PredragVId Написано Фебруар 11, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2017 Да ли сте некада слушали Литургију коју служи умировљени епископ Атанасије Јефтић? Какви су вам утисци? Да будем искрен, мени је била крајње необична. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
прота Бранко Тапушковић Написано Фебруар 11, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2017 Постоји једно оправдање за тајно читање молитви да их неко може тако научити напамет и почети да их злоупотребљава " служећи" можда, негдје, неку своју "литургију". Не би ме ни то зачудило, има мангупа разних У свему овоме не бисмо смјели да заборавимо и ОБРАЗОВНИ и ВАСПИТНИ дио самих Литургијских молитви, у смислу да нам се кроз наше активно учешће на Св. Литургији појањем, тишим или гласнијим, како ко има слуха, и пажљивим СЛУШАЊЕМ Ријечи које нам се предају, враћа ОБРАЗ и ПОДОБИЈЕ по којем смо створени од Господа. То народно " АМИН" ( нека буде тако) потврђује народно присуство активно на служби, не као пуку бројку већ као учеснике саборног дјела, што и јесте Литургија. Питати изворно значи хранити, ако се не варам, дакле, Литургијом и Светим Тајнама се хранимо за живот вјечни. Даклем, читање молитви на Св. Литургији је више него душекорисно свима, и свештенослужитељима и народу Божијем. А и љепше звучи него мрмљбргхвљасти Јанко, Goku, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Фебруар 11, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2017 пре 5 часа, Lady Godiva рече Мени је лепше када могу да чујем молитве. На почетку Литургије када свештеник гласно изговара Царе Небески или када изговара Херувимску песму док хор поје... али ми је најдирљивији моменат када се пева Тебе појем и тада негде свешеник говори нешто „Господе који си у трећи сат.. ", не могу баш да разумем све што говори, али ме то увек дирне у душу. Чак и ако сам неиспавана и једва стојим, овај део ме потресе до сржи. Зато више волим када се молитве читају тако да их и ми чујемо. Мада како год да се служи и ко год да служи, Господ је ту са нама. То је најважније. Биљана 1234 је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
син милутин Написано Фебруар 11, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2017 Да ли ће читање на глас молитви у олтару током литургије довести до тога да свештеници буду бољи у свом позиву? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 11, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 11, 2017 пре 38 минута, син милутин рече Да ли ће читање на глас молитви у олтару током литургије довести до тога да свештеници буду бољи у свом позиву? Niti ce da im doda, niti da im oduzme bilo sta. Sve uvek zavisi od samog coveka - citao on na glas ili tiho, bice bolji ako-i-samo-ako se umom udubljuje u ono sto cita, i ako procitano prozivljava i nastoji da mu se upodobi. Jednog konkretnog popa nista ne sprecava da mislima luta bogzna`de i dok glasno cita molitve, isto kao i kad ih cita tiho. Sv. Jovan Kronstatski govorio je cesto vernima "ne lazi Bogu jezikom svojim", tj. pazi na to sto citas, ne daj da ti misli ni najmanje odlutaju, dozivi svaku procitanu rec duboko i svim srcem. Sve je uvek u toj unutrasnjoj drami u coveku, u nasem unutrasnjem dozivljaju te velike tajne poboznosti, tj. u misaonom podvigu tog unutrasnjeg coveka srca. Јанко, Жика, Goku and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 13, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2017 On 2/11/2017 at 23:29, син милутин рече Да ли ће читање на глас молитви у олтару током литургије довести до тога да свештеници буду бољи у свом позиву? Да. Кад је блаженопочивши вл. Хризостом својевремено рекао да се молитве читају наглас, тада старији свештеник (сад у пензији) кренуо да сриче речи свештеничких молитава (није било до наочара). Питање које се одмах јави - ако не зна да их добро прочита на глас у тим годинама - колико често их је читао?!? И како је служена Света Литургија? ... obi-wan, -Владимир-, goranger and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
goranger Написано Фебруар 13, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2017 On 11. 2. 2017 at 14:45, прота Бранко Тапушковић рече Постоји једно оправдање за тајно читање молитви да их неко може тако научити напамет и почети да их злоупотребљава " служећи" можда, негдје, неку своју "литургију". Не би ме ни то зачудило, има мангупа разних zar nije služabnik u slobodnoj prodaji? Lady Godiva and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 13, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2017 Не знам како је правилније, чак ми је и небитно, мени је конк. најлепше, нећу рећи најбитније када чујем византијско појање на Литургији, чак ми уопште није битан језик. Једноставно само византијско појање ( може и на албанском ) ми пружа онај доживљај мистике, нећу рећи разумевања, јер мени је битнији доживљај који не мора обавезно бити повезан са стопостотним разумевањем.(сложићемо се да велика већина литургијских верника, зна основно о богослужењу) Једноставно осећаш, проживљаваш Исту. Мислим да је сва проблематика око новог и старог или старог и новог богуслужења настала због одлуке која није на Сабору донета, већ је остављено да се спроводи овако или онако у зависности од случаја до случаја. PredragVId је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 13, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2017 пре 3 часа, Рапсоди рече већ је остављено да се спроводи овако или онако у зависности од случаја до случаја. Тако је било и са Миланковићем и календаром од те `23 до данас... Кад год није саборски буде пометња. Иначе, постојала је тзв Саборска одлука која је била тако јасно изречена да ју је сваки владика тумачио по свом (да се служи по вековном(!) Је `л то значи да је "јача", "боља", "валиднија"... она по којој је служено више векова, или првих векова, или ипак само пар задњих векова?). Толико су нам јасне те Саборске одлуке да све пршти... Неко је писао и колико их је реализовано задњих пар година-деценија... И после нам ђаво крив... Мени је лично драга и отрежњујућа Литургија где се молитве читају наглас. Некако ми више дође као представа уместо да је заједнички принос кад народ врши поклоне у потпуно другом ритму од онога кад свештеник приноси и освештава дарове. Најчешће хор развлачи Мокрањчево "и-молим-ти-сја-Боже наш" у потпуно другим моментима од изговарања молитава (то се да приметити из певнице, тешко из лађе. Али нас не ослобађа одговорности што дозвољавамо да је битнија "представа" за народ уместо једнодушног "дисања" олтара и наоса у ритму приноса). Такође ми делује помало профано и несувисло кад народ слуша молитве које се читају наглас, а изостану поклони (док се савршава Светиња) као спољашњи вид трепетног страха пред Тајном која се ради нас и ту пред нама невидљиво догађа и коју тако олако примамо јер су нам духовна чула умртвљена па не видимо сву величину Тајне ("и учини овај хлеб часним Телом Христа Твога", "а оно што је у Чаши часном Крвљу Христа Твога", "претворивши их Духом Твојим Светим" - дакле, ту се врше појасни поклони). Но, то је до образовања литургијске заједнице од стране старешинства храма. Лично, ми се трудимо да ускладимо појање са изговором свештеника - што није нимало лако са затвореним дверима (дакле, пошто је владика благословио да се служи са затвореним дверима водим рачуна о ритму служења свештеника, и певам најчешће три а не четири пута "и-молим-ти-сја-Боже-наш". Ово је за ултра-мега-гига-псевдозилоте јерес и доказ невалидне Литургије: "не пева се 4 пута по вековном!" Бивало је раније у саборној цркви и да -док су се читале молитве наглас- екипа у припрати наглас пева по Мокрањцу! Ваљда да учине валидном Литургију...). "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Фебруар 13, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2017 пре 26 минута, Јанко рече Кад год није саборски буде пометња. Управо то.... пре 27 минута, Јанко рече Иначе, постојала је тзв Саборска одлука која је била тако јасно изречена да ју је сваки владика тумачио по свом (да се служи по вековном(!) Је `л то значи да је "јача", "боља", "валиднија"... она по којој је служено више векова, или првих векова, или ипак само пар задњих векова?). Толико су нам јасне те Саборске одлуке да све пршти... Неко је писао и колико их је реализовано задњих пар година-деценија... И после нам ђаво крив... Што нису децидно нагласили шта значи то " по вековном " ? пре 28 минута, Јанко рече Ово је за ултра-мега-гига-псевдозилоте јерес и доказ невалидне Литургије: "не пева се 4 пута по вековном!" Бивало је раније у саборној цркви и да -док су се читале молитве наглас- екипа у припрати наглас пева по Мокрањцу! Ваљда да учине валидном Литургију...). Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
син милутин Написано Фебруар 14, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2017 пре 23 часа, Јанко рече Да. Кад је блаженопочивши вл. Хризостом својевремено рекао да се молитве читају наглас, тада старији свештеник (сад у пензији) кренуо да сриче речи свештеничких молитава (није било до наочара). Питање које се одмах јави - ако не зна да их добро прочита на глас у тим годинама - колико често их је читао?!? И како је служена Света Литургија? ... Кућа се зида од темеља, не од крова. Лично, волео бих да се молитве читају на глас, али нешто тако би требало да буде један од последњих корака нашем повратку хришћанству из првих векова. Пошто је тај повратак увек лајтмотив код оваквих акција. Рапсоди је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Фебруар 14, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2017 Кућа се зида од темеља, не од крова. Лично, волео бих да се молитве читају на глас, али нешто тако би требало да буде један од последњих корака нашем повратку хришћанству из првих векова. Пошто је тај повратак увек лајтмотив код оваквих акција. Волео бих да ми неко поређа те кораке па да схватим зашто би то био задњи. Мислим да је пре свега Саборност, тј да саборске одлуке буду јасне, а враћање извор(ниц)има заједнички координисано. Не да сваки владика и архимандрит а богме и прота-ставрофор имају неко своје тумачење... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
син милутин Написано Фебруар 14, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2017 пре 7 часа, Јанко рече Волео бих да ми неко поређа те кораке па да схватим зашто би то био задњи. Мислим да је пре свега Саборност, тј да саборске одлуке буду јасне, а враћање извор(ниц)има заједнички координисано. Не да сваки владика и архимандрит а богме и прота-ставрофор имају неко своје тумачење... Темељ Цркве Христове је љубав. Морамо се, на првом месту, потрудити да направимо тај темељ. Лако ћемо после утврдити шта је за нас најбоље, гласно или тихо изговарање молитви, отворене или затворене двери, често причешћивање... И много тога другог. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzz Написано Фебруар 16, 2017 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2017 Стара добра тема са верујем.орг, има ли шта новаго по питању служабника? Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Фебруар 16, 2017 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2017 пре 38 минута, draganzz рече Стара добра тема са верујем.орг, има ли шта новаго по питању служабника? Чуо сам да ће Владика Атанасије да приреди нови Служебник. То ће бити веома интересантно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука