Justin Waters Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Jel procitao neko hipotezu o kolapsu 4D zvijezde iz koga se rodio nas univerzum? http://www.pbs.org/wgbh/nova/next/physics/collapsing-4-d-star-could-have-spawned-universe/ Hipoteza pokusava da objasni zasto je svemir temperaturno ujednacen tako sto se iznosi tvrdnja da je univerzum mogao nastati zbog kolapsa 4D zvijezde na cjoj se margini - membrani - tj brani, kako strucno ide termin nalazi ovaj 3D univerzum. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Једначине Ти си физику сам учио, је л' тако? Знаш ли довољно математике да можеш да разумеш једначине? Не мислим да их скорз изведеш, користиш и решаваш, него онако концептуално, на вишем нивоу. И можеш ли да урадиш задатке из физике из, рецимо, Чалуковићкине збирке? GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Ти си физику сам учио, је л' тако? Па да. У ствари, "учио" и није баш најбољи опис. Рецимо да сам за ових неколико година одгледао/прочитао тоне и тоне ствари које су ме интересовале, преко популарне науке, па универзитетских курсева, па богме и научних радова, све док нисам почео да капирам оно што ме занима. Тако да није баш неко организовано учење, више је затрпавање Што се тиче математике, имао сам дркаџије од наставника у основној и једног у средњој, који су ми помогли да замрзнем математику колико год сам могао. Али из физике сам имао 4-5 стално пошто у основној и у средњој се није ослањала толико на математику. Делимично, али већим делом је била концептуална. А за једначине сам на срећу налазио изворе који детаљно објашњавају шта су и о чему се ради, тако да рецимо концептуално ( у смислу шта математика хоће да докаже у неком конкретном случају) капирам поприлично већи део физике, укључујући ту и кв. механику и спец. теорију релативитета. Да сам рачунам нешто ту не бих умео, то је сигурно, али рецимо да углавном капирам фабулу и о чему се ради. Juanito and drvce је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2016 Теши ме сазнање да сам барем у једном свемиру био са Моником Белучи... Necemo sad o onim svemirima u kojima je Monika Beluci trandza... :/ Плутон, Juanito and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 3 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 16, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2016 зар се не расипа енергија током путовања кроз пространство? Jakako da se rasipa kad se steknu uslovi, medjutim, ono sto te BUNI je to da svetlo vitla okolo u minimalnim paketicima energije , u kvantovima i uvek jedinicnom brzinom http://www.physicsmatters.org/quantum/ehv.htmlDruga filozofija koja je na delu je da ne mozemo dunistimo energiju ili da ju po zelji stvorimo. To ce reci da svetlost nahrupi kao jato vrabaca, pa koliko njih stigne na odrediste, stiglo je, a oni sto nisu stigli, oni su se usput premetnuli u koznasta. Na sta bi se energija rasipala- samo na interakcije svetla sa onim sucim moze da interaguje, tj. na elektromagnetne interakcije ( https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BD ) Mozda te BUNI i kako to da postoje laseri, tj. da svetlo putovanjem kroz materiju ne slabi, no jaca? No i o tome je pisala Mileva u svoje vreme, pa je tako uz pomoc Milevinih Lasera detektovana Milevina Gravitacija. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Фебруар 16, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2016 Чалуковићкине збирке Хехех, кад се сетим... И из математике Живановић/Огњановић збирка. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 16, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2016 И можеш ли да урадиш задатке из физике из, рецимо, Чалуковићкине збирке? Malo van teme ali...... Jel misliš na Natašu Čaluković iz matematičke gimnazije? Ja sam bio u odeljenju kome je bila prvi put razredna (tek počela da radi). пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Фебруар 18, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2016 Вероватно ће наредних дана да се појаве још бољи текстови. Ево, на елементаријуму специјално издање посвећено гравит. таласима, уз гомилу текстова (на српском, наравно). Па кога интересује... Линк https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drvce Написано Фебруар 20, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 20, 2016 A evo ga i citav snimak objave. GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 1 Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life? Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 12, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2017 ,,Стручњаци Универзитета у Единбургу верују да су пронашли начин да реше ову загонетку мерећи брзину којом гравитациони таласи пролазе свемиром.'' О чему ови причају? Зна ли неко? Како је то могуће, какви су механизми за то? https://rs.sputniknews.com/nauka/201702121109991431-svemir-energija-naucnici/ Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 2, 2017 Пријави Подели Написано Јул 2, 2017 On 12.2.2016. at 23:35, GeniusAtWork рече Ајнштајнова Општа теорија релативитета предвиђа различите врсте ових таласа зависно од извора који их прави. Тако рецимо имаш једне ако су у питању пулсари (неутронске звезде), друге ако је у питању експлозија супернове, треће ако су црне рупе, итд. Кад су сад добили резултате, упоредили су их са предвиђањима ОТР и ти резултати се тачно подударају са оним што је Ајнштајн предвидео за случај да су у питању црне рупе. Имам једну недоумицу у вези тога што се зна да Ајнштајн није веровао да постоје црне рупе, без обзира на математичка указивања. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јул 2, 2017 Пријави Подели Написано Јул 2, 2017 On 13.2.2016. at 23:21, GeniusAtWork рече Енергија вакуума сматра се да је одговорна за убрзано ширење свемира које је откривено пре неких 20-ак година. Иначе, једна од највећих нерешених мистерија науке је управо количина те енергија. По прорачунима, требало би да је буде негде 10128 пута више него што је стварно има по мерењима. Читао сам да постоји прорачун из периода десетак година пре мерења убрзаног ширења свемира, који је био ,,пророчански'', по казивању Брајана Грина. Навешћу детаљније о томе: ,,U radu objavljenom 1987. godine, više od decenije pre revolucionarnih posmatranja supernovih, Stiven Vajnberg je predlagao teorijsku shemu koja je dala kosmološku konstantu koja je mala. Vajnbergovi proračuni oslanjali su se na jedan od koncepata koji najviše polarizuje i koji je decenijama pritiskao zajednicu fizičara – princip koji neki poštuju a neki omalovažavaju, neki ga nazivaju dubokoumnim a drugi besmislenim. Njegov zvanični, iako možda zbunjujući naziv jeste antropski princip (engl. anthropic principle). U deset godina nakon što je objavljen Vajnbergov rad, rezultati do kojih su došli timovi Projekta kosmologije supernovih i Tim za istraživanje supernovih, pokazali su da je njegov predlog bio proročanski. Zaključak je da Vajnbergov pristup objašnjenju kosmološke konstante važi samo ako smo deo multiverzuma u kojem postoji ogroman broj različitih kosmosa. Na njihove kosmološke konstante mora da otpadne oko 10124 različitih vrednosti. Samo je uz toliko mnogo različitih kosmosa vrlo verovatno da postoji jedan čija kosmološka konstanta odgovara našoj.'' (Brajan Grin, Skrivena stvarnost, str. 154) Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука