Творца или да се могу крстити (сачувај Боже!) или да за њих важе људски закони, али су оне по свему много ближе људима него свим осталим животињама да је њихово делимично "антропоморфизирање" оправдано, у смислу да их не треба убити, нанети им бол или уништавати станиште јер је то у моралном смислу много већи грех него убити краву, ћурку или медведа. Једна само занимљива дигресија... Шимпанза се само за 1% генетски разликује од човека, и од тих 1% највећа разлика у генима се тиче телесне анатомије, тек мањина на разлике у менталним капацитетима. И кад погледамо да тих рецимо 0,5% разлике направи такав скок, да са једне стране имамо примата који се од животиња толико уздигао да прави "копља" од грана како би ловио, а са друге стране човека са струјом, интернетом и откривањем космоса, можемо само да замислимо колико би виши од нас био неки "натчовек" који би отишао још 0,5% даље, а колико је тек далеко Бог. И најнадаренија шимпанза не може да схвати концепт језика, науке, сазнања, за колико ли смо ли ми тек ствари не само слепи него и по дефиницији неспособни да их схватимо? Ето, баш кроз тих 0,5 или 1% можемо разумети да, ако је Бог једним таквим процесом ("усмерене еволуције") догурао другу паралелну врсту до 0,1-0,5% разлике у генима - била је потребна врло мала и суптилна интервенција, коју човек доказати не може, а атеиста је приписује случају - и тако створи једино биће СЛИЧНО ЊЕМУ, тј разумно, слободно (у мери створености), ЈЕДИНСТВЕНО, НЕПОНОВЉИВО И ВЕЧНО. Остала нису слична Богу, па нису ни вечна. Ту су да служе сврси, служе Богу и човеку - ако је боголик... П.С. Ако је разлика човек-шимпанза 1% а човек-жена 3%, шта то значи?!? Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 1 hour ago, Јанко рече П.С. Ако је разлика човек-шимпанза 1% а човек-жена 3%, шта то значи?!? Nije veca razlika izmedju muskaraca i zena nega izmedju coveka i simpanze. Mozes da naletis na takve razlicite cifre jer se kod tih procenata cesto uzima razlicita 'osnovica'. Nekad ukupan broj nukleotida, nekad bez tzv. 'junk' dnk i slicno. Јанко је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 пре 16 минута, Avocado рече Nije veca razlika izmedju muskaraca i zena nega izmedju coveka i simpanze. Разлика је ипак огромна и немерљива у процентима....а доказ за то је да ниједан мушкарац се није још увек оженио шимпазном, за супротно не знам. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 пре 1 сат, Јанко рече Ето, баш кроз тих 0,5 или 1% можемо разумети да, ако је Бог једним таквим процесом ("усмерене еволуције") догурао другу паралелну врсту до 0,1-0,5% разлике у генима - била је потребна врло мала и суптилна интервенција, коју човек доказати не може, а атеиста је приписује случају - и тако створи једино биће СЛИЧНО ЊЕМУ, тј разумно, слободно (у мери створености), ЈЕДИНСТВЕНО, НЕПОНОВЉИВО И ВЕЧНО. Остала нису слична Богу, па нису ни вечна. Ту су да служе сврси, служе Богу и човеку - ако је боголик... П.С. Ако је разлика човек-шимпанза 1% а човек-жена 3%, шта то значи?!? Ovo je kontradiktorno,ako je stvoreno onda nije večno i obratno.Valjda je to osnovna razlika između prirode Boga i sveta.I ako bi gledali očima racionalnosti ni čovek nije večan uopšte.Riknjava i on kao i sve ostalo od živog sveta što postoji. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 пре 17 минута, Vladan ::: рече Шимпанзе воле да једу људске бебе и децу када могу да их се докопају... Ово чисто ради поређења са псима... Морам да додам и то да и људи једу шимпанзе и лове их ради меса и одсецања шака, које се чувају као амајлије. То је нарочито постао проблем јер их у модерно време лове уз помоћ механизације и ватреног оружја, а не као некад само копљем и стрелама. Lady Godiva је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 пре 17 минута, Дидим рече Морам да додам и то да и људи једу шимпанзе и лове их ради меса и одсецања шака, које се чувају као амајлије. То је нарочито постао проблем јер их у модерно време лове уз помоћ механизације и ватреног оружја, а не као некад само копљем и стрелама. Ма избрисао сам то јер није било на месту тј. није релевантно за поређење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дидим Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 пре 4 минута, Vladan ::: рече Ма избрисао сам то јер није било на месту тј. није релевантно за поређење. Веома је релевантно и одлично је што си споменуо, јер многи људи имају илузију о природи и сворењима природе као о нечем племенитом, а захваљујући медијима сличну слику имамо и о шимпанзама које махом доживљавамо као симпатичне и смешне док се заправо ради о веома опасним створењима чије понашање се често граничи са чистим злом. На пример, вук ће инстинктивно напасти човека, бик ће га инстинктивно убости, никад нико неће кривити медведа који је напао човека, ако је човек сам отишао у његово станиште јер такве ствари доживљавамо као део њихове природе. Док шимпанза има могућност избора и најчешће ће изабрати агресију и зао чин, слично као и многа примитивна племена. А то знамо јер савременим посматрањима чопора шимпанзи видимо да нису сви исти, да међу њима има оних који исказују емпатију и условно речено племенито понашање, али да се вође чопора просто такмиче у бруталности и бесмисленој суровости како би све остале око себе држали у страху. Око тога не треба имати никакве илузије... баш зато сам и навео чињеницу да се и примитивни људи на исти начин опходе према њима: убијају их без трунке милости и једу њихово месо и месо њихове деце тј. младунчади. Vladan :::. and Благовесник је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 пре 11 минута, Дидим рече Онда ОК Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 пре 1 сат, Дидим рече Веома је релевантно и одлично је што си споменуо, јер многи људи имају илузију о природи и сворењима природе као о нечем племенитом, а захваљујући медијима сличну слику имамо и о шимпанзама које махом доживљавамо као симпатичне и смешне док се заправо ради о веома опасним створењима чије понашање се често граничи са чистим злом. На пример, вук ће инстинктивно напасти човека, бик ће га инстинктивно убости, никад нико неће кривити медведа који је напао човека, ако је човек сам отишао у његово станиште јер такве ствари доживљавамо као део њихове природе. Док шимпанза има могућност избора и најчешће ће изабрати агресију и зао чин, слично као и многа примитивна племена. А то знамо јер савременим посматрањима чопора шимпанзи видимо да нису сви исти, да међу њима има оних који исказују емпатију и условно речено племенито понашање, али да се вође чопора просто такмиче у бруталности и бесмисленој суровости како би све остале око себе држали у страху. Око тога не треба имати никакве илузије... баш зато сам и навео чињеницу да се и примитивни људи на исти начин опходе према њима: убијају их без трунке милости и једу њихово месо и месо њихове деце тј. младунчади. Odakle takvo zlo kod simpanzi? Njih je takodje stvorio Bog. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 То је зло, ван сваке сумње, али више бесловесно, ствар природе, која покушава да опстане, преживи, јер се не налази у истинском живљењу тј. развија се ван сједињености са Богом. Зато то није истински живот, него покушај преживљавања природе одвојене од Бога. Сад проблем је, када се тај пад заиста десио? То је управо оно што сам рекао на теми - Ukoliko čoveku ne preti odlazak u nebiće, ima li onda čovek problem smrti? Свој опстанак и развој материја је усмерила кретањем ван Бога и заједнице с Богом (и то тако изгледа на основу свих ових најновијих научних открића, опет кажем ако су заиста тачна). Али то такво њено кретање се Христом враћа се у кретање ка Богу и миру (мировању) и почивању у Богу. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Јун 16, 2018 Пријави Подели Написано Јун 16, 2018 @Благовесник Погледао сам онај видео (онај Румун што прича), а невероватна ми је информација када каже да има свештеника атеиста! Вероватно по принципу то му је посао, тешко се преквалификовати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука